Canvas luifel met een hemelachtergrond
Laatst bijgewerkt: 03-02-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

15Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

We zijn allemaal gek op de zomer. Als het echter te heet wordt, is het bijna niet meer uit te houden bij ons thuis of in de tuin. Gelukkig zijn er middelen die je hierbij helpen, zoals zonneschermen. Het plaatsen van een zonnescherm kan je leven flink veranderen. Ze zijn over het algemeen erg eenvoudig te gebruiken en gaan bovendien lang mee.

Als je op zoek bent naar een zonnescherm maar niet goed weet waar je moet beginnen met je zoektocht, wees dat niet bang, we helpen je graag. In deze shopgids laten we niet alleen zien wat de beste zonneschermen op de markt zijn, ook beantwoorden we al je vragen en geven we je de nodige adviezen om een succesvolle aankoop te doen. Ben je er klaar voor? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Een zonnescherm biedt veel voordelen. Het zorgt niet alleen voor de nodige afkoeling tijdens hete zomerdagen, maar zorgt er ook voor dat je tuin, balkon en terras er nog gezelliger uitzien. Bovendien bespaar je een hoop energie, omdat je de airco, aircooler of andere koelsystemen minder vaak hoeft aan te zetten.
 • Er zijn veel verschillende soorten zonneschermen waar je uit kunt kiezen. Zo zul je dus altijd een model vinden dat bij je past.
 • Als je een zonnescherm koopt, raden we aan om eerst te controleren van wat voor soort materiaal het scherm is gemaakt, naast welke afmetingen het scherm heeft en met welk bedieningssysteem het werkt. Zo weet je zeker dat je een zonnescherm koopt dat aan al je wensen voldoet.

De beste zonneschermen op de markt: onze aanbevelingen

Een zonnescherm kopen is niet hetzelfde als een T-shirt kopen. Er zijn zoveel verschillende modellen verkrijgbaar, ieder met zijn eigen kenmerken en functies, dat het niet verwonderlijk is dat je soms twijfelt. Om je te helpen het zonnescherm te vinden dat het beste bij je past, vind je hieronder een selectie met de beste zonneschermen op de markt.
AffiliateLink
42,50 EUR
AffiliateLink
88,99 EUR
AffiliateLink
19,99 EUR

Shopgids: Alles wat je moet weten over zonneschermen

Hoewel je ze overal tegenkomt, niet alleen in tuinen maar ook op straat, zijn zonneschermen nog steeds voorwerpen die de nodige vragen opwerpen. Wees niet bang als dat ook voor jou geldt, je bent niet de enige. Om je te helpen het zonnescherm te vinden dat het beste bij je past, geven we daarom hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over dit product.

Afbeelding van mensen die eten in een openluchtrestaurant onder een luifel

Een zonnescherm biedt veel voordelen. Het zorgt niet alleen voor de nodige afkoeling tijdens hete zomerdagen, maar zorgt ook dat je tuin, balkon en terras er nog gezelliger uitzien.
(Bron: Felix: mmuma7vxl1y/ Unsplash.com)

Wat zijn de voordelen van een zonnescherm?

Laten we beginnen met het belangrijkste. Zonneschermen hebben, hoewel ze soms ook de nodige gezelligheid toevoegen aan je tuin of terras, vooral een functioneel doel. Toch zijn de voordelen van zonneschermen zeer talrijk:

 1. Met een zonnescherm kun je een aangenamere buitenomgeving creëren om zo meer van je tuin of terras te genieten.
 2. Ook kun je met een zonnescherm beter de temperatuur in huis regelen en overmatige hitte en direct zonlicht vermijden.
 3. Zonneschermen beschermen ook meubels, zowel binnen als buiten, die anders worden beschadigd door het zonlicht.
 4. Ze bieden privacy in buitenruimtes waar buren of mensen op straat anders op uit zouden kijken. Hetzelfde geldt voor ramen die je graag open hebt staan.
 5. De verscheidenheid aan verschillende modellen en ontwerpen geven je huis een persoonlijk tintje en zorgen voor de nodige gezelligheid.
 6. En misschien nog wel het allerbelangrijkste: het gebruik van een zonnescherm zorgt voor een grote energiebesparing. Natuurlijk niet zoveel als een mini-ventilator, maar toch een hoop!

Welke soorten zonneschermen zijn er?

Als je een zonnescherm koopt, is het belangrijk om de verschillende types te kennen waar je uit kunt kiezen. Hoewel alle soorten de voordelen bieden die we zojuist hebben opgenoemd, maken de specifieke kenmerken van bepaalde modellen hen in specifieke situaties toch handiger dan andere. Laten we hieronder eens bekijken waarom:

 • Vaste zonneschermen: Dit zijn de meest klassieke schermen. Ze worden aan een muur bevestigd en staan ​​constant open. Ze hebben het voordeel dat ze meer bescherming bieden, hoewel ze niet erg veelzijdig zijn.
 • Zonneschermen met knikarmen: Deze zonneschermen komen het meest voor vanwege hun veelzijdigheid en functionaliteit. Ook deze modellen maak je vast aan de muur. Het verschil is echter dat je de zonneschermen dankzij de scharnierende armen geheel of gedeeltelijk kunt openen en sluiten, afhankelijk van de gelegenheid. De modernste modellen bevatten een gemotoriseerd systeem voor een comfortabeler gebruik.

We kunnen ook verschillende soorten zonneschermen van elkaar onderscheiden op basis van hun vorm en gebruik:

 • Overdekkende zonneschermen: Dit soort schermen hebben meestal een half gebogen vorm, alsof het een luifel is. Ze worden veelal boven kleine ramen geplaatst. Er zijn zowel vaste als intrekbare modellen te vinden.
 • Zonneschermen voor boven het balkon: Het belangrijkste kenmerk van deze schermen is dat ze door bevestigd aan de reling te worden zowel verticaal als horizontaal geprojecteerd kunnen worden geplaatst. Daarnaast zorgt de bevestiging aan de reling voor de nodige veiligheid en stabiliteit.
 • Schaduwdoek: Dit type luifel is eigenlijk een soort dak dat over een terras wordt geplaatst. Het wordt op verschillende punten aan de muren verankerd en bedekt zo het gehele oppervlak. Zonnedoeken zien er erg mooi uit. Het grootste nadeel is dat ze zo goed vast zitten, waardoor je ze niet gemakkelijk verplaatst.
 • Pergola zonwering: De zonneschermen die bij pergola’s horen worden gekenmerkt doordat ze op de poten van de pergola steunen, alsof het een tent is. Ze zijn er in verschillende maten en in de maanden dat je de pergola niet gebruikt, kun je het doek eenvoudig afhalen en opbergen. Het belangrijkste voordeel is dat je ook zijluifels kunt toevoegen om zo de stijl van je tuin nog wat verder op te fleuren.

Zoals je ziet zijn er dus veel verschillende soorten zonneschermen waar je uit kunt kiezen. Op die manier zul je altijd de zonnewering vinden die het beste bij je past.

nieuwe terrasoverkapping

Er zijn veel verschillende soorten zonneschermen waar je uit kunt kiezen. Zo zul je altijd de zonnewering vinden die het beste bij je past.
(Bron: Herrmann: 75504656/ 123rf.com)

Welke maat zonnescherm heb je nodig?

De afmetingen van een zonnescherm is belangrijk om er plezier uit te halen. Alleen als je het juiste formaat zonnescherm koopt zal deze doen waar je hem voor nodig hebt: bescherming tegen het zonlicht bieden. Gelukkig zijn er zonneschermen van zeer uiteenlopende afmetingen. Sterker nog, het is tegenwoordig vrij eenvoudig om een gepersonaliseerd zonnescherm te vinden, die precies bij de afmetingen van je tuin past.

Met uitzondering van zonnedoeken en pergola’s, is het belangrijkste bij het kiezen van het juiste formaat om rekening te houden met zowel de lengte als de diepte van het doek, wanneer deze open is. Idealiter bedekt het zonnescherm het hele oppervlak en kun je zo meer genieten van je verblijf, zowel buiten als binnen.

05-01-2021

Hoe zet je een zonnescherm vast?

Het antwoord op deze vraag hangt af van het soort zonnescherm dat je koopt. Bijvoorbeeld, in het geval van de knikarmschermen of een pergola, kun je het zonnescherm vrij eenvoudig zelf installeren. Nou ja, eenvoudig? Het werkt wel mee als je een beetje een handige Harry bent.

Voor de meer geavanceerde gemotoriseerde zonneschermen is de hulp van een specialist nodig. Het is belangrijk om te benadrukken dat een correcte installatie hierbij essentieel is, zowel voor het gebruikscomfort als voor de veiligheid van de gebruikers. Zonneschermen zijn nu eenmaal zeer zware items die gevaarlijk kunnen worden als ze per ongeluk van de muur loskomen.

Hoe moet je een zonnescherm onderhouden?

Hoewel zonneschermen over het algemeen vrij lang meegaan, kan het geen kwaad om rekening te houden met het juiste onderhoud om onnodige achteruitgang te voorkomen. Om te beginnen is het belangrijk de stellage goed te onderhouden.
Om dit te doen, is het voldoende om de rails en tandwielen schoon en gesmeerd te houden.

Wat betreft de stof, het onderdeel dat het snelst beschadigd raakt, hebben de meeste modellen een beschermende laag die de weerstand van het doek tegen slecht weer verbetert. Toch kan het doek met het verstrijken van de tijd en de werking van de zon en de regen uiteindelijk behoorlijk slijten. Een handige tip is om het doek in te draaien op de momenten dat je hem niet gebruikt.

Tot slot zijn er veel producten die op de stof kunnen worden aangebracht om de weerstand te vergroten. Als het scherm echter in zijn totaliteit teveel verslechtert en dus niet meer doet wat hij moet doen, namelijk het zonlicht tegenhouden, kun je deze in zijn geheel verwisselen.

Café met terras aan de rivier

Met een zonnescherm kun je een aangenamere buitenomgeving creëren om zo meer van je tuin of terras te genieten.
(Bron: Nalbantjan: 35228443/ 123rf.com)

Samenvatting

Met een zonnescherm verander je je tuin, terras of balkon binnen een mum van tijd in een heerlijke plek om uren te vertoeven, ook tijdens de hete zomerdagen. Alsof dat nog niet genoeg is, helpen ze je ook om energie te besparen, veel meer dan je op het eerste gezicht misschien denkt.

In deze shopgids laten we je zien wat de beste zonneschermen zijn. Ook geven we antwoord op de meest gestelde vragen over dit handige product.

Vond je onze shopgids over zonneschermen interessant? Deel deze dan op social media zodat je vrienden en familie hier ook van kunnen profiteren of laat hieronder je reactie achter.

(Bron van de header afbeelding: Sukpaiboonwat: 82316909/ 123rf.com)

Referenties (1)

1. OCU (2020). Cómo ahorrar energía. [online] www.ocu.org.
Bron

Waarom kun je ons vertrouwen?

Artículo sobre: ''¿Cómo ahorrar energía?''
OCU (2020). Cómo ahorrar energía. [online] www.ocu.org.
Ga naar bron
Recensies