natuurlijke yoghurtmachine
Laatst bijgewerkt: 12-02-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

18Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Het wordt steeds belangrijker om goed te eten. Meer en meer mensen volgen de nieuwste dieettrends en met plezier ook. Als ze echter terugkeren naar de normale routine, roept de muffin hen ‘s ochtends sneller dan verwacht. De oplossing? Een yoghurtmaker, waarmee je eenvoudig je eigen yoghurts bereidt.

Yoghurt is één van de gezondste voedingsmiddelen om te consumeren, hoewel in de juiste hoeveelheden, zoals voor zoveel voedingsmiddelen geldt. Met de uitbreiding van yoghurtmakers, is het veel sneller en gemakkelijker om thuis yoghurt te maken. Wil je ook weten hoe een yoghurtmaker werkt en wat de beste koop is? Lees dan snel verder, in deze shopgids vertellen we je het allemaal.
Belangrijk om te weten

 • De lastige taak om op de ouderwetse manier zelf yoghurt te bereiden, is gelukkig voorbij. Met een yoghurtmaker is het eenvoudiger dan ooit om yoghurt te maken.
 • Experts raden aan om dagelijks één portie yoghurt te consumeren om zo voldoende macro- en micronutriënten binnen te krijgen (1). Als je de yoghurt zelf met een yoghurtmaker maakt, bevat deze bovendien geen conserveringsmiddelen of extra vetten.
 • Als je een yoghurtmaker koopt, is het belangrijk om op een aantal criteria te letten zoals de capaciteit, het vermogen en het design van het apparaat.

De beste yoghurtmakers op de markt: onze aanbevelingen

Er zijn zoveel verschillende yoghurtmakers op de markt te vinden, dat het logisch is dat je af en toe overweldigd raakt door het enorme aanbod. Maar maak je geen zorgen, dit is namelijk ook een voordeel, omdat je zo in elk geval genoeg keuze hebt om de beste yoghurtmaker te kiezen. Om je te hierbij te helpen, volgt hieronder een selectie met de beste yoghurtmakers op de markt:
AffiliateLink
25,99 EUR
AffiliateLink
58,95 EUR
AffiliateLink
Tijdelijk niet leverbaar
AffiliateLink
46,95 EUR
AffiliateLink
54,99 EUR
AffiliateLink
19,95 EUR

Shopgids: Alles wat je moet weten over yoghurtmakers

Nu je weet wat de beste yoghurtmakers op de markt zijn, heb je mogelijk nog een aantal vragen over het gebruik van het apparaat. Of misschien wil je wel weten op welke factoren je nog meer moet letten om te ontdekken wat een goede yoghurtmaker is. Het goede nieuws is, dat is precies waar we deze shopgids voor hebben opgesteld. In de alinea’s hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over yoghurtmakers.

yoghurt maken

De lastige taak om op de ouderwetse manier zelf yoghurt te bereiden, is gelukkig voorbij. Met een yoghurtmaker is het eenvoudiger dan ooit om yoghurt te maken. (Bron: Belchonock: 97864807/ 123rf.com)

Waarom een yoghurtmaker?

Een yoghurtmaker is een apparaat dat speciaal ontwikkeld is om gezonde en verse yoghurt te maken, zonder dat hier kunstmatige additieven, kleurstoffen of smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Het is net als een broodbakmachine een onmisbare tool als je graag zelf je eigen voedsel en dranken maakt. In de lijst hieronder ontdek je wat de voordelen zijn van het kopen van een yoghurtmaker:

 1. Ten eerste lijdt het geen twijfel dat de kwaliteit van zelfgemaakte yoghurt ongeëvenaard is ten opzichte van de voorverpakte yoghurts (2), die vaak conserveermiddelen, zoetstoffen en kunstmatige kleur- en smaakstoffen bevatten.
 2. Bovendien zijn yoghurtmakers heel gemakkelijk te gebruiken. In een paar stappen maak je yoghurt met je favoriete smaak.
 3. Als je veel yoghurt eet bespaar je op de lange termijn bovendien geld met een yoghurtmaker, omdat dit altijd een goedkopere optie is dan wanneer je iedere keer een pak yoghurt in de supermarkt moet kopen.
 4. De dagelijkse consumptie van zuivel wordt sterk aanbevolen door deskundige specialisten. Een yoghurtmaker helpt je om eenvoudig voldoende zuivel binnen te krijgen. Lekker voor bij het ontbijt of in je lunchbox!

Welke yoghurtmakers zijn er?

Als we het over yoghurtmakers hebben, zijn er talloze modellen te vermelden. Toch lijkt de werking van de meeste modellen sterk op elkaar. Hoewel de meeste yoghurtmakers elektrisch zijn, zijn er ook apparaten die geen elektriciteit nodig hebben. Handmatige yoghurtmakers bestaan uit de volgende onderdelen:

 • Isolatiedoos die verantwoordelijk is voor het handhaven van de temperatuur.
 • Thermometer waarmee je de temperatuur nauwkeuriger meet.
 • Glazen pot waarin je de yoghurt bereidt.

Hoewel handmatige yoghurtmakers erg eenvoudig te gebruiken zijn, vereisen ze meer moeite en inspanning dan de elektrische modellen, aangezien je alles met de hand moet doen. Elektrische yoghurtmakers zijn veel gemakkelijker te gebruiken en zijn daarom de modellen die op dit moment het meest worden verkocht.

natuurlijke fruityoghurt

Experts raden aan om dagelijks één portie yoghurt te consumeren om voldoende macro- en micronutriënten binnen te krijgen. Als je de yoghurt zelf met een yoghurtmaker maakt, bevat deze bovendien geen conserveringsmiddelen of extra vetten. (Bron: Belchonock: 97807278/ 123rf.com)

Hoe werkt een yoghurtmaker?

In deze shopgids concentreren we ons op elektrische yoghurtmakers, aangezien deze het meest worden verkocht. Hoewel het in eerste instantie misschien moeilijk lijkt om zelf yoghurt te maken, is niets minder waar. Bekijk hieronder de eenvoudige stappen die je moet volgen:

 1. Als de yoghurtmaker geen functie heeft om de melk op te warmen, verwarm de melk dan van tevoren in een aparte kom totdat deze een temperatuur van 35 of 40 graden bereikt.
 2. Als de melk is opgewarmd, voeg je een yoghurtcultuur toe die je eenvoudig online of bij een apotheek koopt. Er zijn ook mensen die dit met een beetje voorverpakte yoghurt doen.
 3. Verdeel het mengsel over de verschillende potjes of bakjes van de yoghurtmaker.
 4. Plaats alle potten in de yoghurtmaker en zorg ervoor dat ze continue worden verwarmd. Meestal doe je dit zo’n 8 tot 12 uur, hoewel we aanraden om de gebruiksinstructies van het specifieke apparaat te controleren voor de exacte tijd.
 5. Als de tijd voorbij is, haal je de yoghurt uit het apparaat en laat je deze nog zo’n 20 minuutjes rusten voordat je deze in de koelkast zet.

Er zijn verschillende recepten om zelfgemaakte yoghurt te maken. Het meest gebruikelijke is echter om 2 eetlepels melkzuur toe te voegen voor 4 kopjes melk. Ook kun je fruit of andere ingrediënten toevoegen om de yoghurt naar smaak aan te passen.

Kun je plantaardige melk gebruiken in een yoghurtmaker?

Dit is een vraag die tegenwoordig veel wordt gesteld. De toenemende populariteit van plantaardige melk zorgt ervoor dat steeds meer mensen nadenken over de mogelijkheid om dit soort melk te gebruiken in recepten zoals zelfgemaakte yoghurt.
Het antwoord op deze vraag is ja! Je kunt plantaardige melk gebruiken, hoewel je wel op een aantal zaken moet letten.

Zo is het bijvoorbeeld het beste om poedervormige plantaardige formules te gebruiken en deze toe te voegen aan soja-, rijst- of haverbasissen. De meest aanbevolen plantaardige melksoorten om yoghurt te maken zijn kokos-, cashew- en sojamelk, aangezien deze het meeste vet bevatten, waarmee je een betere textuur bereikt.

De textuur is essentieel als je yoghurt maakt. Als je voor normale melk kiest is het daarom het beste om verse  en het liefst volle melk van zeer goede kwaliteit te kopen. In gepasteuriseerde melk worden de nuttige bacteriën gedood, die juist zo goed van pas komen voor de fermentatie van je zelfgemaakte yoghurt.

Dr. Joseph MercolaDokter
“Als je binnen zeven dagen een nieuwe lading yoghurt maakt, kun je het gebruik van een startercultuur overslaan door een paar eetlepels van je laatste eindproduct aan je melk toe te voegen om een ​​nieuwe yoghurt te maken.”

Hoe los je problemen met een yoghurtmaker op?

Als je zelf yoghurt maakt is het heel goed mogelijk dat je tegen een aantal problemen oploopt, vooral als je een beginner  in de wereld van de yoghurtmakers bent. In de tabel hieronder laten we je zien wat de meest voorkomende problemen zijn, samen met de daarbij behorende oplossingen:

Probleem Orzaak Oplossing
De yoghurt blijft vloeibaar De temperatuur was te hoog of te laag. Let goed op de temperatuur, zowel tijdens het mengen als tijdens het gisten.
Er vormt zich wei/vocht op de yoghurt Dit gebeurt vaak als de verschillende potjes elkaar raken tijdens het gisten. Zet de potjes voorzichtig neer en probeer ze niet te verplaatsen totdat het proces is voltooid.
Het vaste deel wordt gescheiden van het vloeibare deel (synerese) De melk is niet van goede kwaliteit of bevat onvoldoende vet. Gebruik altijd melk van de beste kwaliteit voor het beste resultaat.

Hoe lang blijft yoghurt uit de yoghurtmaker goed?

Een ander probleem dat je mogelijk zorgen baart bij het bereiden van zelfgemaakte yoghurt is de houdbaarheidsdatum van het eindproduct. Je hebt tenslotte geen referenties zoals bij voorverpakte yoghurts het geval is. Om antwoord op deze vraag te geven, is het belangrijk om eerst onderscheid te maken tussen de vervaldatum en de houdbaarheidsdatum (3, 4).

Terwijl de vervaldatum aangeeft dat de consumptie van het voedsel na deze datum niet langer veilig is, geeft de houdbaarheidsdatum het moment aan waarop het voedsel zijn kenmerken begint te verliezen. Yoghurts die met een yoghurtmaker worden bereid, gaan meestal ongeveer tien dagen mee als je ze gekoeld bewaart. Controleer natuurlijk altijd de status voordat je de yoghurt consumeert.

Samenvatting

Verwelkom zelfgemaakte yoghurt in je leven en geniet van alle voordelen! Ongeacht op welk moment van de dag je yoghurt eet, raden experts aan om iedere dag een portie yoghurt te consumeren (5). Als je thuis een yoghurtmaker hebt, is het veel makkelijker om gezonde yoghurt te maken.

De voordelen van zelfgemaakte yoghurt zijn ontelbaar. Het is dus ook niet gek dat steeds meer mensen besluiten de stap te zetten en hun gewoonten te veranderen naar een meer uitgebalanceerd dieet. Er zijn veel verschillende yoghurtmakers op de markt. In deze shopgids helpen we je te helpen de beste yoghurtmakers te kopen.

Als je onze shopgids over yoghurtmakers interessant vindt, deel hem dan met je vrienden en familie op social media of laat hieronder een reactie achter.

(Bron van de header afbeelding: Belchonock: 97680105/ 123rf.com)

Referenties (5)

1. CuidatePlus (2020). ¿Por qué es bueno tomar un yogur al día?. [online]
Bron

2. (2)MERCOLA, J. (2020). Beneficios del Yogur Casero vs el Yogur Comercial. [online]
Bron

3. (3)CHAVARRÍAS, M. (2020). Yogur, adiós a la fecha de caducidad. [online] Consumer.es.
Bron

4. OCU (2020). Los yogures ya no caducan. [online]
Bron

5. CuidatePlus (2020). ¿En qué momento del día es mejor comer yogur?. [online]
Bron

Waarom kun je ons vertrouwen?

Artículo sobre: ''¿Por qué es bueno tomar un yogur al día?''
CuidatePlus (2020). ¿Por qué es bueno tomar un yogur al día?. [online]
Ga naar bron
Artículo sobre: ''Beneficios del Yogur Casero vs el Yogur Comercial''
(2)MERCOLA, J. (2020). Beneficios del Yogur Casero vs el Yogur Comercial. [online]
Ga naar bron
Artículo sobre: ''Yogur, adiós a la fecha de caducidad''
(3)CHAVARRÍAS, M. (2020). Yogur, adiós a la fecha de caducidad. [online] Consumer.es.
Ga naar bron
Artículo sobre: ''Los yogures ya no caducan''
OCU (2020). Los yogures ya no caducan. [online]
Ga naar bron
Artículo sobre: ''¿En qué momento del día es mejor comer yogur?''
CuidatePlus (2020). ¿En qué momento del día es mejor comer yogur?. [online]
Ga naar bron
Recensies