Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Hoe we in de toekomst zullen leven houdt verschillende onderzoeksgebieden al tientallen jaren bezig. Ook al kunnen we niet zo ver in de toekomst kijken, de eerste trends tekenen zich al af voor 2019, althans wat de inrichtingsstijl betreft. Op de voorgrond van alle woontrends 2021, staat het verlangen naar een oase van rust binnen de eigen vier muren, die een tegenwicht vormt voor het hectische leven.
Trend #1 Slimme Inrichting

Een woontrend in 2019 vloeit voort uit het feit dat de woonruimte steeds kleiner wordt, omdat steeds meer mensen flats of woonruimte nodig hebben. Dit stelt vooral nieuwe eisen aan meubilair. In de toekomst zullen meubels slimmer en multifunctioneel moeten zijn. Een bijzettafel, goed ontworpen, kan als krukje fungeren of misschien zelfs als stapelbare plank gebruikt worden. De converteerbaarheid van meubels in afmetingen speelt ook een grote rol bij de trends van 2019. Een grote eettafel kan in een handomdraai omgetoverd worden tot een hoge tafel voor een feestje. Het is belangrijk dat de inspanning om de meubels om te vormen zo gering mogelijk is.

Trend #2 Frisse kleuren, niet te opzichtig

Een belangrijke vraag als het om woontrends gaat is natuurlijk welke kleuren actueel zijn. In 2019 zal het weer kleurrijk zijn, maar zonder meteen met kleur te worden verslagen. Typische ijskleuren zullen de kleurstijl in 2019 domineren. De licht gedempte kleuren scheppen een frisse sfeer, maar zijn niet te opzichtig. Het voordeel is dat ze heel goed gecombineerd kunnen worden met natuurlijke materialen, wat ook in 2019 heel belangrijk zal zijn.

Felle kleuren zijn terug in de trend van 2019. (Image source: 123rf.com / 105476270)

Een voordeel dat ijskleuren ook hebben is dat ze gecombineerd kunnen worden met afzonderlijke gedurfde kleuren. Opzettelijke accenten kunnen met een sterke toon gezet worden. Behang met opvallende patronen is hier ook ideaal voor, omdat je er hoogtepunten mee kunt creëren in kamers. Het is echter belangrijk dat zulke opvallende behangsels doelgericht gebruikt worden, omdat ze anders een overweldigend effect kunnen hebben.

Trend #3 Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zullen ook in 2019 weer een bijzonder aandachtspunt zijn. Het voordeel is dat verschillende stijlen zonder problemen gecombineerd kunnen worden. Terwijl de keuken neigt naar een mediterrane inrichting, presenteert de slaapkamer zich in een rustieke stijl en wordt de woonkamer overheerst door een landhuis-sfeer. Hout heeft het voordeel dat het niet alleen een natuurlijke sfeer schept, maar ook heel goed gecombineerd kan worden met de meest uiteenlopende elementen. Dit resulteert in spannende stijlexperimenten die een aangename sfeer scheppen.

Trend #4 Een oase van rust scheppen

Hoe versnellender het leven wordt, des te groter is het verlangen naar rust en ontspanning. Veel mensen scheppen dan zo’n oase van vrede binnen hun eigen vier muren. Slow Living is de naam van deze trend en houdt zich vooral bezig met hoe je een tegenwicht kunt vormen tegen de drukte buiten de deur. Daartoe ligt de nadruk op duidelijke vormen en eenkleurige materialen met een maximum aan textuur. Bewuste verzaking wordt beoefend en, bijvoorbeeld, onnodige versiering wordt achterwege gelaten. Het voordeel is dat zulke kamers weinig onderhoud vergen en snel schoongemaakt kunnen worden. Bij slow living ligt de nadruk op natuurlijke materialen, en de trendkleuren van 2019 mogen ook gebruikt worden. Deze moeten echter bewust gebruikt worden en niet op een bonte manier gecombineerd worden. Deze trend wordt bijvoorbeeld doorgevoerd in de eetkamer, waar duidelijke lijnen domineren en aandacht besteed wordt aan comfortabele stoelen, zodat de mensen na het eten gezellig bij elkaar kunnen zitten om te praten of de volgende dag te plannen.

Trend #5 Paars als trendkleur blijft

Al in 2018 domineerde paars verschillende gebieden. Kleding, accessoires en nog veel meer toonden de verschillende tinten paars. Voorlopig werd paars ook in de inrichting gebruikt, maar in 2019 breekt het eindelijk door en wordt het een van de trendkleuren in de binnenhuisinrichting.

Wat je maar wilt is toegestaan. Van delicaat lila tot een gedurfd ultraviolet, alles kan.

De uitdaging met deze opvallende kleur is om ze kunstig te combineren. Als je dapper bent, kun je gaan voor een overlook waarin violette tinten overheersen. Het is belangrijk dat de rest vrij eenvoudig gehouden wordt en niet overladen wordt met versiering, bijvoorbeeld. Als je deze kleur voorzichtig wilt benaderen, kun je accenten leggen met verschillende accessoires, zoals lampenkappen of kussens. [4]

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies