Laatst bijgewerkt: 08-12-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

25Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

De wereld van wijnen is boeiend en divers. Er bestaat een enorme verscheidenheid aan smaken, jaargangen en combinaties van verschillende soorten druifsoorten. Wijn is een levend drankje en iedere gelegenheid vraagt om een andere wijn. Er zijn wijnen met een milde smaak terwijl andere zeer intens zijn. Je kunt kiezen voor een meer fruitig aroma of juist een kruidachtige wijn. Dankzij het grote aanbod kan het kiezen van de beste wijn soms best een uitdaging zijn.

Als je op zoek bent naar een lekkere wijn maar geen tijd hebt om ze allemaal zelf te proeven of sterker nog, een wijncursus te volgen, kan de selectie met onze favoriete wijnen je helpen. Maar voordat je daadwerkelijk kiest, moet je de fundamentele aspecten van een goede wijn kennen. Als je de beste wijn op de markt wilt vinden, lees dan snel verder!
Belangrijk om te weten

  • Wijn is erg delicaat. De temperatuur, de vochtigheid en het zonlicht kunnen de smaak en de kwaliteit van de wijn erg veranderen.
  • Wijn moet altijd liggend worden bewaard, zodat de vloeistof de kurk raakt en deze niet uitdroogt. Als de wijn open is, oxideert hij. Oxidatie verandert de smaak van wijn.
  • Onder andere het jaartal en de beschermde oorsprongsbenaming van de wijn zullen grotendeels de kwaliteit van de wijn markeren.

Onze selectie: De beste wijnen op de markt

Er is een groot aantal wijngidsen dat je allerlei tips geeft om de beste wijn te kopen. Ze omvatten veelal beschrijvingen van de druifsoorten en allerlei complexe technische aspecten, waarvoor een bepaald kennisniveau vereist is. Om tijd te besparen maar je toch te helpen ontdekken wat je nu echt lekker vindt, vind je hieronder een selectie met onze favoriete wijnen op de markt.

De wijn met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Deze wijn van Gallo Family Wineyards is een sappige wijn met fruitige tonen van framboos, kers en granaatappel die extra naar boven komen als de wijn licht gekoeld gedronken wordt. De Summer Red wijn uit Californië wordt aangeboden in een doos met 6 flessen. De wijn is lichtzoet en kan bij uitstek bij lamsvlees, kalfsvlees, gevogelte en dessert gedronken worden. Een heerlijk zomerwijntje om in huis te hebben en te openen bij etentjes in de tuin met familie en vrienden.

De beste rode wijn

De La Fleur De Château Haut Piquat komt van de beste percelen van het landgoed. Het is een wijn die rond en tegelijkertijd genereus is. Met zijn diepe kleur, ademt de wijn geuren van rijp fruit uit die harmonieus uitzetten in de mond. Na de oogst zijn de merlot druiven gefermenteerd voor een periode van 3 weken in roestvrijstalen, temperatuurgestuurd stalen vaten.  Een fraaie bordeaux wijn met respect gemaakt uit een prachtige vintage 2016.

De beste witte wijn


AffiliateLink


Melior Verdejo

Tijdelijk niet leverbaar

De Melior Verdejo is een koele en elegante wijn. Het heeft een bleke strogele kleur met groenachtige tinten en is een schone wijn die opvalt door zijn helderheid. De aroma’s zijn intens en elegant; fruitige aroma’s met tonen van witte bloemen, hooi en vers gras. In de mond is de Melior Medium bodied en is uitstekend in harmonie met de zuurgraad die de wijn een prettige frisheid geeft met een een zachte bitterheid in de afdronk.

Shopgids: Alles wat je moet weten over wijn

Wijn is van de alcoholische dranken wereldwijd het drankje met de grootste traditie. Het is de ideale metgezel voor gezellige maaltijden en luxe diners met vrienden en familie. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen van kopers, zodat je de drank beter leert te begrijpen en alle informatie hebt om een goede aankoop te doen.

El vino es la bebida alcohólica con mayor tradición en todo el mundo.

Om echt van wijn te kunnen genieten, is het essentieel om de wijn uit een wijnglas te drinken.
(Bron: Kzenon: 18344917/ 123rf.com)

Wat is wijn precies?

Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. Er zijn verschillende soorten wijn: rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijn. De fermentatie wordt geproduceerd door de metabolische werking van gisten, die de suikers van het fruit omzetten in ethanol. Wijn wordt, in tegenstelling tot veel andere dranken, beïnvloed door externe factoren zoals het weer, het zonlicht en de temperatuur.

Een drank mag wijn worden genoemd als de vloeistof is ontstaan door de volledige of gedeeltelijke alcoholische gisting van druivensap, zonder toevoeging van een andere stof. Wijn is een van de oudste dranken die worden gemaakt door de mens. De eerste gegevens over wijnconsumptie zijn bekend uit de Neolithische periode.

los vinos tintos maridan con carne y los blancos con pescado.

De temperatuur van de wijn is essentieel voor het behoud van de smaak.
(Bron: Hxdbzxy: 33781418/ 123rf.com)

Welke verschillende soorten wijn zijn er?

Het kennen van de soorten wijnen en hun kenmerken kan essentieel zijn om te bepalen welke wijn het beste past. Een lekker gerecht kan nog smakelijker worden met een bijpassende wijn en andersom. Over het algemeen geldt dat rode wijnen goed met vlees gaan en witte wijnen met vis.

Een andere factor die de verschillende wijnen van elkaar onderscheidt, is het druivenras. De verschillende variëteiten geven nuances, aroma’s en smaken aan de wijn. Ook kunnen we leeftijd niet vergeten. Wijnen zijn een levende drank; de smaak en eigenschappen ervan veranderen.

Hieronder vind je een tabel met de verschillende soorten wijnen die er op de markt bestaan:

Classificatie Soorten
Op basis van de kleur Wit: De most is vrij van schillen, steeltjes en pitten. Omdat druivensap weinig tot geen kleurstof bevat zal de wijn nagenoeg blank zijn.

Rosé: Wordt op dezelfde manier als witte wijn gefermenteerd. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij de most blijven dan bij de bereiding van rode wijn.

Rood: Ontstaat door most van blauwe druiven met de druivenschillen te laten vergisten. De kleurstoffen in de druivenschil geven de wijn de rode kleur. De schillen en pitten dragen de anthocyanen en tannines bij aan de wijn.

Op basis van het suikergehalte Droog: Een droge wijn is een wijn met heel weinig restsuiker. Bij droge wijnen is tijdens de gisting nagenoeg alle suiker in de druif vergist. De wijn heeft een gehalte aan suikerresidu van ten hoogste 4 gram per liter of ten hoogste 9 gram per liter wanneer het totale gehalte aan zuren, uitgedrukt in wijnsteenzuur per liter, niet meer dan 2 gram per liter lager is dan het gehalte aan suikerresidu.

Halfdroog: De wijn heeft een gehalte aan suikerresidu dat hoger is dan de hierboven genoemde vermelde waarden, doch niet hoger dan 12 gram per liter of 18 gram per liter, wanneer het totale gehalte aan zuren door de lidstaten is vastgesteld.

Halfzoet: De wijn heeft gehalte aan suikerresidu dat niet hoger is dan de hierboven vermelde waarde, doch niet hoger dan 45 gram per liter.

Zoet: De wijn heeft een gehalte aan suikerresidu van minstens 45 gram per liter.

Op basis van de leeftijd Joven: Wijn die hetzelfde jaar wordt geconsumeerd als wanneer deze wordt geproduceerd, blijft 6 maanden in de fles.

Crianza: De wijn wordt tenminste 2 jaar lang op hout en in de fles geouderd. Het wordt een jaar in vat bewaard en nog een in de fles.

Reserva: Wordt 1 jaar in het vat en nog 2 jaar in de fles bewaard.

Gran Reserva: Deze wijnen brengen 2 jaar door in het vat en nog eens 3 jaar in de fles.

Op basis van het gehalte aan koolzuur Stille wijn: Volledig uitgegiste en tot rust gekomen wijn. Deze wijnen bevatten geen resterende hoeveelheid gas.

Mousserende wijn: Wijn waarbij het koolzuur van de tweede gisting in de wijn achterblijft. De maximale druk voor deze wijnen mag niet hoger zijn dan 3 atmosfeer bij 20 graden. Het gas kan natuurlijk zijn, ontstaan tijdens de gisting of aan stille wijn worden toegevoegd.

Wat zijn tannines?

Tannines zijn natuurlijke chemische verbindingen. De stoffen zijn van invloed op de smaak, kleur en structuur van onder andere wijn. In het geval van wijn zijn de tannines afkomstig van de meest solide delen van de druif (schillen, pitjes en steeltjes) en het hout van de eiken vaten. Tannines zijn overvloediger aanwezig in rode wijnen dan in witte wijnen, juist omdat witte wijnen geen tijd in het vat doorbrengen.

De rijping en verzachting van tannines is een van de belangrijkste processen in de evolutie van een wijn, omdat de uiteindelijke kwaliteit van een wijn hier grotendeels van afhangt. Ze zijn samengesteld uit polyfenol en andere elementen die verantwoordelijk zijn voor de kleur of anthocyanen, aanwezig in rode en rosé wijnen. Bij het ouder worden van een wijn verdwijnt de typische, enigszins wrange smaak van de tannines.

El maridaje es muy importante

De classificatie van wijn op kleur is: witte, rosé en rode wijn.
(Bron: Doroshin: 46917610/ 123rf.com)

Hoe moet je wijn bewaren?

Zoals we eerder in deze shopgids opmerkten, is temperatuur de belangrijkste factor voor het bewaren van een fles wijn. Plotselinge veranderingen in temperatuur hebben veel invloed op de smaak en kwaliteit van de wijn. Het belangrijkste is de stabiliteit en constantheid van de temperatuur, misschien nog wel meer dan de temperatuur zelf, hoewel dit altijd binnen een bepaald bereik moet liggen.

Het is beter om abrupte temperatuurveranderingen te voorkomen. Bovendien mag het verschil tussen de seizoenen niet groter zijn dan tussen de 5 en 6 ° C. Een lage luchtvochtigheid kan de kurk laten uitdrogen en teveel vochtigheid kan bacteriën of schimmels veroorzaken. Flessen moeten altijd liggend worden bewaard, zodat de kurk vochtig blijft. Bij uitdroging krimp de kurk en komt er te veel zuurstof bij de wijn. Dit versnelt het verouderingsproces.

De la calidad de la uva depende la calidad del vino

De kwaliteit van de druiven is erg belangrijk, omdat deze de kwaliteit van de wijn grotendeels bepaalt.
(Bron: Georgiev: 15818243/ 123rf.com)

Wat is de beschermde oorsprongsbenaming (BOB)?

Bij Franse wijnen zijn we over het algemeen wel gewend aan appellaties met termen als AOP en AOC op het etiket. Onder de drinkers van Italiaanse wijnen komt de afkorting DOC(G) ongetwijfeld bekend voor. Wist je al dat Nederland tegenwoordig ook appellaties voor wijn kent? De beschermde oorsprongsbenaming (BOB) is de naam waarmee wijnen worden erkend en aan een reeks vereisten voldoen. De BOB verwijst meestal naar de naam van de regio of de specifieke plaats waarvan administratief is erkend dat deze de wijnen aanduidt.

De erkenning wordt momenteel verleend door de Europese Commissie. Er wordt rekening gehouden met factoren als de oorsprong van de druiven, het prestige van de wijn en de kwaliteitsnorm. BOB is een Europese verordening die streekproducten bescherming biedt tegen namaak.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Een goede wijn kopen is geen eenvoudige taak, vooral als je niet echt een wijnkenner of -specialist bent. Er zijn veel factoren die je moet overwegen die de smaak, aroma’s en kwaliteit van de wijn kunnen beïnvloeden. Als je een kwaliteitswijn wilt kopen, raden we je aan de volgende aankoopcriteria te beoordelen:

Wijnsoort

Als je een wijn voor jezelf of voor een speciale gelegenheid wilt kopen, is het belangrijk om te weten welke soort het beste bij de gelegenheid past. Het eerste is wat je moet bepalen is of je een rode, witte of rosé wijn wilt. Naast je persoonlijke smaak, moet je rekening houden met wat je van plan bent te eten, omdat elke maaltijd het beste gepaard gaat met een specifieke wijn.

Rode wijnen passen goed bij alle soorten vlees en kaas. Een rijpe rode wijn past het beste bij vlees met een intense smaak zoals dat van wild of de grill. Witte wijnen zijn ideaal voor rijst en vis, terwijl rosé wijnen het beste passen bij voorgerechten en lichte diners.

 que procede de las partes más sólidas del racimo

De beroemdste wijngaarden ter wereld bevinden zich in Frankrijk, Chili en Spanje.
(Bron: Duvernay: 8093420/ 123rf.com)

Jaartal

Het jaartal is bepalend voor de kwaliteit van de wijn. Sommige wijnjaren zijn veel beter dan andere jaren. Het jaartal op het etiket geeft het jaar aan waarin de druiven zijn geoogst. De kwaliteit van het jaartal wordt bepaald door het klimaat in de regio en de mogelijke ziekten die de wijngaarden tijdens de teelt aantasten.

Wijnen uit een slecht wijnjaar kunnen beter worden door ze in het vat en in de fles te laten verouderen. Bovendien zal de zorg van de wijnmaker tijdens het productieproces ook een positief of juist negatief effect hebben op de kwaliteit van het jaartal.

Een goed wijnjaar staat altijd voor extra kwaliteit van een wijn.

Hay que dejar respirar el vino para poder disfrutarlo más

Een glas rode wijn staat synoniem voor klasse en elegantie.
(Bron: Stokkete: 82836135/ 123rf.com)

Druifsoort

Ook de druifsoort waarmee de wijnen worden gemaakt, is een factor die je aanwijzingen geeft over de kwaliteit van de wijn. Je kunt kiezen uit monovarietale en multivarietale wijnen. Monovarietale wijnen zijn wijnen die worden gemaakt met een enkele druivensoort of met een concentratie van meer dan 85% van één druifsoort. Multivarietale wijnen zijn wijnen die worden gemaakt met 2 of meer soorten druiven. Welk van de 2 soorten meer geschikt is, hangt af van de persoonlijke smaak van de koper.

Veroudering

Een goede, stevige en rijpe wijn valt vaak beter in de smaak dan een jonge wijn. Een rijpe wijn is echter niet voor iedereen geschikt, en dat heeft niet alleen met het prijskaartje te maken. De rijping van de wijn verandert de smaak en aroma. Houd hier daarom rekening mee als je de wijn wilt combineren met bepaalde gerechten.

De rijping van een wijn verschilt bovendien een beetje per wijnhuis. Sommige fabrikanten gebruiken strengere criteria dan anderen en besluiten om een wijn als een ‘jonge wijn’ te bestempelen terwijl dezelfde wijn in een ander wijnhuis perfect als ‘crianza’ beschouwd zou kunnen worden.

Alcoholgehalte

Wijnen kunnen ook onderscheiden worden op basis van de hoeveelheid alcohol die erin zit. Op de etiketten van de flessen vind je een percentage, dit is het alcoholgehalte van de wijn. Wijnen met 14 procent of meer hebben bijvoorbeeld veel body en zijn krachtig, terwijl wijnen met 12 procent of minder worden beschouwd als zachte wijnen.

Let ook op hoeveel sulfiet er in de wijn zit. Als de wijn sulfiet bevat, moet dit op de fles worden vermeld, omdat dit een chemisch ingrediënt is dat schadelijk kan zijn. Met name voor bepaalde astmapatiënten kan sulfiet in wijn al in een hele lage dosering averechts op de luchtwegen werken.

Samenvatting

Wijn is een heel persoonlijk drankje. Het kiezen van een goede wijn kan daarom een uitdaging zijn, omdat er een groot aantal factoren is die de smaak, aroma’s en kwaliteit van de wijn kunnen beïnvloeden. Wijn is een levende drank die wordt beïnvloed door de temperatuur, het zonlicht en de luchtvochtigheid. Een goede fles wijn is de perfecte metgezel voor bij gezellige maaltijden en luxe diners met vrienden en familie.

Een wijn kiezen is een kunst. Zoals we in deze shopgids hebben uitgelegd, zijn er verschillende factoren waar je naar moet kijken, zoals het jaartal, de beschermde oorsprongsbenaming, het wijnsoort en het gerecht dat je wilt vergezellen met een glas wijn. In deze shopgids vind je alle tips en tricks om de beste wijn op de markt te vinden!

Vond je onze shopgids over wijnen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de beste wijn op de markt kunnen kopen.

(Bron van de header afbeelding: Polc: 45176518/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies