Last updated: 17-12-2020

How we pick our products

12Products analyzed

25Hours invested

5Studies researched

127Comments collected

Huishoudelijk werk is iets wat nooit ophoudt. Als het niet gedaan wordt, blijft het liggen voor de volgende dag. Eén van de meest vervelende klusjes voor veel mensen is de was doen. Je moet de kleding op kleur scheiden, of op soort stof, de wasmachine instellen en de zeep en de wasverzachter erin doen. En daarna, als je geen droger hebt, moet je de was ook nog ophangen.

Het is een heel werkje om je was op te hangen en vervolgens weer van de waslijn te halen als je geen droger hebt. Met dit apparaat bespaar je jezelf een hoop werk, want je hoeft de was alleen maar van de ene naar de andere machine over te zetten. Om je te helpen met het vinden van het meest geschikte model voor jou, hebben we deze shopgids opgesteld.
Belangrijk om te weten

 • Bij de aankoop van een wasdroger zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Deze zullen je helpen om te beslissen welk model je gaat kopen en aan welke eisen de droger moet voldoen.
 • Op de markt vind je verschillende soorten wasdrogers. Het is belangrijk dat je het gebruik dat je eraan gaat geven analyseert om het meest geschikte model te vinden. Op deze manier zal je een droogtrommel kunnen kiezen die aan alle eisen voldoet die voor jou van belang zijn.
 • Wanneer je je wasdroger koopt, zorg er dan voor dat deze gemakkelijk te installeren is. Bekijk de verschillende programma’s en andere interessante functies. Vergeet niet dat het energieverbruik niet hoog moet zijn. Het is altijd een goed idee om een vertrouwd merk te kiezen.

Onze selectie: De beste wasdrogers op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste wasdrogers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte droogtrommel een stuk eenvoudiger.

De beste warmtepompdroger

De AEG T7DBN460 is uitgeroepen tot Beste koop van de Consumentenbond maart 2019 en is met energieklasse A+++ zeer energiezuinig. Door de SensiDry technologie kun veilig al je kleding drogen op een lage temperatuur, zo wordt je kleding nooit blootgesteld aan onnodige hitte en blijft je kleding elke dag aanvoelen als nieuw.

Wanneer de droger helemaal vol zit, duurt het katoenprogramma gemiddeld 173 minuten. Vergeleken met een condensdroger is dat iets langer, maar wel een stuk zuiniger en beter voor je kleding.

De meest energie-efficiënte wasdroger

De Siemens WT47W5E7NL is een A+++ warmtepompdroger met zelfreinigende condensor, die een volle lading tot 35 minuten sneller droogt. De droogcapaciteit is 8 kg, de energieklasse is AA+++.

De autoDry sensoren zorgen voor constante meting van de vochtigheid en temperatuur van het wasgoed. Dit model heeft een afvoersysteem om het condenswater af te voeren en kan met de meegeleverde slang op de afvoer worden aangesloten.

De beste condensdroger

De Zanussi ZDP7200NW heeft een vulgewicht van 7 kg, door het strijkvrij programma ben je minder tijd kwijt met het strijken van je was want vouwen en kreukels worden vermindert. Door de reverserende trommel zal je wasgoed minder snel in elkaar draaien, wel zo gemakkelijk bij grotere stukken wasgoed.

Een condensdroger droogt de was op een hoge temperatuur, daardoor is deze relatief snel maar een stuk minder zuinig. De vochtigheidssensor meet wanneer jouw wasgoed droog genoeg is. Het programma stopt dan automatisch, waardoor de droogbeurt nooit langer duurt dan nodig is.

De beste kleding-beschermende wasdroger

De AEG T8DE86ES heeft een vulgewicht van 8 kg en energielabel A+++. Alle kleding die je wast kun je veilig drogen in deze AbsoluteCare droger, van wollen truien tot outdoor kleding. Het AbsoluteCare systeem zorgt ervoor dat iedere stof de juiste trommelbeweging en droogtemperatuur krijgt.

Door de SensiDry technologie droogt deze droger op een lage temperatuur, zo wordt je kleding nooit blootgesteld aan onnodige hitte. Deze AEG wasdroger droogt al je wasgoed met slechts één filter dat je in een handomdraai reinigt.

Shopgids: Alles wat je moet weten over wasdrogers

Het is van groot belang dat je voordat je een wasdroger koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

girl smelling

Een wasdroger is, zoals de naam al aangeeft, een apparaat dat wordt gebruikt om kleding te drogen.
(Bron: Andriy Popov: 43082611/ 123rf.com)

Wat is een wasdroger?

Een wasdroger is, zoals de naam al aangeeft, een apparaat dat wordt gebruikt om kleding te drogen. Het is vooral nuttig in ons koude kikkerlandje waar het weer vaak niet meewerkt en het soms niet eenvoudig is om je was te drogen. Het gebruikt warme lucht die in de trommel wordt geblazen, die draait, om de kleding te drogen. Je kunt de droogtijd en -intensiteit kiezen.

Welke soorten wasdrogers zijn er?

Op de markt vind je verschillende soorten wasdrogers. Het is belangrijk dat je weet wat elk van hen je te bieden heeft. Het is vast belangrijk voor jou om de machine het gebruik te kunnen geven dat je ervan verwacht. Daarom hebben we de volgende lijst opgesteld met de belangrijkste informatie, zodat je de juiste aankoop kunt doen.

 • Luchtafvoerdrogers. Dit is de meest traditionele optie die je kunt vinden bij de aankoop van je wasdroger. De lucht wordt verwarmd door middel van elektrische weerstanden in de machine. Deze lucht bereikt de trommel, droogt de kleren en komt dan naar buiten via een daarvoor geplaatste buis. Ze zijn het meest energieverslindend.
 • Condensdrogers. De werking van dit type droger lijkt sterk op die van de luchtafvoerdroger. Daarna wordt via de condensor onder in de droger, het vocht uit de lucht gehaald. Het vocht (condens) wordt geleid naar een reservoir, meestal is dit een lade boven in de condensdroger.
 • Warmtepompdroger. Het is het meest innovatieve model en is pas sinds kort op de markt. Wat het doet is de was verwarmen door middel van een warmtepompcondensator. Ze zijn veel efficiënter dan andere modellen, maar ook duurder.

Welk laadvermogen moet je wasdroger hebben?

Het is belangrijk dat je het laadvermogen van je wasdroger niet over het hoofd ziet. Houd er rekening mee dat deze groter moet zijn dan de wasmachine, want in dit geval is het gewicht van natte kleding. Je moet altijd onthouden dat er kleding is die geschikt is voor de wasmachine en niet voor de droger. De volgende tabel helpt je te begrijpen wat voor soort droger je nodig hebt.

Vermogen Aanbeveling
7 kilo of minder Ze zijn ideaal voor gezinnen van twee of drie personen. Ze worden vooral gebruikt voor kleding. Je kunt ook lakens of handdoeken drogen, maar we raden je aan dit apart te doen zodat de kleding niet kreukelt.
8 kilo Dit zijn de meest verkochte drogers. Ondanks hun laadvermogen nemen ze niet meer ruimte in beslag dan andere modellen. Je kunt alle soorten kleding drogen: lakens, handdoeken en zelfs dekbedden. Het is perfect voor gezinnen van vier personen.
Meer dan 8 kilo Het is de droger waar je het meeste uit haalt als omdat je er veel was in kunt drogen. Het is perfect voor grote dekbedden, maar je hebt wel een wasmachine met een hoge capaciteit nodig.

Hoe moet je een wasdroger gebruiken?

Om een wasdroger in huis te hebben moet je een investering doen. Daarom is het belangrijk dat je het apparaat altijd goed onderhoudt, zodat het zo lang mogelijk meegaat en je er het maximale uithaalt. Het is niet zo dat het een bijzonder delicaat apparaat is, maar je moet wel rekening houden met een aantal tips, die we hieronder zullen laten zien:

 • Temperatuur. Je moet er zeker van zijn dat je de juiste temperatuur gebruikt voor elk soort stof. Bij de meeste drogers kun je de tijd en de temperatuur kiezen. Sommige modellen hebben vooraf ingestelde programma’s voor elk type kleding. Dit is veilig voor je kleding en het bespaart je energie.
 • Hoeveelheid kleding. Het is belangrijk om de droger niet te overbelasten, want de resultaten zullen minder goed zijn. Je kleren worden zo niet goed gedroogd en er gaat ook meer energie verloren. Als je het meeste uit de machine wilt halen, doe er dan kleding in die gemaakt is van vergelijkbare stoffen.
 • Centrifugeer de was goed. Voordat je de kleren in de droger stopt, is het belangrijk dat je ze goed in de wasmachine centrifugeert. Op deze manier heeft de was minder vocht en geeft de droger betere resultaten.
 • Einde van het wasprogramma. Als de wascyclus voorbij is, is het belangrijk om de kleding er zo snel mogelijk uit te halen en in de droger te doen. Dit voorkomt dat de kleren een onaangename geur krijgen en gaan kreuken.
 • Verschillende cycli achter elkaar. Als het kan, was en droog dan meerdere keren achter elkaar. Als je de droger net hebt gebruikt, zal deze de warmte van de vorige cyclus vasthouden en minder energie verbruiken.
 • Strijken. Er zijn bepaalde kledingstukken die moeilijk te strijken zijn. Een optie is om de droger zo in te stellen dat de kleren wat vochtig blijven. Dit maakt het makkelijker voor je om ze te strijken.
 • Onderhoud. Het is belangrijk dat je zowel de filters als de condensor van de machine aan het einde van elk droogproces reinigt. Zo zal de machine beter werken en minder energie verbruiken. Als je dat niet doet, zal je de motor forceren en zal de droger defect kunnen raken.

dryer in the laundry room

Drogers zijn een must in de wintermaanden.
(Bron: Syaidi: 95622080/ 123rf.com)

Wat is beter: een wasdroger of een was/droogcombinatie?

Eén van de vragen die je kunt hebben bij de aankoop van een wasdroger is of het beter is om direct te kiezen voor een wasmachine met droger ineen. De waarheid is dat we deze optie alleen aanraden als je geen ruimte hebt of als je het heel af en toe gaat gebruiken. We zeggen dit omdat je maar de helft van de lading van de wasmachine kunt drogen en de droogcapaciteit iets lager is.

Hoeveel kost een wasdroger?

Zoals bij elk ander product vind je op de markt wasdrogers van verschillende prijzen. Zoals altijd hangt de prijs niet alleen af van de prestaties, maar ook van het merk. Het is belangrijk dat je altijd op zoek gaat naar de beste kwaliteit/prijsverhouding. Je kunt enkele zeer eenvoudige modellen vinden voor iets meer dan 200 euro, terwijl er andere zijn die meer dan 1800 euro kosten.

girl in the laundry room

Het is belangrijk dat je de installatievereisten van je wasdroger controleert.
(Bron: Andriy Popov: 69329715/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van wasdrogers?

Alle informatie die we je in deze gids geven, helpt je ongetwijfeld om te weten welke functies een wasdroger moet hebben. Je weet ook hoe je deze apparaten moet gebruiken om er het beste uit te halen. Maar er zijn nog andere criteria die je moet overwegen. Eerst zullen we je de belangrijkste voordelen en nadelen laten zien:

Advantages
 • Je kunt er je was snel mee drogen.
 • Ze zijn essentieel in de wintermaanden.
 • Ze drogen efficiënt.
Disadvantages
 • Ze verbruiken veel energie.
 • Ze zijn niet geschikt voor alle kledingstukken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een wasddroger om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de droogtrommel die je nodig hebt:

Installatie

Het is belangrijk dat je de installatievereisten van het door jou gekozen model controleert. Bijvoorbeeld dat je een plaats hebt om de afvoerpijp te plaatsen. Je moet er zeker van zijn dat het niet nodig is om iets ingewikkelds te doen. Zorg er ook voor dat de maat die je kiest past in de ruimte die je beschikbaar hebt. Als je niet op deze aspecten let kan het zijn dat je problemen krijgt.

Droogtrommel

Drogers gebruiken hete lucht die in de trommel wordt gebracht en die draait, om de kleding te drogen.
(Bron: Tanyar30: 52746081/ 123rf.com)

Programma´s

Controleer het type programma’s dat je droger heeft. Het moet opties hebben voor verschillende soorten stoffen. Anders kun je er niet het meeste uit halen, of je kunt je kleren beschadigen. Hoe meer programma’s de wasdroger heeft, hoe veelzijdiger het zal zijn. Al moet je er natuurlijk wel op letten dat de droger niet boven je budget uitkomt.

Functies

Het is belangrijk dat je een aantal functies analyseert die je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld dat het een timer heeft zodat je de start ervan kunt programmeren. Het is ook interessant dat het een anti-kreuk programma heeft, zodat het het strijken makkelijker maakt. Een andere optie is dat het een filterreinigingswaarschuwing heeft of dat de deur aan beide kanten kan worden geopend.

Energie-efficiëntie

Een ander aspect waarmee rekening moet worden gehouden is de energie-efficiëntie van de wasdroger. Een product is energie-efficiënt als er voor de productie en het gebruik ervan niet meer energie wordt gebruikt dan nodig is. Het maximale niveau is A+++, het kan dus alleen lager dan dat zijn. De meest energie-efficiënte drogers zijn wat duurder, maar op de lange termijn compenseert het je, zeker als je er veel gebruik van maakt.

Stella McCartneymodeontwerpster
“Het Clevercare-systeem dat voor al onze ontwerpen wordt gebruikt, herinnert onze klanten eraan dat ze het milieu moeten beschermen bij het wassen, drogen en verzorgen van hun kleding.”

Merk

Het is belangrijk dat je kijkt naar het merk van je wasdroger. Er zijn bepaalde merken die een welverdiend prestige genieten en altijd een goede optie zijn. En als het een bekend merk is, zal het gemakkelijker zijn om een technische dienst in de buurt te vinden als er problemen zijn. Ze hebben meestal ook een klantenservice die eventuele twijfels voor je kan oplossen.

Samenvatting

Zoals je in deze shopgids hebt gezien, is het een goed idee om een wasdroger te hebben. Het zal je helpen je was snel te drogen, en op regenachtige dagen kan het een onmisbaar element zijn. Probeer een model te kiezen dat aan al je behoeften voldoet. Het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan het laadvermogen, zodat de droger groot genoeg is voor al je was.

Evalueer het gebruik dat je aan de wasdroger geeft om het meest geschikte model te kiezen. Let erop dat de droger eenvoudig te installeren is. Vergeet niet te kijken naar aantal programma’s en functies dat de machine heeft, en let er ook op dat je droger energie-efficiënt is. Als je al deze aspecten in beschouwing neemt, zal je aankoop een succes worden.

Vond je ons artikel over wasdrogers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte droogtrommel kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Belchonock: 112071416/ 123rf.com)

Reviews