Laatst bijgewerkt: 05-01-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

De inrichting van een huis bestaat niet alleen uit meubels, maar ook uit verschillende kleine details. Het is belangrijk dat je hiermee rekening mee houdt om een speciaal accent aan je huis te geven. Iets wat je kan helpen om dit te bereiken zijn wandplanken. Dit zijn kleine schappen die aan de muur worden verankerd en waarop verschillende objecten kunnen worden geplaatst.

De planken kunnen worden gemaakt van verschillende materialen. Ze kunnen ook verschillende vormen, maten of kleuren hebben. Je zult een grote verscheidenheid aan modellen op de markt vinden, maar je moet uitzoeken welke het beste aan je behoeften voldoet. Om je hierbij te helpen hebben we deze complete shopgids voor je samengesteld.
Belangrijk om te weten

 • Bij het kopen van een wandplank moet je goed nadenken over je behoeften. Het is belangrijk dat je dit doet omdat er veel modellen beschikbaar zijn.
 • Een ander aspect waar je rekening mee moet houden is de plaats waar je de wandplank gaat ophangen. Afhankelijk van het gebruik dat je eraan wilt geven, zal het bepaalde kenmerken moeten hebben. En hoewel er verschillende ontwerpen zijn, zullen deze niet allemaal geschikt zijn voor de verschillende kamers van je huis.
 • Zoals je in het hoofdstuk over de aankoopcriteria zult zien, is het belangrijk dat je nadenkt over de manier waarop je de wandplank zult gebruiken. Natuurlijk, ook over het aantal planken dat je wilt kopen. Vergeet niet te bepalen welke afmetingen het meest geschikt zijn en welk gewicht de plank moet kunnen dragen.

Onze selectie: De beste wandplanken op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste wandplanken die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte wandplank een stuk eenvoudiger.

De beste U-vormige wandplanken

Deze set van 3 wandplanken van vidaXL is vervaardigd van hoogwaardige MDF-platen en zijn U-vormig. Het moderne ontwerp past in vrijwel elk interieur en biedt optimale opbergruimte voor boeken, cd ‘s en andere kleinigheden.

Met het onzichtbare montagesysteem kunnen de wandplanken eenvoudig worden gemonteerd en opgehangen. De plankjes zijn extra handig omdat je meteen een zijsteun hebt. De schroeven en muurpluggen zijn bij de prijs inbegrepen.

De meest stijlvolle wandplanken

Met dit stijlvolle rek van Dreamhouse creëer je veel opbergruimte in de keuken, woonkamer of in de slaapkamer. Het is een echte eye-catcher die binnen ieder soort interieur mooi staat. Je gasten zullen hun ogen niet van dit meubelstuk af kunnen houden.

Het ronde wandrek heeft een stoere en industriële uitstraling en heeft 4 stevige planken die gemaakt zijn van MDF-hout. Berg je spullen op in stijl.

De beste industriële wandplanken

Deze geweldige wandplank van MeubelZwagerij is een must in iedere huiskamer, slaapkamer of veranda. Leuk om foto’s, kaarsjes of planten op te zetten. De plank heeft een prachtige industriële look en biedt een optimale bergruimte voor bijvoorbeeld foto’s, kaarsjes of planten.

De plank is van steigerhout en is ongeveer 1 meter lang en 20 cm breed. De wandplank wordt geleverd met 2 echt leder riemen in een kleur naar keuze: donkerbruin, cognac, wit of zwart.

De leukste onzichtbare wandplank

Met deze verborgen boekenplanken kun je je boeken op een trendy manier presenteren. Het is net alsof ze in de lucht zweven. Een L-vormige wig van metaal houdt de boeken tegen de muur terwijl een kleine clip de omslag van het onderste boek klemt.

Je kunt je boeken op verschillende manieren boven op elkaar stapelen. De planken zijn gemaakt van witgecoat staal en makkelijk te bevestigen met de bijgeleverde schroeven en pluggen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over wandplanken

Het is van groot belang dat je voordat je een wandplank koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Beautiful woman daydreaming

Er zijn vrij betaalbare wandplanken.
(Bron: Rido: 71465177/ 123rf.com)

Wat is een wandplank precies?

Een wandplank is een schap dat horizontaal op de muur wordt geplaatst. Je kunt verschillende modellen vinden, met bepaalde extra componenten. Ze kunnen alleen maar een praktisch gebruik hebben, maar ook een meer decoratieve functie vervullen. Daarnaast hebben ze twee soorten steunen, blinde en zichtbare. Ze worden vervaardigd van verschillende materialen.

Van welke materialen worden wandplanken gemaakt?

De wandplanken worden van verschillende materialen gemaakt, zoals we al zeiden. Het is belangrijk dat je weet welke er zijn, zodat je de best mogelijke beslissing kunt nemen. Bedenk dat je een balans moet vinden tussen je smaak en je behoeften. We tonen je de belangrijkste kenmerken ervan in de volgende tabel:

 • Hout: Deze worden het meest gebruikt en stralen een warme sfeer uit.
 • Kunststof: Resistent en perfect voor kinderkamers.
 • Roestvrij staal: Ze zijn zeer elegant, maar moeilijker schoon te maken.
 • Glas: Ze zijn kwetsbaar, maar maken de sfeer in de kamer lichter.
 • MDF: Het is een afvalhout samengeperst met harslijm.

Van welke soorten hout worden wandplanken gemaakt?

Zoals je in de vorige tabel hebt gezien, is hout het meest gebruikte materiaal van wandplanken. Dat is logisch, want het biedt grote weerstand , kan veel gewicht dragen en het is een duurzaam materiaal. Zoals je weet zijn er verschillende soorten hout, afhankelijk van hun herkomst. Hieronder tonen we je de meest geschikte soorten voor wandplanken.

 • Grenen. Het is een vrij goedkoop materiaal, gemakkelijk te schilderen en is zeer duurzaam en stevig. Vanwege al deze redenen is het één van de meest gebruikte soorten hout. Overbelast de plank echter niet, anders kan deze beschadigd raken.
 • Kersenhout. Het is vrij resistent en heeft ook een zeer aantrekkelijke kleur. Het ondersteunt het gewicht vrij goed. In veel gevallen wordt dit materiaal gekozen voor het tonen van waardevolle voorwerpen vanwege het gedistingeerde uiterlijk.
 • Eiken. Het is een stijlvol soort hout. De afwerkingen zijn meestal van hoge kwaliteit. De stevigheid en schoonheid ervan zijn onmiskenbaar.
 • Padoek. Dit is een tropische harthoutsoort die zich onderscheid door zijn typische dieprode kleur. Padoek is zeer weerbestendig en kan tegen een stootje.
 • Noten. Het is zeer resistent en zijn chocoladekleur zal zeer goed contrasteren met neutrale tinten of zelfs met wit. Het is meestal erg goed bewerkt, om het een aantrekkelijke vorm te geven.
 • Mahonie. Het wordt veel gebruikt vanwege zijn stevigheid en ook vanwege zijn roodachtige kleur. Het is perfect voor de meest vochtige klimaten.

Wall-mounted shelves with personal effects

Eén van de voordelen van wandplanken is dat ze het huis er netter uit laten zien.
(Bron: Skdesign: 46059609/ 123rf.com)

Welke soorten wandplanken zijn er qua vorm?

Een ander aspect waar je op moet letten is het type plank dat je nodig hebt wat de vorm betreft. Omdat het een decoratief en tegelijkertijd functioneel object is, moet je rekening houden met het ontwerp. Dit moet praktisch zijn, maar ook esthetisch. In de volgende lijst laten we je de belangrijkste opties zien. Het zal je helpen om een duidelijker beeld te krijgen van je uiteindelijke keuze.

 • Zwevende wandplank. Er zijn geen zichtbare steunen, want die zijn intern. Ze geven een gevoel van ruimtelijkheid en overbelasten de ruimte niet. Je kunt er echter niet veel gewicht op zetten.
 • Piramidevormige wandplank. Dit is een driehoekig model met meerdere schappen binnenin.
 • Wandplank met lade. Dit is een schap met aan de onderkant een lade. Het is zeer handig omdat het perfect voldoet aan die twee kenmerken die we hebben genoemd, het is decoratief en functioneel. In de lade kun je opbergen wat je wilt, terwijl je op de plank een aantal mooie voorwerpen kunt plaatsen. Door zijn ontwerp ondersteunt hij vrij veel gewicht.
 • Verplaatsbare wandplanken. Ze hebben een soort basis die verticaal aan de muur is verankerd. De planken kunnen op deze basis op verschillende manieren worden geplaatst. De installatie is niet definitief, ze kunnen verplaatst worden, vandaar hun naam.
 • Badkamerplanken. Ze zijn meestal gemaakt van doorzichtig glas en worden in veel gevallen boven de wasbak geplaatst, onder de spiegel. Er zijn echter ook andere modellen, bijvoorbeeld die met een handdoekhouder. Naast het genoemde materiaal worden ook andere materialen gebruikt.
 • Ingebouwde wandplank. Het is degene die in een gat tussen twee muren wordt geplaatst, in veel gevallen zijn ze gemetseld. Er was een tijd dat ze veel gebruikt werden, tegenwoordig is het een minder gebruikte optie, zodat het origineler is.
 • Wandplanken met originele vormen. Dit zijn de modellen die zich onderscheiden door een aparte vormgeving, die verder gaat dan een verticaal geplaatste plank.

Vase closeup in decorated living room

Het piramidevormige wandrek is een driehoekig model met meerdere planken binnenin.
(Bron: Maximkabb: 40754441/ 123rf.com)

Welke veiligheidsmaatregelen moet ik nemen bij het plaatsen van de planken?

Een wandplank is een volkomen veilig object, zolang de gebruiksaanwijzing maar wordt opgevolgd. Ten eerste moet het op de juiste wijze worden geïnstalleerd. Gebruik de door de fabrikant aanbevolen steunen en materiaal. Bovendien moet je de plank op een plaats hangen waar je er niet aan kan stoten. Dit is vooral belangrijk als er kinderen in huis zijn.

Natuurlijk moet je de wandplank met niet meer dan het aanbevolen gewicht belasten. Alle objecten moeten veilig worden geplaatst. Controleer dat ze niet kunnen bewegen. Als je ze boven het bed bevestigt, neem dan extra voorzorgsmaatregelen. Je moet jezelf niet stoten als je opstaat en je moet er zeker van zijn dat er ‘s nachts niets kan vallen, ook niet als je de muur raakt.

Nisse StrinningZweedse architect en ontwerper
“Het uitgangspunt van String is flexibiliteit. Het systeem is eenvoudig aan te passen of uit te breiden door het toevoegen van een extra plank, kastje of ander accessoires. De variatie mogelijkheden zijn eindeloos.”

Hoe moet je een zwevende wandplank  ophangen?

Er zijn twee soorten plankdragers: zichtbare en onzichtbare, ook wel blinde wandplanken genoemd. In het laatste geval wordt de steun, zoals de naam al aangeeft, in de muur verborgen. Je moet evenveel gaten in de muur boren als er montagemateriaal op de plank zit. Steek dan een plug en een steun in elk ervan. Deze laatste wordt ook in de plank geplaatst. Het is een veilig systeem, zolang het niet overbelast is.

Hoe moet je de planken met zichtbare plankdragers ophangen?

In de zichtbare plankdrager maakt de bevestiging deel uit van de buitenkant van de wandplank. Let op: op planken van minder dan een meter hoef je slechts twee dragers te monteren. Maar als de plank langer is, gebruik er dan ten minste drie, om te voorkomen dat het in het midden doorzakt. In dit geval wordt de plank aan de drager en vervolgens aan de muur bevestigd. Afhankelijk van het model kan het ook andersom.

Wat zijn de voor- en nadelen van wandplanken?

Je kent ongetwijfeld al veel interessante aspecten van de wandplanken. Je weet zelfs al wat de beste modellen op de markt zijn. Maar voordat we de laatste criteria analyseren waarmee je rekening moet houden, willen we je nog iets laten zien. We hebben het over de belangrijkste voor- en nadelen van dit soort meubilair:

Voordelen
 • Ze laten je huis er opgeruimd uitzien.
 • Er zijn veel verschillende modellen.
 • Er zijn vrij betaalbare opties.
Nadelen
 • Ze dragen niet veel gewicht.
 • Installatie is vereist.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een wandplank om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de wandplank die je nodig hebt:

Gebruik

Het eerste wat je moet bepalen is waarvoor je de plank gaat gebruiken. Houd er rekening mee dat als je er zware voorwerpen op wilt plaatsen, je moet controleren of de plank stevig genoeg is. Als je de wandplank gaat gebruiken voor boeken of fotolijsten, is het beter om ze in een U-vorm te plaatsen. Analyseer de kamer waar je de plank wilt ophangen, want er zijn enkele modellen die speciaal voor een bepaalde kamer bestemd zijn.

living room of a modern house

Een wandplank is een volkomen veilig object, als de gebruiksaanwijzing wordt opgevolgd.
(Bron: Francesca Tosolini/ Unsplash.com)

Ontwerp

Het ontwerp van je wandplank is belangrijk. Hoewel het een meubelstuk is dat functioneel kan zijn, is de esthetiek ook altijd van belang. Het moet passen bij de inrichting van de rest van de kamer, hoewel het niet perse dezelfde kleur of stijl hoeft te hebben. Als je een origineler ontwerp kiest, kijk dan of het in de ruimte past waarin je het gaat ophangen.

Ruimte

Het is belangrijk dat je de ruimte waar je je wandplank gaat ophangen goed meet. Houd bij deze metingen rekening met het openen van deuren, ramen of meubels. Zoals je al gezien hebt, moet je de plank op een hoogte en op een plaats hangen die helemaal veilig is. Zo vermijd je kleine of grotere ongelukken.

Gewicht

Het gewicht dat de plank kan dragen is ook een aspect waar je op moet letten. Houd er rekening mee dat een zwevende of blinde wandplank een gewicht tussen drie en vijftien kilo kan dragen. Aan de andere kant kan een plank met zichtbare plankdragers gewichten van 10 tot 35 kilo dragen. Natuurlijk moet je altijd de instructies van de fabrikant volgen.

Hoeveel heb je er nodig?

Wanneer je wandplanken gaat kopen moet je goed weten hoeveel je er nodig hebt. Bedenk dat slechts één plank er verloren kan uitzien op een grote muur. Vanaf drie dezelfde soort dingen beginnen onze hersenen een patroon te herkennen. Ons brein ziet oneven getallen – en dan vooral het getal drie – als aantrekkelijk. En dat kan je het beste onthouden als je je huis gaat decoreren.

De reden hiervoor is dat drie het laagste getal is dat het als patroon assimileert. Natuurlijk kun je een even aantal wandplanken gebruiken. Maar hou dat in gedachten. Je krijgt een compositie die, zoals je hebt gezien, aantrekkelijker zal zijn. Ook kan het nuttig zijn als je slechts één wandplank hebt bij het plaatsen van de decoratieve elementen.

Samenvatting

Ongetwijfeld zijn wandplanken een grote decoratieve aanwinst. Ze zijn zeer praktisch, omdat ze je interessante opslagruimte bieden. Maar het is ook een manier om de muren van elke kamer in het huis te verfraaien. Het is een mogelijkheid om een decoratief object of een foto die om welke reden dan ook speciaal voor je is, te benadrukken.

Zoals je in deze gids hebt gezien, zijn er een aantal zaken die je moet overwegen om de beste aankoop te doen. Bijvoorbeeld de vorm van de wandplank of het materiaal waarvan deze is gemaakt. Ook het gewicht dat het toelaat of de afmetingen van de ruimte waarin je de wandplank wilt plaatsen. Bovendien kun je het aantal wandplanken ophangen dat je wilt, maar een oneven aantal is altijd het beste.

Vond je ons artikel over wandplanken interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte wandplank kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Maximkabb: 40740752/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies