Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

23Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

46Verzamelde opmerkingen

Walnootolie is een populaire en veelzijdige plantaardige olie. Het kan zowel in de keuken gebruikt worden, voor het bereiden van voedsel, als als cosmetisch product. Walnootolie kan ook gebruikt worden voor olieverfschilderijen. Door zijn betrekkelijk lage viscositeit, snelle droging en geringe kans op vergeling ondanks zijn blijvende glans, is het tegenwoordig onmisbaar.

Walnootolie wordt beschouwd als bijzonder hoogwaardig, edel en zeer aromatisch. De nootachtige smaak komt van de pitten van de gedeeltelijk geroosterde walnoten. De walnoot groeit aan de walnotenboom, ook bekend als Juglans regia, waarvan er ongeveer 20 soorten zijn, en zou ontstaan zijn tussen 2,6 miljoen en 65 miljoen jaar geleden.




Belangrijk om te weten

  • Walnootolie is veelzijdig. Het wordt niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook voor haar- en huidverzorging en zelfs voor olieverfschilderijen.
  • Walnootolie kan op twee verschillende manieren gemaakt worden. Het ene is door koud persen en het andere door heet persen.
  • Walnootolie bevat veel goede en hoogwaardige ingrediënten. Behalve door vitaminen wordt het vooral gekenmerkt door zijn hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren.

Walnootolie: Onze selectie

In het volgende hebben we de meest populaire walnootoliën geselecteerd en samengevat. Er is voor elk wat wils en voor alle gebruikers. Je bent er zeker van dat je tussen deze variëteit de juiste walnootolie voor jou vindt.

Walnootolie: Koop- en beoordelingscriteria

Er moet met een paar criteria rekening gehouden worden, zodat je de juiste walnootolie kunt kiezen.

Om de genoemde punten uit te leggen en wat ze betekenen, hebben we een meer gedetailleerde uitleg voor je.

Vulhoeveelheid

Walnootolie is verkrijgbaar in verschillende verpakkingen en dus ook in verschillende vulhoeveelheden. Van 40 milliliter tot een liter, er zijn veel verschillende maten. De meest voorkomende en populaire vulhoeveelheden zijn 250 of 500 milliliter.

In sommige gevallen kun je ook een value pack kopen. Dan krijg je bijvoorbeeld drie 250 milliliter, een 6-pack met een liter of iets dergelijks voor een lagere prijs.

Land van productie

Walnoten hebben zich via handelsroutes vanuit Azië over Europa en de rest van de wereld verspreid. De grootste walnootplantages liggen tegenwoordig in Frankrijk, Italië, Chili, China en de VS (oostkust). De olie wordt vaak in dit land gemaakt, maar de walnoten worden meestal uit de VS ingevoerd.

Omdat het niet zo milieuvriendelijk is, kun je op zoek gaan naar een biologisch zegel of een land van productie dat in Europa ligt, zoals Frankrijk of Italië. Walnoten kunnen ook in Duitsland gekweekt worden, maar dat is zeldzaam, want ze hebben een subtropisch of gematigd klimaat nodig om goed te gedijen.

Smaak

Walnootolie heeft over het algemeen een zeer nootachtige smaak. In de meeste gevallen gaat het om walnootolie van de eerste persing, waarbij de walnoten vóór het produktieproces niet behandeld worden.

Er zijn echter ook geroosterde walnootoliën. In dit geval zijn de walnoten al geroosterd voor ze geperst werden. Dit heeft niet alleen effect op de consistentie, die beduidend dikker is, maar ook op de smaak. De wrange smaak van de walnoot wordt weggewerkt en er ontstaat een zoete noot naast de nootachtige.

Productie

Olijfoliën, sesamoliën, koolzaadoliën en ook walnootoliën kunnen op twee verschillende manieren gemaakt worden. Beide processen beginnen met het verwijderen van de walnoot uit de dop en het drogen ervan over een langere periode. Als de gewenste droging bereikt is, kunnen de walnoten geperst worden. Dit gebeurt door koud persen of warm persen.

Bij koude persing worden de pitten zonder toevoeging van warmte geperst bij een temperatuur van maximaal 40 graden. Zo gaan tijdens het persen geen belangrijke ingrediënten en smaken verloren.

Heet persen gebeurt bij hoge temperaturen, want daardoor kan meer olie aan de pitten onttrokken worden. De verkregen olie wordt dan geraffineerd om ze duurzamer en hittebestendiger te maken. Door de hoge temperaturen gaan veel ingrediënten en smaken verloren.

Shopgids walnootolie: Alles wat je moet weten

Nu willen we graag enkele veelgestelde vragen over walnootoliën beantwoorden. Enerzijds om je aankoopbeslissing te ondersteunen, en anderzijds om het gebruik te vergemakkelijken.

Hoeveel kost walnootolie?

Walnootolie is er in verschillende prijsklassen. Om een betere vergelijking te kunnen maken, worden ze vaak geëxtrapoleerd naar 1 liter, zoals in de volgende tabel.
Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (15 – 30 €) Meestal geraffineerde, warmgeperste walnootoliën.
Middelmatig geprijsd (30 – 50 €) Meestal walnootoliën die koud geperst zijn.
Hoog geprijsd (50€ en meer) Meestal walnootoliën van biologische teelt.

Omdat bij het productieproces van hete persing veel ingrediënten en aroma’s verloren gaan, zijn deze walnootoliën goedkoper dan die van koude persing. Vanwege de dure productiekosten van biologische landbouw zijn deze walnootoliën meestal het duurst.

Hoeveel kan walnootolie verhit worden?

Zodra een olie bij verhitting rook produceert, spreken we van een rookpunt. Dit is voor alle oliën betrekkelijk verschillend. Het rookpunt is aanzienlijk hoger in geraffineerde oliën. Geraffineerde walnootolie kan verhit worden tot meer dan 200 graden. Ongeraffineerde walnootolie heeft een betrekkelijk laag rookpunt en moet daarom langzaam verwarmd worden, maar slechts tot 160 graden of helemaal niet.

Waarvoor kan walnootolie gebruikt worden?

Walnootolie is veelzijdig. Het kan zowel voor voedsel als voor cosmetica gebruikt worden. Omdat het niet sterk verhit mag worden, is het niet geschikt om mee te bakken of te frituren. Liever voor koude gerechten zoals dressings, die verfijnd kunnen worden met wat kruiden, bijvoorbeeld oregano.

(Image source: The Lazy Artist Gallery / Pexels) Walnootolie is heel gezond omdat het veel onverzadigde vetzuren en vitamines bevat. Eén tot twee eetlepels kunnen je dagelijkse behoefte dekken. Je kunt het gebruiken als dressing over salades, bijvoorbeeld.

Walnootolie maakt de huid ook soepeler als ze eerder schraal of droog is. Het wordt snel geabsorbeerd en kan rimpels voorkomen. Deze olie kan ook een positief effect hebben op de haarverzorging. Als bij het wassen van het haar een beetje walnootolie wordt gebruikt, kan het haar er glanzender en zachter uitzien.

Wat bevat walnootolie?

Walnootolie heeft zeer goede voedingswaarden vergeleken met andere oliën. Het heeft een caloriewaarde van ongeveer 884 per 100 gram en een vetgehalte van 100 gram. Het bestaat uit ongeveer 73 procent onverzadigde, 18 procent enkelvoudig onverzadigde en 9 procent verzadigde vetzuren. Behalve omega-3 vetzuren bevat walnootolie ook veel vitamines, zoals vitamine B en E.

Wat kan walnootolie in het lichaam doen?

De walnoot of walnootolie bevat veel vitamine E, die de vetstofwisseling stimuleert en zo het vetgehalte in het bloed kan verlagen. Biotine is ook een ingrediënt dat nodig is voor de vorming van keratine, zodat huid, haar en nagels gezond kunnen groeien. Veel omega-3 vetzuren kunnen de bloedsomloop bevorderen of zelfs het cholesterolgehalte verlagen.

Samenvatting

Zoals je ziet is het vanwege de vele toepassingen altijd de moeite waard walnootolie in huis te hebben. Of het nu gebruikt wordt voor salades, dressings en andere gerechten of voor cosmetische toepassingen, het is veelzijdig en vervult beslist zijn doel.

Behalve de grote voordelen is het ook erg gezond door de onverzadigde vetzuren en vitamines. Maar als een gezonde voeding een belangrijke rol speelt, moet je erop letten dat je koudgeperste walnootoliën koopt. Deze verliezen hun ingrediënten niet tijdens de productie. Voor cosmetisch gebruik speelt het een eerder ondergeschikte rol.

(Omslagfoto: yuliaff / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies