Laatst bijgewerkt: 09-12-2020

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

14Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Het eerste nieuws over pennen die met inkt werkten, dateert uit de 10e eeuw. Echter, pas in de 19e eeuw zou de ware ontwikkeling en evolutie van de vulpen plaatsvinden. Sindsdien zijn er al ontelbaar veel kantjes volgeschreven, met liters inkt. En toch raken ze, ook na al die jaren, nog steeds niet uit de mode.

De vlotheid en het gemak waarmee een vulpen schrijft, zijn immers nog niet overtroffen. Er zijn veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar, waardoor je altijd de juiste pen voor jouw behoeften en budget zult vinden. Lees verder als je wilt ontdekken wat de beste vulpennen op de markt zijn.
Belangrijk om te weten

 • Een vulpen is een pen waarmee je schrijft met vloeibare inkt en die je, in tegenstelling tot een balpen, zelf met inkt kunt vullen.
 • Met vulpennen schrijf je veel vloeiender, ervaar je minder fysieke vermoeidheid bij het schrijven en krijg je een veel nauwkeurigere lijn dan bijvoorbeeld met een balpen.
 • Bij het kopen van een vulpen is het eerste waar je aan moet denken het doel waarvoor je de vulpen koopt. Daarnaast raden we je aan om ook rekening te houden met aankoopcriteria zoals het ontwerp, de kwaliteit van de materialen, de inkt en de punt van de vulpen.

De beste vulpennen op de markt: onze aanbevelingen

Hieronder vind je een selectie met de beste vulpennen die op de markt verkrijgbaar zijn. Ieder product is geselecteerd vanwege zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Door de producten met elkaar te vergelijken ontdek je al snel welke vulpen het beste bij je past.

De vulpen met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De STABILO beCrazy! pen is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een degelijke pen, zonder al te veel poespas. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is simpelweg uitstekend. De pen schrijft echt heerlijk.

Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een vulpen met een speciale anti-slip coating, waardoor de pen lekker in de hand ligt en je er uren achter elkaar mee kunt schrijven. De pen is geschikt voor zowel links- als rechtshandigen.

De beste vulpen voor kinderen

De Lamy ABC-vulpen is speciaal ontworpen voor kinderen. De vulpen heeft een driehoekige profielgreep voor een goede grip wat het leren schrijven makkelijker maakt. De pen wordt geleverd met één T10 inktpatroon en verschillende kleuren stickers om de pen te personaliseren. Op de dop is ruimte voor een naamsticker.

Het is een ideale pen voor dagelijks gebruik. Misschien ken je de pen zelf nog wel uit je basisschoolperiode? Lamy staat al jarenlang synoniem voor kwaliteit. Dat blijkt dan ook goed uit de populariteit van deze pen.

De beste vulpen voor zakenlui

Moet je veel schrijven voor je werk? Of ben je misschien op zoek naar een cadeau voor een collega, vriend of familielid die veel schrijft? Dan is deze vulpen van Waterman de ideale optie. De pen ziet er niet alleen zeer stijlvol uit, hij schrijft ook nog eens heel lekker.

Waterman is een van de grootste producten in schrijfwaren. Een vulpen van Waterman als cadeau is daarom altijd een goed idee. De Waterman Expert Black GT vulpen ligt wat zwaarder in de hand en voelt daarom extra luxe aan.

De beste vulpen als cadeau

Ben je op zoek naar een vulpen als cadeau voor iemand die graag schrijft, maar vond je de vorige pen net ietsje te duur? Dan raden we aan om eens naar deze IM vulpen van Parker te kijken.

Parker mocht natuurlijk niet in ons lijstje ontbreken. Het merk biedt heerlijk schrijvende vulpennen, zonder onderbreking of verstoppingen die je wel bij andere vulpennen ziet. Het is een elegante vulpen met een soepele pennenstreek. Hij ligt prettig in de hand en schrijft fijn. Echt een aanrader dus!

Shopgids: Alles wat je moet weten over vulpennen

Als je overweegt een vulpen te kopen of cadeau te geven, is het raadzaam om rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Vergeet niet dat er een grote verscheidenheid aan vulpenmodellen op de markt is, ieder met zijn eigen kenmerken. Om je te helpen de vulpen te vinden die het beste bij je past geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen.

advocaat schrijven

Een vulpen is een pen waarmee je schrijft met vloeibare inkt en die je, in tegenstelling tot een balpen, zelf met inkt kunt vullen. (Bron: Gajus: 25244549/ 123rf.com)

Wat zijn vulpennen precies?

Vulpennen zijn schrijf- en tekeninstrumenten die een hervulbare tank met vloeibare inkt hebben. Hoe een vulpen precies werkt? De inkt, die onder invloed van atmosferische druk in de tank achterblijft, voedt de penpunt zodra deze in contact komt met bijvoorbeeld het papier. Op die manier kun je schrijven met de pen. Vulpennen staan bekend om de zeer prettige schrijfervaring en het mooie resultaat dat ze bieden.

Uit welke onderdelen bestaat een vulpen precies?

Vulpennen zijn er in verschillende soorten en maten en kunnen van diverse materialen worden gemaakt. Ze bestaan ​​in principe altijd uit de volgende elementen: de dop, het de body, het inktlaadsysteem, de clip en de punt. De punt zit aan de onderkant van de pen en is het onderdeel waar de inkt naar buiten komt. De body is het frame van de pen en dus het gedeelte waar de vulpen wordt vastgehouden om te schrijven.

Het inktlaadsysteem, dat zich in het lichaam van de pen bevindt, kan via een inktpatroon of een converter opnieuw gevuld worden. De dop is de het beschermende onderdeel dat de punt tegen factoren van buitenaf beschermt. Sommige doppen kun je open- of dicht draaien, andere hebben een kliksysteem. De clip is het ondersteunende element.

Irene C. KassorlaPsychologe en schrijfster
“De pen die het verhaal van je leven schrijft, moet je zelf vasthouden.”

Wat zijn de voordelen en nadelen van vulpennen?

Met vulpennen kun je veel vloeiender schrijven, krijg je minder last van fysieke vermoeidheid bij en bereik je een nauwkeurigere lijn dan met veel andere soorten pennen. Bovendien staan vulpennen nog steeds symbool voor een luxe levensstijl. Over het algemeen hebben ze daarom ook zeer elegante ontwerpen.

Een nadeel is dat vulpennen meestal duurder zijn dan bijvoorbeeld balpennen. Bovendien zijn ze vaak kwetsbaar en vereisen ze het nodige onderhoud. Toch lijdt het geen twijfel dat de voordelen sterk opwegen tegen de nadelen. In de volgende tabel heb je een handig overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen, zodat je zelf kunt bepalen of een vulpen echt hetgeen is waar jij naar op zoek bent:

Voordelen
 • Hebben vaak een elegant ontwerp
 • Geven je een stijlvolle en luxe uitstraling
 • Je kunt er je gevoel voor stijl mee uitdrukken
 • Zijn een geweldige optie voor een cadeau
 • Veroorzaken minder fysieke vermoeidheid bij het schrijven
 • Je kunt er zeer strakke en nauwkeurige lijntjes mee maken
Nadelen
 • Zijn over het algemeen duurder dan bijvoorbeeld balpennen
 • Zijn kwetsbaarder en vereisen regelmatig onderhoud

Voor wie is een vulpen een goed idee?

Een vulpen kopen is een goed idee voor iedereen die wil genieten van het plezier om soepeler en vloeiender te schrijven. Met name studenten en zakenlui die veel met de hand moeten schrijven, hebben baat bij een comfortabele en stijlvolle vulpen. Draag hem eenvoudig mee in je etui of in een documentenmap. Daarnaast zijn vulpennen ook erg populair onder cartoonisten en illustratoren.

Welke soorten vulpennen zijn er?

Er zijn veel verschillende vulpennen op de markt. Je kunt bijvoorbeeld onderscheid maken in de dikte van de punt. Ook kan de vorm van de punt verschillen. Tot slot kun je onderscheid maken tussen vulpennen met een ronde punt enerzijds, die het meest voorkomen, en vulpennen met een cursieve punt anderzijds, die meestal breder en vlakker zijn.

klassieke schrijfpen

Met vulpennen schrijf je veel vloeiender, ervaar je minder fysieke vermoeidheid bij het schrijven en krijg je een nauwkeurigere lijn dan bijvoorbeeld met een balpen. (Bron: Luca Bertolli: 31676377/ 123rf.com)

Hoe moet je een vulpen reinigen?

Allereerst is het belangrijk om de vulpen altijd in de dop te bewaren, zodat de kwaliteit van de pen niet te snel afneemt. Bovendien is het handig om de vulpen van tijd tot tijd te reinigen. Om dit te doen, moet je eerst het inktpatroon verwijderen. Daarna kun je de pen in warm water weken, hem afdrogen met absorberend papier om tenslotte met een zachte doek over de buitenkant te gaan.

Hoe lang je bezig bent om de pen schoon te maken hangt af van het type en de conditie van de pen. Dit kan tussen de twee uur en de twee dagen duren. Verder is het raadzaam om niet te hard te drukken als je met de pen schrijft. Vergeet niet dat vulpennen zeer delicate schrijfinstrumenten zijn. Zet eventueel je bureaulamp aan voor een beter zicht.

W. ShakespeareSchrijver
“Een pen is machtiger dan een zwaard.”

Samenvatting

Vulpennen herinneren ons aan het typische beeld van de romantische schrijver uit de late negentiende eeuw. Je zou dus kunnen denken dat ze ouderwets zijn. Niets is minder waar, vulpennen zijn nog steeds een fantastische optie voor iedereen die wil genieten van soepeler en vloeiender schrijven. Bovendien geven ze je een luxe en stijlvolle uitstraling.

In deze gids lieten we je zien wat de beste vulpennen op de markt zijn en gaven we antwoord op de meest gestelde vragen.

Als je denkt dat onze shopgids je heeft geholpen bij je selectieproces, kun je hieronder je reactie achterlaten of het artikel delen op social media.

(Bron van de header afbeelding: Sergii Kumer: 43649148/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies