Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

24Products analyzed

34Hours invested

15Studies researched

89Comments collected

Vrijstaande koelkasten zijn een goed alternatief voor ingebouwde koelkasten en dienen als een onafhankelijke keukenheld om voedsel meerdere dagen vers te houden. De vorm, kleur en maat kunnen individueel gekozen worden om aan je eigen behoeften te voldoen.

Met onze grote vrijstaande koelkast test 2023 willen we je helpen de meest praktische koelkast voor je te vinden. Of hij een vriesvak heeft of niet hangt af van je persoonlijke voorkeur. We hebben beide soorten voor je vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet, zodat je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk is
De belangrijkste feiten in het kort

  • Vrijstaande koelkasten stellen je in staat je voedsel enkele dagen vers te houden. In tegenstelling tot ingebouwde koelkasten kunnen vrijstaande koelkasten flexibel geplaatst worden.
  • In principe kun je koelkasten onderscheiden in grootte, kleur en materiaal. Het is echter ook de moeite waard om bij de aanschaf op de energie-efficiëntieklasse te letten.
  • Vrijstaande koelkasten bieden het voordeel dat ze flexibel in de keuken geïntegreerd kunnen worden, d.w.z. dat ze ook apart vervangen kunnen worden.

Vrijstaande koelkast: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een vrijstaande koelkast koopt

Wat is een vrijstaande koelkast?

Een vrijstaande koelkast is een gewone koelkast die vrij in de ruimte staat, waar de naam vandaan komt. De voordelen van een vrijstaande koelkast zijn dat hij veel goedkoper is in aanschaf dan een ingebouwde koelkast en flexibel in de keuken geplaatst kan worden. Dit betekent dat je de koelkast kunt bewaren, ook als je verhuist, bijvoorbeeld.

Standkühlschrank-1

Vrijstaande koelkasten zijn er in veel verschillende variaties en maten.
(Bron: unsplash.com/ @nicotitto)

Er zijn veel verschillende varianten van een diepvries in termen van grootte, vorm en kleur. Maar de verschillende modellen verschillen ook in energieverbruik en volume. Alvorens te kopen moet je goed nadenken over welk model je nodig hebt en welke eisen je stelt. Je moet ook bedenken of je een vriezer met of zonder vriesvak nodig hebt.

Waar kun je een diepvries kopen?

Je kunt een diepvries kopen in veel verschillende winkels. Zowel in winkels in de kleinhandel als in speciale winkels die gespecialiseerd zijn in keukengerei. Een andere goede optie is een diepvriezer kopen op het Internet, waar je uit een groot assortiment kunt kiezen en je kunt specialiseren in de kleur, het uiterlijk en de grootte van je diepvriezer.

Wat kost een diepvriezer?

De prijs van een diepvriezer varieert sterk, afhankelijk van de leverancier, het merk of de maat die je kiest. Het maakt ook uit of je een koelkast met of zonder vriesvak wilt. Duidelijke prijsverschillen zijn te zien wanneer naar de energie-efficiëntieklasse gekeken wordt.

Energie-efficiëntieklasse Prijs
A+++ 500-1000€
A++ 300-600€
A+ 120-500€
A 120-500€

Op de lange duur loont het om te investeren in een diepvriezer met een hogere energie-efficiëntieklasse, ook al betekent dat een hogere aankoopprijs. Op de lange duur loont het de moeite te investeren in een diepvriezer met een hogere energie-efficiëntieklasse, ook al kost de aanschaf meer.

Hoe groot is een diepvriezer?

Enerzijds zijn er verschillen in afmetingen wat breedte, lengte en hoogte betreft. Deze afmetingen staan meestal in de productbeschrijving. Bij de keuze van een plaats is het ook belangrijk dat er niet alleen voldoende ruimte is voor de eigenlijke afmetingen van de staande koelkast, maar ook dat de nodige afstand tot de zijkanten van de koelkast gepland is.

120 liter koelcapaciteit is genoeg voor een 2-persoons huishouden.

Anderzijds worden de afmetingen van rechtopstaande koelkasten ook gegeven in termen van koelvolume. Als ruwe richtlijn heeft een volwassen persoon gewoonlijk een koelvolume van 50-60 liter nodig. Natuurlijk kan deze waarde van huishouden tot huishouden verschillen.

Welke alternatieven zijn er voor een vrijstaande koelkast?

Als alternatief voor de vrijstaande koelkast zijn er de zogenaamde inbouwkoelkasten, die direct in de stijl van de inbouwkeuken geïntegreerd zijn. Net als de vrijstaande koelkast heeft een inbouwkoelkast zijn voor- en nadelen. Visueel is het heel harmonieus hoe de koelkast opgaat in de rest van de keuken.

Toch moet ook opgemerkt worden dat een op maat gemaakte koelkast meestal veel duurder is dan een los gekochte vrijstaande koelkast. Het kan ook een nadeel zijn dat het bij een verhuizing moeilijk of zelfs onmogelijk is om een inbouwkeuken en de ingebouwde koelkast over te nemen.

Besluit: Welke soorten vrijstaande koelkasten zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe zijn er veel verschillende soorten koelkasten. In ons onderscheid beperken we ons tot diepvriezers met en zonder vriesvak.

Vriezer met vriesvak

Het voordeel van een zogenaamd combinatie-apparaat is dat het ruimte en geld tegelijk bespaart, want je hoeft geen extra vriezer te kopen en te installeren.

Advantages
  • Ruimtebesparend
  • Geldbesparend
Disadvantages
  • Weinig bergruimte
  • Hoger energieverbruik

Een vrijstaande koelkast met vriesvak heeft echter ook het nadeel dat hij weinig bergruimte heeft. Niettemin is het een verstandige oplossing als je alleenstaand bent of in je huishouden meer dan alleen diepvriesvoedsel eet.

Standkühlschrank-2

Een in een vriezer geïntegreerd vriesvak biedt veel voordelen. Maar hij moet beslist goed gevuld zijn, anders verbruik je onnodig veel energie.
(Bron: unsplash.com/ @dev_irl)

Vriezer zonder vriesvak

Een vriezer zonder vriesvak biedt de voordelen van een groter koelvolume en is meestal energiezuiniger dan een koelkast met vriesvak.

Advantages
  • Groter koelvolume
  • energiezuiniger
Disadvantages
  • Als het nodig is, moet je een aparte vriezer kopen

Als je het helemaal zonder diepvriesvoedsel doet, zijn er weinig nadelen. Maar als op een bepaald moment een vriesvak nodig is, moet een apart vriesvak gekocht worden.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om rechtopstaande koelkasten te vergelijken en te evalueren

Energie-efficiëntieklasse

Het energieverbruik kan veranderen door individuele gebruikspatronen.

Het is de moeite waard om bij de aanschaf van een koelkast op de energie-efficiëntieklasse te letten, want dit kan veel geld besparen op het jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Zo verbruikt een grote koelkast met een goede energie-efficiëntieklasse bijna evenveel als een kleine koelkast met een slechte energie-efficiëntieklasse.

Toch is het ook belangrijk op te merken dat energie-efficiëntieklassen niets in het algemeen zeggen, want het energieverbruik kan van huishouden tot huishouden verschillen. In het algemeen is een lager energieverbruik niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Grootte

Enerzijds kan grootte gedefinieerd worden in termen van breedte, lengte en hoogte. Zorg er, als je weinig ruimte hebt, voor dat je een paar centimeter ruimte houdt tussen een vrijstaande koelkast en de muur en de zijkanten.

De grootte moet je bepalen voor je koopt, rekening houdend met hoeveel koelvolume en ruimte je nodig hebt.

Anderzijds is het mogelijk de grootte te bepalen op basis van de capaciteit. Per volwassen persoon moet men rekenen op een koelend volume van 50-60 liter. Daarom is een koelkast van 120 liter voldoende voor een huishouden van 2 personen.

In elk geval moet je de maximale afmetingen van de koelkast opmeten voor je hem koopt en ook rekening houden met de afstanden tot de zijkanten, vooral tot de achterkant. Om energie- en dus ook kostenbesparende redenen moet je niet investeren in onnodig koelvolume dat niet gebruikt wordt.

Deurscharnier

Alvorens te kopen is het niet alleen belangrijk om de plaats bij benadering te bepalen aan de hand van de afmetingen van de rechtopstaande koelkast, maar ook om je ervan te vergewissen dat je de deurgreep aan de juiste kant bevestigt.

Meestal zit de handgreep van het portier aan de rechterkant. Er zijn echter ook modellen waar het scharnier van de deur links zit. Soms is het ook mogelijk de deurklink te vervangen, afhankelijk van aan welke kant je hem nodig hebt.

Wetenswaardigheden over vrijstaande koelkasten

Hoe lang kan voedsel in de koelkast bewaard worden?

In principe kun je kijken naar de houdbaarheidsdatum op verpakte levensmiddelen. Zolang het voedsel ongeopend is, is de houdbaarheidsdatum bij benadering een aanwijzing of een voedingsmiddel nog eetbaar is. In deze tabel hebben we de geschatte houdbaarheid van sommige voedingsmiddelen opgesomd.

Voedsel Houdbaarheid
Koude vleeswaren 4-6 dagen
Koude vleeswaren 5-7 dagen
Geopende melk 3-5 dagen
Rauwe eieren 3-5 weken
Vers vlees 3-5 dagen
Gekookte restjes 3-4 dagen

Mocht je nog steeds niet zeker zijn als je nog steeds niet zeker weet of een voedingsmiddel over de datum is, kun je kijken of je schimmel kunt zien en beslissen of het nog goed is door eraan te ruiken. Je kunt ook een voorzichtige smaaktest doen.

Standkühlschrank-3

Vooral melk is een snel bederfelijk product dat verschillend houdbaar is, afhankelijk van hoe het gemaakt is.
(Bron: unsplash.com/@dhudson_creative)

De juiste manier om een vriezer schoon te maken

We raden je aan je koelkast minstens een keer per maand helemaal leeg te maken en uit te ruimen. Om dit te doen moet je eerst de koelkast uitzetten en hem helemaal schoonmaken. Je moet ook de koelkast in zijn afzonderlijke delen demonteren, d.w.z. de roosters verwijderen en ze schoonmaken.

Voor het schoonmaken kun je beter chemische schoonmaakmiddelen vermijden en in plaats daarvan azijn of citroenreiniger gebruiken.

Veeg dan de binnenkant van de koelkast schoon en veeg hem droog. Als er een vriesvak is, ontdooi het dan en veeg het uit. Na reiniging kan de koelkast weer in gebruik genomen worden en ook weer helemaal opgeborgen worden.

De juiste plaatsing van een

diepvriezer Er zijn verschillende belangrijke dingen waarmee je rekening moet houden bij het plaatsen van een diepvriezer. Ten eerste moet een zekere minimumafstand worden aangehouden van de zijkanten van de koelkast, d.w.z. van de achterwand, maar ook links en rechts van de koelkast. Er

moet een minimum afstand van 6-9 cm zijn van de muur en de zijkanten van de vriezer.

Het is ook belangrijk dat een vrijstaande koelkast niet direct naast hete toestellen wordt geplaatst, d.w.z. dat hij bij voorkeur niet naast het fornuis staat. Door de directe hitte moet de vrijstaande koelkast meer moeite doen om af te koelen

Beeldbron: Moonhirun/ 123rf.com

Reviews