Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

15Products analyzed

29Hours invested

14Studies researched

63Comments collected

Wil je je dieet gezonder maken? Dan is volkorenrijst een goed alternatief om de meer voedselarme witte rijst te vervangen. Het smaakt een beetje anders en je hebt misschien even tijd nodig om eraan te wennen, maar daarna zul je het zeker waarderen!

Volkorenrijst vermindert het risico op diabetes, houdt je langer vol en voorziet je lichaam van belangrijke voedingsstoffen. Er zijn dus veel redenen om voor volkorenrijst te kiezen. Volkoren rijst is echter arsenicum-rijker dan witte rijst, omdat arsenicum aan de vliezen kan blijven kleven – en toch maakt (volkoren) rijst deel uit van een gezond dieet.

Om het je gemakkelijker te maken er achter te komen, hebben we de belangrijkste criteria voor volkorenrijst op een rijtje gezet en de meest gestelde vragen beantwoord.
Belangrijk om te weten

  • Volkoren rijst heeft een sterkere – meestal wat aardse of nootachtige – smaak dan witte rijst. Dit komt omdat het niet gepeld is en door de bolster nog veel voedingsstoffen bevat.
  • Net als witte rijst kan ook volkoren rijst gebruikt worden om verschillende gerechten te bereiden. Wie voor een gezond dieet kiest, hoeft het niet zonder rijstpudding, sushi en dergelijke te stellen.
  • Volkoren rijst doet de suikerspiegel in het bloed langzamer stijgen dan witte rijst. Daarom is volkoren rijst vaak een goede keuze voor mensen met diabetes. Rijst wordt ook goed verdragen door baby’s en zelfs als aanvullende voeding voor honden en katten.

Volkoren rijst: Onze selectie

Zelfs met volkoren rijst zijn er verschillen in smaak, bereidingswijze en gerechten die je kunt versterken door de rijst te kiezen. We hebben een aantal producten samengesteld die je helpen bij het bijhouden van volkorenrijst en bij het maken van de juiste keuze.

Volkoren rijst: Koop- en beoordelingscriteria

Als je een volkoren rijst wilt kiezen, moet je rekening houden met enkele criteria die we hieronder op een rijtje zetten. Als je ze volgt, vind je de perfecte volkoren rijst voor jouw smaak en je gerechten.

Kooktijd

De kooktijd is langer voor zilvervliesrijst dan voor witte rijst. Dit komt omdat de bolster de rijst wat steviger maakt. Een tip: Doe er altijd eerst de rijst op. Zo kan het sudderen terwijl je nog de groenten snijdt. Dan merk je de langere kooktijd niet eens. Deze rijst is ook geschikt voor snelkookpannen. Je kunt de kooktijd inkorten.

Houdbaarheid

Sommige volkorenrijstsoorten kun je goed bewaren in de koelkast of invriezen. Zo kun je grotere porties koken en die later ontdooien. Deze eigenschap maakt de iets langere kooktijd goed.

Smaak/bereidingswijze

Volkorenrijst smaakt meestal een beetje aards. Je hebt misschien wat tijd nodig om er aan te wennen. Zorg dat je vóór het koken altijd weet welk gerecht je wilt klaarmaken. Als het een Thaise curry met vis is, is jasmijnrijst een goede keus, terwijl basmatirijst misschien beter is voor een Indiase curry.

Verpakkingsstijl

Duurzaamheid speelt voor steeds meer mensen een rol. Sommige fabrikanten hebben al gekozen voor recycleerbaar plastic of gebruiken papieren zakken voor hun producten. Natuurlijk is het het beste om zo groot mogelijke hoeveelheden te kopen om verpakkingsafval te besparen.

Als je thuis geen rijst wilt decanteren, is het praktisch om te zorgen dat de verpakking na opening nog goed blijft staan. Ben je al dol op volkorenrijst? Dan staan stijlvolle pakken van verschillende soorten rijst mooi op je plank!

Shopgids volkoren rijst: Alles wat je moet weten

Witte rijst is de meest voorkomende. Maar waarom zou je overschakelen op volkorenrijst? En welke variëteiten zijn er eigenlijk? De meest gestelde vragen beantwoorden we hier. Misschien word je al gauw fan en kun je je gasten verrassen.

Waarom zou ik volkorenrijst eten?

Rijst heeft verschillende voedingsstoffen, afhankelijk van de plaats waar hij verbouwd wordt en de rijstsoort. Rijst is echter altijd laag in calorieën vergeleken met aardappelen en pasta. Vooral het kaf van rijst bevat vitamine E (belangrijk voor de zenuwen en de hersenen), eiwitten en belangrijke mineralen en vezels, en calcium, fosfor en magnesium.

Vollkornreis

Rijst is een natuurproduct en moet daarom, net als groenten, goed gewassen worden voor het koken. Dan is evenwichtige consumptie veilig. (Pixabay/ chulmin1700)

Sommige mensen maken zich zorgen omdat er meer giftig arsenicum op het kaf van volkorenrijst zit dan op gedopte en gepolijste rijst. Rijst bevat arsenicum omdat de rijstvelden in water ondergedompeld zijn, waardoor het arsenicum dat in de meeste groeigebieden van nature in de bodem voorkomt zich beter aan de natte wortels kan hechten.

Heel goed wassen in voldoende water en afgieten van het water kan het arsenicum wegspoelen. Als algemene regel geldt echter dat het veilig is niet te veel te consumeren. Het is het beste om andere granen zoals haver in je dieet te combineren.

Welke soorten volkorenrijst zijn er?

Net als bij witte rijst is er langkorrelige rijst en rondkorrelige rijst. Langkorrelige rijst is ongeveer 6 – 8 millimeter lang, rondkorrelige rijst ongeveer 4 – 5 millimeter. Hoe kleiner de korrel, hoe kleveriger de rijst. Langkorrelige rijst omvat basmati, patna- en jasmijnrijst, sadri en zwarte bruine rijst. Rondkorrelige rijst omvat paella, sushi, kleefrijst en melkrijst, maar ook rode zilvervliesrijst en mochi.

Prijsklasse per kilo Beschikbare producten
Laaggeprijsd 2,60 – 5,60 €) Volkorenrijst zonder biologisch zegel
Middelgeprijsd 5,00 – 8,00 €) Volkorenrijst met biologisch zegel
Hooggeprijsd 8,00 – 11,00 €) Biologisch zegel, Fairtrade, verpakking hoofdzakelijk van papier

Zo is er i En misschien heb je na dit artikel geen zin meer om zakrijst te eten, want met kennis over rijst kun je alleen maar winnen op het gebied van smaak en gezondheid.

Wat zijn de gezonde voedingswaarden van zilvervliesrijst?

De eiwitten in rijst bestaan uit essentiële aminozuren en zijn onmisbaar voor de mens. Kalium draineert en zuivert en is goed voor de bloedsomloop. Zink, ijzer en magnesium zijn goed voor het immuunsysteem. Er zijn echter zoveel rijstsoorten dat je het beste kunt nagaan welke voedingsstoffen de gekozen rijstsoort precies bevat, voordat je een bepaald product koopt.

Hoe maak ik volkorenrijst klaar?

Je kunt zilvervliesrijst op dezelfde manier koken als witte rijst. Alleen de kooktijd is iets langer. Meestal staat op de verpakking vermeld welke bereidingswijze voor het specifieke product wordt aanbevolen. Voor beide rijstsoorten geldt: spoel af tot het water niet meer melkachtig wordt.

Er is echter een conflict in de rijstkookfilosofie: als je rijst in veel water kookt, worden de gezonde voedingsstoffen weggespoeld als je het water afgiet. Dit water bevat echter ook een zekere hoeveelheid arsenicum dat tijdens het koken opgelost werd. Jij beslist!

Samenvatting

Volkorenrijst hoort in elke keuken thuis, want volkorenrijst smaakt niet alleen aangenaam nootachtig, maar geeft je hele gerecht ook een spannende smaakervaring. Met de juiste keuze van soort en teeltgebied kun je je gasten verrassen met hoe veelzijdig bruine rijst kan zijn.

De bolster van zilvervliesrijst bevat veel belangrijke voedingsstoffen en is daarom gezond. Het is laag in calorieën en houdt je lang vol. Men zegt ook dat het een echte hulp is bij spijsverteringsproblemen. Het heeft nauwelijks nadeel ten opzichte van witte rijst, het kleeft zelfs minder vaak aan elkaar en kan goed bewaard worden in de koelkast en diepvries.

Rijst is een natuurproduct en moet daarom, net als groenten, goed gewassen worden voor het koken. Dan is het veilig om op een evenwichtige manier te eten.

Titelbild: Wnaoki/ Pixabay

Reviews