Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

17Products analyzed

24Hours invested

11Studies researched

65Comments collected

Pasta is een vast onderdeel van het dieet van veel mensen over de hele wereld. Pasta werd al zo ver terug als 4000 jaar geleden gemaakt en geconsumeerd. Volkoren pasta wordt steeds populairder als een gezond alternatief voor klassieke pasta. Een gezonde en evenwichtige voeding is voor veel mensen heel belangrijk. Door volkoren pasta te eten, kunnen mensen de incidentie van ziekten verminderen.

Tegenwoordig kan men volkoren pasta kopen in veel verschillende vormen, hoeveelheden en met wisselende voedingsstoffen. Dit maakt het mogelijk om in de eigen keuken een verscheidenheid aan heerlijke recepten te bereiden. Daarom hebben we verschillende soorten volkoren pasta met elkaar vergeleken en kom je te weten waar je op moet letten bij het kopen en hoe je uiteindelijk de juiste volkoren pasta voor jou kunt vinden.
Belangrijk om te weten

  • Volkoren pasta is een gezond alternatief voor de klassieke lichte pasta van witte bloem of griesmeel van harde tarwe.
  • Volkoren pasta is verkrijgbaar in verschillende soorten, hoeveelheden en kwaliteiten, zodat aan alle individuele smaken en wensen voldaan kan worden.
  • Met behulp van volkoren pasta kunnen mensen hun gezondheid bevorderen en het vóórkomen van ziekten zoals diabetes verminderen.

Volkoren pasta: Onze selectie

In dit hoofdstuk hebben we onze favorieten voor je samengesteld, die je kunnen helpen om snel een keuze te maken. Er is een geschikte volkoren pasta voor elke smaak en voorkeur. Deze kunnen dan ook heel gemakkelijk besteld worden.

Volkoren pasta: Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om het je gemakkelijker te maken je volgende volkoren pasta te kiezen, hebben we de belangrijkste criteria op een rijtje gezet, zodat je de beste volkoren pasta voor jou kunt vinden. Deze criteria zijn als volgt:

Nu zullen we uitleggen waar je bij deze criteria op moet letten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Type

Omdat er tegenwoordig veel verschillende soorten en vormen pasta zijn, kan het soms erg moeilijk zijn om te kiezen. De soorten variëren van linguine, spaghetti, fusilli tot lasagne noedels.

Het kan zinvol zijn om in de keuken na te denken over welk recept of gerecht je wilt klaarmaken. Het is ook ontzettend belangrijk om aandacht te besteden aan de voorbereidende stappen. Elke soort moet anders verwerkt worden.

Hoeveelheid

Volkoren pasta is in de handel in verschillende maten, afhankelijk van de soort. Van verpakkingen die tussen 200 g en 500 g noedels kunnen bevatten, is alles verkrijgbaar. Afhankelijk van de winkelier kunnen ook hoeveelheden in kilo’s of afzonderlijke hoeveelheden geregeld worden. Het is belangrijk hier te vermelden dat volkoren pasta het lichaam meer verzadigt dan klassieke pasta.

Bij dit criterium is het belangrijk te weten voor hoeveel mensen je een gerecht wilt bereiden. Het hangt er ook van af hoe hongerig ieder is. Het helpt als je het gewoon aan de mensen vraagt.

Smaak

In het algemeen smaakt volkoren pasta pittiger en meer naar graan dan de klassieke lichte pasta. Ze hebben ook een iets dof in plaats van glad mondgevoel. Sommige volkoren pasta is lichter dan andere omdat er minder van de schelp verwerkt is. Daarom is het raadzaam om bij het kopen te wennen aan de verschillende diktes.

Een andere mogelijkheid is om volkoren pasta te mengen met klassieke pasta om aan de wrangheid te wennen. Met behulp van een smakelijke saus kun je ook de pure noedelsmaak verminderen.

Voedingswaarden

Volkoren pasta geeft je lichaam belangrijke voedingswaarden die gewone pasta niet biedt. Verschillende soorten verschillen in de hoeveelheid koolhydraten, eiwit, vezels, enz.

Welke volkoren pasta het beste voor je is, hangt af van je eigen voorkeuren en doelen. Bijvoorbeeld, als je meer spieren wilt opbouwen, is pasta met een hoger eiwitgehalte het beste.

Kwaliteit

Zoals met alle levensmiddelen zijn er verschillende kwaliteitsnormen bij de productie en verwerking van pasta. Een belangrijk criterium voor de consument is dat de pasta glutenvrij is. Gluten is een eiwitbestanddeel dat in verschillende graansoorten voorkomt en schadelijk is voor de gezondheid van sommige mensen.

Veel mensen hechten ook veel belang aan biologische kwaliteit. Biologische volkoren pasta komt van ecologisch gecontroleerde teelt en is niet genetisch gemodificeerd. Biologische volkoren pasta is meestal duurder dan klassieke volkoren pasta.

Shopgids volkoren pasta: Alles wat je moet weten

In dit gedeelte leggen we de meest gestelde vragen over volkoren pasta uit, zodat je voldoende geïnformeerd bent als je heerlijke volkoren pasta wilt kopen.

Voor wie is volkoren pasta geschikt?

Volkoren pasta is een alledaags voedingsmiddel dat geschikt is voor al die mensen die veel belang hechten aan een gezonde en evenwichtige voeding. Maar ook als je niet zo gericht bent op het aantal calorieën en de voedingswaarden, is volkoren pasta een heerlijk alternatief voor de klassieke pasta.

Met volkoren pasta kunnen alle klassieke pastagerechten, zoals spaghetti bolognese of lasagne, gemakkelijk en heerlijk opnieuw gemaakt worden. (Image source: Angele J./ Pexels)

Welke soorten volkoren pasta zijn er?

In het algemeen zijn er in de wereld van de pasta’s enkele honderden variaties, die vooral verschillen in vorm en grootte. Net als bij klassieke pasta is volkoren pasta in de handel verkrijgbaar als spaghetti, tagliatelle, penne, lasagne of fusilli, bijvoorbeeld. Het is hier belangrijk dat alle variaties in een goede bewaardoos verzegeld zijn voor een lange houdbaarheid.

Welke soort perfect voor je is, hangt af van het gerecht of recept dat je in je keuken wilt koken. Pasta in de vorm van spaghetti, bijvoorbeeld, is geschikt voor gerechten als spaghetti bolognese. Het is raadzaam over het recept na te denken voor je boodschappen gaat doen.

Hoeveel kost volkoren pasta?

De prijs van volkoren pasta wordt meestal bepaald door de soort, de hoeveelheid, de kwaliteit of het merk. Daarom is er een prijsklasse van goedkoop tot duur. Deze tabel moet je iets meer informatie geven over de mogelijke prijzen van volkoren pasta:

Prijsklasse Productkenmerken
Laaggeprijsd €0,90-1,50 Klassieke pastasoorten met lage kwaliteit
Middelgeprijsd €1,50-2,50 Groter assortimentsaanbod met biologische kwaliteit
Hooggeprijsd vanaf €2,50 Speciale vormen met biologische kwaliteit, glutenvrij en aandacht voor duurzaamheid

Hieruit blijkt dat je al voor weinig geld volkoren pasta in de vorm van spaghetti kunt kopen. Hoe meer waarde je hecht aan de kwaliteit en voedingswaarde van je producten, hoe meer geld je te besteden hebt. Tegenwoordig zijn er echter goede en goedkope pastamachines te krijgen om zelf te maken.

Wat is het verschil tussen volkoren pasta en gewone pasta?

Een belangrijk verschil is dat volkoren pasta donker is en gewone pasta meer lichtgeel. Dat komt omdat ze gemaakt zijn met meel van de volle korrel en niet van witte bloem of griesmeel van durumtarwe. Daarom smaken ze in vergelijking ook wranger.

Volkoren pasta bevat ook meer calorieën. Ze geven je lichaam echter meer vezels en voedingsstoffen, die erg belangrijk zijn voor een evenwichtige voeding.

Wat zijn enkele heerlijke recepten met volkoren pasta?

Je kunt alle klassieke pastagerechten ter wereld maken met volkoren pasta. Alles wat je nodig hebt is de juiste soort pasta voor je gerecht. Populaire pastagerechten zijn spaghetti bolognese, pasta met pesto of lasagne. Voor kookliefhebbers zijn er ook enkele recepten voor noedels die je zelf kunt maken.

Bij het bereiden van pasta is geschikte keukenuitrusting de hoeksteen van een heerlijk recept. Zo zijn er tegenwoordig speciale potten om spaghetti in te bereiden.

Samenvatting

Om eens af te wisselen van klassieke pasta is volkoren pasta een gezonde en lekkere optie. Omdat er veel verschillende soorten en kwaliteitsniveaus zijn, kunnen ze gemakkelijk in je dieet en favoriete recepten geïntegreerd worden.

Behalve de afwisseling is volkoren pasta ook een heerlijk voedingsmiddel om je gezondheid te stimuleren. Ziekten zoals diabetes komen minder snel voor als je regelmatig volkorenproducten eet.

Deze producten bevatten belangrijke voedingsstoffen voor je lichaam. Maar persoonlijke behoeften en prijs zijn de belangrijkste factoren bij de beslissing om te gaan hardlopen.

(Omslagfoto: 123rf / danifoto)

Reviews