Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

7Products analyzed

21Hours invested

6Studies researched

30Comments collected

In Duitsland leven nu ongeveer 307 vogelsoorten. Maar veel van hen worden nu bedreigd en hebben moeite te overleven, vooral in de winter. Voedsel en nestplaatsen worden schaarser. Bovendien beroven wij mensen de vogels van hun leefgebied. Daarom zijn vogelhuisjes een verstandige manier om meesjes, merels, mussen en dergelijke de winter door te helpen.

Ben je geïnteresseerd in natuurbehoud of vogels kijken en wil je een vogelhuisje kopen? Dan ben je hier op de juiste plaats. Of je nu een hangend vogelhuisje voor je balkon wilt of eentje met een standaard voor in je tuin – we vergelijken verschillende soorten vogelhuisjes en laten je zien welke het beste bij je past. We leggen uit hoe je je vogelhuisje juist opzet, waar je je vogelvoederhuisje ophangt, wat je in een nestkastje doet en waar je nog meer rekening mee moet houden.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Vogelhuisjes kun je plaatsen op alle mogelijke plaatsen die je buiten ter beschikking staan
  • Belangrijke aankoopcriteria zijn of je vogels wilt voeren of helpen broeden, de grootte, het materiaal, de uitrusting en de accessoires
  • Vogelhuisjes zijn er in een groot aantal prijsklassen. Goede producten zijn al voor een lage prijs verkrijgbaar

Vogelhuisjes: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor vogelhuisjes

Om je te helpen het beste vogelhuisje voor je te vinden, hebben we nog een paar koopcriteria op een rijtje gezet, waarvan we denken dat ze belangrijk zijn voor de juiste aankoop. De volgende punten moeten de vergelijking ook gemakkelijker maken en je in staat stellen een objectieve en weloverwogen keuze te maken. Criteria om je te helpen het perfecte vogelhuisje voor je te vinden:

In het volgende gaan we dieper in op deze criteria en leggen we uit waar je rekening mee moet houden.

Grootte

Afhankelijk van de vogelsoort die je wilt lokken of observeren, zijn verschillende maten geschikt voor jou. Als je kleine vogels zoals mezen, mussen of merels wilt voeren, volstaat een klein vogelhuisje om te hangen of te staan. Als je liever grote wilde vogels aantrekt, raden we een groter vogelhuisje aan. Voor vogelhuisjes met gaten en nestkastjes is de grootte van het invlieggat het belangrijkst. Bijvoorbeeld, 38 mm is geschikt voor pimpelmezen, 30 mm voor boommussen.

Huismussen, koolmezen of boomklevers komen graag op bezoek vanaf een grootte van 32 mm. Voor bijzondere exemplaren, zoals uilen, zijn er speciale exemplaren in bouwmarkten of op speciale websites.

Nestkast vs Vogelvoederhuis

Als je besloten hebt welke vogelsoort je wilt, moet je je afvragen of je de vogels wilt voeren of ze een nestplaats wilt bieden. Hier kan het helpen om je een beetje over vogels te informeren. Websites zoals die van de NABU e.V. geven goed gefundeerde informatie. Ervaringsverslagen van Amazon en dergelijke kunnen ook nuttig zijn.

Ook hier is het belangrijk de juiste maat en het juiste invlieggat te kiezen. Als je voor een nestkastje kiest, moet het een bodemoppervlak hebben van minstens 12 bij 12 cm. Een hoge ligging is gunstig voor nestkasten. Een vogelhuisje dat opgehangen of geboord kan worden is aan te bevelen. Voederhuisjes, daarentegen, moeten een voederplaats bieden die rondom open is en minstens 30 bij 15 cm groot.

Hoewel ze niet geschikt zijn om te broeden, bieden ze een mooi plateau om vogels te kijken. Hoe groter de afstand tussen de grond en het dak van de voederbak, hoe meer ruimte er is voor kleine vogels en grote vogels. Als je weinig of geen buitenruimte ter beschikking hebt, kun je als alternatief een voederzuil halen en die bij het raam hangen.

Locatie

Voederhuisjes en nestkastjes zijn er in alle variaties. Of je een hangend vogelvoederhuisje kiest, eentje met een standaard, eentje met een grondpin of eentje die geboord kan worden, hangt niet alleen af van de soort vogels die je wilt voederen, maar ook van je mogelijkheden. Afhankelijk van de vogelsoort heb je een andere soort en een andere plaats nodig om de vogels hun weg naar jou te laten vinden.

Als je voor grote vogels kiest, raden we vogelhuisjes aan van 33 cm of meer. Deze kunnen met een standaard in de tuin of op je terras gezet worden. Afhankelijk van de vogelsoort kun je ook verschillende planten kweken. Je kunt op internet uitzoeken welke planten welke vogels aantrekken. Als je geen beschutte plek kunt vinden, kun je ook vogelvoederhuisjes kopen met weerbescherming aan de zijkant.

Als je geen tuin of terras hebt, of als je balkon te klein is, zijn er vogelhuisjes die speciaal voor je raam, bloembak of buitenreling ontworpen zijn. Kom meer te weten over je vogelsoort en zijn behoeften. Zorg er ook voor dat er geen gevaar voor de vogels bij het raam is. Plak bijvoorbeeld uitgeknipte vogels op het raam zodat de vogels er niet tegenaan vliegen en zorg ervoor dat er geen scherpe randen of andere gevaarlijke plaatsen zijn.

Materiaal

Niet alleen de grootte en je plaatsingsmogelijkheden zijn doorslaggevend voor je keuze. Ook het materiaal is een belangrijk aankoopcriterium. Afhankelijk van de plaats die je gekozen hebt, heb je een ander soort vogelhuisje nodig.

Als je bijvoorbeeld een nestkastje in de tuin gekozen hebt, raden we er een aan van stevig materiaal om het te beschermen tegen het weer en roofdieren. Geschikte materialen zijn houtbeton of dik hout. Plastic huisjes kunnen ook werken, zolang je ze maar steriel en schoon houdt. Hetzelfde geldt voor je vogelvoederhuisje. In principe kun je elk materiaal kiezen, zolang het maar weerbestendig is en het voedsel droog houdt.

Design

Als je behalve in natuurbehoud ook geïnteresseerd bent in een mooie tuin, een modern terras of in inrichten, dan moet je weten dat er vogelhuisjes zijn voor elke inrichtingssmaak. Of ze nu klassiek en eenvoudig zijn, van hout in een natuurlijke look, kleurrijk en kitscherig of modern en van plastic – de markt biedt vogelhuisjes voor elk type.

Bovendien kunnen de juiste inrichting en accessoires doorslaggevend zijn om vogels aan te trekken, zelfs op minder dan ideale plaatsen. Bijvoorbeeld, een vogelhuisje met een natuurlijk ontwerp van hout en versierd met takken is heel geschikt voor mezen. In de natuur vinden mezen hun voedsel meestal op takken.

Als je een modern vogelhuisje van plastic kiest, moet je er rekening mee houden dat het niet erg luchtdoorlatend is en dat vogels er langer over zullen doen om het als voederplaats te herkennen. Je moet dit soort vogelhuisjes regelmatig schoonmaken om de vogels tegen besmetting te beschermen en ook planten plaatsen om je vogels aan te trekken. Als je liever kleurrijk en kitscherig bent, raden we groene daken met een natuurlijke look aan.

Accessoires

Behalve maat, materiaal en ontwerp zijn ook de juiste accessoires belangrijk. Zoals al gezegd zijn takjes of bepaalde planten naast je voederbak een nuttige uitnodiging voor je gevederde vrienden. Met de juiste plant in de hoek wordt zelfs het meest afgelegen balkon ontdekt. Verder kun je je venstervoeders beschermen tegen fatale instortingen door bijvoorbeeld uitknipsjablonen te gebruiken.

Je moet ook het juiste voedsel klaar hebben staan. In principe kunnen vogels verdeeld worden in graaneters, zacht voedsel eters en omnivoren. Informeer naar je vogelsoorten en geef alleen het juiste voedsel.

Doe-het-zelf mogelijkheden

Ben je een echte doe-het-zelver of heb je kinderen met wie je zelf een vogelhuisje zou willen bouwen? Dan kun je het zelf doen. Afhankelijk van hoe gemotiveerd je bent, kun je op het internet instructies en materiaallijsten vinden, bijvoorbeeld van NABU e.V.. Als je er niet zoveel werk in wilt steken, raden we je een vogelhuisje bouwpakket of een bouwpakket aan.

Deze zijn er voor alle smaken en leeftijden. Het voordeel van zelf een vogelhuisje bouwen is dat je, afhankelijk van het bouwpakket, je eigen individuele vogelhuisje kunt samenstellen. Dit is een goed idee als je speciale wensen hebt die niet in de winkels verkrijgbaar zijn, of als je een combinatie van verschillende onderdelen wilt. Doe-het-zelf is ook een goede optie voor jou als je waarde hecht aan vormgeving.

Op het internet kun je allerlei blogs en instructies vinden voor vogelhuisjes van allerlei aard. Je kunt bijvoorbeeld een Aziatisch vogelhuisje bouwen voor je Feng Shui tuin.

Gids: Veelgestelde vragen over vogelhuisjes

In het volgende willen we graag de belangrijkste vragen over vogelhuisjes beantwoorden. Dit geeft je een nog dieper inzicht in het onderwerp.

Welk vogelhuisje is geschikt voor mij?

De vraag of je een vogelhuisjesmens bent is snel beantwoord. Kijk je graag naar vogels? Hou je van natuurbehoud of biodiversiteit? Of wil je onze natuur aan kinderen laten zien? Dan kunnen we je alleen maar een vogelhuisje aanraden.

Vogelhäuser -1

In tegenstelling tot vogelvoederhuisjes hebben nestkastjes kleine invlieggaten.
(Image source: unsplash.com/Tim Mossholder)

Belangrijker is de vraag wat precies je bedoeling is. Als je geen permanente logees wilt en genoeg geld over hebt voor voedsel, is een vogelvoederhuisje een goed idee. Als je daarentegen geen zin hebt om voortdurend geld uit te geven aan nieuw voedsel en ontdekt hebt dat je lievelingsvogels momenteel ernstig bedreigd zijn? Dan is een nestkastje de moeite waard om de soort te vermeerderen.

Je moet ook je keuzemogelijkheden bekijken. Als je een grote tuin, een terras of een balkon hebt, kun je er allerlei soorten vogelvoederhuisjes neerzetten. Heb je geen tuin en minder ruimte, dan werken kleinere nestkastjes of een hangend voederhuisje goed voor je.

Welke soorten vogelhuisjes zijn er?

Afhankelijk van de soort vogel en het doel van je vogelhuisje, zijn vogelhuisjes verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van materialen en ontwerpen. De klassieke versie van massief hout of beton is bijzonder geschikt voor nestkastjes of voederhuisjes die bestand moeten zijn tegen weer en roofdieren. Bij plastic modellen moet je letten op de kwaliteit van het materiaal en op het geventileerd houden van het huis en het steriel en droog houden van de voedersilo.

Metalen modellen en modellen die aan je raam hangen moeten verwondingsvrij zijn. Als je een tuin hebt, biedt de markt vogelvoederhuisjes met standaards, grondspiesjes of hangende touwtjes. Als je alleen een balkonreling, raam of bloembakken ter beschikking hebt, is dit ook geen probleem. Amazon, Fressnapf en anderen bieden verschillende kleinere nestkastjes en voederhuisjes met speciale houders aan.

Uiteindelijk zijn de vogels en hun behoeften doorslaggevend voor je keuze. Voederhuisjes, bijvoorbeeld, moeten rondom open zijn en een stabiel, overhangend dak hebben. Nestkastjes moeten van dik hout of beton gemaakt zijn en hebben verschillende maten invlieggaten nodig, afhankelijk van de vogelsoort.

Wat kost een vogelhuisje?

De prijs van een vogelhuisje varieert naargelang de grootte, het materiaal en de accessoires. Hieronder vind je de belangrijkste prijscategorieën.
Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (20 – 50 €) Meestal kleine vogelhuisjes, eenvoudiger materialen, geen accessoires
Middelmatig geprijsd (50 – 150 €) Middelgrote vogelhuisjes, steviger materialen, accessoires
Hoog geprijsd (150 € en meer) Grote, multifunctionele vogelhuisjes, accessoires, exclusieve en gepersonaliseerde vogelhuisjes

Zoals je ziet zijn er voederhuisjes en nestkastjes voor elk budget. Zelfs met weinig geld kun je vogelhuisjes van hoge kwaliteit krijgen. Zelfs bouwpakketten zijn verkrijgbaar voor minder dan 50 euro.

Hoe en wanneer bouw ik een vogelhuisje?

Hoe je je vogelhuisje moet bouwen hangt af van de soort vogel, je bedoeling erachter en de plaats. Als je een voederstation met een standaard gekozen hebt, moet je ervoor zorgen dat die stabiel staat. Het is ook belangrijk om het juiste voedsel en de juiste planten naast je vogelvoederhuisje te hebben. Hetzelfde geldt voor je balkon of terras.

Als je eenmaal ontdekt hebt dat mezen het liefst van takken eten, zul je snel inzien dat een paar takjes rond de buitenkant geen kwaad kunnen. Oriëntatie is ook belangrijk. Een nestkastje moet altijd minstens 3 meter van de grond geplaatst worden om beschermd te zijn tegen roofdieren. Het mag ook niet aan alle weersomstandigheden worden blootgesteld en vooral niet aan permanent zonlicht.

Als je je vogelhuisje ophangt, kantel je het gewoon iets naar voren en zorg je ervoor dat het naar het noordoosten gericht is – weg van het weer. Plaats je vogelhuisje pas als de winter intreedt en het koud wordt, en verwijder het weer voor de lente. Als je het hele jaar laat staan, bestaat het gevaar dat de vogels leren om zelf te foerageren.

Waar moet ik rekening mee houden als ik een vogelhuisje gebruik?

Je hebt een keuze gemaakt voor een soort vogelhuisje of bent klaar met de bouw van je bouwpakket en vraagt je nu af waar je rekening mee moet houden? Hieronder hebben we de belangrijkste punten samengevat als het gaat om de vraag waar je op moet letten na je aankoop of oplevering.

  • Bescherming tegen roofdieren: Hang je nestkastje hoog. Minstens 3 meter is ideaal.
  • Statieven, palen & Co.: Zorgen voor stabiliteit en bescherming tegen weersinvloeden.
  • De juiste hoek om op te hangen: Kantel je vogelhuisje iets naar voren. Dit voorkomt regen en maakt het meer windbestendig.
  • Bescherming tegen het weer: Richt je huis naar het noordoosten, weg van het weer.
  • De juiste tijd: Plaats je vogelhuisje pas in de herfst, als het koud wordt. Verwijder het weer in de lente.
  • Voorkomen van ongelukken: Je kunt je vogelhuisje beter niet in de buurt van glasruiten zetten of ze met stickers markeren.
  • Voldoende afstand: Zorg dat er minstens 2 meter tussen verschillende vogelhuisjes zit.
  • Voedsel & Accessoires: Zoek uit welke vogelsoort je wilt aantrekken en wat hij precies eet. Geschikte planten kunnen ook doorslaggevend zijn om de vogels aan te trekken.

Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening moet houden als je niet wilt dat je vogelvoederhuisje leeg staat. Maar volgens ons zijn alle tips uitvoerbaar. Als je deze punten volgt, zou niets het succes van je vogelhuisje in de weg moeten staan.

Conclusie

Als voedsel en broedplaatsen in de winter schaars worden, hebben wilde vogels onze hulp nodig. Afhankelijk van hoe bedreigd je vogelsoort is, is een vogelvoederhuisje of een nestkastje een goed idee. Of je nu een grote tuin hebt, een klein balkon of alleen maar een paar bloembakken onder je raam – zoals je kon zien is er een geschikt vogelhuisje voor elke behoefte.

Bij je aankoopbeslissing moet je altijd bedenken welke vogels je wilt aantrekken. Controleer of het vogelhuisje en de plaats waar het staat veilig en weerbestendig zijn. Zorg dat je het juiste voedsel hebt voor je vogelsoort en vergeet de geschikte planten of andere accessoires niet. Zorg ervoor dat het materiaal stevig is. Welke optie je ook kiest, vogelhuisjes zijn een mooie manier om bij te dragen aan het behoud van wilde dieren en de natuur en tegelijk je buitenruimte te verfraaien.

(Coverfoto: unsplash / Christian Linnemann)

Reviews