Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

7Products analyzed

21Hours invested

6Studies researched

30Comments collected

Voegen moeten regelmatig met voegenreiniger behandeld worden. Verkleurde voegen zijn niet alleen visueel onaantrekkelijk, ze kunnen ook een probleem worden. Als het vuil te lang in de voegen blijft zitten, kan dat leiden tot vocht- en schimmelaantasting.

Ook uit hygiënisch oogpunt is het zinvol aandacht aan de gewrichten te besteden. Met onze grote gewrichtenreiniger gids willen we je helpen de juiste gewrichtenreiniger te vinden. We hebben de verschillende versies hier op een rijtje gezet om het je gemakkelijker te maken te beslissen welke je moet kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Niet elke voegreiniger is geschikt voor elke voeg. Als je siliconenvoegsel hebt, volg dan zeker de aanbevelingen van de fabrikant. Bepaalde ingrediënten kunnen de siliconen aantasten.
  • Sommige voegreinigers bevatten bleekmiddelen. Als je donker voegsel hebt, kun je beter geen voegselreiniger met bleek gebruiken, want dat kan tot lelijke verkleuringen leiden.
  • Hardnekkig vuil kun je wegwrijven met een borstel of zelfs afschuren. Vooraf kunnen schoonmaakmiddelen worden aangebracht om het vuil los te maken.

Voegenreiniger: Onze selectie

Er zijn veel voegenreinigers op de markt. Niet alle gezamenlijke reinigers zijn echter overtuigend in hun werking en gebruik. In het volgende hebben we de beste voegenreinigers als reinigingsmiddelen of borstels geselecteerd om je te helpen bij je keuze.

Voegenreinigers: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke voegenreinigers. De criteria die je kunt gebruiken om de gezamenlijke reinigers met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria.

Toepassingsgebied

Voegenreinigers kunnen gebruikt worden in de badkamer, keuken of andere kamers met tegels op de vloer en de muren. Het is belangrijk op te merken of de voegmortel cementvoegsel of siliconenvoegsel is. In de keuken krijg je waarschijnlijk te maken met vuil en vet. In de badkamer kun je naast vuil ook schimmel hebben.

Afhankelijk van het product ligt de nadruk anders. Kijk bij aankoop of het vetoplossend is, of het geschikt is voor siliconenvoegsel en of het misschien een toevoeging tegen schimmel bevat. Je kunt een voegreiniger met bleekmiddel gebruiken voor lichtgekleurd voegsel, maar je kunt het beter niet gebruiken voor donkergekleurd voegsel.

Inwerktijd

De inwerktijd kan van product tot product verschillen. Er zijn voegreinigers die je maar een paar seconden hoeft in te laten werken. Andere reinigers wordt aangeraden maximaal 20 minuten te laten inwerken. Tenslotte hangt het ook af van de mate van vervuiling van de voegen.

De aanwijzingen van de fabrikant zijn belangrijke richtlijnen die niet overschreden mogen worden. De voegreinigers bevatten chemische bestanddelen die het materiaal in het voegsel kunnen aantasten als ze te lang blijven zitten.

Na blootstelling moet het opgeloste vuil eraf gewreven worden met een borstel, spons of vochtige doek. Was daarna de verontreiniging en het schoonmaakmiddel af met zoet water. Als het vuil niet helemaal opgelost is, kan de voegenreiniger opnieuw gebruikt worden.

Inhoud en verpakking

Gewrichtsreiniger is verkrijgbaar als een gewrichtsspray en in flessen of bussen. De gewrichtsspray is het gemakkelijkst in gebruik. Met de sproeikop kunnen zowel vloervoegen als voegen van wandtegels moeiteloos besproeid worden.

De meest gangbare voegreinigers worden in flessen verkocht. Om de aangetaste plekken schoon te maken, wordt het middel met een spons of doek aangebracht. Bussen met voegenreiniger zijn geschikt om grotere oppervlakken te behandelen.

Type Voordelen Nadelen
Gewrichtsreiniger als spray gemakkelijk te gebruiken door te spuiten hoog verbruik, meer afval
Gewrichtsreiniger in flessen gerichte toepassing omslachtige toepassing
Gewrichtsreiniger in bus voor grotere oppervlakken, verhoudingsgewijs goedkoop moeilijk te doseren

Tip: Je kunt ook bussen gebruiken om bij te vullen als je al een sprayfles hebt.

Leveringsomvang

Voegenreinigers zijn ook in sets verkrijgbaar. Er zijn fabrikanten die de bijpassende borstel voor nabehandeling leveren. Smalle borstels die direct in de voegen passen zijn ideaal om het losgeweekte vuil volledig te verwijderen. Andere fabrikanten vertrouwen erop dat ze verschillende reinigingsproducten als pakket leveren.

Deze producten zijn op elkaar afgestemd en kunnen in combinatie tot zeer goede resultaten leiden. Dergelijke sets kunnen bijvoorbeeld een voegreiniger bevatten en bovendien een product om schimmel te voorkomen.

Voegenreiniger: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over voegenreinigers beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Als je de gids doorgelezen hebt, ken je alle essentiële achtergrondinformatie over gezamenlijke reinigers.

Wat is een voegenreiniger?

Een voegenreiniger reinigt de ruimten tussen badkamertegels en keukentegels, d.w.z. de voegen. Deze kunnen van siliconen of cement gemaakt zijn. Merk op dat niet elke voegreiniger geschikt is voor beide soorten voeg.

Zorg ervoor dat de pH-waarde van voegreinigers hoger is dan 7.

Je moet het gebruik van universele reinigers of andere producten die niet specifiek voor voegspecie zijn vermijden. De voegenreiniger moet licht alkalisch zijn. Als het een pH waarde van 7 of hoger heeft, wordt het als alkalisch beschouwd en is het geschikt voor het reinigen van voegspecie. Als de pH lager is dan 7, is de reiniger zuur en kan hij de voegen beschadigen.

Fugenreiniger-1

Voegenreiniger kan ook in de keuken gebruikt worden om vuil en vet van wand- en vloertegels te verwijderen. (Image source: Toa Heftiba, Unsplash)

Lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant zorgvuldig. Afhankelijk van de samenstelling moeten bij het aanbrengen handschoenen gedragen worden. Verder is het in de meeste gevallen aan te bevelen de ruimte goed te ventileren tijdens en ook na de behandeling met voegenreiniger.

Welke soorten gewrichtsreinigers zijn er?

Voegenreinigers worden gedifferentieerd naar de te reinigen voegen. Behalve naar lichte en donkere voegen wordt ook onderscheid gemaakt naar het materiaal. De meeste voegreinigers zijn ideaal voor cementvoegen, maar niet alle zijn geschikt voor siliconenvoegen.

Type Voordelen Nadelen
Voegenreiniger voor cementvoegen Vuiloplossend, Krachtig, Verhelderend (indien met bleekmiddel) Meestal niet geschikt voor siliconenvoegen, kan biociden bevatten
Voegenreiniger voor siliconenvoegen Vuiloplossend, Gentle Opnieuw schrobben noodzakelijk, kan biociden bevatten
Elektrische voegenreiniger Niet met de hand schrobben, kan zonder reinigingsmiddel gebruikt worden Moet opgeladen worden, kan krassen op tegels maken

Ook al is cementmortel materiaalbestendig, hij moet goed onderhouden worden. Hiervoor wordt voegspeciereiniger voor cementmortel gebruikt. Als het reinigingsmiddel te agressief is, kan het in het voegsel vreten. Siliconenvoegen vereisen een zachtere reiniging dan cementvoegen.

Agressieve schoonmaakmiddelen en ook schimmel kunnen de siliconenverbindingen aantasten. Als dit gebeurd is, kunnen de gewrichten alleen nog vervangen worden. Daarom is een speciale voegenreiniger voor siliconenvoegsel nodig. Een elektrische voegenreiniger gebruikt een borstel en een hoog koppel om het vuil uit de voegen te blazen.

Hierdoor is handmatig borstelen niet meer nodig. Kan ook gecombineerd worden met een voegenreiniger als de voegen erg vuil zijn. Let op: sommige voegreinigers bevatten bleekmiddelen. Deze mogen nooit gebruikt worden op donker of zwart voegsel, want dit kan tot verkleuring leiden.

Wat kost voegenreiniger?

De prijzen kunnen variëren naargelang de fabrikant. Ook de hoeveelheid vulling is van invloed op de prijs. Voor huishoudelijk gebruik is voegenreiniger meestal verkrijgbaar in vulhoeveelheden van 500 en 1000 ml. Veel producten zijn sterk geconcentreerd en kunnen dun aangebracht worden. Daardoor zijn ze heel zuinig.

Vulhoeveelheid Prijsklasse
500 ml € 6,00 tot 20,00
1000 ml € 10,00 tot 35,00

Sommige gewrichtsreinigers zijn ook in sets verkrijgbaar. Deze omvatten een voegreinigingsborstel of een nabehandelingsmiddel om schimmel te voorkomen.

Welke alternatieven zijn er voor voegenreinigers?

Behalve voegreinigers zijn er ook andere producten of apparaten die gebruikt kunnen worden om vuil tussen tegels te bestrijden. Hieronder vind je een klein overzicht van de alternatieven voor voegenreinigers.

Type Beschrijving
Universele reiniger Reeds in elk huishouden verkrijgbaar, maar de samenstelling is niet per se geschikt voor voegspecie. Zorg ervoor dat de pH waarde boven 7 is.
Schimmelverwijderaar Er zijn schimmelverwijderaars die ook geschikt zijn voor voegen. Let op de aanwijzingen van de fabrikant. Wees vooral voorzichtig met siliconenvoegsel.
Elektrische voegenreinigers Verwijder vuil met een borstel en snelle roterende bewegingen. In combinatie met voegenreiniger is schrobben niet meer nodig.
Home remedy Voeg zuiveringszout toe aan citroenwater en roer goed. Werkt bij lichte vervuiling.

Om je voeg voorzichtig schoon te maken, kun je niet verder gaan dan voegreiniger. Het is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van voegen en tast het materiaal niet aan.

Wordt het voegsel weer wit met voegenreiniger?

Door het vuil te verwijderen, wordt het voegsel al veel helderder. Veel voegenreinigers hebben naast de vuiloplossende bestanddelen ook een beetje bleekmiddel. Dankzij dit additief schittert helder en wit voegsel weer. Als dit niet voldoende is, kan het proces herhaald worden.

Voor donker en zwart voegsel kun je beter geen voegselreiniger met bleekmiddel gebruiken, want dat kan tot ontsierende verkleuringen leiden.

Het is ook mogelijk om het voegsel na het schoonmaken met een voegstift lichter te maken. Het zou verleidelijk zijn de voegstift te gebruiken voor het verwijderen van vuil of zelfs op schimmel, maar dit is niet aan te raden. Het vuil zou verder in het voegsel eronder vreten en het materiaal beschadigen.

Waarom worden badkamer voeglijnen zwart?

Vuil en puin blijven steken in de voegen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Veelvuldig schoonmaken zonder een geschikte voegenreiniger kan ook het voegsel beschadigen. Als je een te sterk schoonmaakmiddel gebruikt, kan het in het voegsel vreten.

Dit maakt het op zijn beurt nog gemakkelijker voor vuil om in de voegen vast te komen zitten. Als de badkamer niet voldoende geventileerd wordt, kan dat tot schimmelgroei leiden. Vocht creëert de perfecte voedingsbodem voor schimmelgroei. Schimmel is schadelijk voor de gezondheid en moet zo snel mogelijk behandeld worden.

Conclusie

Het kiezen van de juiste voegenreiniger is heel belangrijk bij het schoonmaken van het voegsel. Ongeschikte middelen kunnen de voegen meer kwaad dan goed doen, met als gevolg dat je in het ergste geval het voegsel moet vervangen. Vooral met siliconenvoegsel moet je niet te lang wachten. Als de schimmel zich een weg naar binnen heeft gevreten, kunnen de voegen alleen vervangen worden. Na de behandeling schittert de badkamer in nieuwe glans.

Maar het is niet alleen visueel aantrekkelijk; regelmatig je voegen schoonmaken is ook heel belangrijk voor je gezondheid. Behalve vuil kan er ook schimmel tussen de tegels groeien. Zorg ervoor dat dit niet in de eerste plaats ontstaat door aandacht te besteden aan de voegen van het voegsel.

Beeldbron: tapati / 123rf

Reviews