Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

21Products analyzed

62Hours invested

20Studies researched

167Comments collected

Welkom bij onze grote voegschraper test 2023.

Hier stellen we alle voegenkrabbers voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

Op deze manier willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste voegenkrabber voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een vloerschraper wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn voegenkrabbers die op maat gemaakt zijn voor je behoeften. Het is bijvoorbeeld anders of je een voegenkrabber zoekt voor stoeptegels of dat je het voegsel op je tegels wilt schoonmaken. Lees zeker de beschrijving van de schraper en wat hij kan doen.
 • Het schoonmaakresultaat is altijd bijzonder belangrijk. De voegenkrabber mag het materiaal niet te veel beschadigen, maar moet ook vuil, viezigheid en onkruid goed kunnen verwijderen. Een bijzondere kwaliteitsindicator voor een voegenkrabber is daarom het blad. Het moet op de juiste manier verwerkt worden en goed zijn werk doen.
 • Een goede voegenkrabber moet ook comfortabel zijn en gemakkelijk in de hand liggen. Er zijn hier grote verschillen. Kijk goed naar de recensies of test het product zelf. Sommige fabrikanten bieden ook producten aan met een verlengde greep. Dit betekent dat je minder hoeft te bukken en dat je rug beschermd is.

Voegenkrabber: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een vloerschraper koopt

Hoeveel kost een goede voegenkrabber?

De prijzen voor schrapers kunnen sterk variëren en schommelen van leverancier tot leverancier. Het hangt er sterk van af welke taken je voegenreiniger moet uitvoeren. Als je bijvoorbeeld onkruid uit de tuin wilt verwijderen, moet je investeren in een robuust, compact product dat ook een beetje nat en vuil kan worden.

Löwenzahn in Fuge

Ongenode gasten sluipen vaak in de voegen van stoeptegels. De juiste gewrichtskrabber helpt om ze te bestrijden. (Foto: Distelpics / pixabay.com)

Er zijn ook voegenborstels die volkomen automatisch en elektrisch werken. Deze zijn meestal ook voorzien van een praktisch, lang handvat. Natuurlijk zijn zulke producten niet goedkoop. Maar je weet wat je voor je prijs kunt verwachten. Vooral professionals investeren graag in producten van hoge kwaliteit, waarvan ze perfecte schoonmaakresultaten kunnen verwachten.

Heel eenvoudige voegenkrabbers, zoals je die op Amazon vindt, zijn eigenlijk verkrijgbaar voor zo weinig als €10. Natuurlijk kun je hier niet de allerbeste kwaliteit verwachten – maar deze schrapers doen het werk meestal even goed. Natuurlijk gaan de prijzen op Amazon gestaag omhoog, maar de voegenkrabbers in onze ranglijst kosten gemiddeld €10-15.

Vooral als je een beginner bent en de voegenkrabber of voegenborstel alleen voor privé-gebruik nodig hebt, is zo’n model prima geschikt. Als je het later wilt gebruiken, kun je altijd investeren in een duurder product. Opmerking: Je bespaart vaak iets als je de gewenste producten in een set koopt. Er zijn hier veel verschillende aanbiedingen.

Type Prijs(bereik)
Eenvoudige voegenkrabber ca. 10-15 €
Gewrichtenkrabber met telescopische steel ca. 20 €
Eenvoudige voegenborstel ca. 10 €
Elektrische voegenborstel ca. 50 – 150 €

Welke fabrikanten van voegenkrabbers zijn er?

Er zijn veel verschillende fabrikanten en leveranciers van voegenkrabbers en reinigingsborstels. Dus als je op zoek bent naar een geschikt product voor jou, is het vaak niet zo gemakkelijk om het overzicht te bewaren. In de volgende lijst hebben we enkele van de bekendere fabrikanten voor je op een rijtje gezet:

 • Bosch
 • Dehner
 • Einhell
 • Fiskars
 • Fugen Koning
 • Gezamenlijke ster
 • FugenKing
 • Fuginator
 • Gardena
 • Gloria
 • Grizzly
 • Handjäter
 • IGOERTZ
 • Kärcher
 • mijnTuinlust
 • Rokutec
 • Siena tuin
 • Skil
 • WOLF
 • Wolfcraft

Laub und Grab am Randstein

Vooral in de voegen van de stoeprand vormt zich vaak veel onkruid dat verwijderd moet worden! (Foto: Athree23 / pixabay.com)

Wat zijn de verschillen tussen een voegenkrabber en een voegenborstel?

Het grootste verschil tussen deze twee producten is zeker de reinigingsmethode. Het is ook belangrijk welk oppervlak je wilt schoonmaken. Gewone voegenkrabbers hebben een scherp lemmet. De meeste zijn gemaakt van gepoedercoat staal. Het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan de afwerking en het materiaal. Doffe messen en minderwaardig staal zullen onkruid niet goed verwijderen.

Zo’n onkruidkrabber is dus niet bruikbaar als tuingereedschap. Een voegenborstel, daarentegen, is voorzien van borstelharen. Een gaas van gehard draad past zich soepel aan het voegsel aan en verwijdert vuil zonder sporen op de tegels achter te laten. Als de tegel echt vuil is, helpen gewone tegelreinigers vaak niet meer. Zelfs schrobben met een doek is omslachtig en het resultaat laat te wensen over. Hier komt een voegborstel van pas.

Om in elk kiertje en elk hoekje te komen, zijn deze voegenborstels verkrijgbaar in allerlei kleuren en vormen.

Veel ervan worden geleverd met een rolgeleider, zodat je niet kunt wegglijden en krassen op de tegels maken. De verwerking is gemakkelijk en al na korte tijd glanst het voegsel weer als nieuw. De borstelharen van de voegenreiniger verwijderen elk soort vuil.

Ze zijn bijzonder robuust en duurzaam. Opmerking: Het is belangrijk dat je het zachte siliconen voegsel van je tegels niet met een scherp mes probeert schoon te maken. Het materiaal van het voegsel kan weggesleten zijn en reparatie is nodig. Dit kost niet alleen geld maar ook zenuwen.

Welke alternatieven zijn er voor voegenkrabbers en -borstels?

Bij het kiezen van de juiste schaar kun je kiezen uit verschillende varianten. Het is zelden een kwestie van “beter” of “slechter”, maar veeleer van het vinden van het perfecte product voor je individuele eisen en taken. Natuurlijk zijn er, zoals overal, verschillende alternatieven voor de gewone voegenkrabbers en -borstels. In de volgende tabel hebben we enkele van de varianten opgesomd met hun voordelen en nadelen:

Alternatief Beschrijving
Keukenmes Als je geen professioneel gereedschap bij de hand hebt en geen zin hebt om in een duur onkruidverdelgingsmiddel te investeren, is een keukenmes voldoende. Maar door de stoeprandgroeven uit te schrapen, wordt het mes onscherp en breekt het lemmet van het mes. Denk dus goed na of je er een keukenmes voor gebruikt of niet
Gasbrander Uiterst effectief en praktisch – een gasbrander vernietigt onkruid heel snel en grondig. De onkruidplant wordt tot in de wortels verbrand en sterft zo af. Maar niet elk oppervlak is bestand tegen zulke hoge temperaturen. Sommige platen kunnen barsten of zelfs barsten. Moeilijk te verwijderen vlekken kunnen ook ontstaan op lichtgekleurde vloeren
Voegenreinigingsproducten Vooral binnenshuis zijn speciale verzorgings- en reinigingsproducten een goede keuze. Er zijn veel verschillende merken van verschillende fabrikanten. Doe wat onderzoek – een goede reiniger kan siliconenvoegsel buitengewoon goed reinigen, zonder schrobben en moeite

Voegenreiniger

Als je geen tijd wilt besteden aan schrobben en krabben, zijn er ook schoonmaakmiddelen die het meeste werk zelf doen. Het is belangrijk op te merken dat deze producten meestal alleen binnenshuis gebruikt kunnen worden, d.w.z. op tegels in huis.

Als je besluit ze te gebruiken, moet je de vloer dienovereenkomstig voorreinigen. Je kunt grof vuil en stof eenvoudig verwijderen met een bezem of een stofzuiger. Breng dan het juiste reinigingsmiddel aan op de te reinigen oppervlakken.

Advantages
 • Zeer gemakkelijk te gebruiken
 • Alleen geschikt voor binnenvoegen
Disadvantages
 • Milieuvervuiling door ingrediënten
 • Niet geschikt voor grof vuil en onkruid

Laat het product dan inwerken en verwijder het na enige tijd. Het vuil moet dan uit het materiaal opgelost zijn en de voegen moeten er weer als nieuw uitzien. Bij erg grove vervuiling kan het zijn dat je opnieuw met een voegenborstel moet werken. Het is vaak nuttig om tijdens de inweektijd de voegen een beetje met de kwast te bewerken.

Besluit: Welke soorten voegenkrabbers zijn er en welke is de juiste voor jou?

Conventionele voegenkrabbers

Als het gaat om onkruidbestrijding in je eigen tuin of in de kieren van de stoep voor je voordeur, kun je niet zonder een goede voegenkrabber. Onkruid is hinderlijk, ziet er niet mooi uit en groeit helaas in alle jaargetijden.

De overlevingskunstenaar is uiterst koppig. Als je hem niet helemaal en met al zijn wortels wegdoet, zal hij spoedig terugkomen en de hele open plek in razend tempo overwoekeren. Dus als je niet van groen onkruid houdt, moet je beslist een voegenkrabber met een scherp mes aanschaffen om ze te verwijderen.

Advantages
 • Perfect voor het verwijderen van onkruid
 • Schone manier van werken
 • Doeltreffende manier van werken
Disadvantages
 • Niet geschikt voor zacht siliconen voegsel
 • Snelle slijtage van het blad bij slechte kwaliteit

Of ze nu een houten of een plastic handvat hebben, voegenkrabbers zijn er in allerlei soorten. Veel verschillende fabrikanten zijn aan de slag gegaan met het ontwerpen van zulke producten. Het belangrijkste is het blad, het moet van goed, duurzaam materiaal gemaakt zijn, zodat er een duidelijke snede is die het onkruid zuiver verwijdert.

Een gewone voegenkrabber is echter niet geschikt om met zacht siliconen voegsel om te gaan. Het scherpe mesje kan het silicone beschadigen en dan kan het wel schoon maar kapot zijn. Scherpe voegenkrabbers zijn eigenlijk alleen geschikt voor buiten.

Voegenborstels

Als het tegelgruis echt vuil is, is het schoonmaken met een doek vaak vervelend. Vuil zit meestal heel diep in het voegsel en kan niet verwijderd worden door gewoon met een natte doek af te vegen. Wat nu nodig is, is een schoonmaakmiddel dat betrouwbaar het vuil verwijdert maar geen krassen maakt of de vloer beschadigt. Voegselborstels hebben relatief stevige borstelharen. Deze zijn gemaakt van een netwerk van geharde draad.

Advantages
 • Voor het reinigen van siliconenvoegen
 • Voor hardnekkig vuil, voor het reinigen van oppervlakken die al bewerkt zijn
Disadvantages
 • Niet geschikt voor het verwijderen van onkruid
 • Krachtig en inspannend werk

Met een paar eenvoudige bewegingen zijn de voegen dan weer echt schoon – de vloer glanst als nieuw. Vooral in de badkamer zijn er ook betegelde oppervlakken die gemakkelijk met zulke borstels schoon te maken zijn. Hoe dat er uitziet zie je in deze post: In de tuin zijn zulke borstels echter van betrekkelijk weinig nut. Ze zijn niet scherp genoeg om onkruid zuiver te verwijderen. Je kunt zo’n borstel alleen gebruiken om reeds bewerkte plekken op te ruimen. Overtollige aarde en afgevallen bladeren kunnen gemakkelijk verwijderd worden.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om voegenkrabbers te vergelijken en te evalueren

Het is belangrijk dat je de verschillende producten vergelijkt voor je een vloerschraper koopt en dan afweegt welk product voor jou en je eisen en wensen het ideale is. De volgende criteria helpen je om een onderscheid te maken tussen voegenkrabbers. Ze moeten je helpen om de perfecte krabber voor je te vinden. Samengevat zijn dat:

 • Scherpte van het lemmet
 • Omgaan met
 • Materiaal en duurzaamheid
 • Handvat

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Scherpte van het lemmet

Een goede voegenkrabber moet snijden. Dit is waarschijnlijk het belangrijkste criterium bij de aankoop van een geschikt product. Niets is vervelender dan geld uitgeven aan een onkruidverwijderaar en dan beseffen dat het mes al na korte tijd gebruik niet meer snijdt.

Natuurlijk is het belangrijk van welk materiaal het blad gemaakt is en van welke kwaliteit het is. Vooral het slijpsel van het blad is belangrijk.

In het algemeen kan gezegd worden dat duurdere onkruidkrabbers vaak een betere kwaliteit en een uitgebreider slijpsel hebben, d.w.z. die je voor minder geld kunt kopen.

Maar als de prijs je te hoog is, moet je ook tevreden zijn met doorsnee krabbers van een groot aantal leveranciers. Je vindt ze bijvoorbeeld op Amazon. Zoals reeds gezegd zijn de recensies van eerdere klanten bijzonder behulpzaam. Als het blad toch bot wordt, is er vaak de mogelijkheid om het oude blad opnieuw te slijpen of het door een nieuw te vervangen. Zorg dragen voor de oude voegenkrabber is de moeite waard – nieuwe aankopen zijn veel duurder dan, bijvoorbeeld, een wetsteen of een messenslijper.

Omgaan met

Je vloerkrabber moet comfortabel in je hand passen. De meeste fabrikanten leggen veel nadruk op het ergonomisch aanpassen van de vloerschraper, zodat hij gemakkelijk vast te houden en te bedienen is. Natuurlijk hangt dit een beetje af van je individuele en subjectieve voorkeuren. Elke hand is anders en iedereen vindt andere dingen comfortabel.

Niettemin zijn er vloerkrabbers die over het algemeen prettiger vast te houden en te gebruiken zijn dan andere. Zo zijn de voegenkrabbers bijzonder gebogen en uitgebalanceerd voor een betere hantering. Rubber of noppen op het handvat zorgen er ook voor dat de onkruidkrabber niet zo gemakkelijk uit je hand glipt en dat je de nodige kracht kunt uitoefenen om het onkruid te verwijderen.

Opmerking: Misschien geef je de voorkeur aan zwaardere modellen? Of heb je liever een tuingereedschap dat gemakkelijk vast te houden is? Er is een geschikt product voor elke smaak.

De mogelijkheid om het handvat uit te schuiven is ook uiterst belangrijk voor de hanteerbaarheid. Met een langere steel kun je ook hoeken en randen bereiken die moeilijk bereikbaar zijn. Het is ook comfortabeler en gemakkelijker voor je rug als je niet de hele tijd voorovergebogen hoeft te werken. Zulke handgrepen worden telescopische handgrepen genoemd.

De meeste elektrische kierenborstels zijn uitgerust met zo’n handvat. Dit is natuurlijk heel praktisch. Bij sommige producten is zo’n handvat echter ook optioneel. Hier kun je zelf beslissen of je een verlengd handvat wilt hebben of niet.

Unkraut, Pflanze

Sommige onkruiden zijn eigenlijk heel nuttig. Er zijn veel boeken die je helpen om deze planten te herkennen en te gebruiken. (Foto: Free-Photos / pixabay.com)

Materiaal en duurzaamheid

Een voegenkrabber is een aanschaf. Of je nu een heel duur high-end model kiest of een tamelijk goedkoop doorsnee product – geld is geld. In elk geval moet je onkruidkrabber of voegenborstel lang meegaan. Veel goedkopere producten hebben vaak het probleem dat ze snel erg versleten zijn en beginnen te roesten.

Natuurlijk kun je zulke dingen voorkomen door ze goed te verzorgen, maar een goed materiaal is een eerste vereiste voor de levensduur van je onkruidkrabber. Of het nu een eenvoudige kierenkrabber is of een kierenborstel, let op het materiaal waarvan het produkt gemaakt is. De meeste messen zijn van roestvast staal. Maar ook hier zijn er verschillen in kwaliteit.

Handvat

Handvatten van hout liggen heel prettig in de hand en zijn ook robuust. Ze zijn ook overtuigend door de lichtheid van het materiaal. Andere handvatten zijn van plastic. Het verhoogt de veiligheid van de greep als er een controlezone op het handvat is en de contouren van de vingers beschermen de hand en verdelen de kracht gelijkmatig.

Dit punt speelt een ondergeschikte rol, maar natuurlijk zijn er aanzienlijke verschillen in het ontwerp van voegschrapers – zoals overal. Je kunt dat individueel en naar eigen smaak beslissen. Van verschillende kleuren tot heel ongewone ontwerpen – er is alles wat je hartje begeert. Deze visueel zeer aantrekkelijke voegenkrabber, bijvoorbeeld, is heel eenvoudig en elegant met zijn houten handvat:

Wetenswaardigheden over het onderwerp onkruidschrapers

Interessante feiten over onkruid

Onkruid heeft veel licht, voedingsstoffen en water nodig om te groeien, dus concurreert het rechtstreeks met de planten die je in je tuin wilt. Bovendien drogen zwaar gewiedde plantenopstanden langzamer uit en zijn daardoor vatbaarder voor schimmelziekten.

Sommige onkruiden fungeren als waardplanten, die bepaalde plagen en plantenziekten overbrengen op de gewassen in de tuin. Onkruid wordt meestal ook als hinderlijk beschouwd tijdens het oogsten.

Om deze redenen is onkruid erg impopulair bij de meeste tuiniers. Het feit dat sommige onkruiden geneeskrachtige planten of eetbare kruiden zijn is meestal een schrale troost. Dit komt omdat ze vaak niet gegeten kunnen worden in de mate waarin ze in de tuin voorkomen.

Zelfs op plaatsen die er netjes en opgeruimd uit zouden moeten zien, is het groene onkruid een plaag. Onkruid, bijvoorbeeld, is geen welkome gast aan de stoeprand van het trottoir en moet verwijderd worden.

Afbeelding bron: Bernhard_Staerck / pixabay.com

Reviews