Laatst bijgewerkt: 27-07-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

23Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

38Verzamelde opmerkingen

Het meten van de relatieve vochtigheid is erg belangrijk, want vaak kan schimmelgroei in de kelder, op de muur en restvocht in het gebouw problemen veroorzaken.

Om deze problemen tegen te gaan, kan het geen kwaad een vochtmeter aan te schaffen. Met behulp van de vochtmeter kun je thuis gemakkelijk en nauwkeurig het vochtgehalte meten. Je kunt het apparaat ook voor planten gebruiken.

Het materiaal doet er niet toe, want verschillende materialen zoals brandhout, beton, pleister en nog veel meer kunnen gemeten worden. Bovendien overtuigen veel vochtmeters met hun veelzijdigheid en hebben ze verschillende functies.

In onze vochtmeters test 2021 hebben we de functies van de vochtmeters onder de loep genomen. We hebben alle relevante informatie voor je verzameld en de meest gestelde vragen beantwoord. Het doel van onze test is je een overzicht te geven en zo je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.
Belangrijk om te weten

  • De vochtmeter is een meetinstrument dat speciaal ontworpen is om het vochtgehalte te bepalen van verschillende voorwerpen die van verschillende bouwmaterialen gemaakt zijn. Behalve het vochtgehalte in voorwerpen, kan hij ook de vochtigheid in de omgeving bepalen.
  • De meter wordt op verschillende gebieden gebruikt. Bijvoorbeeld na een gesprongen waterleiding, om het vochtgehalte in de muren vast te stellen, in schoorsteenkachels of om de luchtvochtigheid in binnenkamers te bepalen. De vochtmeter heeft verschillende meetbereiken. Dit meetbereik bepaalt in principe de omgeving die met een vochtmeter gemeten kan worden.
  • Na verloop van tijd leidt te hoge vochtigheid tot schimmelgroei. Schimmelgroei veroorzaakt niet alleen financiële kosten, maar leidt in sommige gevallen ook tot gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen, hoofdpijn, oog- en huidirritaties.

Vochtigheidsmeter: Onze selectie

Shopgids Vochtigheidsmeter: Alles wat je moet weten

Bij de aanschaf van een vochtmeter word je verwend met keuzemogelijkheden, want er zijn verschillende meettoestellen met een groot aantal functies op de markt. In principe kunnen vochtmeters volgens verschillende criteria beoordeeld worden. In dit deel laten we je zien met welke eigenschappen je rekening moet houden bij je aankoopbeslissing. De volgende criteria zijn van groot belang:

Meetbereik en nauwkeurigheid

Vochtigheidsmeters hebben verschillende meetbereiken. Dit meetbereik bepaalt in principe de omgeving die met een vochtmeter gemeten kan worden. De bepaalde waarde wordt in verschillende eenheden uitgedrukt.

Sommige apparaten tonen de gemeten waarde in procenten, terwijl andere ze in de zogenaamde eenheid “digit” tonen.

Dit hangt af van de functie van de vochtmeter. De gemeten waarde in procenten of cijfers geeft het percentage vochtigheid in de lucht aan. De eenheid “digit” is onmisbaar, vooral bij professioneel gebruik, omdat ze de bepaalde meetwaarde nauwkeurig weergeeft. Vooral als je de vochtigheid in bouwmaterialen wilt bepalen, moet je beslist de laatste variant gebruiken.

Diepte meten

De meetdiepte vertelt je hoe diep een vochtmeter een waarde kan bepalen. Bij de aanschaf van een vochtmeter mag dit criterium niet verwaarloosd worden, want er kunnen veel problemen ontstaan in verband met de meetdiepte. Vooral bij het meten van materialen zoals hout is de meetdiepte van groot belang.

In principe hebben de meeste apparaten op de markt dezelfde penetratiediepte van 1 tot 40 millimeter. Dit hangt weer af van de uitrusting van het apparaat. Betonnen oppervlakken moeten behandeld worden met een indringdiepte van 100 millimeter of meer, zodat een exact resultaat kan worden bepaald. Ga in het geval van vochtige muren voorzichtig te werk, want een te diepe indringdiepte kan blijvende schade veroorzaken.

Onze tip: Hoe dieper de vochtmeter kan doordringen, hoe nauwkeuriger het resultaat kan worden bepaald.

Materiaal

Vochtmeters zijn van veel verschillende materialen gemaakt. De meeste producten zijn van plastic gemaakt. Natuurlijk zijn er ook modellen op de markt die van metaal of roestvast staal zijn gemaakt. De laatste variant is vooral gebruikelijk voor hygrometers, omdat hij gekenmerkt wordt als zeer hoogwaardig en duurzaam.

In de bouw is het een eerste vereiste dat de behuizing van het instrument van roestvast staal is, zodat het bij een ongeluk niet onbruikbaar wordt en meer weerstand biedt.

Weergave en functie

Vochtigheidsmeters hebben verschillende functies, afhankelijk van het model. Digitale toestellen hebben een groot afleesvenster, wat erg handig is bij het aflezen van de waarden.

Zelfs op grote afstand kun je de waarden gemakkelijk aflezen. Bovendien tonen de digitale vochtmeters ook de minimum en maximum waarden. Op deze manier kan het resultaat precies bepaald worden.

Vochtmeters met een verlichte aanwijzing kunnen ook bij slechte verlichting gebruikt worden. Deze functie is vooral nuttig in een donkere kelder of ‘s avonds op een bouwterrein. Maar bovenal is het gewicht van het toestel belangrijk.

Een te zwaar apparaat is niet erg efficiënt en vertraagt de bepaling van de meetwaarden.

Verder speelt ook de hantering van het apparaat een beslissende rol bij het uitvoeren van de vochtmeting. In het algemeen zijn toestellen die heel licht in de hand liggen optimaal.

Je prioriteit moet uitgaan naar vochtmeters die de meting gemakkelijk kunnen starten met een duimdruk. Op deze manier kan de meting gemakkelijk en perfect uitgevoerd worden. Bovendien hebben sommige toestellen een hold functie die de gemeten waarden kan opslaan.

Later kunnen verschillende gemeten waarden met elkaar vergeleken worden met behulp van de geheugenfunctie. Met zulke extra’s kunnen geen problemen ontstaan bij het meten van vocht.

Stroomvoorziening

Afhankelijk van het model varieert de stroomvoorziening sterk. Er zijn vochtmeters met en zonder batterijen. Analoge vochtmeters kunnen zonder batterijen gebruikt worden. In vergelijking daarmee hebben digitale meters een voeding nodig om te gebruiken.

De meters verschillen echter in het type batterij. Sommige meters hebben bijvoorbeeld AA of AAA batterijen nodig, terwijl andere functioneel zijn met een 9-volt blokje. Als je geld wilt besparen, is het aan te raden een oplaadbare batterij te kopen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu komen we bij het spannende deel van onze test, namelijk de veelgestelde vragen. Hier hebben we de belangrijkste en meest relevante vragen voor je beantwoord om je beslissing te vergemakkelijken. De volgende vragen worden vaak gesteld over de vochtmeter.

Wat is een vochtmeter?

Een vochtmeter is een soort meetinstrument dat speciaal ontworpen is om het vochtgehalte te bepalen van verschillende voorwerpen die van verschillende bouwmaterialen gemaakt zijn.

Behalve de mate van vocht in voorwerpen kan het meetinstrument ook de vochtigheid in de omgeving bepalen. De vochtmeter bepaalt de precieze graad van vocht in verschillende voorwerpen, om het aandeel restvocht in het materiaal vast te stellen.

Een te hoge vochtigheid in de kamer leidt op den duur tot schimmelvorming. Om dit tegen te gaan is het raadzaam de luchtvochtigheid regelmatig te meten.

Vochtigheidsmeters die alleen de vochtigheid in de kamer meten, heten hygrometers. Afhankelijk van de uitrusting worden de waarden verschillend op het display getoond.

Vochtigheidsmeters worden vooral gebruikt in de bouw of bij renovatiewerk.

Het meetapparaat wordt op verschillende gebieden gebruikt. Bijvoorbeeld na een gesprongen waterleiding, om het vochtgehalte in de muren vast te stellen, voor open haarden of in het algemeen om de vochtigheid in binnenruimten te bepalen.

Het meetinstrument geeft aan of het binnenklimaat aangenaam is of niet. Na verloop van tijd leidt een te hoge luchtvochtigheid tot schimmelgroei, terwijl een lage luchtvochtigheid tot snelle uitdroging van de slijmvliezen leidt.

Schimmelgroei veroorzaakt niet alleen financiële kosten, maar leidt in sommige gevallen ook tot gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsmoeilijkheden, hoofdpijn, oog- en huidirritaties. Daarom zijn vochtmeters erg belangrijk.

Hoe werkt een vochtmeter?

De vochtmeter is een klein apparaatje dat met behulp van elektrische lading het vochtgehalte in verschillende voorwerpen, en ook in de lucht, bepaalt. Tijdens de meting zendt de vochtmeter kleine elektrische stroomstootjes in het te meten voorwerp.

Het vochtgehalte wordt bepaald door de terugkoppeling met het apparaat. De precieze bepaling van het vochtgehalte is heel belangrijk, vooral voor hout, want het meeste hout bevat een zekere hoeveelheid restvocht.

Bij de meting van metselwerk treden meestal afwijkingen op, omdat dit bouwmateriaal cement en zouten bevat. Cement en zouten beïnvloeden de meting, en daarom treden er afwijkingen op.

Welke soorten vochtmeters zijn er?

Er zijn verschillende soorten vochtmeters met verschillende functies. In dit hoofdstuk hebben we de drie belangrijkste soorten vochtmeters voor je op een rijtje gezet.

Type voordelen nadelen
Digitale vochtmeter nauwkeurige weergave van meetwaarden, meting van temperatuur en vochtigheid, opslag van meetwaarden, optimaal voor binnenklimaatbewaking batterijen zijn nodig voor gebruik
Analoge of mechanische vochtmeter zeer goedkoop, kan zonder batterij gebruikt worden, absorberend materiaal past zich aan de stijging en daling van de vochtigheid aan kleine meetafwijkingen kunnen voorkomen, moeilijkheden bij het aflezen van de meetwaarden, kalibratie kan nodig zijn

Welk type je ook kiest, beide varianten leveren goede resultaten.

Feuchtigkeitsmesser-1

Analoge vochtmeters zijn erg handig bij het bepalen van de meetwaarden.
(Image source: Annie Spratt / Unsplash)

Bij de aanschaf van een vochtmeter moet je je voorkeuren niet vergeten.

Welke vochtigheidsgraad en temperatuur is normaal?

Welke temperatuur en vochtigheid normaal is hangt in principe af van de individuele omstandigheden. Toch moet wandvochtigheid niet licht opgevat worden. Te veel vochtigheid is een broedplaats voor schimmel en zouten, die op hun beurt onze gezondheid kunnen aantasten. Daarom moet je vochtigheid niet verwaarlozen.

Er zijn echter aanbevolen waarden voor zowel temperatuur als vochtigheid in verschillende woonruimten. Deze optimale waarden voorkomen schimmelvorming en zorgen voor een aangename temperatuur in de kamers. In de volgende tabel hebben we de optimale temperatuur en vochtigheid samengevat.

Kamer Ideale temperatuur Ideale vochtigheid
Woonkamer 20 – 23°C 40 – 60 %
Badkamer 20 – 23°C 50 – 70 %
Slaapkamer 17 – 20°C 40 – 60 %
Keuken 18 – 20°C 50 – 60 %
Kelder 10 – 15 °C 50 – 65 %

Zoals je uit de tabel kunt zien, is de luchtvochtigheid zowel in de keuken als in de badkamer relatief hoog. Dit komt omdat de waarden in beide kamers kunnen stijgen tijdens koken, douchen, baden en afwassen. Het is belangrijk deze kamers heel goed te ventileren om schimmelvorming bij voorbaat te voorkomen.

Wat kost een vochtmeter?

De prijsklassen van vochtmeters lopen sterk uiteen. Naarmate de kwaliteit en functie van de vochtmeter toenemen, nemen ook de prijzen toe. In deze tabel zie je de prijzen voor verschillende klassen.

Klasse prijs
Lagere klasse 20 – 40 €
Middenklasse vanaf 40 €
Hogere klasse vanaf 100 €

Voor normaal huishoudelijk gebruik volstaat een goedkopere versie.

Waar kan ik een vochtmeter kopen?

Als je de perfecte vochtmeter zoekt, moet je niet alleen naar de functies en eigenschappen kijken, maar ook naar de leverancier. Er zijn talloze leveranciers die vochtmeters aanbieden, zowel online als in speciaalzaken.

Dit roept echter de vraag op van wie je het apparaat eigenlijk moet kopen. Als je voorrang geeft aan persoonlijk advies, dan moet je het meetapparaat beslist in een speciaalzaak kopen.

Daar heb je de gelegenheid het apparaat te bekijken en de functies ervan uit te proberen. Je moet echter niet vergeten dat elke verkoopster in een speciaalzaak voldoende opgeleid is voor een bepaald product.

Vergeleken met de gespecialiseerde handel is de keuze in de virtuele handel zeer groot. Hier heb je niet de gelegenheid om persoonlijk te overleggen, maar je kunt er wel talrijke testrapporten over vochtmeters lezen.

Met behulp van de produktvergelijkingsfunctie kun je de verschillende produkten in een paar minuten vergelijken en het beste alternatief voor je kiezen.

Wat zijn de alternatieven voor een vochtmeter?

Een alternatief voor een vochtmeter is een apparaat met infrarode laserstraal en een vochtmeter met microgolftechniek.

Alternatief Beschrijving
Infrarode laserstralen Een bekend alternatief voor de vochtmeter is meten met infrarode laserstralen. Deze balken zijn bijzonder geschikt om een schimmelrisico te bepalen. Eigenlijk is dit meetinstrument geen vochtmeter, want de materialen worden niet gemeten. Integendeel, infrarode laserstralen bepalen de oppervlaktetemperatuur en referentiewaarden voor de kamertemperatuur. Infrarode laserstralen zijn op de markt in pistoolvorm. Bij gebruik moeten de toestellen op een bepaalde afstand op de gewenste plaats gericht zijn. Het resultaat wordt dan bepaald.
Vochtigheidsmeting met microgolftechnologie Vochtigheidsmeting is ook mogelijk met microgolftechnologie, die niet geschikt is voor huishoudelijk gebruik. Het verschil tussen de uitgezonden en ontvangen golven wordt gebruikt om de vochtigheid in het materiaal te bepalen. De verkregen resultaten zijn over het algemeen zeer nauwkeurig, maar dichtheid, korrelgrootte en de dikte van het materiaal kunnen de verkregen waarden beïnvloeden. Dit meetinstrument wordt vooral in de industrie gebruikt.

Beide alternatieven zijn een grote hulp bij het meten van vocht. Zoek je een meetinstrument voor thuisgebruik, dan is het eerste alternatief het ideale voor jou. Je moet ook bedenken dat niet elk alternatief geschikt is voor huishoudelijk gebruik.

Waar plaats ik een vochtmeter?

Als je eenmaal besloten hebt, is de vraag waar je de vochtmeter gaat plaatsen. Als je de vochtigheid buiten wilt meten, moet je een optimaal apparaat voor buiten kopen. Deze worden over het algemeen door bepaalde kenmerken gekenmerkt.

Binnenshuis is de optimale plaats op een centrale en goed zichtbare plaats.

Plaats de vochtmeter in geen geval bij het raam achter het gordijn of boven de verwarming, want de warmte zal het resultaat beïnvloeden. In principe is het gebruik van vochtmeters in slecht geventileerde en koele ruimten zinvol.

Feuchtigkeitsmesser-2

In principe moet je de vochtmeter plaatsen in ruimten met weinig ventilatie.
(Image source: Pesce Huang / Unsplash)

Als alle bovenstaande punten in aanmerking genomen zijn, kun je de perfecte plaats voor je toestel vinden.

Samenvatting

Vochtigheidsmeters bieden talrijke functies. Eerst en vooral voorkomen ze de vorming van schimmel, die grote gezondheidsrisico’s kan veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, huidirritaties en nog veel meer.

Bovendien worden bepaalde kosten op voorhand uitgespaard. Als je waarde hecht aan een droge omgeving, moet je beslist een vochtmeter aanschaffen. Bij de aanschaf van een vochtmeter is het belangrijk de aankoop- en beoordelingscriteria te overwegen.

Allereerst verschillen vochtmeters in hun soort en nauwkeurigheid, en ook in hun hantering. De geschiktheid voor je huis, tuin en andere kamers moet centraal staan bij je beslissing.

Niet elke vochtmeter voldoet aan alle eisen. Als je met alle genoemde aspecten rekening houdt, krijg je zeker het juiste resultaat. Als je geen meter wilt kopen, kun je ook gebruik maken van de alternatieven. De keuze is aan jou.

Foto bron: feellgood/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies