Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Welkom bij onze grote vloeren test 2021. Hier stellen we alle vloerbedekkingen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste vloerbedekking voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je vloerbedekking wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Volgens het motto “Spoilt for choice” kunnen vloerbedekkingen een kamer die zekere flair geven en een mooie sfeer scheppen. Maar er is geen eind aan de keuze van vloerbedekkingen.
 • Naast conventionele vloerbedekkingen zoals parket, PVC of tapijt, zijn er nu ook vloerbedekkingen van bamboe. Bij de keuze van een vloerbedekking moet rekening gehouden worden met aspecten als de plaats waar de vloer gelegd wordt en het gebruik van de vloerbedekking, en met energie-aspecten.
 • Vloeren van hout, tegels en vinyl staan nog steeds bovenaan de populariteitslijst, vanwege hun lange levensduur en compatibiliteit met vloerverwarmingssystemen.

Vloeren: Onze selectie

Hier vind je een vergelijking van enkele vloerbedekkingen:

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je vloerbedekking koopt

Waar moet ik op letten als ik vloerbedekking koop?

Bij het kopen van vloerbedekking moet je erop letten dat de vloer voldoet aan de eisen van de kamer in kwestie. Net als bij andere inrichtingen wordt de keuze meestal bepaald door persoonlijke voorkeur en smaak.

De onderhoudsintensiteit of de moeite die het leggen van de vloerbedekking kost, wordt vaak verwaarloosd.

De keuze van de vloerbedekking moet aangepast zijn aan het soort kamer. (Image source: 123rf.com / 27592609)

Voordat je je nieuwe vloerbedekking koopt, zijn er vooral pragmatische redenen om te overwegen. Omdat het mooie Perzische tapijt in de badkamer het waarschijnlijk niet al te lang zal overleven.

Eenvoudig gezegd moet de vloerbedekking voldoen aan de eisen van de ruimte.

De vloerbedekking in badkamer en keuken moet waterafstotend zijn volgens de voorschriften. Als je in de winter warme voeten wilt hebben, is vloerverwarming meestal noodzakelijk. Dit is echter niet compatibel met elke vloerbedekking. Naast de pragmatische en visuele eisen waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van een vloerbedekking.

Er moet ook op gelet worden dat de juiste hoeveelheid afsnijdsel berekend wordt, om onnodige kosten te besparen. De afzonderlijke vloerbedekkingen verschillen sterk, dus moet je bij elke vloerbedekking op iets anders letten. Dit wordt in de rest van de gids nader uitgelegd.

Welke soorten vloerbedekking zijn er?

Vloerbedekking geeft ons de nodige steun in elke situatie van ons leven, of we nu ‘s morgens vroeg op de koude tegel staan of uitrusten op het donzige tapijt, de vloer is er. Vloerbedekking is in de loop van de tijd sterk veranderd, er zijn veel nieuwe soorten bijgekomen en de keuzemogelijkheden zijn toegenomen, maar ook de eisen die aan de vloerbedekking gesteld worden, nemen voortdurend toe.

Vloerbedekkingen moeten mooi zijn, gemakkelijk te onderhouden, veilig, onschadelijk voor de gezondheid en energie-efficiënt.

Laminaat

Laminaatvloeren zijn zuiver optisch bijna niet te onderscheiden van parketvloeren. In tegenstelling tot parket bestaat een goedkope laminaatvloer uit verschillende lagen. Hier is alleen de bovenste laag van echt hout; de lagen eronder zijn meestal van vezelplaat met gemiddelde dichtheid. Ondanks zijn relatief lage prijs is laminaat zeer robuust.

Laminaat is daarom bijzonder geschikt voor de keuken, kinderkamer, gang of hobby-atelier. Een ander voordeel van laminaatvloeren is dat ze gemakkelijk te leggen zijn en meestal met een eenvoudig kliksysteem met de vloer verbonden worden.

Klassiek tapijt

Het klassieke tapijt brengt een gevoel van warmte en geborgenheid over in woonkamers, het zachte oppervlak van het tapijt geeft de gebruiker een aangenaam gevoel bij het lopen. Vooral kinderen en dieren vinden het heerlijk om op het zachte oppervlak te spelen.

Bovendien zijn tapijten aanzienlijk slipvaster dan gladde vloerbedekkingen. Bij het materiaal van tapijten is er keuze tussen natuurlijke vezels zoals wol, kokosvezels of sisal en synthetische materialen zoals polyester of nylon.

Parket

Parket is pas parket als de vloer een echt houten slijtlaag van minstens 2,5 millimeter heeft. Of het nu esdoorn, perenboom, es of eik is, doet niet ter zake. In tegenstelling tot laminaatvloeren is parket relatief duur. Parketvloeren hebben echter een zeer lange levensduur.

Een goede parketvloer kan verscheidene generaties meegaan als hij regelmatig geschuurd en geseald wordt. Massief houten vloeren hebben ook het vermogen om vocht op te nemen en af te geven. Daarom wordt het nu vaak in badkamers geïnstalleerd. Behalve vocht kan parket ook warmte opslaan en zo de energiekosten verlagen.

Wist je dat hoe dikker de houtlaag van een parketvloer is, hoe vaker hij geschuurd en gerestaureerd kan worden? Een goede houtlaag heeft een dikte van minstens 3,5 mm, die maximaal 1X opgeschuurd kan worden.

Een uitstekende houtlaag heeft echter een dikte van minstens 6 mm, die tot 2 keer weggeschuurd kan worden. Dit betekent dat het parket theoretisch minstens 30 jaar gebruikt zou kunnen worden. Omdat schuren ongeveer om de 15 jaar nodig is.

PVC/ Vinyl

vloerbedekking Vinyl vloerbedekking vind je in bijna elk ziekenhuis, maar net als laminaat kan ook de vormgeving van vinyl vloerbedekking vrij gemaakt worden. Vinyl vloeren overtuigen door hun robuuste oppervlak, dat resistenter is dan houten vloeren. De nieuwe venyl vloeren bevatten ook geen schadelijke weekmakers meer en zijn dus ook geschikt voor mensen met allergieën.

Kurk

Net als PVC kan kurk elk denkbaar uiterlijk aannemen, of het nu hout, steen of beton is. Het voordeel van kurk is dat het goede isolatie-eigenschappen heeft, waardoor het ondoordringbaar is voor water.

Behalve deze eigenschappen heeft kurk ook een goede contactgeluidisolatie, wat vooral belangrijk is in een huishouden met veel kinderen. Behalve deze soorten vloerbedekking zijn er nog andere soorten waarover je in de literatuur kunt lezen.

Welke vloerbedekking is geschikt voor vloerverwarming?

Als je het graag lekker warm onder je voeten hebt, loop je of altijd met oma’s handgebreide sokken rond, of je voorziet je vloer van vloerverwarming. Maar welke vloer is hiervoor het meest geschikt? Vloerverwarming is meestal geschikt voor elke vloerbedekking.

Er zijn echter vloerbedekkingen die door hun structuur een betere warmtegeleiding hebben dan andere. De warmtegeleidingscoëfficiënt bepaalt hoe goed het materiaal warmte absorbeert, doorgeeft en weer afgeeft aan de vloer.

Hoe groter de warmtegeleiding, hoe geschikter het materiaal is voor vloerverwarming. Bovendien: Hoe dikker de vloerbedekking, hoe langer het duurt voor de warmte de bovenkant bereikt.

Dit betekent dat bij dikke vloerbedekkingen de temperatuur van het circulatiewater hoger moet zijn, wat navenant hogere verwarmingskosten veroorzaakt. Warmtegeleiding en de dikte van de vloerbedekking geven samen de warmteweerstand.

Hoe lager deze waarde, hoe beter de warmteafvoer. De maximaal toegestane waarde mag niet meer zijn dan 0,15 m2K/W. Hier zijn enkele voorbeelden van weerstanden tegen warmteoverdracht van vloerbedekkingen:

Vloerbedekking Dikte in mm Warmtegeleidingscoëfficiënt in W/(mK) Warmteweerstand in m²K/W
Tapijt 4-15 / 0.05-0.15
Laminaat 9 0.17 0.05
Keramische tegels 13 1.05 0.012
PVC 2 0.20 0.010
Mozaïek parket 8 0.21 0.038
Strokenparket 16 0.21 0.08
Meerlaags parket 11-14 0.09-0.12 0.09-0.15

Een andere beïnvloedende factor is de manier waarop de vloer gelegd werd. Bij zwevende vloeren ontstaat er lucht tussen de bekleding en de dekvloer, wat de thermische weerstand verhoogt.

Waar kan ik vloerbedekking kopen?

Vloeren zijn zowel in doe-het-zelf winkels als online verkrijgbaar – beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen.

Bouwmarkt/speciaalzaak

 • Direct gesprek met specialist mogelijk, vooral belangrijk voor nieuwkomers!
 • De conditie van de vloerbedekking kan getest worden.

Online

 • Zijn meestal goedkoper
 • Prijzen en kenmerken kunnen gemakkelijker vergeleken worden

Hoeveel kosten vloeren?

Zoals we al geleerd hebben, is er een grote verscheidenheid aan vloerbedekkingen met verschillende materialen en legsystemen. Bijgevolg kan de prijs per vierkante meter voor eenzelfde soort vloerbedekking sterk variëren. Het volgende overzicht illustreert dit nog eens.

Vloerbedekking Prijs per €/m²
Kurk 15-50
Laminaat 10-25
Parket 30-70
PVC 15-30
Tapijt 10-80
Tegels 20-130

Besluit: Welke soorten vloeren zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen de volgende soorten vloerbedekking

 • Vloerbedekking met contactgeluidisolatie
 • Vloeren om te lijmen
 • Vloerbedekking met kliksysteem

De verschillende soorten worden hieronder meer in detail besproken.

Wat onderscheidt vloeren met contactgeluidisolatie en wat zijn de voor- en nadelen?

Impact geluidsisolatie is vooral aan te bevelen voor huishoudens met levendige kinderen die graag rondlopen. Het doel van contactgeluidisolatie is het volume van contactgeluid te verminderen, maar ook van andere geluiden zoals het bewegen van meubels.

Voordelen
 • Beter wooncomfort
 • Positieve effecten op de slaap
 • Positief neveneffect: warmte-isolatie
Nadelen
 • Omslachtige installatie
 • Bijkomende kosten

Door de geluidshinder te verminderen moet het wooncomfort in het eigen huishouden en dat van de buren die eronder wonen verbeterd worden. Wie wil er immers voortdurend gestoord worden door lawaai uit andere kamers of flats? Net als vloeren is contactgeluidisolatie er in een grote verscheidenheid van materialen.

 • Minerale wol
 • Hard polystyreenschuim
 • Houtvezelplaten
 • Kurk

Wat zijn de kenmerken van gelijmde vloeren en wat zijn de voor- en nadelen?

Glue down flooring wordt meestal gebruikt voor vinyl, laminaat of kurk oppervlakken. Deze installatiemethode is vrij eenvoudig en snel. Door de vloer te lijmen ontstaat een stevige verbinding met de ondervloer. Daardoor zijn er geen holtes die het contactgeluid kunnen verhogen.

Voordelen
 • Akoestisch ideaal
 • Gemakkelijk te lijmen
 • Lange levensduur
Nadelen
 • Meer kostenintensief
 • Gezondheidsrisico’s
 • Kan pas belopen worden als de lijm gedroogd is

Gelijmde vloeren zijn daarom meestal stiller. De gebruikte lijm kan echter schadelijke stoffen afgeven, die een negatief effect op de gezondheid kunnen hebben.

Wat zijn de kenmerken van een vloerbedekking met een kliksysteem en wat zijn de voor- en nadelen?

Vloeren met een kliksysteem maken het mogelijk om snel tegels, laminaat, kurk of parket te plaatsen. Het kliksysteem dankt zijn naam aan het geluid dat het maakt als het op zijn plaats klikt. Vloeren met een kliksysteem hebben een hoge pasnauwkeurigheid, maar moeten in ruimten met veel verkeer extra met lijm vastgezet worden.

Voordelen
 • Gemakkelijk te leggen
 • Hoge tolerantie voor oneffenheden
 • Kan zonder wachten belopen worden
Nadelen
 • Extra contactgeluidsisolatie vereist
 • Niet erg veerkrachtig

In tegenstelling tot lijmen creëert het kliksysteem een holle ruimte, daarom is het aan te bevelen altijd een kliksysteem met contactgeluidsisolatie te gebruiken. Zodat loopgeluiden later geen hinderlijke ruis veroorzaken.

Aankoopcriteria: Deze factoren kunnen gebruikt worden om vloerbedekkingen te vergelijken en te evalueren

Om de juiste vloerbedekking te vinden, moet je vóór de aankoop de volgende criteria in overweging nemen

 • Materiaal
 • Comfort
 • Gezond leven & hygiëne
 • Vochtopname

De volgende paragrafen gaan dieper in op de afzonderlijke aankoopcriteria en laten zien wat belangrijk is bij de aankoop.

Materiaal

Met het belangrijkste criterium bij de keuze van een vloer. De materiaalkeuze is zeer uitgebreid; aan het begin van deze gids hebben we de meest voorkomende vloermaterialen al in detail voorgesteld. Hoewel we je pragmatische redenen hebben gegeven om te beslissen, spelen uiteindelijk andere persoonlijke factoren een grote rol bij de beslissing.

Comfort

Iedereen omschrijft comfort individueel, voor sommigen is het een stil geluidloos huis en voor anderen is het een donzig tapijt waarop ze ‘s avonds laat kunnen gaan liggen. Vloerbedekkingen verschillen sterk in textuur, maar dat geldt ook voor het gevoel van comfort. Daarom kunnen we je niet zeggen welke vloerbedekking voor jou het meeste comfort belooft.

Gezondheid & Hygiëne

Dit punt is in de eerste plaats gericht op mensen met huisstof- of mijtallergieën, omdat zij het meest getroffen worden. Gezond leven betekent echter ook contactgeluid, dat een negatief effect op de slaap kan hebben, dus kies je beter een vloer die contactgeluidisolatie toelaat.

Er zijn ook vloeren die vastgemaakt zijn met lijmen die schadelijk zijn voor de gezondheid, waar je op moet letten, vooral als je kinderen in huis hebt.

Het is vooral voor mensen met een allergie belangrijk om een geschikte vloerbedekking te kiezen. (Image source: 123rf.com / 68553748)

Vochtopname

De vochtopname van vloerbedekkingen verschilt van materiaal tot materiaal. Daarom moet ook de keuze van de vloerbedekking aangepast zijn aan de ruimtelijke ligging.

Het heeft geen zin een mooi Perzisch tapijt in de badkamer te hebben als het vocht niet goed kan opnemen. Voor de badkamer raden we vloeren aan die goed vocht opnemen, zoals parket, tegels, stenen of marmeren vloeren.

Hoe leg ik parket op de juiste manier?

Je kunt kiezen uit de volgende legmethodes voor parketvloeren: Spijkeren/schroeven, zwevende plaatsing en verlijming over het hele oppervlak.

Zwevend leggen

Deze methode is vrij eenvoudig, waarbij het parket, dat voorzien is van tand en groef, gewoon op de vloer gelegd wordt zonder verder stevig verbonden te worden. Stabiele ondersteuning wordt verzekerd door de in elkaar grijpende houten planken. Extra contactgeluidisolatie moet echter als onderlegmat gelegd worden, want door de holle ruimte is het contactgeluid erg hard.

Spijkeren en schroeven

De methode van spijkeren en schroeven is een oude praktijk die tegenwoordig bijna alleen nog in beschermde gebouwen wordt toegepast. Bij deze bewerking worden de schroeven of spijkers met een pneumatische spijkermachine in de groef geschoten en zo verzegeld. Dit vereist echter een zekere mate van deskundigheid. Het lijmen van parketvloeren is wijdverbreid en erg populair.

Welke vloerbedekking is geschikt voor mensen met een allergie?

Als je de pech hebt allergisch te zijn voor huisstof en mijt, is het niet gemakkelijk om binnen je eigen vier muren te leven. Maar de juiste vloerbedekking kan het een beetje aangenamer maken.

Allergielijders moeten er bij het kopen van een vloerbedekking op letten dat die een zo glad mogelijk oppervlak heeft.

Marmer, tegels of stenen vloeren zijn hier bijvoorbeeld aan te bevelen, omdat ze weinig stof aantrekken en heel gemakkelijk schoon te maken zijn.

Beeldbron: 123rf.com / 35540000

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies