Last updated: 17-12-2020

How we pick our products

15Products analyzed

19Hours invested

4Studies researched

127Comments collected

De vlakschuurmachine is het perfecte gereedschap voor de meeste timmer- en doe-het-zelf klussen. Dankzij dit apparaat kan je de klusjes netjes afwerken en de details van het werk verfijnen. Het opruwen van de randen of het verwijderen van verf- of vernisresten zijn slechts een paar voorbeelden van waar je dit gereedschap voor kunt gebruiken.

Vergeleken met traditioneel schuurwerk bespaart de vlakschuurmachine je veel werk en inspanning. Je doet hetzelfde werk in minder tijd, zonder zoveel fysieke inspanning en met betere resultaten. We weten dat er veel modellen op de markt zijn, dus hebben we dit artikel voor je samengesteld om je te helpen bij je aankoop.
Belangrijk om te weten

 • Het is belangrijk dat je weet waarvoor je de schuurmachine gaat gebruiken. Er zijn verschillende soorten vlakschuurmachines, elk ontworpen voor een specifiek gebruik.
 • Vlakschuurmachines zijn ontworpen voor het fijnschuren. Hoewel het krachtige gereedschappen zijn, zijn ze niet bedoeld voor gebruik op harde materialen. Ze zijn perfect voor hout, kunststof, lijstwerk en geharde plamuur.
 • Eén van de onmisbare accessoires van schuurmachines is de stofafscheider. Als je thuis of aan doe-het-zelf projecten gaat werken, kies dan voor modellen met een stofzuiger. Deze modellen zijn schoner en zorgen ervoor dat je comfortabel kunt werken zonder dat er overal stof achterblijft.

Onze selectie: De beste vlakschuurmachines op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste vlakschuurmachines die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de beste vlakschuurmachine een stuk eenvoudiger.

De beste professionele vlakschuurmachine

De Bosch PEX 400 AE excenterschuurmachine is een machine van het allerhoogste niveau dankzij de zware motor van 350 W en de aluminium drijfwerkbehuizing. Tevens beschikt de schuurmachine over een verstelbare handgreep voor een veilige geleiding tijdens het schuren.

Uitermate geschikt voor polijstwerk vanwege het excenterprincipe. Dit systeem zorgt voor de fijnste afwerking bij een hoog schuurvermogen. De schuurmachine wordt geleverd met een stuk schuurpapier en een kunststof koffer.

De beste vlakschuurmachine met grote stofopvangzak

De BLACK+DECKER KA320EKA-QS vlakschuurmachine heeft een krachtige 240W motor en hoge schuursnelheid. Met zijn grote schuurbewegingen verricht je zonder moeite alle grote schuurklussen. Dankzij de veelzijdige en grote schuurzool voor 1/3 vel schuurpapier is dit toestel ideaal voor gebruik op verticale oppervlakten zoals deuren en wanden, voor lichte tot middelzware schuurklussen.

De grootste hoeveelheden stof worden opgevangen in het zakje. Het apparaat is vrij licht, het schuurpapier is eenvoudig te vervangen.

De beste lichtgewicht vlakschuurmachine

De universele excentrische schuurmachine PSS 200 AC van Bosch met een vermogen van 125 W werkt heel zuiver dankzij het Bosch-microfiltersysteem, een ingebouwd stofzuigerelement dat het stof direct in de micro-filterbox zuigt. Het heeft een compacte en lichte constructie voor een optimale bediening en om aangenaam te werken.

Het apparaat is goed vast te houden, ook voor linkshandigen. De vlakschuurmachine zorgt voor een fijne afwerking bij hoog schuurvermogen en voor uitstekende resultaten, ook bij polijsten.

De beste vlakschuurmachine onder de 30 euro

Deze goedkopere schuurmachine van FERM is handig om in huis te hebben. Met een vermogen van 135W en een aantal schuurbewegingen van 20.000 per minuut is dit echt een koopje voor mensen die een machine nodig hebben voor de kleinere klusjes in en rondom het huis.

De vlakschuurmachine is eenvoudig te bedienen en is vooral geschikt om in kleine ruimtes gebruikt te worden. Een schuurvel en stofzuigadapter zijn bij de prijs inbegrepen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vlakschuurmachines

Het is van groot belang dat je voordat je een vlakschuurmachine koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers

Las lijadoras orbitales son herramientas eléctricas con motor y portátiles.

De vlakschuurmachines zijn ideaal voor het bereiken van een fijne afwerking. Daarom zijn ze niet groot van formaat.
(Bron: Kosolapov: 67025401/ 123rf.com)

Wat is een vlakschuurmachine precies?

Vlakschuurmachines zijn draagbare, gemotoriseerde elektrische apparaten. Ze zijn meestal klein van formaat en hebben ergonomische handgrepen die in de hand passen en zeer comfortabel zijn. Ze kunnen worden gebruikt om elk oppervlak te schuren, polijsten of glad te maken. Ze kunnen gebruikt worden op verschillende soorten materialen zoals hout, metaal of kunststof oppervlakken.

De bijzonderheid van deze gereedschappen is hun orbitale of elliptische beweging, ook wel excentrisch genoemd. Hierdoor kan het schurende materiaal (de plaat of het schuurpapier) zich niet tweemaal op dezelfde plaats verplaatsen. Ze zijn populair geworden omdat ze dezelfde snelheid bereiken als de bandschuurmachines, maar zijn lichter en bieden een fijnere afwerking.

De esta forma logra un acabado más fino y sin imperfecciones.

Vlakschuurmachines worden gebruikt voor fijne afwerkingen en details.
(Bron: Kosolapov: 67025401/ 123rf.com)

Hoe werkt een vlakschuurmachine?

Zoals we je al hebben uitgelegd hebben deze apparaten een excentrische of elliptische beweging. Het blad passeert niet twee keer hetzelfde oppervlak. Deze willekeurige, elliptische schuurbewerking voorkomt dat het gereedschap cirkelvormige sporen achterlaat op de oppervlakken. Op deze manier is het resultaat een fijnere afwerking zonder onvolkomenheden.

Om deze afwerking te bereiken, worden papieren schijven of schuurvellen gebruikt. Korund is een zeer hard gesteente dat bestaat uit mineralen zoals aluminiumoxide of silica. Deze stenen worden gebruikt om een schuurpoeder te maken dat zich aan het papier hecht. Deze gereedschappen hebben een stofafscheider die het vrijgekomen zaagsel opzuigt.

Welke mogelijkheden heeft een vlakschuurmachine?

De orbitale of excentrische beweging zal sterk variëren van model tot model. Elke schuurmachine heeft een type schijfaansluiting, een formaat en een vermogen. Al deze factoren beïnvloeden de uiteindelijke kwaliteit van de afwerking. Hoe groter de baan, hoe lager de kwaliteit van de afwerking en vice versa. Hier is een lijst van toepassingen:

 • Bouw
 • Timmerwerk
 • Autobranche
 • Vervaardiging van meubels
 • Het leggen van parketvloeren
 • Metaalindustrie
 • Doe-het-zelven
 • Reparaties
 • Kunstnijverheid

Las lijadoras orbitales se diferencian por el tamaño, la forma de la base y el modo en el que se sujeta la lija.

Vlakschuurmachines zijn ideaal voor fijn doe-het-zelf werk.
(Bron: Kovtunenko: 93524417/ 123rf.com)

Welke soorten vlakschuurmachines zijn er?

Vlakschuurmachines zijn verschillend van grootte, vorm van de basis en de manier waarop het schuurpapier wordt vastgehouden. Er zijn modellen met driehoekige, rechthoekige of vierkante onderstellen. Voor de bevestiging van het schuurpapier vind je enkele met een clipje aan de zijkanten of klittenband. Wat de snelheid betreft, zijn er apparaten die van 6000 tot 26000 opm variëren.

Hieronder vind je een lijst van de verschillende soorten schuurmachines die je op de markt kunt vinden:

 • Excentrische schuurmachine: voor een bijna perfecte schuurbewerking. Het wordt gebruikt voor het droog schuren met schuurschijven, die met klittenband aan het gereedschap worden bevestigd.
 • Vlakschuurmachine: biedt een goede afwerking en is één van de meest voordelige alternatieven. Ideaal voor doe-het-zelvers.
 • Multi-schuurmachine: Dit apparaat is een combinatie van alle voorgaande modellen. Het is een modern gereedschap, pionier op het gebied van doe-het-zelven. Het kan gebruikt worden als vlak- en excenterschuurmachine, voor het schuren van hoeken of lijsten door middel van een koppelstuk.
 • Mouse schuurmachines: mouse schuurmachines zijn alle kleinere schuurmachines. Dit is de naam die wordt gegeven aan apparaten die in de palm van je hand passen. Ze zijn krachtig en worden gebruikt voor het werk op moeilijk bereikbare plaatsen. Het schuurpapier is zelfklevend gefixeerd en ze hebben meestal veel accessoires.

Hoe gebruik je een vlakschuurmachine?

Ten eerste moet je controleren of het schuurpapier goed aan het gereedschap vast zit om de beste afwerking te krijgen. Nadat je dit gedaan hebt moet je de stofafscheider inschakelen om het zaagsel op te zuigen en het werkgebied te reinigen. Vergeet niet om het apparaat goed vast te houden en maak je klaar om het aan te zetten.

Als hij eenmaal aanstaat, moet je het gereedschap continu in beweging houden. Beweeg de machine voorzichtig en plaats hem op het oppervlak waar je mee bezig bent. Als je stopt met bewegen kunnen er oneffenheden verschijnen. Houd de schuurmachine altijd vlak en parallel aan het oppervlak. Volg op hout altijd de richting van de nerf.

Las lijadoras orbitales han ganado popularidad muy rápidamente gracias a la efectividad de sus acabados.

Bedenk goed welk gebruik je ervan gaat maken voordat je een vlakschuurmachine kiest.
(Bron: Kovtunenko: 93524417/ 123rf.com)

Welke veiligheidsmaatregelen moet je in acht nemen met een vlakschuurmachine?

 • Na afloop van de werkzaamheden moet je controleren of de schuurmachine is uitgeschakeld. Trek indien nodig de stekker uit het stopcontact.
 • Eenmaal uitgeschakeld, moet je het schuurvlak reinigen. Het is belangrijk dat je de schuurmachine niet vuil bewaart in de gereedschapskoffer, controleer of er geen stof of zaagsel in de motor zit.
 • Leeg de stofafscheider na elk gebruik. Het opslaan van stof en zaagsel kan ongelukken veroorzaken. Een vonk kan brand veroorzaken in de stofbak.
 • Draag altijd een veiligheidsbril. Dit is vooral belangrijk bij de bewerking van metalen oppervlakken. Deze veroorzaken vaak vonken bij het schuren.
 • Vlakschuurmachines zijn zeer lichte gereedschappen. Ze zijn gemakkelijk met één hand te gebruiken, wat tot teveel zelfvertrouwen kan leiden. Laat je waakzaamheid niet verslappen, want je kan de machine uit je hand laten glippen en je verwonden.
 • Dit soort apparaten, ook al zijn ze krachtig, zijn niet ontworpen om op harde oppervlakken te werken. Ze zijn ideaal voor hout, kunststof en geharde plamuur, maar niet voor zwaardere materialen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een vlakschuurmachine om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de machine te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de schuurmachine die je nodig hebt:

Types

Voordat je beslist welke je koopt, moet je rekening houden met de verschillende soorten vlakschuurmachines die er verkrijgbaar zijn en hun functies. Er is een perfect soort voor elk gebruik en elke behoefte die je hebt. De vlakschuurmachines zijn ideaal voor het werken in huis, ze zijn licht, maken geen lawaai en zijn niet vuil. Ze bieden een uitstekende afwerking.

De excenter schuurmachines bieden veel fijnere afwerkingen. Deze apparaten zijn perfect voor precisiewerk en om de details maximaal te verfijnen. De mouse schuurmachines zijn ideaal voor hoeken, kieren en moeilijk toegankelijke plaatsen. In het algemeen zijn deze schuurmachines zeer licht, dus je kunt ze gebruiken om op moeilijke plaatsen te schuren.

Demping

De trillingdemping is één van de belangrijkste factoren bij de keuze van een goede schuurmachine. De demping zorgt voor meer steun en stabiliteit tijdens het werk. Het voorkomt dat jij en de oppervlakken waarop je werkt worden beïnvloed door machinetrillingen. Dit is essentieel voor de modellen die een groot vermogen hebben.

Een goed dempingssysteem zal je helpen om effectievere schuurresultaten te bereiken. Het verbetert ook het comfort van de machine en vermindert vermoeidheid in de armen. Dit is vooral handig als je op grote oppervlakken of voor een langere tijd moet werken. Als je van plan bent om de machine veel te gebruiken, let hier dan goed op.

Cuanto mayor sea la superficie de trabajo, más desperdicios se formarán.

Vlakschuurmachines worden vaak aangeduid als quarter-sheet schuurmachines omdat je er een kwart van 9×11 inch schuurpapier mee moet gebruiken.
(Bron: KANCHANWONG: 88409522/ 123rf.com)

Stofafscheider

Schuurmachines produceren veel afval. Als je ze over oppervlakken laat glijden, produceren ze stof en zaagsel. Hoe groter het werkoppervlak, hoe meer afval er ontstaat. Het is het beste om een stofabsorptiesysteem te hebben om het werkgebied schoon te houden.

Stofopvangsystemen zijn verantwoordelijk voor de opslag van het afval dat tijdens het schuren ontstaat. Ze hebben een afzuigbuis en een klein reservoir waarin het stof wordt opgeslagen. Dit is een zeer belangrijk accessoire bij deze gereedschappen. Bijna alle modellen bevatten het en ze kunnen hierdoor iets duurder zijn.

Schuurkracht

In tegenstelling tot andere schuurmachines, zoals bandschuurmachines, zijn vlakschuurmachines ontworpen om op zachte materialen te werken. Ze zijn ideaal voor het bewerken van hout, het polijsten van gelakte oppervlakken of het verwijderen van verfresten. Ze werken goed op lijstwerk en geharde vulstoffen, maar ook op kunststoffen.

Hoewel ze niet ideaal voor hardere materialen zijn, hebben deze apparaten veel kracht. Sommige hebben een vermogen van 230 W, zodat je zonder problemen op metaal kunt werken. Vlakschuurmachines werken in opm (banen per minuut).

De meeste werken met snelheden tussen 6000 en 26000 omwentelingen per minuut.

Schuurpapier

We hebben je al uitgelegd hoe schuurpapier wordt gemaakt en wat het is. Dit schuurpapier is gemaakt van hard mineraal stof. Er zijn verschillende soorten, meestal worden ze ingedeeld naar de hardheid van hun korrel. Elk oppervlak heeft een soort korrel nodig om er veilig op te kunnen werken. Houd deze factor altijd in gedachten.

Elk model heeft een ander grijpsysteem. De meeste hebben klittenbandsystemen waarmee je snel van papier kunt wisselen. Deze modellen zijn meestal compacter. De krachtigste apparaten zijn meestal uitgerust met een automatisch grijpsysteem. Sommige vlakschuurmachines zijn ook voorzien van aanvullend papier.

Ontwerp en comfort

Vlakschuurmachines zijn ontworpen met het oog op comfort. Ze zijn meestal licht en compact en gemakkelijk te hanteren. Wij raden je aan te kiezen voor een model met een ergonomisch ontwerp waarmee je lange tijd kunt werken zonder moe te worden. Zoek ook naar een model met een lang snoer, zodat je je comfortabel kunt verplaatsen.

Mouse schuurmachines zijn meestal klein. De handgrepen zijn zo ontworpen dat ze in de palm van de hand passen. Op deze manier kun je met één hand werken en veranderen als je moe wordt. Bij grotere modellen moet je bijvoorbeeld een extra handvat zoeken. Ook ventilatie en afdichting zijn belangrijk.

No deberías pasar por alto las opiniones de los otros usuarios a la hora de escoger la lijadora orbital.

Het wordt aanbevolen om een stofafzuigsysteem te gebruiken.
(Bron: Wisniewska: 79882131/ 123rf.com)

Beoordelingen

Bij de keuze van een vlakschuurmachine mag je de mening van andere gebruikers niet over het hoofd zien. Onder de reviews van gebruikers vind je informatie over materialen, gebruik en kwaliteit. In de commentaren kun je de informatie vinden die ontbreekt in de beschrijving. Sommige gebruikers zijn vakmensen en hun mening is belangrijk.

Ook de rating is een factor om rekening mee te houden. Het kopen van een product dat geen ratings heeft (of negatieve ratings heeft) kan riskant zijn. Met een goed beoordeeld product heb je meer zekerheid over de kwaliteit. Kijk goed naar de beoordelingen en vooral naar de meningen van andere gebruikers om te weten of je het product moet kopen.

Samenvatting

Vlakschuurmachines zijn zeer comfortabel en eenvoudig in het gebruik. Ze zijn een ideaal hulpmiddel voor doe-het-zelvers. Ze helpen je om zeer fijne afwerkingen te realiseren met veel aandacht voor detail. Ze zijn ook goedkoop, dus je hoeft niet veel uit te geven om een hoogwaardige vlakschuurmachine te kopen.

Vlakschuurmachines zijn ideaal om in huis te werken, maken geen lawaai en maken dankzij hun stofafzuigsystemen geen rommel. Kies een model dat aan je behoeften voldoet en betaal niet te veel voor accessoires of functies die je niet nodig hebt. Let op alles wat we je hebben uitgelegd in de shopgids zodat je de juiste aankoop kan doen!

Vond je ons artikel over vlakschuurmachines interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de beste vlakschuurmachine kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Voennyy: 61482502/ 123rf.com)

Reviews