Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

17Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Als je een manier zoekt om het schoonmaken van je huis gemakkelijker te maken, maar niet zonder hygiënische netheid wilt doen, dan vind je in stoomreinigers wat je zoekt. Ze verwijderen tot 99.9 % van de bacteriën en zien volledig af van chemische reinigingsmiddelen.

Vileda stoomreinigers zijn ideaal voor iedereen die op zoek is naar een lichtgewicht, compact apparaat dat op elk moment klaar is voor gebruik. In onze grote Vileda stoomreiniger test 2022 namen we de modellen onder de loep. Hier vind je waar je op moet letten bij de aanschaf en welk model het meest geschikt is voor je huishouden.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Vileda stoomreinigers zorgen voor hygiënische reinheid in het hele huis en verwijderen tot 99,9% van de bacteriën, helemaal zonder chemische schoonmaakmiddelen.
  • De Vileda stoomreinigers kunnen op alle soorten vloeren gebruikt worden. Deze omvatten houten, betegelde en tapijtvloeren.
  • Dankzij de Vileda Power Pads kunnen zelfs bijzonder hardnekkige vlekken verwijderd worden zonder schrobben.

Vileda stoomreiniger: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Vileda stoom reiniger koopt

Waar kan ik Vileda stoomreinigers voor gebruiken?

Stoomreinigers zijn vooral bedoeld voor het hygiënisch reinigen van vloeren. Met kinderen, een stofallergie of huisdieren is eenvoudig dweilen vaak niet voldoende. Daarom werden stoomreinigers ontwikkeld, ze verwijderen zelfs hardnekkige vlekken en 99,9% van de bacteriën zonder veel te hoeven schrobben.

Vileda Dampfreiniger-1

De stoom zorgt ervoor dat de vloer vochtig geveegd wordt. Zo is het binnen een paar minuten weer helemaal droog.
(Image source: unsplash.com/Oliver Hale)

Stoomborstel, stoommop, stoomstofzuiger of stoomreiniger – wat zijn de verschillen?

Als je je probeert in te lezen over stoomreinigers, ben je waarschijnlijk de termen stoombezem, stoommop, stoomzuiger of stoomreiniger tegengekomen. Maar wat precies het verschil is tussen de vier termen is vaak niet echt duidelijk.

We hebben hier de uitleg voor je:

Term Plaats van gebruik Informatie
Stoomreiniger Buiten en binnen Niet geschikt voor gevoelige vloeren
Stoomstofzuiger Binnen, auto Geschikt voor gevoelige oppervlakken
Stoomborstel Binnen Lichter dan stoomreiniger
Stoommop Binnen In de volksmond voor stoom bezem

Juiste stoomreinigers kunnen zowel buiten als binnen gebruikt worden. Ze mogen ook niet op delicate oppervlakken gebruikt worden omdat ze die kunnen beschadigen. Het grootste verschil tussen de termen is die tussen stoomreinigers en de andere drie reinigers.

Dit komt omdat de laatste de oppervlakken niet alleen met stoom reinigt, maar ook meteen daarna de vloeistof weer opzuigt om te voorkomen dat de oppervlakken opzwellen. Het is daarom ook geschikt voor gevoelige oppervlakken.

Stoombezems en stoomreinigers verschillen door en door in hun gewicht. Stoombezems zijn veel lichter dan stoomreinigers. Bovendien mogen ze alleen binnenshuis gebruikt worden, terwijl stoomreinigers ook buiten gebruikt kunnen worden.

Wist je dat de stoombezem zo genoemd wordt omdat hij op een gewone bezem lijkt? Door hun lange steel en de mopkop aan het uiteinde vertonen stoombezems gelijkenis met gewone bezems, wat ook de reden is voor hun naamgeving. Dit is echter ook het enige dat de twee producten met elkaar verbindt. De stoombezem werkt op netstroom of batterij en is van binnen uitgerust met moderne technologie.

De stoommop verschilt alleen al in zijn naam van de stoomborstel. In de omgangstaal wordt de term stoommop meer gebruikt. Strikt genomen zijn Vileda stoomreinigers meer een soort stoombezems. Ze zijn speciaal gemaakt voor het reinigen van vloeren binnenshuis.

Voor welke vloeren is de Vileda stoomreiniger geschikt?

In principe zijn Vileda stoomreinigers geschikt voor bijna alle vloeren. Bij sommige moet je echter op een paar kleine dingen letten.

Test het apparaat altijd eerst op een onopvallende plaats om er zeker van te zijn dat de vloer de stoom echt verdraagt.

Voor gevoelige vloeren, zoals parket, en onverzegelde houten of laminaatvloeren kun je de stoomborstel het beste vooraf op een onopvallende plaats op de laagste stoomstand uitproberen.

Zo ben je aan de veilige kant en verniel je niet de hele vloer als die de stoom niet verdraagt. Op vloeren die met was of blanke lak behandeld zijn, kan de glans minder worden.

Voor het beste schoonmaakresultaat stofzuig je je vloeren voordat je de stoomreiniger gebruikt.

voor tapijten moet je de bijgeleverde tapijtglijder gebruiken. Deze wordt eenvoudig op de bodemplaat van de stoomreiniger bevestigd en helpt het apparaat gemakkelijker over het tapijt te bewegen zonder vast te raken.

Zijn er reserve-onderdelen beschikbaar? Zo ja, waar?

Mop hoezen voor de Vileda stoomreinigers zijn verkrijgbaar via Amazon of de Vileda online winkel. Hier heb je de keuze tussen de originele pads, de Vileda Power Pads of imitatie pads. De imitatiekussens zijn meestal goedkoper, maar je moet er wel op letten dat ze van goede kwaliteit zijn.

Vervangingshoes Prijs
Originele Vileda vervangingshoes vanaf 8 €/stuk
Imitatie vervangingshoes vanaf 3 €/stuk

Hoeveel kosten Vileda stoomreinigers?

Vileda stoomreinigers zitten in de normale prijsklasse, dus ze zijn niet goedkoper of duurder dan stoombezems van andere fabrikanten. Afhankelijk van het model en de accessoires moet je rekenen op ca. 60 – 130 €.

Koopcriteria: Je kunt deze criteria gebruiken om Vileda stoomreinigers te vergelijken en te evalueren

Zelfs als je al voor Vileda gekozen hebt, moet je de afzonderlijke modellen van Vileda stoomreinigers nog eens goed bekijken, want niet iedereen past precies bij je behoeften.

We hebben de criteria op een rijtje gezet die je moet gebruiken om de modellen te vergelijken. Dit zijn:

In de volgende paragrafen laten we je zien wat de afzonderlijke criteria zijn.

Vorm van de mopkop

Vileda biedt twee soorten mopkoppen aan. De ene is een driehoekige vorm. Hiermee kan de stoomreiniger gemakkelijk in alle hoeken van het huis komen. En het is ook de perfecte maat voor het schoonmaken van trappen, bijvoorbeeld.

De tweede soort is een langwerpige, vierkante vorm. Dit is het beste voor grote oppervlakken en is vooral handig als je een groot huis hebt dat veel moet worden schoongemaakt, want je kunt met deze mopkop sneller rondlopen.

Soort kussentje

Er zijn ook twee verschillende soorten kussentjes. Je kunt kiezen tussen het normale en het power pad. De normale pads zijn microvezel pads waarmee je de vloer streeploos en zonder chemicaliën kunt reinigen. Ze zijn vooral geschikt voor huishoudens die de stoombezem willen gebruiken voor de basisreiniging.

De Powerpad belooft hardnekkig vuil met minder moeite te verwijderen en 20 % meer reinigingskracht te hebben. Het wordt ook verondersteld vettig vuil gemakkelijk te kunnen verwijderen.

Als je na het schoonmaken strepen op de vloer hebt, heb je waarschijnlijk te veel stoom gebruikt. Het beste is om tijdens het schoonmaken te controleren of de hoeveelheid en de sterkte van de stoom juist zijn, of dat er strepen op de vloer achterblijven.

Gewicht

Het gewicht van het toestel is ook belangrijk. Vileda stoomreinigers wegen tussen de 2,5 en 3,7 kg. Hier moet je zelf beslissen hoe zwaar het toestel moet zijn, want in een huis met meerdere verdiepingen zul je het bijvoorbeeld vaker naar boven of beneden moeten dragen, terwijl je het in een flat met één verdieping meestal alleen maar hoeft te duwen.

Kabellengte

De Vileda stoomreinigers worden via het lichtnet bediend. Dit betekent dat je altijd een stopcontact in de buurt moet hebben voor gebruik. De snoer van de Vileda stoomreinigers is of 6 of 7 meter lang. Afhankelijk van de grootte van de schoon te maken ruimte, is de langere of kortere kabel zinvoller.

Vileda Dampfreiniger-3

Vooral grote kamers kun je supergemakkelijk en snel schoonmaken met stoomreinigers.
(Image source: unsplash.com/CoWomen)

Met het 7 meter lange snoer kun je alle delen van de kamer bereiken zonder dat je het apparaat tussendoor in een ander stopcontact hoeft te steken, zelfs in grote kamers.

Voor kleinere kamers kunnen extreem lange kabels nogal vervelend zijn, omdat je steeds moet oppassen dat de kabel niet in de weg zit of over de vloer sleept die je net gedweild hebt, want dat kan weer tot strepen leiden.

Wetenswaardigheden over de Vileda stoomreiniger

Hoe zet ik de Vileda stoomreiniger in elkaar?

De Vileda stoomreiniger komt in verschillende onderdelen die eerst in elkaar gezet moeten worden. Dit is echter heel eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen. Zet eerst de handgreep samen met het stoomapparaat. Dit moet op zijn plaats klikken, zodat het stevig vastzit.

Plaats de stoomvoet op de vloer en steek het stoomapparaat er van bovenaf in. Bevestig dan het microvezeldoekje aan de voet met klittenband. Om een tapijt schoon te maken, kun je de glijpoot gewoon over de microvezeldoek zetten.

Hoe heet wordt de Vileda stoomreiniger?

De Vileda stoomreinigers stoten stoom uit van ca. 100°C. Dit kan bijna alle bacteriën doden. Dit kan bijna alle bacteriën doden en de vloer hygiënisch en grondig reinigen.

Wat voor water heb ik nodig voor Vileda stoomreinigers?

In de regel kun je gewoon leidingwater gebruiken. Als het water echter te veel kalk bevat, is het beter gedestilleerd water te gebruiken, zodat de spuitmonden van de stoomreiniger niet zo snel verstopt raken. Je kunt gedestilleerd water online kopen bij Amazon of Ebay, maar ook plaatselijk bij Dm of Real. Je betaalt ongeveer €2 voor een 5-liter bus.

Wist je dat je gemakkelijk zelf gedestilleerd water kunt maken? Vul een pan met water en zet er een glazen kom in. De kom moet in het water drijven en de bodem niet raken. Dek de pan af met een deksel en zet het vuur op middelhoog. Zodra het water stoomt, stroomt het gedestilleerde water in de kom. Om het proces te versnellen kun je het deksel op de pot ondersteboven zetten en hem vullen met ijsblokjes.

Hoe ontkalk ik Vileda stoomreinigers?

Vooral als je je stoomreiniger met gewoon leidingwater gebruikt, moet je hem om de 4 – 8 weken ontkalken om de volledige werking van het apparaat te garanderen. Er zijn veel verschillende manieren om het apparaat te ontkalken.

Om de stoomreiniger te ontkalken, kun je zuivere azijn gebruiken, een azijn-water mengsel of een extra kalkreiniger.

Een manier om de stoomreiniger te ontkalken is azijn in het waterreservoir te gieten en het daar 24 uur te laten staan. In deze tijd kan de azijn zijn volle effect ontwikkelen. Spoel de bak daarna verschillende keren met koud water.

Als dit te lang duurt, kun je de machine schoonmaken met een mengsel van azijn en water. Meng voor deze methode eenvoudig ⅓ azijn (ca. 135 ml) en ⅔ water (ca. 265 ml) door elkaar. Giet dit dan in het waterreservoir van de stoomreiniger en zet het apparaat aan. Wacht nu tot het mengsel helemaal verdampt is. Vul dan het waterreservoir opnieuw met water, zet het weer aan en wacht tot het reservoir leeg is.

Vileda Dampfreiniger-4

Als je geen chemische schoonmaakmiddelen wilt gebruiken om je toestel schoon te maken, kun je azijn gebruiken.
(Image source: unsplash.com/Crema Joe)

Als je liever een meer neutrale geur hebt, kun je gewoon een ontkalker gebruiken. Deze zijn speciaal voor stoomreinigers verkrijgbaar, of je kunt gewoon een ontkalker voor koffiemachines gebruiken. Bereid een oplossing en giet die in het waterreservoir van de stoomreiniger.

Verwarm de stoomreiniger, maar activeer hem niet. Als je de kalk uit de sproeiers spuit, kun je je toestel beschadigen. Schakel het apparaat weer uit en wacht een paar uur tot het is afgekoeld en de oplossing zijn volle werking heeft. Verwijder dan de ontkalker via de aftapkraan en maak de bak grondig schoon met water.

De sproeiers zelf kunnen ook gemakkelijk van buitenaf behandeld worden. Doe dit door azijn of de ontkalkingsoplossing op de sproeiers aan te brengen, laat het even intrekken en veeg het er dan weer af.

Wat te doen als de stoomreiniger defect is?

Er zijn veel mogelijkheden waarom de stoomreiniger niet meer werkt zoals het hoort. Dit zijn:

  • Stoomreiniger stoomt niet meer
  • Stoomreiniger warmt niet op
  • Stoomreiniger start niet

Een mogelijkheid is dat de stoomreiniger stopt met stomen, ook al warmt hij nog steeds op. In de meeste gevallen komt dit door het onderhoud van het product. Als je je toestel regelmatig ontkalkt, kun je ook eerst controleren of het waterreservoir vol is en of de oververhittingsbeveiliging is ingeschakeld.

Een andere eenvoudige maar vaak doeltreffende oplossing is het toestel gewoon uit en weer aan te zetten. De andere mogelijkheid is om de stoomreiniger opnieuw te ontkalken. Als ook dit niet werkt, moet je een specialist laten nagaan of er een technisch defect is. Aan de andere kant is het problematischer als de stoomreiniger niet meer opwarmt of lekt. Een kortsluiting zou het probleem kunnen zijn.

Probeer het niet zelf te repareren, maar laat het door een vakman doen. Als de stoomreiniger niet start of niet meer aangaat, kun je eerst controleren of het netsnoer goed en stevig op zowel de stoomreiniger als het stopcontact is aangesloten. Als dit niet werkt, kijk dan met een ander apparaat of het stopcontact elektriciteit geleidt, zo niet, probeer dan een ander stopcontact.

Als ook dit niet werkt, controleer dan de zekeringen in de zekeringkast. Als je kunt uitsluiten dat het probleem van het apparaat zelf komt en niet van de stroomvoorziening van het huis, laat je het apparaat door een vakman op technische gebreken controleren.

Beeldbron: dmitrimaruta/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies