Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Aromatherapie is een van de oudere middelen om aandoeningen van de luchtwegen te behandelen en te verlichten. Natuurlijke stoffen, bijvoorbeeld planten of hun bestanddelen, worden ingeademd en hun werkzaamheid ontvouwt zich. Door aroma’s en geuren te vernevelen die in de lucht verspreid worden, kan een toename van het welzijn bereikt worden. Afhankelijk van de kenmerken van de modellen kunnen diffusors een hoge meerwaarde bieden. Voor onze productvergelijking vergeleken we verschillende modellen en werkten de belangrijkste aspecten en criteria voor je uit.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Aromaverspreiders kunnen het welzijn aanzienlijk verhogen door aromatische geuren en smaken.
  • Een diffuser kan gebruikt worden als luchtbevochtiger en als geurverspreider, of direct allebei
  • Ze verschillen op veel manieren en kunnen verschillende extra functies hebben die je aan je individuele behoeften kunt aanpassen.

Diffuser vergelijking: reviews en aanbevelingen

We hebben hieronder onze favorieten samengesteld. Dit moet je helpen om je aankoopbeslissing te vereenvoudigen en de juiste diffuser voor je behoeften te vinden.

De beste multifunctionele diffuser

De Asakuki 100-DF003EU is een ultrasone essentiële olie diffuser die dankzij zijn eenvoudige vormgeving in elk huis past. Deze diffuser heeft een inhoud van 300ml en is gemakkelijk te reinigen. Het apparaat werkt als nachtlampje, diffuser en als luchtbevochtiger, waardoor het een multifunctioneel apparaat is. Hij is ook verkrijgbaar in zeven LED lichtkleuren. Het heeft ook verschillende veiligheidsfuncties, zodat het apparaat niet oververhit raakt zonder water. Het product is voorzien van hoogwaardige en moderne materialen en wordt onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles. Zo is deze diffuser ook kindveilig en geschikt voor dagelijks gebruik. Het kan de luchtkwaliteit verbeteren, de atmosfeer beschermen, de geur van huisdieren of rook opfrissen en je gezin beschermen tegen stof en micro-organismen. Conclusie: De Asakuki 100-DF003EU diffuser overtuigt door zijn multifunctionele bereik en aantrekkelijke vormgeving. De praktische schakelaar zorgt ervoor dat het apparaat niet oververhit raakt.

De beste klassieke diffuser

De VicTising diffuser is een klassieke houten blikvanger. Meer dan 10 uur lang kan deze diffuser voor een goed binnenklimaat zorgen. Bovendien heeft het apparaat een automatische uitschakeling als het water opgebruikt is. Hij zendt ook verschillende kleurenspelen uit om een kalmerende sfeer te scheppen. De diffuser kan tot 300 ml bevatten en verbruikt tot 30 ml per uur. Met een looptijd van ongeveer tien uur is dit apparaat optimaal. Bovendien heeft het apparaat een “nevel” en “licht” functie waarbij de lucht met ultrasoon geluid bevochtigd kan worden. Conclusie: De VicTising diffuser werkt met de nieuwste technologie en is heel gemakkelijk in het gebruik. Hij is ook heel redelijk geprijsd voor zijn prestaties.

De Beste Moderne Verspreider

De Aupolo TT-AD002 van TaoTronics heeft de functie van een caleidoscoop met zijn sfeervolle licht, dat ook dimbaar is. Bovendien heeft het apparaat een slimme timer die van één tot zes uur verstuift. De hoeveelheid verstuiver kan op de Aupolo naar behoefte worden ingesteld. Het apparaat werkt heel stil, en is daarom zeer geschikt voor velen. Hij heeft ook een automatische uitschakelfunctie als het water op is. De diffuser heeft een inhoud van 300ml. Conclusie: De TaoTronics diffuser presteert heel goed in de test. Het is heel stil en verstuift de geuren heel gemakkelijk. Hierdoor voel je je heel goed en geregenereerd.

De beste gekleurde diffuser

De doTerra Petal werkt ook met ultrasoon geluid. Het lichaam kan met 180 ml gevuld worden en gaat ongeveer vier uur mee. Het is erg populair in de badkamer vanwege zijn mooie kleur. De diffuser geeft weinig geluid. Ondanks zijn kleine volume kan hij kamers van 30m² bevochtigen. Het LED licht straalt een gezellige sfeer uit. De programmeerbare timer kan ingesteld worden van één tot vier uur. Bovendien heeft het toestel een continue werkingsmodus. Conclusie: De Petal diffuser is beduidend kleiner dan andere modellen en is daarom zeer geschikt voor kleinere kamers. Er zijn maar een paar druppels aromatische olie nodig om een kamer snel van een frisse geur te voorzien.

De Beste Oosterse Diffuser

De unieke vintage Salking Diffuser heeft een inhoud van 260ml. Met zijn zeven kleuren en elegante metalen uiterlijk. Zoals vele andere werkt ook dit product met ultrasone golven, maar het is veel stiller dan de meeste van zijn concurrenten. De geproduceerde nevel verhoogt de luchtvochtigheid, waardoor een goed binnenklimaat ontstaat. Afhankelijk van hoe hoog het apparaat is ingeschakeld, kan het tot acht uur werken. Deze diffuser schakelt ook automatisch uit, waardoor hij een heel veilige optie is. Bovendien kan hij zeven verschillende lichten uitstralen. Conclusie: De Salking Diffuser is heel duurzaam door de combinatie van metaal en kunststof. Het kan gebruikt worden als een lichtbron die apart van het apparaat aan of uit kan worden gezet.

De Beste

Salking Diffuser

De Primavera 70281 diffuser heeft een subtiele gloed. Dit apparaat werkt meer als een elektrische geurlamp met drie verschillende standen. Het product werkt met een koude verneveling, die de geur ideaal over de kamer verdeelt. De bediening van de diffuser is heel eenvoudig. Alleen het bovenste deel, inclusief de spatbescherming, wordt verwijderd en de olie kan in de container gedaan worden. Dan wordt het apparaat ingeschakeld. De diffuser werkt ook heel stil, en is daarom ideaal voor verschillende kamerklimaten. Conclusie: De onopvallende vormgeving van de Primavera vernevelaar is perfect voor een neutraal interieur. Het heeft verschillende niveaus en straalt geen warmte uit.

Koop- en beoordelingscriteria voor diffusor

Om de perfecte diffusor te vinden, hebben we enkele koopcriteria uitgewerkt waarmee je bij de aankoop rekening moet houden. Deze beoordelingscriteria zijn bedoeld om je een duidelijke vergelijking te geven van de genoemde en verkrijgbare modellen, zodat je gemakkelijker de voor jou juiste keuze kunt maken. De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende diffusers met elkaar te vergelijken zijn:

Ontwerp

Vooral als je je diffuser in een privé-kamer wilt gebruiken, moet je ook rekening houden met het ontwerp, want het moet in je interieur geïntegreerd worden. Je diffuser wordt een integraal deel van het geheel en moet niet te veel opvallen. Het uiterlijk van het apparaat kan je al helpen om te beslissen welk product geschikt voor je is en welk niet. Het materiaal helpt ook om te bepalen of het product geschikt is voor je huishouden.

Veiligheid

In de regel is elke diffuser kindveilig. Je moet er alleen voor zorgen dat het niet binnen het bereik van een kind is. De waterdampen zijn ook onschadelijk en apparaten met ultrasone vernevelaars zijn nog veiliger in het gebruik. Maar als het erom gaat aroma’s in de kamer te verspreiden, is voorzichtigheid geboden. Sommige aroma’s kunnen verschillende effecten hebben op verschillende mensen. In het ergste geval kunnen de dampen ontsteking van de slijmvliezen veroorzaken, vooral bij gebruik van prikkelende oliën zoals munt. Het gebruik van aroma’s moet daarom vermeden worden bij jonge kinderen.

Gebruiksgemak

Om een aroma diffuser te bedienen, heb je beslist geen technisch inzicht of studie nodig. Je diffuser moet een duidelijk aantal schakelaars of knoppen hebben om je niet in verwarring te brengen. Schakelaars waarmee je “uit” en “aan” kunt regelen zijn belangrijk. Bovendien moet het licht instelbaar zijn, en natuurlijk moet ook de kleurinstelling instelbaar zijn voor versies met goed licht.

Volume

Het is niet altijd gemakkelijk om de vraag over het geluidsniveau van tevoren te beantwoorden. De vraag is hier hoe gevoelig je bent voor achtergrondlawaai. Wat voor de een volkomen aanvaardbaar lijkt, kan voor de ander heel vervelend zijn.

Om ervoor te zorgen dat je het apparaat op elk uur van de dag kunt gebruiken zonder je zorgen te maken, moet je letten op de decibels van de diffuser

. Ongeveer 20 decibel is een goede richtlijn waarbij het toestel nauwelijks hoorbaar is. Eventuele omgevingsgeluiden in je woonomgeving moeten veel beter hoorbaar zijn dan de diffuser.

Voeding

Als je je diffuser stationair wilt gebruiken, kun je een gewoon apparaat met een netstekker gebruiken. Het voordeel hiervan is dat het meestal langer loopt. Als je je diffuser liever onderweg gebruikt of als je geen stopcontact op de juiste plaats hebt, is het de moeite waard een draadloze diffuser met batterijen of oplaadbare batterijen aan te schaffen. Maar de noodzaak om batterijen op te laden of te vervangen kan op de lange duur een nadeel zijn. Een aromaverstuiver met een USB aansluiting kan een goede tussenoplossing zijn, vooral als je onderweg bent.

Gids: Veelgestelde vragen over diffusers in detail beantwoord

In het volgende beantwoorden we de belangrijkste vragen over diffusers. Op deze manier willen we je een dieper inzicht in het onderwerp geven.

Voor wie is een diffusor geschikt?

Aromaverspreiders worden gebruikt om geuren en etherische oliën in de lucht te verspreiden en zo een aangenaam en zuiver ruimteklimaat te scheppen. Door de ideaal stille verspreiding van de geur en de visueel uitnodigende vormgeving zijn ze gemaakt om een behaaglijke sfeer in je huis te scheppen. De gebruikte oliën en de aangename verlichting moeten bijdragen tot ontspanning en welzijn.

diffuser-test

Diffusers helpen om een gezond ruimteklimaat te scheppen, dat een positief effect heeft op je gezondheid, vooral met behulp van de oliën. (Image source: S O C I A L . C U T / Unsplash)

Dus als je een aanvulling zoekt op je schone binnenlucht die ook waarde toevoegt aan je levensstijl, is een aromaverstuiver precies wat je nodig hebt. Hoeveel

kost een verstuiver?

De prijzen van verstuivers kunnen sterk variëren van bedrijf tot bedrijf. Afhankelijk van de grootte, de functie of het materiaal wordt het product meer of minder goedkoop te koop aangeboden. In het algemeen kun je echter uitgaan van een prijsklasse van 15 – 75 euro. Merkproducten worden vaak tegen nog hogere prijzen aangeboden. Of het nu een ultrasone of waterloze diffuser is, de prijs doet er meestal niet toe. Het is belangrijk op te merken dat aroma’s en oliën meestal apart gekocht moeten worden. Ook hier wordt een onderscheid gemaakt tussen goedkope en dure produkten. De volgende tabel moet je een duidelijk overzicht geven.
Prijsgamma Beschikbare producten
Laag geprijsd (10 – 30 €) Veelal losse apparaten, weinig functies
Middelmatig geprijsd (30 – 90 €) Veel al enkele extra functies
Hoog geprijsd (vanaf 100 €) Veel leveringsmogelijkheden, mogelijkheid tot integratie in Smart Home systemen, hoogwaardige vormgeving, mogelijkheid tot kleurverandering

Hoe installeer ik een diffuser?

Het antwoord op deze vraag hangt natuurlijk helemaal van het model af. Maar tegenwoordig is in de meeste gevallen een ingewikkelde installatie niet meer nodig. Veel diffusors kunnen via apps worden bediend, waardoor ze vaak alleen maar geplaatst en met het W-LAN verbonden hoeven te worden. Ze worden dan in de app via je smartphone bediend.

Hoe werkt een diffuser?

Hoewel diffusors voor aromatherapie met verdamping volgens hetzelfde verdampingsprincipe werken, zijn ze technisch iets geavanceerder. In de basis van de diffuser zit een kleine batterij of een elektrisch aangedreven ventilator. De ventilator creëert een zacht briesje binnenin de diffuser dat door een met etherische olie doordrenkt kussen waait.

De luchtbeweging door het kussen verdampt de olie. Het belangrijkste voordeel van een verdampende essentiële olieverspreider boven een rietverspreider is dat je hem op elk moment aan en uit kunt zetten.

Conclusie

Om thuis een aangenaam en fris ruimteklimaat en een behaaglijke sfeer te scheppen, is een diffuser geschikt. Dankzij hun meestal onopvallende vormgeving kunnen ze op verschillende plaatsen in het interieur worden ingepast.

Bij de keuze van een diffusor moet je vooral letten op vormgeving en veiligheid. Bovendien zijn ook het stroomverbruik en het volume belangrijke aankoopcriteria. Met deze criteria moet je het gamma diffusors vergelijken en datgene kiezen dat het beste bij je past.

Beeldbron: Felicia Buitenwerf / Unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies