Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

21Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

37Verzamelde opmerkingen

In Duitsland verhuizen mensen gemiddeld zo’n 4,5 keer in hun leven. Bovendien worden de woonruimtes om de 3 tot 5 jaar gerenoveerd, waardoor ze veranderen in oases van welzijn. Elke kamer wordt met veel liefde gerenoveerd, met enig vakmanschap, door het zelf te doen of met hulp van externe vakmensen. De zaag is een van de meest gebruikte en veelzijdige gereedschappen.

Lijstwerk, schilderijlijsten, vloeren, plafonds en meubels worden op deze manier gemaakt. Voor een hoogwaardig en geslaagd eindresultaat heb je een verstekzaag nodig. In dit artikel leer je over verschillende verstekzagen met en zonder trekfunctie. Er worden vragen beantwoord over wat een verstekzaag is, waar deze zagen geschikt voor zijn, welke soorten er zijn, waar ze te koop zijn en hoe je verstekzagen veilig kunt gebruiken.
De belangrijkste dingen in een notendop

  • Er zijn verschillende soorten verstekzagen, welke je nodig hebt hangt af van waar en hoe je hem gebruikt.
  • Vermogen, verbindingstype, zaaghoogte en -breedte, trekfunctie, zaagbladdiameter en veiligheid spelen allemaal een belangrijke rol bij de keuze van een geschikte verstekzaag.
  • Voor hobbygebruik kun je een krachtige elektrische verstekzaag krijgen voor zo weinig als € 70.

Verstekzagen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor verstekzagen

Er zijn talloze verstekzagen met diverse extra functies en specificaties op de markt. Om je te helpen ze bij te houden, hebben we enkele criteria voor je samengevat. Met behulp van deze koopcriteria zal het je gemakkelijker vallen de verschillen tussen de zagen te ontdekken en een geschikte keuze voor je project te maken. De opgesomde criteria zullen je helpen bij je keuze:

De hierboven opgesomde eigenschappen moeten het je gemakkelijker maken een keuze te maken bij het winkelen voor een verstekzaag. We zullen deze criteria hieronder meer in detail bekijken.

Vermogen

Het opgenomen vermogen beschrijft de prestaties van de verstekzaag, die gemeten worden in Watt. Dit toestel is een doorslaggevende factor bij de aanschaf van de gewenste verstekzaag. Het vermogen en de bijbehorende omwentelingen van de motor zijn ook onderhevig aan verschillende spanningen bij het zagen van materiaal van verschillende hardheid.

Met andere woorden, hoe harder het materiaal, hoe meer watt er nodig is. Als het wattage te laag is, kan een machine bij zeer harde materialen snel zijn belastingsgrens bereiken en wordt de snelheid van de motor minder. Een te lage snelheid kan op zijn beurt de kwaliteit van het snijresultaat aantasten.

Voortdurend werken op de vermogensgrens kan ook de levensduur van een verstekzaag verkorten. Daarom moet je je vóór de aanschaf afvragen voor welke materialen je de zaag nodig hebt. Als vuistregel moet je een verstekzaag kopen met minstens 1.200 watt of meer.

Verbinding

Veel verstekzagen zijn standaard uitgerust met een kabelaansluiting. Er zijn nu echter ook veel fabrikanten, zoals Makita, Bosch of Einhell, die accu verstekzagen aanbieden. Met een verstekzaag op batterijen is de actieradius niet belangrijk; ze zijn meestal heel handig te vervoeren en gemakkelijk op te bergen.

Zelfstandig zagen in de tuin of thuis, vooral als er geen stopcontact voorhanden is, wordt hier mogelijk gemaakt. De meeste verstekzagen met oplaadbare batterijen hebben een 18-volt lithium-ion batterij. In de professionele sector zijn de aanzienlijk duurdere verstekzagen uitgerust met 24 of 36 volt accu’s.

Dankzij de huidige accutechnologie kunnen verstekzagen met oplaadbare accu’s nu gelijke tred houden met verstekzagen met snoer. Bijgevolg wordt een snoerzaag aanbevolen voor permanent werkplaatsgebruik en is een accu-verstekzaag meer geschikt voor gebruik op verschillende plaatsen.

Instelbare hoeken

Verschillende modellen hebben verschillende instelmogelijkheden voor de hoek. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten. Ten eerste is er de draaibare zaagplaat, die gedraaid kan worden om horizontale zaagsneden te maken voor verstekken of andere soorten zaagsneden van een hoek van -45° tot maximaal +45°.

Anderzijds is er de kantelbare zaagkop, die gebruikt kan worden om verticale hoeksneden te maken. Ook hier kunnen de hoekgraden variëren; op goedkopere modellen kantelt de zaagkop van 0-45° naar links. Professionele modellen kunnen in beide richtingen kantelen en hebben meer verstelmogelijkheden.

Sommige modellen hebben een snelvergrendeling voor de vooraf bepaalde hoeken, terwijl andere ook een willekeurige hoek kunnen instellen. Daarom is het raadzaam om vóór de aankoop de beschikbare hoeken te bekijken.

Trekfunctie

Sommige verstekzagen, vooral de trek-verstekzagen of de trek-afkort-verstekzagen hebben een houder op rails, zodat het zaagblad op de rails door het werkstuk getrokken wordt. Deze functie maakt het mogelijk bredere materialen te snijden.

Snijbreedte en snijhoogte

De zaagbreedte en zaaghoogte hangen af van het zaagblad en zijn diameter. Daarom kan het geen kwaad om de maximale zaagbladgrootte eens nader te bekijken. De mogelijke snijbreedtes variëren van 120 mm tot 320 mm en de snijdiepte kan tot ca. 7 cm zijn.

Zaagblad

Het zaagblad is het hart van de verstekzaag. Daarom moet het zaagblad van hoge kwaliteit zijn en geschikt voor het gekozen materiaal. Je moet ervoor zorgen dat er zo veel mogelijk tanden op het blad zitten. Dit maakt het snijresultaat preciezer. Hoe minder tanden op het blad, hoe ruwer de snede zal zijn.

Gids: Veel gestelde vragen over verstekzagen in detail beantwoord

Er rijzen vaak veel vragen over het onderwerp verstekzagen. Voor een stevige inleiding in het onderwerp hebben we hieronder de meest gestelde vragen voor je beantwoord.

Wat is een verstekzaag?

Een verstekzaag is een zaag om verstekken te maken. Een verstek is het plaatsen van twee werkstukken onder dezelfde hoek, zoals een hoekverbinding voor lijstwerk.

Waarvoor is een verstekzaag geschikt?

Een zuivere verstekzaag is geschikt om werkstukken in verstek te zagen. Je hebt dit nodig om hoogwaardige meubelstukken te bouwen.

gehrungssäge-test

Foto van een typische verstekzaag, hier zijn tand en groef planken gezaagd. De weinige tanden van het zaagblad hebben scheuren veroorzaakt aan de rand van de planken. (Beeldbron: gearland / pixaby)

Plinten, plinten, plafondlijsten of schilderijlijsten zijn ook vaak gemaakte werkstukken.

Welke soorten verstekzagen zijn er?

Er zijn handbediende, batterij-aangedreven en elektrisch aangedreven verstekzagen. Bovendien zijn er combinatie-apparaten zoals trek-verstekzagen of trek- en zaag-verstekzagen op de markt.

Hoeveel kost een verstekzaag?

Er is een enorme prijsklasse wat de verschillende verstekzagen betreft. Meestal hangt de prijs af van de extra mogelijkheden en het vermogen. Deze tabel geeft je een ruw overzicht:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (30 – 60 €) meestal met de hand te bedienen, meestal kleine toestellen, weinig functies
Middelhoog geprijsd (100 – 150 €) enkele extra functies, meestal met snoer
Hoog geprijsd (vanaf 250 €) meestal grote leveringsomvang, verschillende materialen kunnen verwerkt worden, edele vormgeving, praktische extra functies, ook verkrijgbaar met batterijen

Zoals uit de tabel blijkt, zijn er redelijke verstekzagen met diverse extra functies in elk prijssegment. Bijgevolg is het belangrijk de verschillen te kennen.

Hoe gebruik je een verstekzaag?

Bij het gebruik van een verstekzaag speelt de kwestie van veiligheid een grote rol. De krachtige verstekzagen zijn gemiddeld luidruchtig. Bij 80 tot 120 dB kan enorme gehoorschade ontstaan zonder gehoorbescherming.

Door de kantelbare zaagkop en de verschillende hoekinstellingen is het mogelijk dat het zaagsel alle kanten opvliegt. Daarom is het raadzaam een veiligheidsbril te dragen, zodat je ogen geen letsel oplopen. Een stofmasker is ook aan te bevelen. Hier volgt een overzicht van de veiligheidsaspecten:

  • Draag gehoorbescherming
  • Draag een veiligheidsbril
  • Draag een stofmasker
  • draag geen handschoenen
  • draag geen kleren die in het zaagblad verstrikt kunnen raken

Verder moet voor de verstekzaag een veilige standaard gekozen worden. De vloer of een voor dit doel ontworpen frame zouden mogelijke opties zijn. Het is raadzaam het werkstuk vast te zetten. Het klemsysteem is hier een goede keuze.

Dit voorkomt dat hij kantelt of eruit springt en minimaliseert het risico op verwondingen. Als je met alles rekening houdt, kun je de verstekzaag zonder gevaar aanzetten en zodra het zaagblad draait, het door het werkstuk geleiden. Zet dan de zaag uit.

Conclusie

Er zijn veel soorten verstekzagen om uit te kiezen. De juiste vinden tussen al deze mogelijkheden lijkt op het eerste gezicht moeilijk. Bedenk eerst waar je een verstekzaag voor nodig hebt, hoe vaak en waar. Als je deze vragen beantwoord hebt, vind je snel het juiste gereedschap met behulp van onze koopcriteria.

Criteria als het vermogen, dat sterker gekozen moet worden, het verbindingstype, dat belangrijk is voor de plaats van gebruik, de instelbare hoekstanden voor de juiste versteksnede, de trekfunctie, die handig is en een grotere zaagbreedte mogelijk maakt, en de zaaghoogte en de kwaliteit van het zaagblad spelen een rol. Voor de hobbysector zijn, rekening houdend met alle criteria, geschikte modellen verkrijgbaar van 100 tot 150 €.

(Omslagfoto :Pavel Danilyuk / Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies