Last updated: 07-09-2021

How we pick our products

17Products analyzed

24Hours invested

9Studies researched

63Comments collected

Vernevelaars geven je huis net dat beetje extra. Met behulp van essentiële oliën scheppen ze een aangenaam binnenklimaat dat uitnodigt tot ontspanning. Ze kunnen ook de lucht bevochtigen, zodat je nooit meer problemen hebt met droge kamerlucht. Ze scheppen ook de ideale feel-good sfeer binnen je vier muren, dankzij de verschillende lichtfuncties. Met onze vernevelaar test 2023 willen we je helpen de perfecte vernevelaar voor je te vinden. Om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken hebben we verschillende soorten vernevelaars vergeleken en hun voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Een vernevelaar wordt gebruikt om een aangenaam ruimteklimaat en een speciale feel-good sfeer in je huis te scheppen. De lucht is verrijkt met een zachte geur die je helpt te ontspannen.
  • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen ultrasone vernevelaars en waterloze vernevelaars. De ultrasone vernevelaar werkt ook als luchtbevochtiger.
  • Een vernevelaar is geschikt voor iedereen die zijn eigen vier muren net dat beetje extra wil geven. Maar als er in je huishouden baby’s en huisdieren zijn, kun je het gebruik van geurstoffen beter vermijden.

Vergelijking van vernevelaars: recensies en aanbevelingen

Vernevelaars: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende laten we je zien met welke aspecten je de verschillende vernevelaars kunt vergelijken en hoe je de juiste voor je kunt vinden. Tot de criteria waarmee je rekening moet houden behoren de volgende:

In het volgende leggen we uit waar je bij de afzonderlijke criteria op moet letten.

Vulvolume en grootte

Waterbediende vernevelaars hebben een reservoir. Als je de vernevelaar enkele uren wilt laten werken zonder voortdurend het reservoir bij te vullen, kies je een apparaat met een groot vulvolume. De grootte van het reservoir bepaalt ook de grootte van de hele vernevelaar. Een vernevelaar is altijd een decoratief voorwerp. Bedenk daarom waar je je vernevelaar wilt plaatsen voordat je hem koopt. De meeste vernevelaars zijn echter toch tamelijk klein en passen dus bijna overal in. Het belangrijkste is dat ze stabiel zijn.

LED verlichting

De meeste vernevelaars hebben een verlichtingsfunctie. Er zijn echter veel verschillen van product tot product. Het aantal en de mogelijkheden van lichtkleuren zijn essentieel. Of en hoe de verlichting bediend kan worden is ook een criterium voor de aanschaf van een vernevelaar. Als je niet van snelle lichtwisselingen houdt, is een vernevelaar zonder deze functie meer geschikt voor je. Sommige vernevelaars kunnen ook alleen als lamp gebruikt worden, waarbij de vernevelfunctie uitgeschakeld is. Maar ook dit kan van toestel tot toestel verschillen.

Volume

Een vernevelaar moet een sfeer scheppen die uitnodigt tot ontspanning. Het apparaat maakt echter onvermijdelijk lawaai als het in werking is. Als je het dus in de slaapkamer wilt opstellen, moet je rekening houden met het volume van het apparaat. Daarom zijn er vernevelaars die extra stil werken. Zo kun je hem gebruiken terwijl je slaapt en niet gewekt worden door het geluid.

Bedieningswijze

Er zijn verschillende manieren om een vernevelaar te bedienen. De meest voorkomende stand is werking op het lichtnet. Je moet echter ook letten op de lengte van de voedingskabel. Als je geen stopcontact in de buurt van de gewenste plaats van installatie hebt, moet je een vernevelaar op batterijen gebruiken.

Materiaal / Ontwerp

Omdat een vernevelaar ook een decoratief voorwerp is, speelt het uiterlijk natuurlijk ook een rol. Er zijn talloze materialen en uitvoeringen. Je kunt een vernevelaar kiezen die perfect bij jou en je huis past. Van plastic en houten verstuivers tot glazen en metalen, er is van alles wat je hartje begeert. De vele verschillende vormen, maten en ontwerpen stellen je ook in staat de juiste vernevelaar voor je te vinden.

Vernevelaars: veel gestelde vragen en antwoorden

Hieronder vind je alle vragen die vaak over vernevelaars gesteld worden. We hebben ze geselecteerd en binnenkort voor je beantwoord. Na het lezen van deze FAQ’s ken je alle belangrijke achtergrondinformatie over dit onderwerp.

Wat is een vernevelaar?

Er zijn veel verschillende producten die “vernevelaars” genoemd kunnen worden. In ons geval bedoelen we een apparaat dat de lucht kan bevochtigen, afhankelijk van het type vernevelaar.

Een vernevelaar verspreidt aangenaam geurende oliën in de kamerlucht en bevochtigt die bovendien. (Foto bron: Felicia Buitenwerf / unsplash)

De belangrijkste functie is echter om de kamerlucht te verrijken met aangename geuren. Dit schept een goed binnenklimaat en nodigt uit om je goed te voelen en te ontspannen. Dit apparaat wordt vaak ook een (aroma) diffuser genoemd.

Voor wie is een vernevelaar geschikt?

In principe is een vernevelaar geschikt voor iedereen die zich in zijn huis nog comfortabeler wil voelen. De gebruikte geuren dragen bij tot ontspanning en de lichtfunctie helpt ook om een perfecte feel-good sfeer te scheppen binnen je eigen vier muren. Als je een ideaal kamerklimaat voor je baby wilt scheppen, moet je het gebruik van geurende oliën vermijden en, indien nodig, alleen water gebruiken om de lucht te bevochtigen. Het is ook belangrijk om het water regelmatig te verversen en de bak schoon te maken. Anders kunnen bacteriën in het water terechtkomen en zich daar vermenigvuldigen.

De vernevelaar schept een sfeer die uitnodigt tot ontspanning. Let echter op de grootte van de kamer waarin je hem plaatst. (Image source: Stefan Gall / unsplash)

Als je huisdieren hebt, moet je ook opletten welke geuroliën je gebruikt. Er zijn bepaalde geurstoffen waar katten, honden of andere huisdieren allergisch voor kunnen zijn. Ook de grootte van de kamer moet in aanmerking genomen worden. Kinderkamers zijn meestal kleiner, waardoor de etherische oliën zich vaak niet voldoende verspreiden. In te grote kamers, daarentegen, kan de geur helemaal ontbreken.

Welke soorten vernevelaars zijn er?

Als je een vernevelaar wilt kopen, zijn er twee verschillende soorten waaruit je kunt kiezen. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen van beide soorten in de volgende tabel samengevat:
type voordelen nadelen
ultrasone vernevelaar groot marktaandeel en daardoor ook goedkoper, weinig geurolie nodig, extra luchtbevochtiging verdunning van de etherische olie met water en daardoor niet geschikt voor aromatherapie
waterloze vernevelaar geen water nodig, geschikt voor aromatherapie kleiner marktaandeel en dus duurder, hoger verbruik van geurolie, geen bevochtiging

De meeste vernevelaars op de markt zijn ultrasone vernevelaars. Met deze vernevelaars vul je het reservoir met water en voeg je er een paar druppels geurolie aan toe. Het ultrageluid wekt dan elektrische oscillaties op die in trillingen worden omgezet. Deze trilling zorgt ervoor dat een schijf ronddraait. De paar druppels geurende olie die vóór de werking aan het water in de bak worden toegevoegd, worden op deze manier gebroken. Zo ontstaat een nevel die zich door de hele kamer kan verspreiden en bovendien de lucht bevochtigt. Een waterloze vernevelaar daarentegen werkt helemaal zonder water, zoals de naam al zegt. Het flesje met de geurolie wordt direct in de vernevelaar gestoken. Van het zuivere gebruik van de olie wordt gezegd dat ze een beter therapeutisch effect heeft. Met behulp van een pomp wordt de olie dan door samengeperste lucht in kleine deeltjes gebroken en als nevel in de lucht verspreid.

Wat kost een vernevelaar?

De prijs van een vernevelaar kan sterk variëren, van 15 tot 115 euro. De prijs hangt af van verschillende criteria. Daartoe behoren het vulvolume van het reservoir, het verstuivingsvermogen, diverse extra functies zoals verlichting en display, een meer verfijnde vormgeving en het merk.
Inhoud waterreservoir Prijs
150 ml vanaf 15 euro
300 ml vanaf 25 euro
500 ml vanaf 30 euro

Omdat de meeste vernevelaars op de markt ultrasone vernevelaars zijn en de concurrentie tussen de leveranciers dienovereenkomstig groot is, is het heel goed mogelijk bevredigende producten te vinden in elk prijssegment. Waterloze vernevelaars zijn meestal de uitzondering, wat betekent dat je moet verwachten dat je er meer voor betaalt.

Welke alternatieven zijn er voor vernevelaars?

Het voornaamste doel van een vernevelaar is om met behulp van aroma’s een aangename atmosfeer in je huis te scheppen. We hebben hier drie alternatieven voor je samengevat, waarmee je dit ook kunt bereiken.
Type Beschrijving
Geurkaarsen Geurkaarsen zijn er in overvloed. Het aangename licht van de vlam maakt dat je je nog beter voelt, vooral in de winter.
Kamergeur met houten stokjes Hier plaats je een klein flesje gevuld met een kamergeur. Uit het flesje steken verschillende houten stokjes, die de vloeistof absorberen en de geur in de lucht vrijlaten.
Room sprays Je kunt een roomspray in elke kamer gebruiken die bij je stemming past. Ook hier zijn er veel verschillende geuren die je huis de laatste feel-good factor geven.

Elk van deze varianten is heel verschillend en ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Een vernevelaar heeft echter nog veel meer functies waar geen van de andere producten tegenop kan.

Welke geuroliën kan ik met een vernevelaar gebruiken?

Voor ultrasone vernevelaars is het belangrijk in water oplosbare geuroliën te gebruiken. Omdat je de olie aan het water in de tank toevoegt, moet de olie in het water kunnen oplossen. Anders kunnen er resten in het waterreservoir achterblijven.

De beste geurolie om te gebruiken hangt af van het type vernevelaar. (Image source: Drew L / unsplash)

Met een waterloze vernevelaar is het belangrijk om etherische oliën van hoge kwaliteit te gebruiken. Omdat de geurolie zonder verdunning direct in de lucht komt, is het belangrijk op de kwaliteit van de olie te letten.

Wat is de beste manier om een vernevelaar schoon te maken?

Ultrasone vernevelaars kunnen, als ze niet goed schoongemaakt worden, bacteriën en schimmels doen groeien, wat schadelijk is voor de gezondheid. Meestal werkt het schoonmaken van zo’n vernevelaar door het waterreservoir grondig uit te spoelen. Het schoonmaken hangt sterk af van het type en materiaal van de vernevelaar. Een waterloze vernevelaar heeft geen waterreservoir, maar ook hier moet de spuitbus regelmatig schoongemaakt worden. Als je een vernevelaar van hoge kwaliteit hebt, moet je appelazijn en zuiveringszout gebruiken. In de meeste gevallen staat in de gebruiksaanwijzing echter ook hoe je de spuit het beste kunt schoonmaken.

Conclusie

Met behulp van een vernevelaar kun je de feel-good sfeer in je huis aanzienlijk verhogen. In tegenstelling tot geurkaarsen, kamergeuren of roomsprays, heb je ook de extra functie van LED verlichting. Bij de aanschaf van een vernevelaar kun je kiezen tussen een waterloze en een ultrasone vernevelaar. Door hun grootte en hun meestal zeer ongewone vormgeving zijn ze ook een decoratief hoogtepunt. Als je de perfecte vernevelaar voor je gevonden hebt, hoef je alleen nog maar je favoriete geurolie toe te voegen en niets staat je ontspanning nog in de weg. Beeldbron: littleny / 123rf

Reviews