Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

20Products analyzed

24Hours invested

21Studies researched

73Comments collected

Welkom bij onze grote uiensnijder test 2023. Hier stellen we alle uiensnijders voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste uiensnijder voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een uiensnijder wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een uiensnijder biedt een snel en precies alternatief voor het traditionele gebruik van een mes. De geur blijft niet aan je handen kleven, je ogen tranen niet en je krijgt uitstekende resultaten zonder in je vingers te snijden. Vasthouden, verplaatsen en snijden wordt je uit handen genomen.
 • Het keukenapparaat is in verschillende versies verkrijgbaar. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen elektrische en handmatige uiensnijders. Er zijn nog meer verschillen in de werking van handbediende uiensnijders. Ook de prijs is variabel.
 • Een uiensnijder is ideaal, vooral voor de dagelijkse bereiding van gerechten met uien. Uien zijn in luttele seconden fijngehakt. Zo maakt de uiensnijder het werk gemakkelijker, niet alleen voor professionele koks, maar ook voor hobbykoks.

Uiensnijder: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een uiensnijder koopt

Voor wie is een uiensnijder geschikt?

Een uiensnijder is geschikt voor iedereen. Maar vooral voor wie geen zin heeft om in tranen uit te barsten bij het snijden van uien of die moeite heeft om de ui zo klein mogelijk te hakken.

Aan het vermoeiende uiensnijden met tranen moet een eind gemaakt worden. (Image source: pixabay.com / stevepb)

Een uienhakker maakt het hakken van uien en dus het koken gemakkelijker. Uien zijn immers het hoofdbestanddeel van talloze gerechten.

Als je geen tijd wilt verspillen aan het hakken van uien en een fijne afwerking wilt bereiken, is een uienhakker ideaal. Ook verwondingen, die vaak ontstaan bij het hakken van uien, worden vermeden.

Moet ik een handbediende of een elektrische uiensnijder kopen?

Een elektrische uiensnijder is krachtig en geeft betrouwbare resultaten in korte tijd. Als je dagelijks kookt en voedsel hakt, is een elektrische uiensnijder waarschijnlijk de beste aankoop.

Een met de hand bediende uiensnijder vergt daarentegen meer inspanning van de gebruiker, maar je kunt beter bepalen hoe klein de uien moeten worden. Hij is ook plaatsonafhankelijk, heeft geen stopcontact nodig en verbruikt geen elektriciteit.

Heb ik verschillende hulpstukken nodig?

Deze vraag hangt uitsluitend af van de gerechten die je wilt bereiden. Er zijn fabrikanten die complete sets met verschillende hulpstukken verkopen. Hiermee kun je uien in plakjes, ringen of blokjes snijden.

Of het nu plakjes, ringen, of kleine blokjes zijn, de uiensnijder biedt verschillende variaties. (Image source: unsplash.com / Gaelle Marcel)

Welke capaciteit moet de uiensnijder hebben?

Uiensnijders zijn er in verschillende uitvoeringen. Dit roept al snel de vraag op welke maat container voor jou geschikt is.

Veelvuldige keuze van capaciteit

 • 400 ml
 • 500 ml
 • 800 ml
 • 900 ml

Voor welk product je gaat, hangt af van de hoeveelheid en van de producten die je wilt hakken. Een gezin van twee heeft misschien maar een 400 ml beker nodig, terwijl een gezin van vijf een veel grotere inhoud nodig heeft.

Als niet alleen uien maar ook andere producten met de uiensnijder fijngehakt moeten worden, heb je, afhankelijk van het product, een grotere bak nodig.

Moet de uiensnijder ook andere levensmiddelen kunnen snijden?

Veel uiensnijders zijn veelzijdig. Ze zijn niet alleen geschikt voor het snijden van uien, maar kunnen ook andere groenten, fruit en noten fijnhakken. Veel uiensnijders zijn daarom multi-shredders.

Uiensnijders kunnen meestal gebruikt worden om meer dan alleen uien te snijden. (Image source: unsplash.com / Suresh Designer)

Of alleen zachte groenten geschikt zijn of ook hardere, hangt af van de bijzondere uiensnijder. Apparaten met roestvrijstalen messen kunnen meestal elke groente hakken. Elektrisch bediende uiensnijders zijn zeer geschikt voor alle soorten groenten, dankzij hun grote vermogen.

Hoeveel kost een uiensnijder?

Een handbediende uiensnijder is meestal goedkoper dan een elektrische uiensnijder. Het grootste verschil in prijs is echter het merk. Een model van een gerenommeerd merk kan al vanaf 60 euro kosten.

Type Prijsklasse
Mechanische uiensnijder 20-90 euro
Handbediende uiensnijder 12-60 euro

Het is ook belangrijk dat de accessoires verschil maken voor de prijs. Als je een eenvoudige uiensnijder koopt, zal die meestal goedkoper zijn dan een uiensnijder met verschillende opzetstukken en functies.

Wat zijn de alternatieven voor een uiensnijder?

Als je besluit geen uiensnijder te kopen, zijn er andere alternatieven die het snijden van uien gemakkelijker kunnen maken.

Multifunctionele snijder

Behalve een uiensnijder kun je ook een multifunctionele snijder kopen, waarmee je behalve uien ook veel andere soorten groenten en fruit kunt snijden. Dit maakt de multisnijder tot een echte allrounder in de keuken.

Scherp mes

Een mes is alleen nuttig als het scherp is. Met een bot mes wordt het snijden van uien een marteling. Je moet daarom letten op de kwaliteit van het mes als je het koopt, en het lemmet moet altijd geslepen zijn.

Uienvork (uienhouder)

De uienvork is een goed hulpmiddel om uien te snijden. Je kunt het aan de gehalveerde ui vastmaken om je te helpen bij het snijden. Maar als je de ui in kleine blokjes wilt hakken, is de uienhouder niet zo’n aanwinst.

Besluit: Welke soorten uiensnijders zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn twee verschillende soorten uiensnijders

 • handbediende uienhakker
 • mechanische uiensnijders

De verschillende soorten uiensnijders hebben voor- en nadelen. Dat komt omdat elke uiensnijder ideaal is voor verschillende toepassingen en individuele mensen. De modellen verschillen ook in prijs en zuinigheid.

Wat onderscheidt handbediende uiensnijders en wat zijn de voor- en nadelen?

Handbediende uiensnijders zijn afhankelijk van de consument, maar bieden toch enkele voordelen, maar ook nadelen.

Bovendien worden handmatige uiensnijders onderverdeeld in een uiensnijder met een handbediend vouwmechanisme, een handbediend draaimechanisme of een uiensnijder met een trekkoord.

Advantages
 • Kan overal gebruikt worden
 • Gemakkelijk de grootte van de stukjes te regelen
 • Geen stroomverbruik
 • Gemakkelijk te bedienen
Disadvantages
 • Fysieke inspanning vereist voor het hakken (vooral bij opvouwbare apparaten)
 • Bij uiensnijders met trekkoord zijn er moeilijkheden bij het schoonmaken van het product

Zo zijn uiensnijders met trekkoord moeilijker schoon te maken dan een uiensnijder met draaimechanisme. En bij opvouwbare apparaten heb je meer fysieke inspanning nodig. Daarom moet je ook rekening houden met de verschillende variaties als je besluit een uiensnijder te kopen.

Wat zijn de kenmerken van mechanische uiensnijders en wat zijn de voor- en nadelen?

Een mechanische uiensnijder klinkt ideaal omdat de inspanning gering lijkt, maar er zijn zowel nadelen als voordelen. Mechanische uiensnijders zijn heel gemakkelijk te bedienen met een korte druk op een knop.

Advantages
 • Extreem krachtig
 • Zelfs harde producten, zoals noten, worden in een oogwenk fijngehakt
 • Geen fysieke inspanning
 • Gemakkelijk te bedienen
Disadvantages
 • Stroomverbruik
 • Afhankelijk van een stopcontact
 • Minder controle, dus snel te kleine stukgrootte

Toch zijn er ook hier negatieve eigenschappen, als je de grootte van de ui wilt regelen. De mechanische uiensnijder heeft een groot positief effect, vooral voor wie ook harde producten wil hakken.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om uiensnijders te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om uiensnijders te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde uiensnijder geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Vaatwasmachinebestendig
 • Messen
 • Behuizing en containerinhoud
 • Hantering en uitrusting

Vaatwasmachinebestendig

Niet elke uiensnijder is geschikt voor de vaatwasser. Dit hangt af van de eigenschap van het product en wordt door de fabrikant gespecificeerd. Maar zelfs met vaatwasmachinebestendige toestellen moet je voorzichtig zijn.

Als het bakje uitneembaar is, kun je het in de wasmachine doen. Je moet de lemmeten echter niet in de vaatwasser doen, want ze kunnen bot worden.

Je moet de scherpe messen met de hand afwassen. Maar wees ook hier heel voorzichtig, want de messen zijn erg scherp.

Als je een uiensnijder met klapmechanisme hebt, moet je de bak en het deksel alleen in de vaatwasser doen, zonder de messen. Toch is het in het algemeen aan te bevelen elke uiensnijder met de hand schoon te maken.

Messen

De meeste messen zijn van roestvast staal. Er zijn echter ook metalen bladen. Er zijn grote verschillen in de scherpte van messen. Hoe scherper de messen, hoe meer voedsel er gehakt kan worden, ook bijvoorbeeld noten.

Het aantal messen verschilt per toestel. Veel mensen denken dat het een groot verschil maakt of een uiensnijder twee of vier messen heeft, maar dit is niet indicatief voor de prestaties van de uiensnijder.

Verwisselbare mesrooster inzetstukken zijn vooral praktisch als je niet alleen de ui in blokjes wilt snijden.

Behuizingen en containers met inhoud

De meeste behuizingen zijn van kunststof. Daardoor zijn vooral goedkope toestellen erg gevoelig voor krassen en gaan ze sneller stuk. Er zijn echter ook bakken van roestvast staal of met een inhoud van roestvast staal. Deze hebben een afwerking van hogere kwaliteit.

Als je vaak grotere hoeveelheden uien wilt snijden, moet je voor een uiensnijder met een grotere capaciteit gaan. (Image source: pixabay.com / safran7)

De containers zijn meestal van plastic of glas, waarbij glas het betere alternatief is, althans uit economisch oogpunt.

De inhoud van de containers varieert meestal tussen 300 ml, 500 ml, 800 ml en 900 ml.

Als je van plan bent een grote hoeveelheid uien of groenten te hakken, kun je beter voor een grotere container gaan.

Je moet er zeker van zijn dat de behuizing en het bakje BPA-vrij zijn. Apparatuur met BPA kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Hantering en uitrusting

Hantering is een belangrijk punt, want eenvoudige bediening maakt het snijden van uien gemakkelijker. De elektrische uiensnijder biedt waarschijnlijk de gemakkelijkste hanteerbaarheid en het grootste gemak.

De met de hand aangedreven uiensnijders hebben je fysieke kracht nodig. Dit is niet aan te bevelen, vooral niet voor oude mensen die moeite hebben om aan een zwengel te draaien of aan een touw te trekken. Toch blijft ook bij deze modellen de bediening eenvoudig.

Als je geïnteresseerd bent in verschillende hulpstukken of bepaalde accessoires voor de uiensnijder, zijn er veel sets met speciale uitrusting.

Wetenswaardigheden over uiensnijders

Hoe maak ik een uiensnijder schoon?

Het schoonmaken hangt af van het model. Sommige vergen meer inspanning, andere minder.

Uiensnijder met trekkoord

 1. Pas op dat het snoer niet nat wordt, dus verwijder voorzichtig het deksel en maak het schoon met een doek.
 2. Het bakje, als het vaatwasmachinebestendig is, kan in de afwasmachine gereinigd worden.
 3. Het is echter aan te bevelen het toestel met de hand schoon te maken.

Uiensnijder met inklapbaar mes

 1. Verwijder het vouwapparaat en verwijder het residu in het deksel met een borstel.
 2. Het blad kan dan met een reinigingsborstel schoongemaakt worden.
 3. Een uiensnijder met een vouwinrichting is wat moeilijker schoon te maken, omdat de uien in de nissen kunnen blijven steken.
 4. Alle afzonderlijke onderdelen, behalve het mes, kunnen meestal in de afwasmachine gereinigd worden.
 5. Ook hier is schoonmaken met de hand aan te bevelen.

Omdat de messen van een uiensnijder erg scherp zijn, moet je voorzichtig zijn bij het schoonmaken ervan. Het toestel moet buiten het bereik van kinderen worden gehouden.

Hoe demonteer ik de uiensnijder?

De demontage verschilt naargelang het apparaat. Hier leggen we uit hoe je een eenvoudige elektrische uiensnijder met een bakje uit elkaar haalt.

 1. De elektrische uiensnijder moet uitgeschakeld zijn.
 2. Het deksel kan verwijderd worden.
 3. Neem het mes voorzichtig uit de houder.

Hoe snijd ik uien zonder te scheuren?

Er zijn een paar manieren om uien te snijden zonder te scheuren. In deze video van SWR zijn er trucs om uien te snijden zonder te scheuren. De ui afspoelen in water of in ijs leggen schijnt te helpen.

Beeldbron: pixabay.com / agamaszota

Reviews