Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Tuimelaars zijn vaak korte, brede glazen met een dikke voet. De oorsprong gaat terug tot de 17de eeuw. Vroeger hadden tuimelaars een ronde bodem, zodat ze omvielen als ze neergezet werden. Hier komt de naam vandaan (to tumble).

Tegenwoordig wordt de term gebruikt voor allerlei soorten glazen en bekers. In de klassieke zin verwijzen bekers naar glazen voor sterke drank. Met hun verschillende ontwerpen en afwerkingen kunnen ze echte kunstwerken worden.

We hebben verschillende producten vergeleken en de belangrijkste criteria voor je samengesteld. Dit helpt je om de juiste beker voor je te vinden voordat je koopt.
Belangrijk om te weten

  • Tuimelaars zijn vooral geschikt voor sterke drank, zoals whisky, rum of gin. Klassiek hebben ze een kleine en brede vorm met een dikke basis. Je vindt onder deze term echter ook langwerpige, hoge bekers voor bijvoorbeeld koffie.
  • Afhankelijk van de gelegenheid en je persoonlijke smaak, kun je kiezen uit een grote verscheidenheid aan bekers. Ze verschillen vooral in materiaal, vormgeving en capaciteit.
  • De verschillende prijsklassen van bekers zijn gebaseerd op het aantal glazen, extra accessoires of speciale elementen zoals gravures.

Tumbler: Onze selectie

In het volgende hoofdstuk hebben we een selectie van onze favorieten voor je samengesteld. Deze lijst dient als gids en overzicht voor je je aankoop doet. Het zal je helpen om een beker te vinden die precies bij je voorkeuren en wensen past.

Tumbler: Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om je te helpen de perfecte beker te vinden, hebben we de belangrijkste criteria nog eens op een rijtje gezet. We willen je graag wat oriëntatie en duidelijkheid geven. De criteria zijn als volgt:

Om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen, leggen we nu de bovenstaande criteria in detail uit.

Materiaal

Tuimelaars zijn van veel verschillende materialen gemaakt: glas, kristalglas, koper, roestvrij staal, metaal, bamboe of plastic. Elke tumbler wordt gekenmerkt door zijn uniciteit. De doorslaggevende factor bij de keuze van het materiaal is de soort drank waarvoor het later gebruikt zal worden.

Classic tumblers zijn zeer geschikt voor sterke drank, vooral voor whisky, rum, gin en cocktails. De glazen zijn of van glas of van kristalglas. Dit laatste laat de kleur van de whisky bijzonder helder schitteren. Tuimelaars van koper worden ook vaak gebruikt voor alcoholische dranken. Bekers van metaal of roestvrij staal zijn geschikt voor warme dranken. Als je veel belang hecht aan duurzaamheid, kun je producten van bamboe gebruiken, bijvoorbeeld.

Ontwerp

Het ontwerp van de tuimelaar gaat vaak hand in hand met het materiaal. Afhankelijk van de drank waarvoor het gebruikt wordt, spelen je persoonlijke voorkeuren hier een grote rol. Ben je meer het klassieke type dat de voorkeur geeft aan stijlvolle en originele brillen?

Dan kan een beker met een indrukwekkend en diamantachtig ontwerp precies goed voor je zijn. Als je liever iets moderners en eenvoudigers hebt, zijn glazen zonder versieringen en met een rechte vorm geschikt voor jou.

Capaciteit

Tumblers zijn nu verkrijgbaar in veel verschillende maten. Ook hier is doorslaggevend voor welk soort drank het bestemd is. Kleinere, brede glazen zijn goed voor sterke drank die in kleine hoeveelheden gedronken wordt. De inhoud is hier vaak 180 – 300 ml.

Vooral hete dranken, zoals koffie of thee, die je in grotere hoeveelheden drinkt, passen goed in hoge en tamelijk langwerpige tuimelbekers. Deze kunnen een inhoud tot een liter hebben.

Diameter

De diameter van een beker gaat vaak hand in hand met zijn inhoud en beïnvloedt de kwaliteit van de smaak. Glazen met een smalle diameter houden de smaak langer vast. Dit is vooral voordelig voor vluchtige gedistilleerde dranken.

Tuimelaars met een wijde opening hebben daarentegen het voordeel dat ook ijs zijn plaats in het glas kan vinden.

Als het product ook een dikke glazen bodem heeft, blijft de kou van bijvoorbeeld ijsblokjes of granieten steentjes lang bewaard, zodat je koud van je drankje kunt genieten.

Schoonmaken

Veel tuimelbekers zijn tegenwoordig vaatwasmachinebestendig en dus heel gemakkelijk schoon te maken. Maar voor glazen met een extravagant ontwerp of een extra gravure kan met de hand wassen raadzaam zijn.

Mokken die warme dranken lang warm houden moeten vanwege de coating ook met de hand gereinigd worden. Voor materialen van bamboe is een korte, milde reiniging met een spons onder warm water aan te bevelen.

Duurzaamheid

Om er zeker van te zijn dat je beker lang meegaat, moet je bij de aankoop naar goede kwaliteit zoeken. Je herkent dit aan een dikke bodem en stevige zijwanden. Deze glazen zijn vaak wat zwaarder dan gewone glazen voor bijvoorbeeld water. Een stevige afwerking zorgt voor breukbestendigheid.

Het is ook aan te raden producten te kiezen die bij je stijl en voorkeuren passen. Zo kun je bijvoorbeeld zien of de bekers bij je interieurontwerp passen. De glazen kunnen vaak mooie accenten op planken vormen. Zo kun je lang van je product genieten. Er worden ook vaak sets verkocht, zodat je het plezier met je vrienden of familie kunt delen.

Shopgids Tumbler: Alles wat je moet weten

In dit gedeelte willen we je graag wat meer veelgestelde vragen geven. Zo krijg je de best mogelijke informatie voor je koopt.

Welke soorten tuimelaars zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten trommels, afhankelijk van het materiaal, de uitvoering, de capaciteit en de diameter. Uiteindelijk speelt echter de soort drank een belangrijke rol, want de term wordt enerzijds gebruikt in verband met sterke drank en anderzijds in verband met warme dranken. Een belangrijk onderscheidend criterium van andere glazen is echter de rechte vorm.

Tuimelaars zijn er in verschillende vormen, maten en materialen. Ze onderscheiden zich vooral van andere glazen door hun rechtlijnige vormgeving. (Image source: Charl Folscher / Unsplash)

Bij klassieke tumblers, die vooral voor whisky gebruikt worden, is een gemeenschappelijk onderscheidend kenmerk de soort grondstof. Kristalglas, in combinatie met diamantachtige versieringen, veroorzaakt vaak een hogere lichtbreking, waardoor de kleur van de drank lichtgevender en glanzender wordt. De old fashioned tumbler, waarvan de naam afgeleid is van de whisky met dezelfde naam, is ook een speciaal soort van deze glazen.

Voor welke dranken is een beker geschikt?

De term tuimelaar wordt op veel verschillende manieren gebruikt. In principe kunnen de glazen voor allerlei soorten drankjes gebruikt worden. Warme dranken, zoals thee of koffie, worden vaak gedronken uit bekers met langwerpige, hoge vormen.

Tuimelaars met rietjes zijn ook verkrijgbaar en zijn geschikt voor warme en koude dranken. De klassieke versie van deze glazen met brede, dikke voet is speciaal ontworpen voor sterke drank. Enerzijds heeft de grote opening het voordeel dat ijsblokjes de ruimte hebben en de koelte van de drankjes lang bewaard blijft.

Aan de andere kant hebben grote openingen het nadeel dat aroma’s sneller vervliegen. Tuimelaars met een ruitvormig ontwerp, bijvoorbeeld, bewaren de aroma’s heel goed. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor sterke dranken met een intense smaak.

Wat kost een tumbler?

Tumblers zijn verkrijgbaar voor slechts 10 euro. Enerzijds hangt de prijs af van het aantal stukken in de set. Bovendien wordt de prijs bepaald door de grootte van het vaartuig, en ook door het materiaal en de vormgeving.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (10 – 20€) Eenvoudige vormgeving, vaak in sets van 2 tot 6
Middelmatig geprijsd (20 – 30€) Opvallende vormgeving, vaak met extra accessoires zoals granieten stenen.Bv. granieten stenen
Hooggeprijsd (vanaf 30 €) Meer uniciteit door gravures, hoogwaardige materialen, vaak in combinatie met bijpassende karaffen

Hoe maak je een tuimelaar schoon?

Om ervoor te zorgen dat je je beker lang kunt gebruiken, is het belangrijk dat hij hygiënisch gereinigd wordt. De meeste van deze glazen zijn tegenwoordig vaatwasmachinebestendig. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen ze met de hand schoon te maken. Dit is vooral aan te bevelen voor glazen met gravures.

Als de beker van nogal tere materialen gemaakt is, zoals bamboe, kun je het gebruik van afwasmiddel beter vermijden en in plaats daarvan de voorkeur geven aan een zachte reiniging met helder, warm water. Andere accessoires, zoals rietjes, kunnen gemakkelijk schoongemaakt worden met een smalle afwasborstel, die vaak bij de aankoop van je beker wordt meegeleverd.

Samenvatting

Voor een levendig begin van de dag of een ontspannende avond kun je onderscheid maken tussen verschillende bekers. Let bij het kopen van een beker op de verschillende kwaliteitskenmerken en denk goed na over de gelegenheid en de drank waarvoor je het glas of de beker wilt gebruiken.

Als je een tuimelaar koopt, kun je dat naar je eigen smaak doen en je individuele stijl tot uitdrukking brengen. Omdat er vaak sets worden aangeboden, kun je het plezier en de vreugde delen met je familie of vrienden.

Omslagfoto: Thomas Park / Unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies