Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

24Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

39Verzamelde opmerkingen

Een tuinpoort is een hek dat toegang geeft tot de eigen tuin of eigendom. Tegelijk is het een manier om het eigendom af te scheiden en te beschermen tegen anderen. Afhankelijk van de plaats van de poort kan ze ook invloed hebben op de visuele indruk van je eigendom.

De volgende gids moet je aankoopbeslissing vergemakkelijken en je informeren over je mogelijkheden. Er is immers een ruime keuze aan tuinpoorten. Daarom hebben we de belangrijkste aspecten eruit gelicht. Zo kun je de verschillende mogelijkheden beter van elkaar onderscheiden.
De belangrijkste aspecten in het kort

  • Een tuinpoort kan een decoratief element in je tuin worden, je kunt kiezen uit verschillende materialen, stijlen en vormen.
  • Behalve het decoratieve aspect kan je tuinpoort ook als een visuele en veiligheidsbarrière fungeren.
  • Het is belangrijk op te merken dat er wettelijke voorschriften zijn die binnen gemeenten kunnen verschillen. Deze voorschriften kunnen invloed hebben op de hoogte van het hek, maar ook op het materiaal en de kleur.

Tuinpoort: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor tuinpoorten

Om een tuinpoort te vinden die het beste bij je eigendom en je eisen past, zetten we hieronder de criteria op een rij waarmee je bij je aankoop rekening kunt houden. De criteria die je kunt gebruiken om tuinhekken te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we meer in detail uit wat de afzonderlijke criteria voor tuinhekken zijn.

Deze criteria zijn bedoeld om je zoektocht te vergemakkelijken, zodat je kunt kiezen tussen de vele mogelijke tuinhekken.

Beveiliging

Een mogelijke eis voor je tuinpoort heeft te maken met het aspect beveiliging. Dient het tuinhek als een andere barrière om tegen inbraak te beschermen? Of moet het tuinhek voorkomen dat je kind of huisdier het terrein op rent? Afhankelijk van hoe je deze vraag beantwoordt, heb je een geschikt slot nodig.

Wil je je kind of huisdier beschermen tegen mogelijk de straat op rennen, dan is een hangslot of schuifvoorziening misschien voldoende voor je. Wil je echter dat je tuinpoort ook tegen inbraak beschermt, dan kun je beter kiezen voor een insteekslot, een doosslot of een schroefslot.

Openingsmogelijkheden

Een ander selectiecriterium voor tuinpoorten is hoe de tuinpoort geopend kan worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten, namelijk schuifpoorten en draaipoorten. Draaipoorten zijn echter wijdverbreider en vormen de meest voorkomende variant. Behalve met je esthetische voorkeur, moet je ook rekening houden met de ruimte die voor het hek beschikbaar is.

Draaideuren openen meestal in een hoek van 90 graden -180 graden naar de binnenkant van het pand. Ze kunnen enkel- of dubbelbladig zijn. Draaideuren hebben voldoende ruimte nodig om te openen en te sluiten. Schuifhekken zijn ruimtebesparender omdat ze alleen opzij geschoven hoeven te worden, maar je hebt wel ruimte nodig langs hun lengte.

Maat

Tuinhekken zijn er in verschillende breedtes en hoogtes, die van fabrikant tot fabrikant verschillen. Bij de keuze van de hoogte moet je er rekening mee houden dat een hek ook privacy kan bieden. Bovendien wordt het zo voor een inbreker moeilijker om het pand binnen te dringen.

Een aanbevolen hoogte is tussen 1.60m en 2.00m. Voor de breedte moet je bedenken of je hem ook als oprijpoort wilt gebruiken. Bovendien bieden sommige fabrikanten de mogelijkheid om een op maat gemaakte poort te configureren.

Materiaal

Tuinhekken worden van verschillende materialen gemaakt. Het materiaal beïnvloedt niet alleen het uiterlijk, maar ook de functie en de duurzaamheid. Een tuinpoort van hout is meestal een goedkopere optie. Het voordeel hier is de prijs, maar opgemerkt moet worden dat de meeste houten hekken onderhoud nodig hebben.

Dit betekent dat ze om de 1-2 jaar geïmpregneerd moeten worden. Dit beschermt de deur tegen de gevolgen van het weer, zoals schimmelbederf. In tegenstelling tot houten poorten zijn metalen poorten bestendiger, maar meestal ook duurder in aanschaf. Vooral staal en aluminium zijn twee populaire metaalsoorten die bij de vervaardiging van tuinhekken gebruikt worden. Enerzijds is staal duurder dan aluminium. Maar aan de andere kant is staal een harder materiaal dan aluminium. Door zijn hardheid kan het niet zo snel verbogen worden bij bijvoorbeeld een inbraak.

Ontwerp

Behalve de functies die een tuinpoort vervult, kan een tuinpoort ook decoratieve waarde toevoegen en de poort integreren in het totale aanzicht van het eigendom. Hier kun je niet alleen kiezen uit de verschillende reeds voorgestelde materialen, maar ook uit verschillende stijlen. Op de markt zijn er onder meer poorten in landhuisstijl, vintage stijl of art nouveau stijl. Je kunt ook kiezen uit verschillende poortvormen, zoals gebogen poorten, rechte poorten of V-vormige poorten.

Gids: Veel gestelde vragen over tuinhekken uitvoerig beantwoord

In het vorige deel hebben we eerst kort en bondig de belangrijkste aankoop- en beoordelingscriteria voor tuinhekken opgesomd. Nu zullen we antwoorden geven op veel gestelde vragen over het onderwerp tuinpoorten.

Voor wie is een tuinpoort geschikt?

In principe is een tuinpoort geschikt voor iedereen die een geschikt eigendom bezit. Ten eerste geven tuinpoorten verdere toegang tot het eigendom, en ten tweede kunnen ze het ene eigendom van het andere scheiden.

Gartentor-1

Een tuinhek beschermt tegen onbevoegden en kan voorkomen dat kinderen en huisdieren naar buiten lopen.
(Image source: p-design / Pixabay)

Bovendien kunnen tuinhekken ook als extra beveiliging dienen om te voorkomen dat mensen op verboden terrein komen en naar buiten rennen.

Hoe kan ik zelf een tuinpoort bouwen en installeren?

Het is heel goed mogelijk om zelf een tuinpoort te bouwen en te installeren met een beetje handigheid. Dit heeft natuurlijk het voordeel dat je een poort naar je eigen wensen kunt ontwerpen. Voor een houten tuinpoort zijn twee palen nodig, die in beton gezet worden of als alternatief in de grond geslagen worden. Verder zijn gesneden latten en kruislatten nodig, en schroeven, twee luikscharnieren en twee klemmen. Bovendien heb je geschikt gereedschap nodig, zoals een snoerloze schroevendraaier en een duimstok.

Een ruw patroon van hoe te werk te gaan wordt hieronder beschreven. Eerst worden de latten op een rij gelegd met de gewenste tussenruimte en de dwarslatten er bovenop. Dan wordt de eerste dwarslat op zijn plaats geschroefd en dan de tweede. De dwarslatten kunnen bijvoorbeeld in een Z-vorm geplaatst worden, maar ook evenwijdig aan elkaar. Het enige dat belangrijk is, is dat de dwarslatten voldoende stabiliteit bieden. Nu kunnen de twee klemmen aan de boven- en onderkant van de paal vastgemaakt worden. Ga verder met de twee luikscharnieren, die op dezelfde hoogte als de klemmen aan de latconstructie bevestigd worden. Tenslotte kun je de poortconstructie aan de paal hangen.

Conclusie

Tuinhekken zijn een ideale oplossing om percelen van elkaar te scheiden. Maar ze kunnen ook gebruikt worden om verschillende delen van de tuin van elkaar te scheiden. Samenvattend is er geen universele uitspraak over welke tuinpoort voor jou de beste oplossing is. Een tuinpoort is niet alleen een poort, maar kan ook veel andere wenselijke functies aannemen, zoals beveiliging en privacy.

Afhankelijk van de gewenste functies, die van persoon tot persoon kunnen verschillen, moet een geschikt materiaal gekozen worden. Bij de keuze van een poort moet men, behalve de functie ervan, altijd in gedachten houden dat een poort waarde aan het eigendom kan toevoegen. Daarom moet de poort gekozen worden om zoveel mogelijk bij de rest van het eigendom te passen.

(Omslagfoto: Antranias / Pixabay)

Recensies