Laatst bijgewerkt: 05-01-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

Ze brengen je op de hoogste plekken. Ze hebben hopeloos verliefden meegenomen naar de balkons van hun geliefden en als je onder hen doorloopt, brengen ze ongeluk. We hebben het over trappen en ladders. Ben je niet tevreden over de vorm van je huidige trap? Of heb je om een andere reden een nieuwe trap nodig? Een trap is een handige tool die voor veel dagelijkse klusjes van pas komt.

Om de meest geschikte trap te vinden moet je rekening houden met bepaalde aspecten, zoals de hoogte die je met de trap kunt bereiken, het gewicht dat wordt ondersteunt, het materiaal en natuurlijk het ontwerp. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om het meest geschikte model te vinden. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Als je op zoek bent naar een ladder voor huishoudelijk gebruik, raden we aan om voor een opvouwbare ladder met 3 treden te kiezen.
 • Binnen Europa worden ladders en trappen vervaardigd volgens de kwaliteitsnorm EN 131. Zo bepaalt deze norm dat geen enkele fabrikant van ladders mag beweren dat de trap meer dan 150 kg ondersteunt.
 • Er zijn veel verschillende soorten trappen en ladders op de markt verkrijgbaar. Je kunt de trappen indelen op basis van hun vorm en bijvoorbeeld kiezen uit een dubbele trap, huishoudtrap en telescoopladder.
 • Als je op een ladder werkt met een hoogte van meer dan 3,5 meter, is het gebruik van beschermende kleding verplicht.
 • Sommige ladders voor industrieel gebruik, zoals bijvoorbeeld de telescoopladders, kunnen tot 10 meter lang zijn als je ze volledig uitvouwt.
 • Let op dat je de ladder nooit te dicht in de buurt van elektrische kabels of draden opstelt.

Onze selectie: De beste trappen op de markt

Er zijn veel verschillende soorten trappen en ladders verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit draagbare modellen, opvouwbare ladders, telescoopladders, en trappetjes die zijn gemaakt van hout of metaal.  Door de vele opties is het goed mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om je te helpen de trap te vinden die je nodig hebt, vind je hieronder een selectie met onze favoriete modellen op de markt.

De beste multifunctionele trap

Deze multifunctionele ladder van BestPriceAlarm is zeer praktisch en stijlvol ontworpen. De handige vorm combineert functionaliteit en comfort met plezier. De ladder is veelzijdig en variabel toepasbaar voor verschillende werkzaamheden in het huishouden of op het werk.

Je kunt de ladder bijvoorbeeld als steiger of als dubbele ladder gebruiken. Wanneer de ladder niet wordt gebruikt, kun je deze zeer compact maken en inklappen. Zo kun je de ladder eenvoudig opbergen en veel ruimte besparen.

De beste telescopische ladder

De teleschopische ladder van Herzberg is gemaakt van hoge kwaliteit massief aluminium. De maximale hoogte is 3,80 meter en de minimale hoogte is 1 meter. De ladder is robuust en ideaal voor het gebruik rondom het huis en voor het onderhoud van gebouwen.

De ladder is praktisch, veilig en overal mee naartoe te nemen dankzij de compacte vorm in opgevouwen toestand. Naast het compacte formaat is het gewicht van 11,4 kg ook erg praktisch.

De handigste huishoudtrap voor klussen in en om huis

Deze stevige huishoudtrap van Istrix is onmisbaar in elk huishouden. Deze lichtgewicht aluminium huishoudtrap is namelijk zeer robuust en van zeer hoge kwaliteit. De trap belooft optimale stabiliteit tot 5 treden hoog. Dit trappetje is daarmee handig voor bijvoorbeeld het reinigen van ramen, het schilderen van muren of het repareren van lampen.

Dankzij de compacte vorm is de hij bovendien eenvoudig op te vouwen en op te bergen. Het model is geschikt voor vrijstaand gebruik.

De meest robuuste trap

Het grote voordeel van een telescoopladder is de compacte opberglengte. De ladder van ALDORR voldoet aan dit vereiste. Tegelijkertijd is de ladder erg robuust en stevig gebouwd, wat hem geschikt maakt voor veel verschillende klussen, zowel rondom het huis als voor professioneel gebruik.

De anti-slip poten houden hem op zijn plaats tijdens het werken en verhogen de veiligheid. De ladder is gemaakt van zeer hoge kwaliteit aluminium.

Shopgids: Alles wat je moet weten over trappen

Trappen zijn handige instrumenten die al eeuwenlang door de mens worden gebruikt. Er zijn altijd situaties geweest waarin het belangrijk is om hoge plekken te komen. Een trap helpt je daarbij. Er zijn veel verschillende soorten trappen en ladders op de markt verkrijgbaar. Om je te helpen de trap te vinden die je nodig hebt, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze handige tool.

Om snel en gemakkelijk op hoogte te werken, is een ladder een onmisbaar hulpmiddel.
(Bron: rido: 33309551/ 123rf.com)

Wat is een trap precies?

Trappen, of ladders, zijn klimgereedschappen, die bestaan uit 2 bomen met daartussen een aantal dwarsregels, ook wel trappen of treden genoemd, die je kunt beklimmen. Met een trap kun je hoge plaatsen bereiken, waar je anders niet kunt komen. Het zijn handige en eenvoudig te gebruiken instrumenten.

In de loop van de tijd zijn trappen enigszins aangepast en veranderd. Tegenwoordig kun je kiezen uit veel verschillende soorten, zoals vouwbare en multifunctionele ladders. Een vouwladder vouw je in de vorm die je nodig hebt voor je klus, of dat nou een professionele of huishoudelijke klus is. Traditioneel werden ladders gemaakt van hout, maar tegenwoordig kunnen ze worden gemaakt van nog veel meer soorten materiaal, zoals aluminium of metaal.

Welke trap moet ik kiezen voor mijn werk?

Zoals je al eerder in deze shopgids hebt kunnen lezen, zijn er veel verschillende soorten trappen verkrijgbaar. Maar welk type ladder gebruik je nou voor welke klus? Als je van plan bent om de trap voor professioneel gebruik te gebruiken, kun je het beste kiezen voor een industrieel type. Dit soorten trappen zijn ontworpen voor intensief gebruik en bieden dankzij hun eigenschappen meer stabiliteit en veiligheid voor de gebruiker. Een dergelijke trap is misschien weer overbodig als je alleen maar je ramen wilt lappen.

Een trap is een onmisbaar object voor bij jou huis of op het werk.
(Bron: Dmytro Sidelnikov: 82157011/ 123rf.com)

Het is belangrijk om de verschillen tussen de soorten trappen te kennen, aangezien ieder type trap kenmerken heeft die zijn aangepast aan het werk dat je ermee kunt uitvoeren. Hieronder vind je een handig overzicht met de meest voorkomende toepassingen van de verschillende soorten trappen die er zijn:

Materiaal van de trap Sector
Aluminium en metaal Industrieel gebruik
Logistiek
Winkelzaak
Deposito’s en magazijnen
Agrarisch
Glasvezel Industrieel onderhoud
Elektriciteit
Telefonie en telecommunicatie
Hout Bouw
Decoratie
Sanitair
Telefooninstallatie

Trappen zijn ontworpen om stabiliteit te bieden tijdens het uitvoeren van taken op hoge plekken. 
(Bron: kasto: 46471386/ 123rf.com)

Een huishoudtrap, met of zonder leuning?

Als de huishoudtrap een leuning heeft, wordt het makkelijker om op en af te stappen. Een trap met een leuning wordt in het speciaal aanbevolen voor mensen op leeftijd of gebruikers die meer stabiliteit willen of nodig hebben om de trap te gebruiken. Het grootste nadeel is dat ze meestal meer ruimte in beslag nemen dan trappen zonder leuning.

In sommige sectoren en banen, zoals in het geval van binnenschilderwerk, is de leuning meestal uitgebreid om er gereedschap in op te kunnen slaan. Sommige schildersladders bevatten bovendien een houder voor penselen of een verfpot. Dat is een handige manier om alle objecten die je nodig hebt voor je klus dichtbij de hand te houden. Let extra goed op de aanwezigheid van deze onderdelen als je die nodig hebt voor je werk.

De meeste trappen zijn erg eenvoudig te gebruiken en vereisen geen speciale kennis.
(Bron: Anna Bizoń: 122780599/ 123rf.com)

Wat is het EN 131-certificaat?

De EN 131 is de Europese norm voor ladders, vouwladders en trappen. Deze regelgeving specificeert de vereisten voor ladders en omvat de typologie, ontwerpkenmerken, afmetingen, materialen, technische vereisten en beschikbare informatie van een trap. Zo bepaalt deze norm dat geen enkele fabrikant van ladders mag beweren dat de trap meer dan 150 kg ondersteunt.

Samenvattend identificeert deze norm de minimum- en maximumkwaliteitseisen waaraan ladders moeten voldoen om in de Europese Gemeenschap te worden verkocht. Hieronder vind je een aantal van de belangrijkste vereisten:

 • De belasting mag niet meer zijn dan 150 kg. Onder dit gewicht valt zowel het gewicht van de gebruiker als van de tools.
 • De EN131-norm is niet van toepassing op krukladders.
 • De diepte van de treden moet minimaal 20 mm zijn.
 • Het is niet meer toegestaan om bij ladders (langer dan 3 meter) een ladderdeel los te kunnen koppelen.
 • De afstand tussen de treden moet uniform zijn, met een toegestane afwijking van +/- 2 mm.

Veilig werken vraagt niet alleen de juiste trap, maar in belangrijke mate ook de juiste kennis en gebruik van deze tool.
(Bron: visivasnc: 44245383/ 123rf.com)

Veiligheidstips voor het gebruik van een trap

Zoals je eerder in deze shopgids hebt kunnen lezen, brengt het gebruik van trappen bepaalde vermijdbare gevaren met zich mee. Om ongelukken of vallen te voorkomen, geven we je enkele veiligheidstips waarmee je rekening moet houden bij het werken op een ladder. Een van de belangrijkste tips is om in ieder geval nooit met meer dan één gebruiker tegelijkertijd op de ladder te gaan staan.

Hieronder vind je een aantal van de belangrijkste veiligheidstips waar je rekening mee moet houden als je met ladders werkt:

 • Leun nooit met meer dan 150 kg op de ladder. Binnen dit gewicht valt zowel het gewicht van de gebruiker als dat van het gereedschap of andere tools.
 • Werk nooit met meer dan één persoon op dezelfde ladder.
 • Probeer altijd tenminste één hand vrij te houden als je op een ladder werkt.
 • Forceer de scharniersystemen niet.
 • Zorg ervoor dat de trap goed is afgesteld en beveiligd is met een vergrendelfunctie.
 • Als je een multifunctionele ladder in de vorm van een steiger gebruikt, gebruik dan een metalen (of een ander bestendig materiaal) platform.
 • Om op een andere plaats met de ladder te werken, moet je eerst van de ladder afgaan om deze vervolgens te kunnen verplaatsen. Verplaats de ladder nooit als je er nog bovenop staat.
 • Stap altijd op en af, met je gezicht naar de ladder gericht.
 • Houd je vast aan de treden, niet aan de zijkanten, omdat de treden gemakkelijker vast te grijpen zijn in het geval je uitglijdt of valt.
 • Houd tijdens het klimmen of dalen altijd 3 contactpunten met de ladder.
 • Houd het midden van je lichaam tussen de 2 balken van de ladder.
 • Draag beschermende kleding als je op een hoogte van meer dan 3,5 m werkt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Eerder in deze shopgids heb je kunnen lezen wat de beste modellen op de markt zijn. Ook hebben we antwoord gegeven op de meest gestelde vragen over deze tool. Om er helemaal zeker van te zijn dat je de trap koopt die je voor je klus nodig hebt, vind je hieronder een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria. Het kiezen van het beste model dat bij je wensen en budget past, is geen gemakkelijke taak. Met de onderstaande lijst hopen we je te helpen bij je keuze en je leven gemakkelijker te maken.

Veiligheid

Bij het gebruik van een ladder is de veiligheid het eerste criterium waar je op moet letten. Een van de elementen waarvan het het belangrijkste is dat ze veilig zijn, zijn de treden. Het is het beste om te kiezen voor een trap met brede treden en rubberen bekleding, omdat dit helpt stabiel op de trap te blijven staan en comfortabeler te werken.

Een ander element dat niet op de ladder mag ontbreken, zijn veiligheidsstops voor bij het openen. Deze fixeren de positie en voorkomen dat de ladder tijdens het gebruik volledig opent of sluit. Veiligheidsgordels en stopscharnieren zijn andere accessoires die helpen om de stabiliteit van de ladder te garanderen.

Materiaal

Vroeger werden de trappen gemaakt van hout. Hoewel dit materiaal nog steeds wordt gebruikt, is het tegenwoordig veel normaler om een trap van aluminium of metaal tegen te komen. Deze trappen zijn sterker en lichter. Ook glasvezel trappen zie je steeds meer voorkomen. Het voordeel van deze trappen is dat ze geen elektriciteit geleiden en erg licht zijn om mee te nemen.

Wat betreft de veiligheidselementen van de trap, is het het beste als ze rubberen voeteinden hebben voor meer stabiliteit. Verder raden we aan om op zoek te gaan naar modellen met rubberen bekleding op de treden en stalen veiligheidsbeugels.

Hoogte

Trappen kunnen verschillende hoogten bereiken. Afhankelijk van je behoeften, dien je voor de een of de andere hoogte te kiezen. Trappen met 3 treden zijn meestal niet hoger dan 2 meter hoog, terwijl die met 4 treden meestal iets minder dan 3 meter hoog zijn. Deze trappen zijn ideaal om in huis, in winkels of op werkplaatsen te hebben, kortom, in ruimtes waar het over het algemeen niet nodig is om hele hoge plekjes te bereiken.

Voor professionele of grote werkzaamheden, zoals een telecommunicatie-installatie, industrieel onderhoud of reparatie van de elektriciteit, is het het beste om een telescopisch of vouwbaar model te kopen, die gemakkelijk 10 meter hoog kan worden. Dit soort modellen zijn solide, bestendig en betrouwbaar, hoewel iets duurder.

Draagbaarheid

De meeste ladders kunnen eenvoudig worden opgevouwen en vervoerd. Telescopische ladders zijn meestal gemaakt van aluminium of glasvezel, zijn daardoor licht van gewicht en kunnen gemakkelijk worden vervoerd. Deze modellen wegen meestal niet meer dan 6 of 7 kilo, waardoor je ze relatief gemakkelijk kunt verplaatsen en opbergen.

Van huishoudtrappen zijn de afmetingen meestal nog kleiner. Deze ladders wegen over het algemeen niet meer dan 5 kilo en zijn, wanneer opgevouwen, niet meer dan 30 cm breed. Ze zijn ideaal om thuis te hebben en eenvoudig op te bergen zonder teveel ruimte in beslag te nemen.

Weerstand en gewicht

Een andere aankoopcriteria die je niet mag vergeten, is de weerstand van het product en het maximale gewicht dat de trap ondersteunt. De meeste ladders zijn vervaardigd volgens de kwaliteitsnorm EN 131, wat inhoudt dat ze een maximaal gewicht van 150 kg mogen dragen. Onthoud dat dit het totale gewicht is dat de trap ondersteunt. Hieronder valt dus je eigen gewicht en het gewicht van het gereedschap en andere tools die je gebruikt.

Huishoudtrappen kunnen doorgaans minder gewicht ondersteunen. Over het algemeen ondersteunt dit type trap niet meer dan 100 kg. Steigers en andere speciale ladders kunnen vaak meer gewicht dragen. Dit zijn echter speciale gevallen die uiteraard een hoger prijskaartje hebben.

Samenvatting

Er zijn veel dagelijkse taken waarvoor je een trap of ladder moet beklimmen: een gloeilamp vervangen, een schilderij ophangen of meubels schoonmaken. Maar ook elektriciens, loodgieters en reparateurs profiteren allemaal van een goede ladder waarmee ze eenvoudig hoge plaatsen kunnen bereiken.

Er is een grote diversiteit aan trappen en ladders op de markt, ieder met zijn eigen vorm, maat en materiaal. Met zoveel aanbod kan het soms lastig zijn om de beste trap te kiezen. In deze shopgids vind je de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aanschaf van de juiste trap.

Vond je onze shopgids over trappen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: zerbor: 75174867/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies