Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

18Products analyzed

23Hours invested

9Studies researched

34Comments collected

Heb je zin in wat verfrissing, maar de gebruikelijke frisdranken zijn niet naar je smaak? Dan is tonic water zeker een goede en wat andere optie voor je, die je zeker moet uitproberen. Het kan puur gedronken worden of speciaal gemengd – de mogelijkheden met tonic water kennen bijna geen grenzen.

Daarom willen we je in deze gids kennis laten maken met dit exotische drankje en je er enkele belangrijke aspecten over vertellen. We laten je ook kennis maken met de populairste tonicproducten en helpen je langzaam vertrouwd te raken met je nieuwe lievelingsdrank. En laat ons je één ding vertellen: Dit drankje zal je op vele manieren verrassen en overtuigen.
Belangrijk om te weten

  • Tonicwater is een koolzuurhoudende frisdrank die door zijn kininegehalte een nogal bittere smaak heeft en daarom een geslaagde afwisseling biedt van de gebruikelijke niet-alcoholische drankjes. Tonicwater wordt vaak gemengd met gin om de populaire Gin Tonic cocktail te maken.
  • Veel verschillende fabrikanten en merken bieden een uitgebreid assortiment tonics aan, die zowel in blik als in glazen of plastic flessen te koop zijn in supermarkten, maar ook in speciaalzaken. Eén ding is waar: niet alle tonic is hetzelfde, want er zijn verschillende nuances in smaak.
  • Hoewel tonic water enkele gezondheidsbevorderende eigenschappen zou hebben, moeten vooral zwangere vrouwen en kleine kinderen ervan afzien het te drinken. Als algemene regel geldt dat de hoeveelheid geconsumeerd tonic water een gezond evenwicht moet zijn en niet overdadig.

Tonic: Onze selectie

Hier hebben we zeer populaire tonic water producten op een rijtje gezet en ze voor je met elkaar vergeleken, zodat je gemakkelijker een eerste overzicht van de verscheidenheid kunt krijgen en misschien op proef ten gunste van een van deze opties kunt beslissen.

Tonic: Waar moet je op letten bij je aankoop?

We willen de volgende criteria gebruiken om het je gemakkelijker te maken uit te maken welk tonic water het meest geschikt is voor jouw doeleinden en zorgen.

Portiegrootte en soort

Een cruciaal aspect bij je keuze is de portiegrootte, maar ook de soort verpakking waarin je het tonicwater kunt kopen. Dit hangt vaak af van het merk en de fabrikant, die zijn producten dan verkoopt in verpakkingen die er typisch voor zijn. Er is hier een ruim aanbod, van plastic flessen tot glazen flessen en blikjes.

Wat de portiegrootte en de hoeveelheid inhoud betreft, moet je steeds bedenken voor welk doel en onder welke omstandigheden je tonic water wilt consumeren. Als je het bijvoorbeeld eerst wilt uitproberen, kun je beter een klein blikje gebruiken. Maar als je al weet dat je veel nodig zult hebben en je het voor meerdere mensen wilt hebben, kun je grote flessen krijgen.

Er zijn ook grote verschillen in kwaliteit. Het hangt ervan af hoeveel waarde jij en je gasten eraan hechten en hoeveel geld je aan je tonic wilt uitgeven.

Voedingswaarde-informatie

Een veel voorkomend criterium met betrekking tot voedingsmiddelen of dranken is de voedingswaarde-informatie en, nauwkeuriger, het aantal calorieën per 100 milliliter of het suikergehalte.

In feite bestaat de sprankelende frisdrank echter grotendeels uit suiker, die tussen de verschillende fabrikanten maar weinig varieert.

Ingrediënten

Allereerst willen we hier een mythe ontkrachten: tonic water is geheel alcoholvrij. Pas in combinatie met sterke drank zoals gin wordt tonic een alcoholische cocktail. Omdat gin en tonic wijd en zijd bekend zijn en zeker bekender dan tonic water op zichzelf, associëren veel mensen tonic onmiddellijk met alcohol.

Een van de hoofdbestanddelen van tonic is kinine. Dit is een natuurlijk voorkomende chemische verbinding van de chinoline alkaloïden, die de drank zijn typische bittere smaak geeft. Bovendien zorgt deze aromastof ervoor dat de tonic opgloeit als hij door UV-licht verlicht wordt.

Hoewel kinine over het algemeen veilig is om te consumeren, is er tegenwoordig toch een richtlijnlimiet. Volgens dit artikel mag tonic water niet meer dan 85 mg/l kinine bevatten.

Aantal stukjes

Zoals met de portiegrootte hangt ook het aantal stukjes af van waar je de tonic precies voor nodig hebt en hoeveel je ervan nodig hebt. Als je een grote hoeveelheid koopt, is het een goed idee om niet alleen grote flessen te kopen, maar ook een pak met verschillende flessen of blikjes tonic.

Afhankelijk van welk merk en welk product je kiest, zijn er ook verschillende hoeveelheden en aantallen die je kunt kopen.

Denk van tevoren goed na over de gelegenheid waarvoor je de tonic nodig hebt en wat bijzonder geschikt is. De kwantumkorting geldt vaak voor grotere bestellingen.

Gebruik

Een ander aspect dat je moet overwegen bij je keuze voor een tonic produkt is de vraag waarvoor je de tonic precies zult gebruiken. Wil je het drinken, dan is een milder product dat niet helemaal zo bitter smaakt waarschijnlijk geschikt.

Als je het tonic water toch met een cocktail of iets dergelijks wilt mengen, is het zinvol erop te letten welke alcohol bij het tonic water hoort. Sommige sterke dranken zijn bijzonder geschikt voor een bepaalde tonic. Je moet letten op eventuele aanbevelingen van de verschillende fabrikanten of luisteren naar gevestigde tips en adviezen.

Shopgids Tonic: Alles wat je moet weten

Natuurlijk rijzen er ook vragen over dit onderwerp, omdat tonic water niet zo bekend is als andere typische frisdranken. Daarom willen we op deze plaats een aantal veel gestelde vragen beantwoorden. Misschien kunnen we al een of twee van je vragen beantwoorden.

Wat is tonic?

Tonicwater is een verfrissende drank die kinine bevat, die koolzuurvrij gemaakt is en daardoor heel sprankelend is. Het kan puur gedronken worden, maar is veel populairder als mixdrank met alcoholische stoffen zoals gin of wodka. De bittere smaak van de aromatische stof kinine geeft het een bijzonder leedvermaak, daarom wordt tonic water ook wel bittere limonade genoemd.

Het hoofdbestanddeel van tonic water is kinine. Dit wordt gevonden in de schors van de cinchona boom en heeft een positief effect op de gezondheid. (Image source: Picography / Pixabay)

Maar tonicwater is niet alleen een echte hit als drankje, want het kan ook medicinaal gebruikt worden. Vele jaren geleden werd tonic water al aanbevolen als malariaprofylaxe. In die tijd was het kininegehalte echter nog hoger dan tegenwoordig. Kinine wordt gevonden in de bast van de kinaboom en wordt algemeen beschouwd als koortsverlagend.

Welke soorten tonic zijn er?

In de beginjaren was er maar één fabrikant bekend voor zijn tonicwater en was er dus vooral één merk, maar tegenwoordig is het aanbod van fabrikanten en merken heel gevarieerd. Nu de longdrink gin en tonic steeds populairder is geworden en er talloze gin distilleerderijen zijn verrezen, hebben steeds meer bedrijven zich toegelegd op de productie van tonic water.

Er zijn ook wat verschillen in smaak tussen de verschillende soorten. Afhankelijk van het Chinese gehalte kan tonic water wat milder of juist heel bitter zijn. Er zijn ook enkele bijzondere smaken. Tonicwater kan daarom in principe in vier smaken verdeeld worden: neutraal/klassiek, droog/licht, kruidig/scherp en fruitig/bloemig.

Wat kost tonic?

De prijs van tonic water hangt natuurlijk af van verschillende factoren, zoals hoeveelheid of merk. De volgende tabel is bedoeld om je een ruw overzicht te geven van de mogelijke prijsklasse voor verschillende tonic waters. Het pretendeert echter niet uitputtend te zijn.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (1-5 €) Goedkopere merken, vaak verkocht in supermarkten (voorbeeld: Schweppes)
Middelhooggeprijsd (6-10 €) Middeldure merken, verkocht in geselecteerde supermarkten of speciaalzaken (voorbeeld: Fever-Tree)
Hooggeprijsd (€10+) zeer goede en hoogstaande tonic, meestal verkocht in gespecialiseerde winkels of bij speciale online handelaars (voorbeeld: Gents Swiss Roots Tonic Water)

Wat is het voordeel van tonic?

Tonic als drank smaakt niet alleen goed, maar brengt ook een gevarieerde verfrissing. Dit is vooral goed voor wie genoeg krijgt van de gebruikelijke frisdranken en eens iets anders wil proberen. Bovendien zijn de mogelijkheden met tonic water heel divers, want je kunt het puur drinken, maar ook mengen met verschillende soorten alcohol om er een heerlijke cocktail op ijs van te maken. De soorten binnen tonic water variëren ook in smaak.

Bovendien kan de kinine in tonic water gezondheidsbevorderende aspecten hebben. In hanteerbare hoeveelheden is kinine vaak gebruikt als geneesmiddel in de vorm van koortsverlager, pijnstiller of spierverslapper. Het kan ook profylactisch helpen tegen malaria. Vooral de populaire cocktail gin en tonic staat bekend om zijn gezonde werking.

Zowel het feit dat deze longdrink zeer weinig calorieën bevat, in tegenstelling tot veel andere zoete mixdranken, als het feit dat de natuurlijke ingrediënten en kruiden die in jenever zitten onze organen en ons cardiovasculaire systeem stimuleren, dragen bij tot het gezondheidsbevorderende effect ervan.

Overigens heeft tonic water ook een bijzonder effect te bieden, dat zeker op elk feest een echte hit kan zijn: Door de kinine in tonic water gloeit het op als je het in de buurt van UV stralen brengt.

Wie moet liever geen tonic drinken?

Hoewel de vorige vraag suggereerde dat het consumeren van tonic water onschadelijk of zelfs heilzaam voor je gezondheid kan zijn, moet je toch heel voorzichtig zijn met de hoeveelheid tonic die je consumeert. Overmatige consumptie van tonic water kan misselijkheid en zelfs visuele stoornissen veroorzaken.

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven moeten tonic water helemaal vermijden, omdat het ongeboren kind of de zuigeling afhankelijk kan worden van kinine en ontwenningsverschijnselen kan krijgen. Om deze reden wordt de consumptie van tonic water ook meestal afgeraden voor jongere kinderen.

Een andere groep die tonic water moet vermijden bestaat uit mensen die worstelen met tinnitus, want tonic water kan de symptomen verergeren en ertoe bijdragen dat de aandoening langer aanhoudt.

Hoe meng je een drankje met tonic?

Afhankelijk van de smaak en het merk van tonic water, moet je letten op welke alcohol er het beste bij past. Fabrikanten geven vaak aanbevelingen als je het tonicwater koopt. De juiste en gewenste mengverhouding is ook belangrijk bij de volgende stap en natuurlijk de passende extra’s zoals fruit, suiker of andere smaakmakers die de smaak van de specifieke cocktail uitmaken. Het enige dat nu nog ontbreekt is het juiste cocktailglas.

Typische cocktails met tonicwater zijn de gin en tonic zowel als de wodka tonic of zelfs tequila tonic.

Samenvatting

We hopen dat we je in deze gids wat nieuwe informatie over tonic water hebben kunnen geven en dat we je misschien zelfs hebben kunnen overtuigen om een of twee tonic waters uit te proberen of zelfs om een gin en tonic te bestellen op je volgende feestje of bar. Met kennis over de ingrediënten, fabrikanten, verschillende merken en effecten van kinine, kun je nu zeker schitteren.

Je hoeft je niet al te veel zorgen te maken over je gezondheid, want de normale consumptie en het genieten van tonicwater is onschadelijk en kan in sommige opzichten zelfs een gunstig effect hebben op je lichaam en je gezondheid. Zorg er alleen voor dat je het niet overdrijft: af en toe een of twee glazen kan beslist geen kwaad, maar op de lange duur moet je het ook niet overdrijven.

Omslagfoto: Vlad Tchompalov / unsplash

Reviews