Last updated: 17-08-2021

How we pick our products

8Products analyzed

15Hours invested

2Studies researched

61Comments collected

Vandaag hebben we het over het thermische glas, een houder die je drank een paar uur warm of koud houdt, zodat je er langer van kunt genieten.

Het thermische glas is ook een uitstekende optie voor wie een alternatief zoekt om de afvalproductie te verminderen, want de houder is gemaakt van afwasbaar, herbruikbaar materiaal, dat geen geur, smaak of kleur oppikt.

Een ander voordeel is dat je het thermische glas mee kunt nemen naar je werk en naar college, want het heeft een deksel. Heb je belangstelling? Lees dan verder in dit artikel, want we gaan in op alle voordelen van het product, welke eigenschappen van het ene model op het andere veranderen, hoe je het ideale kunt kiezen en geven enkele suggesties voor de aankoop.
Belangrijk om te weten

 • Meestal is de thermobeker van roestvast staal (maar er zijn ook modellen van kunststof, acryl, keramiek en aluminium), hij heeft een afsluitend deksel, dat de temperatuur (warm of koud) drie tot twaalf uur vasthoudt, en heeft een inhoud van 200 tot 500 ml.
 • De thermobeker kan effen afgewerkt worden, gekleurd, bedrukt, met leuke of motiverende boodschappen. Je vindt ook modellen met rietje, filter, handvatten om gemakkelijk mee te nemen, zuignap om op de tafel te bevestigen, digitaal paneel en nog veel meer.
 • Behalve de traditionele thermo beker voor koffie, is er ook een versie voor bier. Maar in het algemeen is elk model thermobeker voldoende om de drank op temperatuur te houden, warm of koud.

Thermobeker: Onze selectie

Shopgids thermobeker: Alles wat je moet weten

Er is niets heerlijker dan ‘s middags een pauze te nemen om te genieten van een warme koffie met een fris aroma en een frisse smaak. Met een thermosbeker kun je dat moment van genot ook hebben als je niet thuis bent, op school, op je werk of op reis.

Imagem de uma mulher tomando café em um copo térmico durante um acampamento.

Met de thermosbeker kun je op elk moment en op elke plaats genieten van warme en verse koffie. (Bron: Olena Yakobchuk / 123RF)

Wat is een thermosbeker?

De thermosbeker gebruikt dezelfde technologie als de thermosfles (in 1892 gemaakt door de Schotse fysicochemicus James Dewar), die erin bestaat de vloeistof in een houder te isoleren om de uitwisseling van warmte tussen de drank en de omgeving te voorkomen en de temperatuur langer constant te houden.

Natuurlijk is er wat vooruitgang geboekt, zoals gegarandeerde temperatuurbehoud, speciale verzegeling en interessante kenmerken als rietje, filter, handvatten en verschillende ontwerpen, maar de essentie blijft hetzelfde.

Als de drank warm is, kan de thermobeker de temperatuur drie tot zes uur vasthouden. Als de drank koud is, neemt deze tijd toe tot 8 tot 12 uur.

Wat zijn de voordelen van een thermosglas?

Het grootste voordeel is natuurlijk dat de drank langer op de gewenste temperatuur blijft. Maar daar houdt het niet op. Er is een oneindigheid aan modellen en de thermische beker kan gemaakt zijn van plastic, acryl, aluminium, keramiek en roestvrij staal, waarbij dit laatste materiaal het meest efficiënt is. De inhoud varieert van 200 tot 500 ml en de glazen kunnen verschillende vormen hebben.

De thermo beker is ideaal voor dranken van verschillende temperaturen: heet, zoals thee, melk en koffie; fris, zoals water en sap; en koud, zoals frisdrank en zelfs bier.

De thermo beker is geschikt voor warme en koude dranken.

Om de Thermosbeker zijn functie te laten behouden en langer mee te laten gaan, moet je hem met enige zorg hanteren, zoals vermijden dat hij valt, wassen met de zachte kant van de spons om krassen op de houder te voorkomen en de Thermosbeker niet in de koelkast (vooral niet in het vriesvak) en ook niet in de magnetron zetten.

Om meer over de voor- en nadelen te weten te komen, kijk je op:

Advantages
 • Houdt de drank drie tot zes uur warm
 • Houdt de drank acht tot twaalf uur koud
 • Er zijn modellen van kunststof, acryl, keramiek, aluminium of roestvrij staal
 • Je vindt versies van 200 tot 500 ml
 • Het deksel sluit de fles af zodat de drank niet lekt
Disadvantages
 • Als de beker niet goed gesloten is, verandert de temperatuur van de drank

Fles, mok of thermobeker: Welk model is het ideaal voor mijn behoeften?

Als het tijd is om een thermosfles te kopen, kom je een voorwerp tegen dat erg op elkaar lijkt qua functionaliteit, minimale en maximale inhoud, vorm en materiaalsamenstelling: de thermosbeker. Het verschil tussen de twee is dat de thermische beker een handvat aan de zijkant heeft.

Imagem de uma moça tomando café em um copo descartável.

De thermische beker is een uitstekend alternatief voor wie minder afval wil produceren. (Bron: Bruce Mars / Pexels)

De thermosfles lijkt er ook erg op, behalve de grotere maximum inhoud, de aanwezigheid van een ampul die de drank isoleert van de buitenste coating van de fles en de drukdop. We hebben de modellen vergeleken in de tabel hieronder, kijk maar.

Thermisch glas Thermische fles
Capaciteit 200 tot 500 ml 500 ml tot 3L
Materiaal Kunststof, acryl aluminium, keramiek of roestvrij staal aluminium of roestvrij staal
Verzegeling Door schroefdop, hermetisch, vacuüm of snelklik Schroefdop, pers- of klapdeksel

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met zoveel keuzemogelijkheden op de markt, kun je het wat moeilijk vinden om het ideale thermische bekermodel te kiezen. Maar behalve de vormgeving, die uitsluitend van persoonlijke smaak afhangt, zijn sommige aspecten voor dit accessoire essentieel

 • Materiaal
 • Maat
 • Deksel
 • Vergrendelingssysteem
 • Ontwerp
 • Extra functies

We zullen elk onderdeel in detail langs deze sectie uitleggen.

Materiaal

Het materiaal dat bij de vervaardiging van de thermosbeker gebruikt wordt, maakt veel uit voor de efficiëntie (of inefficiëntie) van het product. De modellen van plastic en acryl zijn thermoresistent, maar ze kunnen de temperatuur niet lang vasthouden en geven die door aan de buitenkant van de beker.

Aluminium daarentegen houdt de temperatuur van de drank veel langer vast, maar de warmteoverdracht is erg groot en je kunt zelfs je handen verbranden als de drank in de beker te heet is.

Als je een aluminium thermobeker gaat kopen, kies dan een model met dubbele laag materiaal of een versie met rubberen afwerking, die de warmte een beetje isoleert.

Je vindt ook enkele modellen van keramiek, die, hoewel ze de warmte langer vasthouden, de beker met een erg hoge temperatuur achterlaten (het geheim is een model met dubbele wand te kiezen).

Maar het ideale materiaal voor een thermosglas is roestvrij staal, dat de warmte van de drank vasthoudt zonder dat je het merkt als je de fles aanraakt, geen geur, kleur of smaak oppikt, niet roest, zeer goed bestand is tegen vallen (hoewel het plastic deksel dat niet is) en een uitstekende duurzaamheid heeft.

Grootte

Geef bij de keuze van een thermosglas voorrang aan de grootte van het bakje. Drink je de hele dag door veel koffie (of een andere drank naar keuze), kies dan een model met een inhoud van 500 ml.

Drink je echter alleen op bepaalde momenten van de dag en voldoet een kleinere hoeveelheid, dan volstaat een model met een inhoud van 350 ml. In dit geval kun je ook kiezen voor een thermosbeker.

Mulher agasalhada em montanha com neve bebendo café em copo térmico.

Als je veel koffie drinkt en op verschillende tijdstippen van de dag, is het de moeite waard een grotere thermosbeker te kopen met een inhoud van 500 ml. (Bron: Alena Ozerova / 123RF)

Deksel

Bij de keuze van een thermosglas moet je er rekening mee houden dat het deksel een even belangrijke functie heeft als het materiaal van de fles, want dit stuk is verantwoordelijk voor het afsluiten van de fles (houdt de ideale temperatuur langer vast).

Daarom moet het een goed sluitsysteem hebben (schroef of fitting) om te voorkomen dat de drank in je tas of rugzak lekt. Sommige modellen zijn voorzien van een veiligheidsslot, dus het is de moeite waard er een met deze eigenschap te kopen.

Sluitsystemen

Thermische glazen kunnen vier sluitsystemen hebben (ze kunnen elkaar aanvullen): hermetisch, vacuüm, snelklik en schroef.

De hermetische en vacuüm modellen lijken erg op elkaar: het glas is volledig afgesloten, zodat geen lucht kan binnendringen. Deze sluitingsstijl helpt de eigenschappen, smaak en aroma van de drank te bewaren. Bovendien condenseren hete vloeistoffen niet in de beker.

De thermosbeker met schroefdop moet aan de binnenkant van de fles met rubber afgesloten zijn, want deze sluitingswijze geeft het grootste risico op lekkage.

De modellen met snel-klik sluiting zijn het eenvoudigst te openen en te sluiten, want je hoeft alleen maar op een knop te drukken. Over het algemeen heeft de snelle kliksluiting een vergrendelingssysteem voor het deksel, dat ook gemakkelijk te hanteren is.

Ontwerp

Tegenwoordig investeren bedrijven veel in het ontwerp van thermosglazen. Er zijn modellen met bloemen, geometrische, etnische, poá-prints, leuke boodschappen, motiverende, vlaggen van voetbalteams, landen en personages.

Imagem de um copo térmico rosa.

Een kenmerk van de thermische glazen is de kleurrijke en leuke vormgeving. (Bron: Pixabay / Pexels)

Voor kinderen hebben de thermische brillen prints van superhelden, prinsessen en populaire tekeningen uit het kinderuniversum. Je kunt ook gepersonaliseerde modellen vinden met de naam van je kind.

Extra mogelijkheden

Je thermosbeker kan geleverd worden met enkele extra mogelijkheden, dat zijn

 • Dubbele opening: groter voor koude vloeistoffen en kleiner voor warme vloeistoffen
 • Filter
 • Flesopener aan het deksel van de beker bevestigd
 • Zuignap of magneet aan de onderkant van het glas (buitenste deel), om vallen te voorkomen
 • Slimme beker, die de temperatuur van het drankje toont op een LED display op het deksel
 • Met infuser om thee in het kopje te bereiden
 • Met pers om koffie in het kopje te bereiden.

(Uitgelichte afbeelding bron: David Bares / Pexels)

Reviews