Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

34Onderzochte producten

49Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote patio reiniger test 2022. Hier presenteren we alle patio reinigers die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste terrasreiniger voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een patio reiniger wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Patio reinigers kunnen voor allerlei soorten vloerbedekking gebruikt worden. Voor tere vloeren zijn er speciale borstels en huismiddeltjes die je kunt gebruiken.
 • Er zijn verschillende patio reinigers die je kunt gebruiken. Er is een onderscheid tussen elektrische terrasreinigers en terrasreinigers met hogedrukreiniging.
 • De werking van de hogedrukreiniger maakt het mogelijk hardnekkig vuil op vele vloerbekledingen op een milieuvriendelijke manier te verwijderen.

Terrasreiniger: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een terrasreiniger koopt

Wat is een terrasreiniger?

Een terrasreiniger is een apparaat dat lijkt op een bezem of een stofzuiger. Het wordt gebruikt om onzuiverheden zoals mos, algen en vuil van patio’s of diverse vloeroppervlakken buitenshuis te verwijderen.

Een schoon terras is een fijne plek om de zomerdagen door te brengen. (Image source: pixabay.com / Stocksnap)

Je hebt een aantal mogelijkheden van gereedschap dat je kunt gebruiken om schoon te maken. De klassieke optie is om de vloer schoon te maken met een bezem of schrobber. Deze optie is ook nu nog populair, maar je moet er veel kracht voor gebruiken.

Als je een verkeerde houding aanneemt, kan dat rugpijn veroorzaken. Als alternatief zijn er elektrisch aangedreven terrasreinigers. Deze maken je werk gemakkelijker met automatische borstels.

Voor welke vloeren kan ik een terrasreiniger gebruiken?

Een terrasreiniger kan voor allerlei vloeren gebruikt worden. Het maakt niet uit of het een houten of natuurstenen patio is, een looppad of een verharde oprit. Sommige vloeren hebben echter meer onderhoud nodig dan andere.

Gevoelige vloeren zoals travertijn of zandsteen kunnen door hoge druk beschadigd worden. Bij een houten vloer is het belangrijk op te letten dat je niet te nat schoonmaakt. Anders kan het hout opzwellen. Bij het kopen is het raadzaam je ervan te vergewissen dat de borstels geschikt zijn voor je vloer.

De mogelijkheid om de waterdruk te regelen is ook belangrijk. Een terrasreiniger met hogedrukreiniger is een goede oplossing voor gevoelige vloeren, want je hebt de mogelijkheid de waterdruk te regelen.

Hoeveel kost een terrasreiniger?

Er is een ruime keuze aan patio reinigers met verschillende functies. Hoe meer functies en bv. verschillende opzetstukken de terrasreiniger heeft, hoe duurder hij zal zijn. Hier volgt een overzicht van de populairste terrasreinigers:

Type Prijsklasse (Euro)
Mechanische terrasreiniger ca. 30 – 200 Euro
Terrasreiniger met hogedrukreiniger ca. 90 – 350 Euro

Hoewel terrasreinigers met hogedrukreiniger gemiddeld duurder zijn, overtuigen ze door hun lage waterverbruik en milieuvriendelijke aard.

Welke alternatieven zijn er voor terrasreinigers?

Tegenwoordig is er een ruime keuze aan schoonmaakgerei voor gebruik buitenshuis. Als alternatief voor terrasreiniger kun je de volgende producten gebruiken

 • Schrobber: De robuuste borstelharen van de schrobber maken het mogelijk hardnekkig vuil te verwijderen. Je kunt als optie een doek om de borstel wikkelen. Dit wordt aanbevolen voor kwetsbare vloeren. Met de juiste schoonmaakmiddelen kun je mos en dergelijke verwijderen. Draag in elk geval handschoenen, want de schoonmaakmiddelen kunnen chemische stoffen bevatten en de huid beschadigen
 • Bezem: Een bezem heeft zachtere borstelharen dan een schrobber. Soms is een grondige veegbeurt van het oppervlak voldoende om vuil te verwijderen.

Beide alternatieven kunnen gebruikt worden in combinatie met de elektrische terrasreiniger. Zo kun je eerst de vloer vegen om het grove vuil te verwijderen. Met behulp van de elektrische terrasreiniger kun je aan de diepe reiniging beginnen.

Besluit: Welke soorten terrasreinigers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je besluit je patio schoon te maken, heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld teruggaan naar de klassieke versie met een schrobber of bezem. Tegenwoordig kun je echter kiezen uit de volgende patio reinigers

 • Elektrische terrasreiniger
 • Patio reiniger met hogedrukreiniger

De hanteerbaarheid en het toepassingsgebied van de verschillende terrasreinigers hebben voor- en nadelen. Afhankelijk van de vloerbedekking waarvoor je de terrasreiniger wilt gebruiken, is een ander apparaat geschikt voor je. In het volgende deel willen we de beslissing voor je gemakkelijker maken.

Wat zijn de kenmerken van een elektrische terrasreiniger en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals reeds gezegd heeft een terrasreiniger een stofzuigerachtige vorm. Met zijn lange steel kunnen grote oppervlakken gemakkelijk en comfortabel schoongemaakt worden. De patio reiniger heeft een krachtige motor die de borstel aandrijft en op het lichtnet wordt aangesloten.

Meestal heeft de terrasreiniger verschillende borstels die vervangen kunnen worden, zoals een rol- of voegborstel. De rolborstel is uitstekend geschikt voor veel verschillende vloerbedekkingen, zoals hout, steen of tegels. De spleetborstel helpt om onkruid uit de spleten te verwijderen.

De borstelkop is geborduurd met zachte nylon borstelharen die het oppervlak aandachtig en grondig reinigen door rond te draaien. De terrasreiniger heeft een geïntegreerde waterstraal in de borstelrollen, die dan het vuil kan wegspoelen. Omdat je de draaisnelheid kunt instellen, hoef je je geen zorgen te maken over het beschadigen van je vloerbedekking.

Voordelen
 • Snelle reiniging van grote oppervlakken
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Kan op vele oppervlakken gebruikt worden
Nadelen
 • Borstels voor verschillende vloerbedekkingen moeten meestal apart gekocht worden
 • Vereist een elektrische voeding

Let er bij aankoop op dat de druk van de borstel traploos ingesteld kan worden. Zo kun je veel verschillende oppervlakken schoonmaken zonder ze te beschadigen. Er zijn ook veel terrasreinigers met het zogenaamde “hovercraft effect”. De terrasreiniger drijft over de vloer en je kunt de vloer schoonmaken zonder veel moeite.

Wat onderscheidt een terrasreiniger van een hogedrukreiniger en wat zijn de voor- en nadelen?

De terrasreiniger met hogedrukreiniger lijkt erg op de elektrische terrasreiniger, maar hier is de hogedrukslang in het apparaat geïntegreerd. De hogedrukreiniger is veel sterker dan de gewone terrasreiniger omdat de waterdruk hoger is.

Hiermee kun je hardnekkig vuil gericht verwijderen. Er zijn modellen waarbij de hogedrukslang vervangen is door de borstel en als een straal door het watermondstuk naar buiten komt. Als alternatief is de hogedrukslang in de borstel geïntegreerd. Dit verwijdert het vuil zonder dat het water omhoog spuit.

Voordelen
 • Verwijdert snel hardnekkig vuil
 • Waterbesparend
 • Geschikt voor grote oppervlakken
Nadelen
 • Netstroom nodig
 • Bij verkeerd gebruik kan de vloerbedekking beschadigd worden
 • Duur in aanschaf

Als je een terrasreiniger koopt, let er dan op dat je er een kiest met regelbare waterdruk. Dit bespaart water en stelt je in staat de druk individueel af te stemmen op het vloeroppervlak.

Hoe hoger de druk, hoe gemakkelijker het is om hardnekkige vlekken en vuil te verwijderen.

Hoewel de hogedrukreiniger uitstekend geschikt is om vuil snel te verwijderen, kan de vloerbedekking beschadigd worden als de druk te hoog is. Vooral houten vlonders kunnen door te veel druk afschilferen of ruw worden. Het is raadzaam om voor dit soort vloerbedekking alternatieve schoonmaakmethodes te kiezen, zoals de elektrische terrasreiniger met een speciale houten terrasborstel.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om patio reinigers te vergelijken en te evalueren

Hieronder laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke patio reinigers. De criteria die je kunt gebruiken om patio reinigers met elkaar te vergelijken bestaan uit

 • Vloerbedekking
 • Waterverbruik
 • Borstels
 • Drukinstelling
 • Hantering & Werking

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria.

Vloerbedekking

Verschillende vloerbedekkingenhebben verschillende eisen. In het algemeen kun je veel vloerbedekkingen schoonmaken met de elektrische terrasreiniger, want er zijn verschillende borstels die voor veel doeleinden gebruikt kunnen worden. Let echter op de aanwijzingen van de fabrikant.

Houten vloeren zijn gevoelige vloeren die voorzichtig schoongemaakt moeten worden. (Image source: unsplash.com / Camylla Battani)

Bij het gebruik van terrasreinigers met hogedrukreinigers is het belangrijk om met een lichte druk te beginnen. Als de druk te hoog is en de afstand te kort, kun je kwetsbare vloerbedekking zoals zandsteen of travertijn beschadigen. Zoals reeds gezegd, is de hogedrukreiniger niet aan te bevelen voor houten vloeren, omdat hij de vloerbedekking kan scheuren en beschadigen.

Waterverbruik

Waterverbruik is een belangrijke factor om milieuvriendelijk en doeltreffend te zijn. Bij het kopen moet je op twee dingen letten

 • Dewaterstroom, dit bepaalt hoe snel water op een klein oppervlak wordt gespoten. Dit maakt het werk gemakkelijker.
 • Waterdruk (bar), dit bepaalt de kracht waarmee het water wordt gespoten. Ook hier geldt: hoe hoger de druk, hoe beter het vuil verwijderd wordt.

Met een hogedrukreiniger voor patio’s kun je verwachten dat je tot 600 liter water per uur gebruikt bij een waterdruk van 140 bar. Ter vergelijking: een tuinslang heeft een maximale waterdruk van zes bar en er wordt tot 8 keer meer water gebruikt.

Ook al is de hogedrukreiniger duurder, hij overtuigt door zijn milieuvriendelijke karakter. In tegenstelling tot een tuinslang verbruikt hij gemiddeld veel minder water.

Borstels

De verschillende terrasreinigers hebben een ruime keuze aan borstels die je voor je vloer kunt kiezen. De meeste borstels zijn voorzien van nylon borstelharen die een zachte reiniging mogelijk maken.

Patio reinigers met rolborstels kunnen gebruikt worden voor vele vloeren, zoals stenen of tegels. De voegenborstel maakt het mogelijk om speciaal spleten in bv. stoeptegels schoon te maken. Als je patio van hout is, kun je een speciale houtborstel kopen die je vloer voorzichtig schoonmaakt.

Drukinstelling

De drukinstelling van je terrasreiniger is een belangrijke factor bij je keuze. Hiermee kun je bepalen hoeveel druk er op je vloer wordt uitgeoefend en je voorkomt beschadiging van de vloer. Druk (bar), is de kracht waarmee het water wordt uitgestoten.

Zoals eerder gezegd, hoe hoger de druk, hoe gemakkelijker het vuil te verwijderen is. De meeste hogedrukreinigers hebben een druk van ongeveer 110 bar, wat perfect is voor patio- en looppaden.

Hantering & Bediening

Om snel en doeltreffend te kunnen schoonmaken, is het belangrijk aandacht te besteden aan de hantering en bediening van het apparaat. Om rugvriendelijk te kunnen schoonmaken, moet je ervoor zorgen dat de terrasreiniger een telescopische steel heeft en een laag gewicht.

Zoals reeds gezegd, is ook de mogelijkheid om druk in te stellen een belangrijk keuzecriterium. Als je een bijzonder groot terras hebt, koop je best een terrasreiniger met een lang snoer. Zo kun je het hele gebied schoonmaken zonder het netsnoer te moeten vervangen.

Wetenswaardigheden over terrasreinigers

Welke soorten terrasreinigers zijn er?

Er zijn veel verschillende producten om je patio grondig schoon te maken. Je kunt kiezen voor huismiddeltjes of voor schoonmaakmiddelen uit de supermarkt. De meeste hiervan bevatten echter chemische stoffen en zijn dus niet milieuvriendelijk.

Ook al zijn chemische schoonmaakmiddelen krachtig, toch moet je het gebruik ervan vermijden. Ze zijn schadelijk voor het milieu en de meeste ervan komen in het water terecht in de weiden of groeven van de terrassen en spoelen zo rechtstreeks in het grondwater. Gebruik huismiddeltjes of hogedrukreinigers. Deze zullen het meeste vuil grondig verwijderen.

Hoe kan ik mijn houten terras schoonmaken?

Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden bij het schoonmaken van houten vlonders. Het is raadzaam de houten vloer niet met een hogedrukreiniger schoon te maken.

Bovendien zijn de meeste schoonmaakmiddelen te agressief. Om het schoonmaken voor jou gemakkelijker te maken, hebben we een lijst van 5 stappen samengesteld die je helpen je houten terras voorzichtig schoon te maken

 1. Veeg grof vuil van het terras met een bezem. Zorg ervoor dat de bezem zachte borstelharen heeft, om de vloerbedekking niet te beschadigen.
 2. Spuit de vloer helemaal nat met een tuinslang
 3. Nu kun je of water met afwasmiddel gebruiken of water met soda.
  1. Meng een paar straaltjes afwasmiddel door heet water. Strooi het mengsel over de vloer en schrob het grondig met een bezem of dweil. Daarna kun je het vuil met koud water afspoelen.
  2. Meng soda en water door elkaar. Breng het mengsel met een kwast op de vloerplanken aan. Laat het enkele uren inwerken en spoel het dan af met schoon water.
 4. Laat de vlonder minstens 24 uur drogen. Dit voorkomt dat vocht zich ophoopt in de houten vloer.
 5. Onderhoud het houten terras met speciale houtolie. Dit beschermt het hout en voorkomt ongelijkmatige verkleuring of schimmelbederf.

Zure producten tasten het hout aan en beschadigen het. Gebruik in plaats daarvan milieuvriendelijke huismiddeltjes.

Beeldbron: 123rf.com / Bouvier Sandrine

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies