Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

17Products analyzed

15Hours invested

5Studies researched

67Comments collected

Telescopische ladders zijn uiterst praktisch. Door hun telescopisch mechanisme kunnen ze tot een vijfde van hun uitgetrokken lengte worden ingeklapt. Daarom kunnen ze ook zonder veel moeite vervoerd en opgeslagen worden. Het uittrekken en vooral intrekken ervan vergt in het begin wat oefening.

Dit kan echter zonder veel moeite geleerd worden. Onze grote telescopische ladder test 2023 helpt je de beste telescopische ladder voor jou te kiezen. We hebben de voor- en nadelen van enkele en vouwladders op een rijtje gezet en verdere vergelijkingen gemaakt. Op deze manier willen we je aankoopbeslissingsproces vereenvoudigen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Telescopische ladders kunnen tot een bijzonder kleine vorm in elkaar geschoven worden. Daarom zijn ze goed geschikt voor mensen met weinig opberg- en transportruimte.
  • Er wordt onderscheid gemaakt tussen aanleun- en vouwladders. Beide soorten zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar. Het voordeel van vouwladders is dat ze nergens tegenaan geleund hoeven te worden.
  • Als je ze uit elkaar trekt, moet je zorgvuldig controleren of alle elementen op hun plaats vastzitten. En als je ze samen trekt, wees dan voorzichtig dat je vingers niet tussen de sporten verstrikt raken. Er is gevaar voor verwondingen.

Telescopische ladder: Onze selectie

Telescopische ladder: koop- en beoordelingscriteria

We tonen je dan de criteria die je moet gebruiken om een keuze te maken tussen de vele telescopische ladders. De kenmerken die je moet gebruiken om te beslissen zijn als volgt:

In de volgende paragrafen vertellen we je precies wat de afzonderlijke criteria zijn.

Lengte

De lengte is het belangrijkste criterium voor een telescopische ladder. Het bepaalt immers hoe hoog je kunt komen. Denk dus goed na over waar je de ladder voor nodig hebt. De meeste telescoopladders zijn tussen 3,20 en 5 meter lang.

Er zij echter op gewezen dat de lengte van de ladder niet gelijk is aan de zogenaamde werkhoogte. Omdat de ladder nooit verticaal geplaatst kan worden. In het algemeen is het aan te bevelen de ladder in een hoek van 70 graden ten opzichte van een muur te plaatsen.

Ook moet je om veiligheidsredenen niet op de bovenste sport van je ladder gaan staan. Als werkhoogte geldt een afstand van 1,50 meter boven je standpunt. De werkhoogte is dus nog steeds hoger dan de lengte van de ladder.

Dus als er een werkhoogte gegeven is, moet je die als referentie gebruiken. Als er geen werkhoogte gegeven is, kun je die vrij gemakkelijk uit de lengte van de ladder berekenen. Vermenigvuldig de lengte van de ladder met een factor 1.064. Bijvoorbeeld, als je een ladder hebt die 4 meter lang is. De werkhoogte is: 4 x 1,064 = 4,26 meter.

Afmetingen van de opgevouwen

ladder Het voordeel van een telescopische ladder boven andere ladders is dat ze veel minder ruimte innemen bij opslag en vervoer. Daarom moet je goed kijken naar de afmetingen van de telescopische ladder.

In principe is een langere ladder natuurlijk nog steeds iets langer dan een kortere, ook als hij opgevouwen is. Toch zijn er hier verschillen waar je rekening mee moet houden als je beperkte opslagruimte hebt.

In principe kunnen vouwladders in elkaar geschoven of opgevouwen worden tot een kortere lengte dan zuivere enkele ladders. We zullen de gedetailleerde voor- en nadelen van vouwladders later bespreken.

Maximaal draagvermogen

Het maximaal draagvermogen beschrijft het maximale gewicht dat de ladder kan dragen. Dit is vooral belangrijk als je zware machines op de ladder wilt gebruiken. Vergeet niet rekening te houden met je eigen gewicht. De meeste telescoopladders hebben een maximaal draagvermogen van 150 kilo. In de meeste gevallen is dit voldoende en zou het je keuze niet moeten beperken.

Toch moet je er zeker van zijn dat de ladder die je kiest dit draag vermogen heeft.

Het draagvermogen heeft betrekking op één sport. Dit betekent dat als twee personen, die elk 80 kg wegen, op de ladder gaan staan, het maximale draagvermogen niet overschreden wordt. Met andere woorden, het gewicht wordt niet toegevoegd.

Sportinterval / Aantal sporten

In principe is het sportinterval kleiner, hoe gemakkelijker de ladder te beklimmen is. Dit is vooral belangrijk als je niet al te goed ter been bent of als je extra gewicht de ladder op moet dragen. Alleen voor bijzonder lange mensen kan een grotere afstand tussen de treden het klimmen vergemakkelijken.

Het sportinterval varieert van 25 tot 40 cm, afhankelijk van de ladder. Vaak wordt het aantal sporten gegeven in plaats van het sportinterval. De algemene regel hier is dat hoe meer sporten, hoe beter. Sommige modellen bieden ook in hoogte verstelbare sporten.

Gewicht

Het gewicht hangt af van verschillende factoren, en daarom varieert het ook sterk. Het gaat om factoren als lengte, het materiaal waarvan de ladder gemaakt is en de draagkracht.

Vouwladders hebben de neiging zwaarder te zijn dan losse ladders.

Kijk daarom bij het overwegen van gewicht altijd eerst naar de andere criteria. Een ladder die zo licht mogelijk is, heeft geen zin als hij te kort is. Korte ladders, met een lengte van 3,20 meter, wegen ongeveer 9 – 10 kilo.

Daarentegen kan een ladder van 5 meter tot 18 kilo wegen. Natuurlijk is het zinvol geen ladder te kopen die onnodig zwaar is. Als een lichtere ladder ook aan je eisen voldoet, moet je de lichtere kiezen.

Overeenstemming met normen (voor commercieel gebruik)

Ladders voor commercieel gebruik moeten voldoen aan de Europese norm EN 131. Als je een ladder voor persoonlijk gebruik zoekt, hoeft de ladder niet aan deze norm te voldoen. Deze norm kan echter ook gezien worden als een soort veiligheidszegel, en daarom raden we aan er in elk geval aandacht aan te besteden.

Telescopische ladders: Veel gestelde vragen en antwoorden

We hebben vragen over telescoopladders uitgezocht. We beantwoorden ze in de volgende paragrafen. Na ze gelezen te hebben, ken je alle belangrijke achtergrondinformatie.

Voor wie is een telescopische ladder geschikt?

Telescopische ladders hebben ten opzichte van andere ladders het voordeel dat ze in elkaar geschoven kunnen worden. Dit betekent dat ze plaatsbesparend opgeborgen en vervoerd kunnen worden. Telescopische ladders zijn dan ook geschikt voor iedereen die niet veel berg- of transportruimte voor zijn ladder heeft.

teleskopleiter-test

Korte telescopische ladders zijn ook geschikt om te kamperen. Als ze niet meer nodig zijn, kunnen ze zonder problemen opgevouwen en in de auto opgeborgen worden. (Image source: Michael Aleo / Unsplash)

Dit voordeel wordt betaald door een iets hoger gewicht. Dus als het belangrijk voor je is dat je een ladder hebt die zo licht mogelijk is, is een andere ladder misschien een betere keuze. We vonden echter slechts kleine verschillen in gewicht.

Welke soorten telescopische ladders zijn er?

In het algemeen zijn er twee alternatieven: enkele ladders en vouwladders. We hebben de belangrijkste kenmerken in de tabel hieronder opgesomd:

Type Voordelen Nadelen
Leunladders Lichtgewicht, Gemakkelijk te gebruiken, Stabieler op een vlakke ondergrond Langer in ingeklapte toestand (dezelfde lengte in uitgeschoven toestand), Kan niet vrijstaand gebruikt worden
Vouwladders Kunnen vrijstaand of leunend gebruikt worden, Meer stabiliteit op oneffen ondergrond, Korter als ze in elkaar geschoven worden (als ze tot dezelfde lengte uitgeschoven worden) Zwaarder, Kan moeilijk alleen te hanteren zijn

Leunladders kunnen alleen leunend tegen een muur gebruikt worden. Vouwladders, daarentegen, kunnen ook gebruikt worden zonder dat je ergens tegenaan kunt leunen. Zelfs op een licht oneffen ondergrond kunnen ze een stevig houvast bieden. Je moet er echter rekening mee houden dat ze in opgevouwen toestand maar tot ongeveer de helft van de hoogte reiken.

teleskopleiter-test

De stabiliteit van vouwladders is bijzonder voordelig bij tuinieren op oneffen grond. (Image source: Nagesh Badu / Unsplash)

Door het extra scharnier zijn vouwladders zwaarder dan enkele ladders voor dezelfde lengte. Bovendien vergt het vaak enige oefening om de ladder uit en in te schuiven.

Wat kost een telescopische ladder?

De prijzen kunnen sterk variëren. Eerst en vooral hangen ze af van de lengte. Een enkele ladder van 2,6 meter begint bij 40 €. Een vouwladder van 6,4 meter kost daarentegen enkele 100 €. In het algemeen bleek uit ons onderzoek dat vouwladders duurder zijn dan losse ladders.

Product Prijs
Leunende telescopische ladders Ongeveer 40 – 500 €
Inklapbare telescopische ladders Ongeveer 70 – 500 €

Zoals je ziet, zijn er erg grote prijsverschillen. Deze hangen ook af van de kwaliteit.

Wat zijn de alternatieven voor een telescopische ladder?

Alternatieven zijn meestal niet-uitschuifbare en andere soorten uitschuifbare ladders. Er zijn nog veel meer verschillende varianten. We hebben de belangrijkste opgesomd in de tabel hieronder.

Alternatief Beschrijving
Uitschuifladder Uitschuifladders bestaan uit twee delen die over elkaar of uit elkaar geschoven kunnen worden. Hierdoor kan de lengte bijna verdubbeld worden. Ze komen echter niet in de buurt van telescopische ladders. Anderzijds zijn ze iets lichter.
Touwladder Touwladders gebruiken hetzelfde principe als uitschuifladders. Het verschil is dat ze een katrol gebruiken om de ladder uit en in te schuiven. Daarom zijn ze gemakkelijker door één persoon alleen te bedienen dan uitschuifladders.
Aanleun- en vouwladders Conventionele aanleun- en vouwladders hebben geen telescopisch mechanisme. Dit betekent dat ze altijd even lang zijn. Daarom nemen ze bij vervoer en opbergen veel ruimte in beslag. Anderzijds zijn ze iets lichter dan hun tegenhangers met telescopisch mechanisme.
Huishoudladder Huishoudladders zijn korte trapladders. Zoals hun naam al doet vermoeden, worden ze vooral in het huishouden gebruikt vanwege hun korte lengte. Ze zijn ideaal om bijvoorbeeld boven op een kast te poetsen.

Elk alternatief heeft zijn voordelen. Toch is de telescopische ladder duidelijk superieur aan al deze, vooral als het gaat om plaatsbesparend opbergen. Het is niet voor niets dat ze uiterst populair zijn.

Hoe werkt een telescopische ladder?

Een telescopische ladder kan tussen elke trede uit elkaar getrokken worden. Dit onderscheidt hem van de uitschuifbare ladder. De laatste bestaat uit twee ladderdelen die over elkaar geschoven kunnen worden. Zet de telescopische ladder op een stevige en vlakke ondergrond om hem uit te schuiven.

Het is het beste om een voet op de laagste sport te zetten om meer houvast te krijgen. Trek nu het eerste element naar boven. Als je het element helemaal omhoog getrokken hebt, hoor je een klikkend geluid. Controleer of het echt op zijn plaats is geklikt. Doe dan hetzelfde met het element eronder en zo verder tot je de bodem bereikt hebt.

Het is belangrijk dat je altijd met de bovenste sport begint. Om de ladder in elkaar te duwen, zet je hem weer rechtop. De meeste telescopische ladders hebben voor dit doel twee drukknoppen op de treden. Als je ze tegelijk indrukt, ontgrendelt de bovenste sport en valt terug in de ingeklapte positie. Dit gebeurt heel snel, dus zorg ervoor dat niemand zijn vingers of andere lichaamsdelen tussen de sporten heeft.

Conclusie

Telescopische ladders zijn vooral goed als je weinig bergruimte hebt. Vouwladders zijn bijzonder geschikt om in de tuin op een oneffen ondergrond te werken. Ze bieden meer stabiliteit op dit soort ondergrond. In het algemeen moeten vouwladders je keuze zijn als je je ladder ook vrijstaand wilt gebruiken.

Als je zo hoog mogelijk moet komen, is een enkele ladder beter. Ze zijn betrekkelijk licht, ook al zijn ze lang. Beginners moeten voorzichtig zijn met het ontgrendelmechanisme als ze het voor het eerst gebruiken. Als je onvoorzichtig bent, kun je snel met je vingers in de knel komen.

Foto bron: 123rf / 113142026

Reviews