Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Of je nu een particuliere tuinier of een professionele tuinier bent, de juiste heggenschaar kan je tuinwerk veel gemakkelijker maken. Als het erom gaat hoge en breed uitwaaierende heggen vorm te geven, is een standaard heggenschaar vaak niet genoeg.

Met telescopische heggenscharen kun je de heggenschaar op de gewenste hoogte en breedte instellen. Zo kun je ook zonder problemen de top van een heg snoeien. Met onze telescopische heggenschaar test 2022 willen we de keuze verkleinen en je helpen de juiste heggenschaar voor je te vinden.

Daarom hebben we dit onderwerp uitvoerig behandeld en de verschillende soorten producten bekeken en ze met elkaar vergeleken. In onze gids vind je de respectieve voor- en nadelen van de telescopische heggenscharen. De nadruk ligt op telescopische heggenscharen met elektrische, benzine en acculaders.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Heggenscharen zijn tuingereedschappen met lange steel die gebruikt worden om heggen, struiken of planten vorm te geven en te snoeien. Afhankelijk van de grootte en de oppervlakte van een heg, zijn er verschillende soorten heggenscharen, ontworpen voor de respectieve eisen.
 • Telescopische heggenscharen zijn ontworpen voor hoge en lange heggen. Ze zijn verkrijgbaar met een batterij, elektriciteit of benzinemotor. Met de elektrisch aangedreven heggenscharen kun je continu werken. De snoerloze heggenscharen bieden je echter meer mobiliteit.
 • Heggenscharen met een oplaadbare batterij en een lange levensduur zijn niet alleen snoerloos, maar worden ook steeds meer geoptimaliseerd en daardoor krachtiger.

Telescopische heggenschaar: Onze selectie

Koop- en evaluatiecriteria voor telescopische

heggenscharen Het is belangrijk dat je naar bepaalde koop- en evaluatiecriteria kijkt voor je een heggenschaar kiest. Zo weet je zeker dat de heggenschaar aan je eisen voldoet en je werk zo gemakkelijk mogelijk maakt. De belangrijkste koopcriteria zijn:

Hantering (mobiliteit, handgreep)

De hanteerbaarheid van de telescopische heggenschaar is een beslissende factor. Het is belangrijk dat de heggenschaar je maximale beweeglijkheid biedt bij het werken en voldoende bewegingsvrijheid bij de handgrepen.

Voor elektrische heggenscharen, bijvoorbeeld, is er een trekontlasting die ervoor zorgt dat de verbinding tussen de verlengkabel en de heggenschaar niet verbroken wordt. Dit geeft je maximale mobiliteit bij het knippen van heggen, ondanks de kabelverbinding.

De handgreep van de heggenschaar moet altijd draaibaar en ergonomisch zijn, wat betekent dat de machine zich aan het menselijk werk aanpast en niet andersom.

Veiligheid

Veiligheid is een van de belangrijkste criteria bij de aanschaf van een heggenschaar. Dat komt omdat je altijd met scherpe messen werkt en vaak met gemotoriseerde aandrijvingen.

Het is belangrijk dat je niet zonder veiligheidsbril, oorbescherming en handschoenen doet.

Het is daarom belangrijk dat de heggenschaar een messtopfunctie heeft. Dit zorgt ervoor dat, zodra een van de schakelaars van de heggenschaar wordt losgelaten, de messtopfunctie begint. Dit betekent dat de heggenschaar in minder dan een seconde tot stilstand komt, zodra een van de twee veiligheidsschakelaars niet meer geactiveerd is.

De messtopfunctie zorgt ervoor dat de heggenschaar nooit uit de hand loopt. Het voorkomt dus het risico van verwondingen bij het knippen van de heg. Over het algemeen raden we je aan ook een helm te dragen, zodat je beschermd bent tegen vallende takken.

Soort aandrijving

Er zijn verschillende soorten aandrijving, afhankelijk van het soort product en je behoeften. De snoerloze heggenschaar, daarentegen, wordt aangedreven door een accu en is dus afhankelijk van een bepaalde oplaadtijd van de accu. Bovendien is er de benzine heggenschaar, die onafhankelijk is van een bepaalde oplaadtijd van de accu.

Hij moet echter regelmatig bijgetankt worden met benzineolie. Evenzo heeft de elektrische heggenschaar het voordeel dat hij continu gebruikt kan worden. Hoewel hij altijd aan een kabel gebonden is, hoeft hij niet bijgeladen te worden of benzine te tanken. De verschillende soorten aandrijving zijn:

 • Benzinemotor
 • Elektrische motor
 • Batterij aangedreven motor

Afhankelijk van je behoeften en de frequentie waarmee je de heggenschaar gebruikt, kun je dus kiezen tussen de verschillende aandrijftypes. De accu heggenschaar is minder voordelig voor langer gebruik, omdat de accu tussen de gebruiksbeurten moet worden opgeladen.

Dit betekent dat het werk vaker onderbroken wordt. De elektrische heggenschaar kan zonder tijdslimiet ononderbroken gebruikt worden, maar is altijd aan een snoer gebonden. De benzine heggenschaar is daarom de beste keuze voor maximale prestaties en meer gebruik.

Gewicht

Er zijn verschillende gewichtsklassen heggenscharen. Het gewicht is een doorslaggevende koopfactor. Met een zware heggenschaar wordt het werk veeleisender en het knippen van hoge en breed uitwaaierende heggen tijdrovender.

Hoe zwaarder het gewicht, hoe meer inspanning nodig is.

Te veel gewicht kan tot overbelasting van het lichaam leiden. Het is belangrijk dat als je hoge heggen knipt, het gewicht van de heggenschaar niet te zwaar voor je is. Anders bestaat het gevaar dat je de heggenschaar niet kunt vasthouden of dat hij uit de hand loopt.

Telescopische heggenscharen zijn over het algemeen zwaarder door hun uitschuifbare telescoopstang.

Knipsterkte/kniplengte

De knipsterkte van een heggenschaar geeft de maximale diameter van de takken aan die hij kan knippen. In principe bestaan heggen niet uit dikke takken, maar uit dunnere twijgen. De meeste heggenscharen hebben een snijdikte van 18 mm. Deze dikte is optimaal voor het regelmatig afknippen van dunnere takken.

Als je dikkere takken wilt knippen, is deze snijdikte te gering. In dit geval moet je een heggenschaar kopen met een snijdikte van 26 tot 28 mm.

Telescopische heggenscharen hebben een kniplengte van minstens 50 cm en kunnen tot 70 cm reiken. Dit maakt het mogelijk heggen over een grote afstand te knippen.

Luidheid

Afhankelijk van het type product en het vermogen variëren heggenscharen in luidheid.

Het volume en het vermogen van benzine heggenscharen zijn het grootst.

De krachtige elektrische heggenscharen zijn uiterst luidruchtig. Daarom mag je tijdens het werk niet zonder oorbescherming. Elektrische en accu heggenscharen zijn over het algemeen stiller dan benzine heggenscharen. Het volume varieert echter van model tot model.

In het algemeen zijn ze niet zo luidruchtig als benzine heggenscharen. Accu en elektrische heggenscharen zijn daarom het stillere alternatief en zijn nog steeds krachtig.

Accu en elektrische heggenscharen zijn stiller maar nog steeds krachtig.

Met een benzine heggenschaar loop je het risico een klacht over geluidsoverlast te krijgen. Als je de heggenschaar vaak gebruikt, kan het geluidsniveau een probleem zijn. We raden je aan een stillere versie te kiezen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een telescopische

heggenschaar koopt Als je een heg in een bepaalde vorm wilt brengen, kan de juiste heggenschaar je een hoop werk en moeite besparen. In de volgende gids hebben we de belangrijkste vragen beantwoord die je moet weten voor je een telescopische heggenschaar koopt.

Wat is er zo bijzonder aan een telescopische heggenschaar en welke voordelen biedt hij?

Een heggenschaar simuleert een grote schaar voor het snoeien van struiken, heggen en ook vastgesteelde planten. De telescopische heggenschaar is een speciaal model van een heggenschaar die voorzien is van een telescopische stok.

Hij is ontworpen om het vormgeven van zeer hoge heggen gemakkelijker en sneller te maken en om heggen snoeien zonder ladder mogelijk te maken. Het doel is een gewenste vorm en aantrekkelijke haag te verkrijgen.

teleskop Heckenschere-1

Een rechte en hoge heg zorgt niet alleen voor een verzorgde tuin, maar biedt ook extra bescherming en privacy. (Afbeelding bron: Perger/ 123rf.com)

Er zijn nog andere termen die als synoniem voor heggenschaar gebruikt worden. Deze omvatten: Heggenschaar, struikenschaar of heggenschaar. In het algemeen maakt een heggenschaar het tuinieren efficiënter met minder moeite en tijd.

Hoe werkt een telescopische heggenschaar?

Het voordeel van een telescopische heggenschaar is dat je gemakkelijk hogere heggen kunt knippen die anders buiten bereik zouden zijn. Bovendien heb je geen ladder nodig om te werken. Dit geeft je niet alleen meer bewegingsvrijheid, maar ook meer veiligheid, want vaak is de grond in de tuin niet vlak en bestaat het gevaar dat de ladder niet stabiel staat.

De telescopische heggenschaar geeft je het extra bereik en de lengte die je nodig hebt voor hoge heggen.

Met de telescopische heggenschaar kun je zwaardere heggen knippen en in vorm brengen. Met deze heggenschaar kun je niet alleen heggen vormgeven die van opzij moeilijk te bereiken zijn, maar ook veel verder naar boven reiken. Je kunt de heggenschaar optimaal instellen op de gewenste lengte en hoogte. Dit is niet mogelijk met andere heggenschaar modellen.

Welke soorten telescopische heggenscharen zijn er en welke is geschikt voor mij?

Er zijn drie hoofdtypen telescopische heggenscharen

 • Telescopische heggenschaar met benzinemotor
 • Elektrische telescopische heggenschaar
 • Telescopische heggenschaar op batterijen

De telescopische heggenschaar op benzine

De telescopische heggenschaar met benzinemotor is uiterst krachtig. Hij heeft echter ook vaak een beduidend hoger gewicht dan andere telescopische heggenscharen. Dit komt door de zware benzinemotor.

Door de benzine-aandrijving produceren deze heggenscharen meer lawaai en extra uitlaatgassen. Het is daarom niet de meest milieuvriendelijke keuze. Niettemin is de telescopische heggenschaar op benzine zeer geschikt voor intensiever gebruik en voor zeer grote en dichte heggen.

Voordelen
 • Mobiel en flexibel gebruik
 • Gemakkelijk te hanteren
 • Snoerloos werken mogelijk
 • Grotere bewegingsvrijheid
 • Bovenhands werken mogelijk
Nadelen
 • Grotere inspanning
 • Hoger gewicht
 • Benzine uitlaatgassen

De elektrische telescopische heggenschaar

De elektrische telescopische heggenschaar wordt via het lichtnet bediend en is voorzien van een stroomkabel. In principe heb je een verlengsnoer nodig om meer bereik en flexibiliteit te krijgen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je minder bewegingsvrijheid hebt.

Met deze heggenschaar moet je de kabel steeds in de gaten houden, want je wilt hem niet per ongeluk doorknippen. Er is ook gevaar dat je over de kabel struikelt. Deze heggenschaar is over het algemeen minder krachtig dan de benzine heggenschaar. Het is zeer geschikt voor huis-tuinders, maar minder voor commerciële tuinders.

Het voordeel is dat de stroomvoorziening betekent dat je het werk niet hoeft te onderbreken. Deze heggenschaar hoeft niet te worden opgeladen of van benzine te worden voorzien. Hij is dus goedkoper en milieuvriendelijker dan de benzine heggenschaar en ook lichter dan de accu en benzine heggenschaar. Het is belangrijk te weten dat alle telescopische heggenscharen over het algemeen zwaarder zijn dan andere modellen zonder telescopische stok, vanwege de lange zaag.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Geen benzineolie nodig:
Nadelen
 • Werkt met kabelverbinding
 • Beperkte bewegingsvrijheid
 • Stroomafhankelijk

De telescopische heggenschaar met oplaadbare accu

De telescopische heggenschaar met oplaadbare accu is meestal uitgerust met een lithium-ion accu. Het is gemakkelijk te gebruiken en vereist geen kabel en geen benzineolie. De accu heggenschaar is milieuvriendelijker, maar meestal ook minder krachtig. Het kan gebeuren dat je tijdens het werk onderbroken wordt omdat de batterij opgeladen moet worden.

De oplaadtijd van de accu speelt dus een grote rol bij de aanschaf van een snoerloze heggenschaar. Daar staat echter tegenover dat deze heggenscharen ook minder lawaai maken. Een voordeel dat deze heggenschaar je biedt is maximale flexibiliteit en mobiliteit tijdens het werk. Hij is snoerloos en krachtig zonder benzine. Je bespaart dus de extra kosten die je anders voor een motoraangedreven heggenschaar zou hebben.

Voordelen
 • Mobiel en flexibel te gebruiken
 • Gemakkelijk te hanteren
 • Snoerloos werken mogelijk
 • Minder lawaai
 • Bovenhands werken mogelijk
Nadelen
 • Batterijvermogen is beperkt
 • Minder krachtig

Voor wie zijn telescopische heggenscharen geschikt?

Telescopische heggenscharen zijn geschikt voor je als je hoge, brede en lange heggen wilt bewerken. Vooral de hoogte kan een uitdaging zijn. Om het gebruik van een ladder te vermijden, raden we daarom altijd een telescopische heggenschaar aan, waarbij de telescopische stok op elke hoogte en lengte van de heg kan worden ingesteld.

teleskop Heckenschere-1

De telescopische heggenschaar biedt niet alleen precisie voor hoge heggen, maar ook gebruiksgemak bij het fijnsnoeien van een heg.
(Image source: nenovbrothers/ 123rf.com)

Met de telescopische heggenschaar kun je gemakkelijk de vorm van je hoge heg bereiken zonder aan precisie in te boeten,

Wat kost een telescopische heggenschaar?

Telescopische heggenscharen zijn over het algemeen duurder dan gewone heggenscharen. Dat komt omdat ze in grootte verstelbaar zijn en meestal een heel lang blad hebben. Hij biedt dus meer flexibiliteit en reikwijdte bij het werken.

De prijzen beginnen bij ongeveer 100 euro en kunnen oplopen tot meer dan 550 euro. De prijzen hangen sterk af van het merk en de soort van het product. We hebben onze favorieten producten op een rijtje gezet. De prijsklassen liggen hier tussen 100 en 200 euro.

Waar kan ik telescopische heggenscharen kopen?

Telescopische heggenscharen zijn online verkrijgbaar in talloze modellen. Daar vind je een grote keuze aan heggenschaar modellen. Het is echter ook mogelijk de juiste heggenschaar te zoeken in grote bouwmarkten of gespecialiseerde tuincentra.

Het voordeel is dat je persoonlijk advies kunt krijgen van een specialist. Ook in grotere supermarkten vind je vaak speciale aanbiedingen voor heggenscharen en tuinaccessoires.

Wanneer en hoe moet een heg gesnoeid worden?

Over het algemeen is het aan te bevelen de heg in het voorjaar te knippen, omdat het broedseizoen van de vogels nog niet begonnen is en er geen gevaar is dat nesten vernield worden. Bovendien hebben de heggen een regeneratieperiode nodig tot in mei. Als je de heg in februari knipt, zal hij tot mei goed gevormd en onderhouden zijn.

Een tweede snoei kan vanaf juni worden uitgevoerd. Het is echter niet aan te raden zwaarder te snoeien, omdat de heg anders te veel substantie verliest. Je moet alleen een fijnsnoei uitvoeren in juni en de sterkere snoei in februari.

Een uitzondering zouden de voorjaarsbloeiende heggen zijn. Deze moeten in geen geval in februari gesnoeid worden, maar pas na de bloeiperiode. Bovendien hoeven deze heggen meestal maar één keer per jaar gesnoeid te worden.

Zo kun je met een rechte lijn, die aan beide uiteinden van de heg bevestigd is, een perfecte, rechte vorm maken. Zo kun je zelfs met brede en lange heggen een perfecte snede maken.

Hoe slijp je een telescopische heggenschaar?

Er zijn twee manieren om het mes van de heggenschaar te slijpen. Je kunt de messen zelf slijpen door nauwkeurige instructies te volgen, of ze door een vakman laten slijpen. Je kunt je heggenschaar laten slijpen door een slijpdienst in een tuincentrum. Met deze optie zit je altijd aan de veilige kant. Als je besluit je heggenschaar zelf te slijpen, moet je de volgende stappen nemen

 • Week in water: Eerst moet je de slijpsteen in water weken en een uur in het water laten weken.
 • Slijpen: Na het weken kun je de snijmessen met ronddraaiende bewegingen slijpen. De juiste hoek is cruciaal. Dezelfde procedure moet gevolgd worden met de fijne slijpsteen.

Hoe onderhoud ik een telescopische heggenschaar?

In het algemeen is het belangrijk de heggenschaar na elk gebruik schoon te maken. Het hangt er niet van af wat voor soort heggenschaar het is. Wel is het belangrijk dat de heggenschaar losgekoppeld is van het lichtnet of dat de batterij verwijderd is.

Dit voorkomt dat de heggenschaar aanslaat. Geschikte beschermende kleding is ook nodig. Vooral handschoenen dienen als beschermingsmaatregel, zodat je je niet kunt verwonden aan de scherpe messen. Om de heggenschaar schoon te maken heb je een speciale metalen borstel, een droge doek en een bepaalde olie nodig.

Schakel na het oliën de heggenschaar kort in, zodat de harsoplossende spray gelijkmatig over de messen verdeeld wordt. De olie moet direct op de lap aangebracht worden. Dan kun je beginnen met schoonmaken.

Het is belangrijk dat de heggenschaar vrij is van bladeren en takken.

De bladen moeten bespoten worden met een harsoplossende spray, zodat de hars niet op lange termijn aan de bladen blijft kleven en ze zo nodig beschadigt. Voor een diepe reiniging moet je ook de as en de behuizing schoonmaken. Bij een benzine heggenschaar moet de benzine uit de motor worden verwijderd als hij lange tijd niet gebruikt wordt.

Het residu in de motor kan opgebruikt worden door hem gewoon aan te zetten en te laten draaien.

Welke olie moet je gebruiken voor de telescopische heggenschaar?

Het onderhoud van een telescopische heggenschaar is niet anders dan dat van andere heggenscharen. Vooral de snijmessen moeten regelmatig schoongemaakt en geolied worden. Deze worden tijdens het gebruik erg vuil en kunnen snel dof worden. De gebruikte olie moet vuil losmaken en tegelijk de heggenschaar beschermen tegen vocht en stof.

De behuizing hoeft minder vaak schoongemaakt te worden. Over het algemeen is een diepe reiniging van de behuizing na 100 uur gebruik voldoende.

Om te voorkomen dat de snijmessen dof worden, moeten ze na elk gebruik geolied worden.

Je kunt geschikte sprays en oliën vinden in speciaalzaken of online. Het is belangrijk dat de reinigingsoliën harsoplosmiddelen en vet bevatten. Het is echter ook mogelijk aceton te gebruiken om de hars op te lossen en dan de olie om het in te wrijven. Je bent vrij om te kiezen of je een spray of een olie wilt gebruiken.

Belangrijk is dat je de heggenschaar kort aanzet nadat je de olie hebt aangebracht, zodat die gelijkmatig verdeeld kan worden.

Beeldbron: Chukly/ 123rf.com

Recensies