plannen evalueren
Laatst bijgewerkt: 03-12-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

20Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Tekentafels zijn een fundamenteel hulpmiddel voor studenten, kunstenaars en tekenaars. Mensen die veel tekenen weten dat het heel vermoeiend kan zijn om meerdere uren achterelkaar op een horizontale tafel te werken. Aangezien tekentafels verstelbaar zijn wordt je minder gauw moe, is het makkelijker om te tekenen en kun je je beter concentreren.

Er is een grote verscheidenheid aan tekentafels: je hebt glazen tekenbladen, tafels voor technisch tekenen, voor artistiek tekenen of voor kinderen, onder andere. Sommige hebben opbergmogelijkheden zoals bakjes en laden die speciaal ontworpen zijn om het tekengereedschap te bewaren.
Belangrijk om te weten

  • Tekentafels zijn essentiële hulpmiddelen voor ontwerpers, architecten, ingenieurs en illustrators. Er zijn ook mensen die ze kopen om hun artistieke vaardigheden te ontwikkelen. Bovendien zijn er speciale tekentafels voor kinderen.
  • Er zijn tafels die speciaal ontworpen zijn voor technisch of artistiek tekenen, maar er zijn ook tafels voor multifunctioneel gebruik. Er zijn modellen met een glazen oppervlak, ideaal voor het traceren van tekeningen of ontwerpen met een lichtbron. De meeste bevatten accessoires zoals linialen, laden en opbergvakken voor tekengereedschap.
  • Als je besloten hebt om een tekentafel te kopen, dan is het belangrijk om te weten wat voor gebruik je eraan gaat geven. Je moet ook rekening houden met de afmetingen en de maximale hellingshoek.

Onze selectie: De beste tekentafels op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste tekentafels die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De tekentafel met de beste prijs-kwaliteit verhouding

Deze tekentafel van vidaXL van MDF met ijzeren poten heeft een kantelbaar tafelbland en is zeker handig bij het schetsen, knutselen en tekenen. Het tafelblad is verstelbaar van 0 – 85 graden voor verschillende werkposities, en er is nog een tafelblad voor je laptop

Verder heeft de tafel een bladstopper die het papier op de tafel houdt, bakjes aan de zijkant en 2 lades waar je je pennen en ander tekengerei in op kunt bergen. Het krukje is bij de tafel inbegrepen.

Het beste bureau met tekentafel

Dit bureau van Relaxdays is zowel als laptoptafel of als verstelbare tekentafel te gebruiken. Bovendien heeft het een modern ontwerp dat overal bij past. In de twee lades kun je teken- en schildergerei of kantoorartikelen bewaren, zodat je alles binnen handbereik hebt.

Het tafelblad is gemaakt van wit spaanplaat, het onderstel is van stevig metaal. De afmeting van dit bureau/tekentafel is in totaal ca. 75 x 110 x 55 cm.

De beste glazen tekentafel

Het tafelblad van deze tekentafel is van gehard veiligheidsglas en kan van een vlak werkblad tot een hoek van 63 graden versteld worden. Onder de tafel zijn er 2 uitschuifbare laden en aan beide zijden heb je opbergvakjes voor teken- en schilderaccessoires.

Het frame is gemaakt van gepoedercoat staal en heeft 4 wielen die kunnen worden vergrendeld. Aan de onderzijde heeft het blad een richel zodat het papier niet kan wegglijden.

De beste tekenplaat voor technisch tekenen

Deze Rotring Rapid A3 522403 tekenplaat is vervaardigd van krasvast kunststof en is ideaal om op een tafel of bureau te gebruiken voor met name technisch tekenen. Er passen ongeveer 10 vellen papier in de magneetklemlijst.

Het tekenbord bevat een paralleltekenliniaal die aan alle zijden van het bord verplaatst kan worden langs een rail, en een linieerapparaat. Ideaal voor bijvoorbeeld architecten, ontwerpers en tekenaars.

Shopgids: Alles wat je moet weten over tekentafels

Het is een goed idee dat je voordat je een tekentafel koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

ontwerper paar

Er zijn tafels die speciaal zijn ontworpen voor technisch of artistiek tekenen, maar er zijn ook modellen die voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt. (Bron: Kachmar: 92357527/ 123rf.com)

Waarom zou ik een tekentafel nodig hebben?

De eerste – en belangrijkste – reden om een tekentafel te gebruiken is om nek- en rugpijn te voorkomen. Met een horizontale tafel word je gedwongen om verkeerde houdingen aan te nemen, iets wat je kunt vermijden met een verstelbare tekentafel. Door het ergonomische ontwerp kun je daarom een stuk comfortabeler tekenen.

Er zijn heel eenvoudige tekentafels, die alleen een verstelbaar blad hebben met vier poten.

Er zijn echter modellen met meerdere accessoires die het tekenen makkelijker maken. Velen zijn uitgerust met lades en opbergvakken om de tekeninstrumenten in op te bergen. Zo heb je alles wat je nodig hebt om te tekenen overzichtelijk bij de hand. Het is aan te raden om een goede bureaustoel en bureaulamp bij je tekentafel te gebruiken.

Een ander voordeel van tekentafels is dat ze niet te veel ruimte in beslag nemen. Sommige hebben zelfs vergrendelbare wielen, zodat ze gemakkelijk kunnen worden verplaatst. Je moet je tekentafel echter niet voor andere activiteiten gebruiken dan voor het tekenen, ander zou je de tafel kunnen beschadigen. Tafels van glas of plexiglas kunnen bijvoorbeeld weinig gewicht dragen.

ontwerpen van plannen

Tekentafels zijn essentiële hulpmiddelen voor ontwerpers, architecten, ingenieurs en illustrators. (Bron: Motizov: 52458624/ 123rf.com)

Welke soorten tekentafels zijn er?

In grote lijnen zijn er twee soorten tekentafels: de eenvoudige, die uit een kantelbare tafel met pootjes bestaan; en de tafels met verschillende accessoires. We kunnen de tekentafels echter ook indelen naar het gebruik ervan. De belangrijkste types staan hieronder vermeld.

  • Tafels voor technisch tekenen. Vandaag de dag worden de meeste ontwerpprojecten gedaan met computerprogramma’s. Op universiteiten moeten studenten echter nog steeds leren tekenen met dit soort tafels. Sommige mensen gebruiken ze zelfs liever dan de computer.
  • Artistieke tekentafels. Deze worden meestal gebruikt door kunststudenten en experts op het gebied van tekenen en illustratie.
  • Glazen tekentafels. Veel kunstenaars gebruiken de techniek van overtrekken, dus ze gebruiken tekentafels met een transparante glazen of plexiglas basis. De meeste bevatten een lamp aan de onderkant. Ze worden ook wel lichttafels genoemd.

Wat moet een tekentafel voor technisch tekenen bevatten?

Tekentafels voor technisch tekenen worden gebruikt door ontwerpers, ingenieurs, architecten en studenten. Daarom moeten ze bepaalde accessoires bevatten die onmisbaar zijn voor dit soort werk, zoals een goede liniaal die door een systeem van draden of geleiders aan de tafel is bevestigd. Het wordt gebruikt om parallelle lijnen te tekenen met behulp van een parallellineaal.

Naast de parallelliniaal heeft dit soort tekentafel ook een tekenhaak.

Dit gereedschap bestaat uit een paar haakse linialen die aan een roterende goniometer zijn bevestigd en waarmee je de hellingsgraden kunt selecteren. Met de tekenhaak kan je gemakkelijk en snel de juiste hoeken tekenen met andere hoeken dan met je geodriehoek.

Normaal gesproken zijn dit type tekentafels groter dan tekentafels voor artistiek gebruik vanwege het gebruikte papierformaat. Er zijn echter ook draagbare exemplaren, de tekenborden. Een laatste element dat niet mag worden vergeten zijn de klemmetjes om het papier aan de tafel vast te houden.

Wat is het verschil tussen een tekentafel en een tekenbord?

Soms worden de termen “tekentafel” en “tekenbord” door elkaar gebruikt. Er zijn echter bepaalde verschillen. De borden zijn meestal kleiner dan een tekentafel, zijn draagbaar en kunnen op elk horizontaal oppervlak worden geplaatst. Door het minimale formaat van een tekenbord kun je werken op A3-papier (297×420 mm).

Er zijn echter grotere tekenborden beschikbaar voor de formaten A2 (420×594 mm) en A1 (594×841 mm). Voor werkzaamheden op A1 (594×841 mm) en A0 (841×1189) formaten worden meestal vaste tekentafels gebruikt. Tekenborden worden vooral gebruikt voor het technisch tekenen, dus ze zijn meestal uitgerust met een parallellineaal en andere accessoires.

architect kijkt naar de plannen

Door de jaren heen zijn deze artikelen geëvolueerd en vandaag de dag kun je een breed scala aan modellen vinden. (Bron: Belchonock: 95148046/123rf.com)

Waarvoor worden tekentafels met licht gebruikt?

Tekentafels met een transparant blad kunnen worden gebruikt voor overtrekken als er een lampje onder wordt geplaatst. Hoewel de meeste modellen de lichtbron niet bevatten, zijn er modellen met LED-verlichting die niet slecht voor je ogen zijn. Deze tafels zijn heel handig bij het vergelijken van bijvoorbeeld wijzigingen in bouwkundige ontwerpen.

Tekentafels met licht zijn zeer praktisch voor artistiek tekenen, omdat ze het mogelijk maken de details van de illustratie beter te waarderen. Ze worden ook gebruikt in de animatie, als hulpmiddel om de personages in iets andere posities te tekenen, waardoor de illusie van beweging wordt gewekt. Interieurarchitecten en modeontwerpers gebruiken ze ook veel.

mode ontwerper

Een ander voordeel van tekentafels is dat ze niet veel ruimte in beslag nemen. (Bron: Shironosov: 64831683/ 123rf.com)

Samenvatting

Tekentafels worden niet langer alleen door vakmensen gebruikt. Vandaag de dag zijn er oneindig veel modellen op de markt, niet alleen voor ontwerpers of illustrators, maar voor iedereen die gewoon zijn of haar creativiteit wil uiten. Daarom zijn er veel tekentafels vinden met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Naast onze aanbevelingen, hebben we geprobeerd om de meest gestelde vragen te beantwoorden. Het is belangrijk om te weten welke soorten tekentafels er te koop zijn voor je behoeften en wat de voornaamste kenmerken ervan zijn. We hopen dat onze beknopte shopgids je heeft geholpen bij de keuze van de meest geschikte tekentafel voor jou.

Vond je onze shopgids over tekentafels interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Belchonock: 83276730/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies