Laatst bijgewerkt: 01-09-2021

Teken – een zomerse lastpost voor iedereen die tijd buitenshuis doorbrengt. Kinderen, huisdieren en mensen die in tuinen en bossen werken worden vaak bijzonder getroffen. Omdat teken ernstige ziekten kunnen overbrengen, hebben we in dit artikel de 5 veiligste manieren onderzocht om de parasieten weg te trekken. We hebben ook nuttige tips en adviezen samengesteld om je veilig te houden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Teken dragen virussen en bacteriën bij zich die het menselijk lichaam kunnen binnendringen als ze bijten.
 • Als je een teek op je ontdekt hebt, moet je die zo snel mogelijk verwijderen. Hoe langer de teek vastzit, hoe groter het risico dat virussen of bacteriën in je bloedbaan terechtkomen.
 • Je hoeft niet per se naar een dokter om een teek te verwijderen. Het is echter aan te raden een speciaal gemaakte tekentang te gebruiken om de teek zonder risico en zo veilig mogelijk te verwijderen.

Onze productaanbeveling

Deze tekentang van roestvast staal kan zowel bij mensen als bij dieren gebruikt worden. Het product is van bijzonder hoge kwaliteit omdat het van roestvast staal gemaakt is. Het belooft nauwkeurige verwijdering van teken en is vooral populair omdat het gemakkelijk in gebruik is. De extra brede kop van de tang maakt het gemakkelijker om het hele lichaam van de teek vast te grijpen, zodat ook de monddelen veilig verwijderd kunnen worden.

Wat zijn parasieten?

Parasieten zijn dieren of planten die van een ander levend wezen leven. Het andere levende wezen, of het nu dier of plant is, heeft er echter geen voordeel van, alleen de parasiet.

Parasieten hebben geen enkel nut voor hun gastheer, die profiteert er alleen maar van. (Foto bron: 123rf.com / 41294999)

Parasieten brengen vaak ziekten over die de gastheer schaden of zelfs doden. Dit gebeurt niet uit kwaadwilligheid, maar gewoon omdat de lichamen van de parasiet en de gastheer heel verschillend zijn, of omdat er onbedoeld afvalstoffen van de parasiet ontstaan die de gastheer schaden. Parasieten zijn bijvoorbeeld veel klimplanten of maretakken die als struiken aan bomen groeien. Wormen, vlooien en teken zijn ook parasieten.

Achtergrond: Wat je moet weten over het verwijderen van teken

Teken zijn kleine spinachtigen en behoren tot de ondersoort mijten. Ze voeden zich met het bloed van hun gastheer en worden daarom als parasieten beschouwd. Teken kun je zowel in het bos als in tuinen vinden. Teken worden beschouwd als passieve jagers. Dit betekent dat ze hun prooi niet actief besluipen, zoals bijvoorbeeld een wolf. In plaats daarvan wachten teken tot een gastheerdier hun pad kruist. Dan klampen ze zich eraan vast en boren zich in de huid.

Hoe merk je een teek op je huid?

Teken “bijten” niet, maar hebben een stijve proboscis die ze in de huid van hun gastheer draaien. Teken zijn zeer gespecialiseerde dieren en zoeken een veilige plek op hun gastheer. Bij mensen zijn dat vaak beschermde delen van het lichaam, zoals de oksels, het gebied rond de oren en op het hoofd of de genitale zone. Hoewel teken in hun beginstadium maar een paar millimeter groot zijn, worden ze snel groter. Ze kunnen gevoeld worden omdat ze op de huid zitten. Ook hun 4 paar poten, 8 poten in totaal, zijn te zien. Teken hebben een traanvormige vorm en zijn zwart, donkerbruin, lichtbruin, donkergrijs of lichtgrijs. De bloedzuigers blijven er tot 15 dagen hangen en kunnen tot 200 maal hun begingewicht groeien. Als ze helemaal volgezogen zijn, is hun lichaam vele malen vergroot en laat de teek zich afvallen. Maar ook vóór die tijd kun je voorzichtig zijn. Vooral na een wandeling in bos of weiland moet je je kleren onmiddellijk verschonen of in de was doen, want teken zitten vaak nog op en in onze kleren op zoek naar een geschikt plekje. Het is ook aan te raden regelmatig de populairste tekenhaarden met een spiegel te controleren. Dit zijn:

 • Achterzijde van de knie
 • Genitale streek
 • Tussen vingers of tenen
 • Huidplooien (bijvoorbeeld onder de borst)
 • Achter de oren

Waarom moet je een teek verwijderen?

Teken zijn ziektedragers. Ze kunnen in hun lichaam levende virussen of bacteriën aan mensen doorgeven als ze hen bijten en infecteren. Omdat het risico op besmetting toeneemt naarmate de teek langer op de gastheer blijft, moet je een teek verwijderen zodra je hem ontdekt.

Snelle verwijdering kan het risico van infectie vele malen verkleinen

. Het is echter ook belangrijk niet onvoorzichtig te handelen. Je moet een geschikt gereedschap bij de hand hebben om de teek te verwijderen. Als je nalaat de teek te verwijderen, kun je zelfs het risico op infectie vergroten.

Moet je naar de dokter gaan als je door een teek gebeten bent?

In bepaalde streken komen tekenbeten vrij veel voor. Omdat je teken gemakkelijk zelf kunt verwijderen, hoef je niet per se naar de dokter te gaan, maar kun je het vanuit je eigen huis doen. Als er echter complicaties optreden, moet onmiddellijk een arts geraadpleegd worden. Complicaties door tekenbeten zijn onder andere

 • Roodheid
 • Zwelling
 • Brandend
 • Ontsteking
 • Hoofdpijn
 • Koorts
 • Pijn in de ledematen
 • Vermoeidheid

Deze symptomen wijzen op een bacteriële infectie die met antibiotica behandeld moet worden. Deze symptomen kunnen nog weken na een tekenbeet optreden. Een

bezoek aan de dokter met deze symptomen is onvermijdelijk!

Zijn tekenbeten gevaarlijk?

Teken kunnen ziekten overbrengen door middel van bacteriën of virussen als ze bijten. De meest voorkomende ziekten die door teken worden overgebracht zijn die in de onderstaande tabel.
Naam Symptomen Uitleg
Ziekte van Lyme Griepachtige algemene verschijnselen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, koorts, gewrichtspijn Naarmate de infectie vordert, wordt het zenuwstelsel aangetast. Het kan leiden tot hersenvliesontsteking of verlamming.
Vroege zomer meningoencefalitis (FSME) Koortsachtige infectie met ademhalingsverschijnselen en/of braken diarree (zomergriep), soms verschijnselen van hersenvliesontsteking zoals ernstige hoofdpijn en stijve nek De virussen kunnen het zenuwstelsel aantasten en zo de meningitis verschijnselen veroorzaken. De virussen veroorzaken verlammingen, die tot een fatale ademhalingsverlamming kunnen leiden als de longen of het middenrif aangetast zijn.

De behandeling van een Borrelia infectie met antibiotica is over het algemeen gunstig te voorspellen. Hoe vroeger de ziekte van Lyme wordt ontdekt en hoe eerder de behandeling begint, hoe groter de kans op succes zonder blijvende schade. De kans om in Duitsland TBE op te lopen is tot nu toe betrekkelijk gering, maar is al toegenomen in vergelijking met eerdere gegevens. TBE vaccinatie is beschikbaar in Duitsland.

Wat te doen bij een tekenbeet: de 5 veiligste methoden om teken goed te verwijderen

De parasiet is gevonden, maar nu de belangrijkste vraag: Hoe verwijder je een teek goed? Is er iets wat je fout kunt doen? In het volgende presenteren we 5 methoden om teken veilig te verwijderen. We laten je kennis maken met verschillende gebruiksvoorwerpen die het verwijderen van de teek vergemakkelijken en leggen je de voor- en nadelen in detail uit.

Teken verwijderen met een pincet

Als je geen speciale tekentang bij de hand hebt, gebruiken veel mensen een eenvoudige pincet. Maar wees voorzichtig! Want een pincet meet helaas een paar dingen die een tekentang moet hebben. Pincetten zijn zo ontworpen dat je er iets kleins mee kunt pakken, maar ze zijn erg op speldenprikken gericht. Dit betekent dat je maar een klein deel kunt pakken. Bij het verwijderen van een teek is het echter belangrijk dat het hele lichaam wordt vastgegrepen.

Een manier om teken te verwijderen is om met een pincet de parasieten langzaam van de huid te verwijderen. (Foto bron: 123rf.com / 36213304)

Als je niet gewend bent aan het trekken van teken, kan het gebeuren dat je de teek er niet helemaal uittrekt. Het hoofd kan vast komen te zitten of je trekt er alleen een paar poten uit. Dit kan snel geïnfecteerd raken en het is nog moeilijker om de teek er daarna helemaal uit te krijgen. Teken

verwijderen met

een tekentang De bekendste methode om de vervelende bloedzuiger te verwijderen is de tekentang. Ze werden speciaal voor teken ontwikkeld en zijn er in verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld in metaal, plastic of zelfs elektrisch. Kijk eens naar dit artikel om meer te weten te komen over de verschillende soorten teeknippers. Teken

verwijderen met een tekenkaart

Een tekenkaart is een plastic kaartje met een inkeping waarin de teek vast komt te zitten en er zo gemakkelijk uitgetrokken kan worden. Deze methode is bijzonder gemakkelijk omdat je de teek niet eens met een tang of pincet hoeft vast te grijpen, maar hij glijdt door de tweedimensionale tunnel direct naar het uiteinde van de inkeping en kan er zo heel gemakkelijk uitgetrokken worden.

De vinkjeskaart in ruitjeskaartformaat past gemakkelijk in elke portemonnee en is daardoor een onopvallende metgezel. Twee inkepingen van verschillende grootte helpen bij zowel grote als kleine teken. Het is snel en gemakkelijk te gebruiken en biedt zo een veilige manier om teken goed te verwijderen. De tekenkaart kan zowel bij volwassenen als bij kinderen en ook bij dieren gebruikt worden.

Teken verwijderen met een tekenlus

Een tekenlus werkt in principe als een tekenkaart. De lus is echter geen “miniatuur lasso” van touw, zoals je uit de naam zou verwachten, maar een al voorgevormde lus van plastic, die het gemakkelijk maakt de teek uit de huid te trekken. Volgens de fabrikant is de tekenlus de veiligste manier om de parasieten, inclusief hun monddelen, van de huid te verwijderen. Dit komt omdat de strik geprefabriceerd is en niet verstelbaar, zodat het niet meer mogelijk is de teek te pletten zoals bijvoorbeeld met een pincet. De teek snare is heel compact en past in de meeste handtassen. Het is er in drie verschillende maten en verwijdert veel voorkomende soorten teken van mens en dier. Teken

verwijderen met olie

Een mythe die zich snel over het internet verspreid heeft, is dat je teken kunt dwingen op te geven met olie. Teken

kunnen echter niet met olie verwijderd worden

. Diverse oliën kunnen alleen gebruikt worden als bescherming vooraf om een zo onaantrekkelijk mogelijke gastheer voor teken te lijken. Het gebruik van een olie om teken af te weren valt echter onder huismiddeltjes en is niet klinisch bewezen. Niettemin zijn verschillende oliën bekend die tegen ongedierte beschermen. De volgende oliën kunnen gebruikt worden:

Olie Tegen wat?
Kokosolie Tegen teken en met SPF 4
Zwarte komijnolie Tegen teken, muggen, vlooien en motten
Citroen eucalyptus olie Tegen teken en muggen
Tea tree olie Tegen teken en insecten

Wat je nog meer moet weten over het verwijderen van teken

Teken zijn een lastig onderwerp. En zelfs als je ze correct verwijderd hebt, blijven er vaak nog vragen onbeantwoord. We zullen deze vragen in het volgende verduidelijken om je volledige gemoedsrust te geven.

Hoe verwijder je teken bij kinderen?

Als kinderen in het bos of op de wei zijn geweest, is het essentieel dat je ze ‘s avonds op teken controleert. Dit moet niet alleen een keer per week gedaan worden, maar na elk verblijf buiten. Kinderen moeten dagelijks gecontroleerd worden, vooral in tekengevoelige gebieden. Als je een teek vindt, is de procedure niet anders dan voor volwassenen.

 • Maak de omgeving van de teek schoon. Maak het instrument dat je wilt gebruiken om de teek te verwijderen schoon. Maak vast aan de kop van de teek.
 • Trek de teek verticaal uit de huid met een zekere, maar niet schokkerige, vloeiende beweging.
 • Kijk de plek na om te zien of een deel van de teek nog vastzit.
 • Zo ja, verwijder dan ook dit onderdeel. Dit is belangrijk omdat anders een infectie kan ontstaan.
 • Maak de omgeving schoon.
 • Observeer de tekenbeet gedurende een paar dagen.

Als de tekenbeet ontstoken, gezwollen of rood wordt, moet je onmiddellijk . Om je nog meer gedetailleerde instructies met beeld en geluid te geven, hebben we een supervideo uitgezocht met alle tips en trucs.

Hoe trek je teken van honden en katten?

Als je huisdier een teek mee naar huis heeft genomen, moet je die zo snel mogelijk verwijderen. Dezelfde instrumenten die voor mensen gebruikt kunnen worden, zijn ook geschikt om teken te verwijderen.

 • Maak de omgeving van de teek schoon. Maak het instrument dat je gaat gebruiken om de teek te verwijderen schoon.
 • Vraag iemand om je huisdier vast te houden. Als je alleen bent, kniel dan op de grond en houd je huisdier tussen je knieën, zodat het niet kan ontsnappen.
 • Borstel met één hand al het haar uit de vacht rond de teek weg.
 • Begin bij de kop van de teek.
 • Trek de teek verticaal uit de huid met een zekere, maar niet schokkerige, vloeiende beweging.
 • Controleer de plek om te zien of een deel van de teek nog vastzit.
 • Zo ja, verwijder dan ook dit onderdeel. Dit is belangrijk omdat anders een infectie kan ontstaan.
 • Maak de omgeving schoon.
 • Observeer de tekenbeet gedurende een paar dagen.

Om je huisdier extra te beschermen is kokosolie geschikt voor huisdieren. Lees voor meer informatie dit artikel.

Waarom moet je de tekenbeet markeren?

Teken kunnen bacteriën en virussen overbrengen. De ziekteverwekkers die in teken zitten zijn heel gevaarlijk voor de mens. Maar ze hebben ook tijd nodig om zich in je lichaam te verspreiden. Natuurlijk hoef je niet besmet te zijn als een teek je gebeten heeft. Om er echter zeker van te zijn dat je niet geïnfecteerd bent, moet je de tekenbeet nog een paar dagen tot een paar weken blijven observeren nadat hij je gebeten heeft en nadat je hem verwijderd hebt. Omdat de kleine beet van de teek vaak na een paar dagen niet meer op de huid te zien is, is het nuttig gebleken de tekenbeet te merken. Het maakt niet uit of je een pleister over de plek plakt of er met een biro een cirkel omheen tekent – het belangrijkste is dat je de plek terug kunt vinden en om de paar dagen kunt kijken of er iets veranderd is.

Wat doe je als de kop van de teek vast komt te zitten?

Als je aan de teek getrokken hebt maar er zit nog iets vast in de huid, is dat in de meeste gevallen de kop

Voorzichtigheid is geboden als de kop van de teek niet ook verwijderd is. (Foto bron: 123rf.com / 27280556)

Dit is heel erg, want teken overleven het verlies van hun lichaam en kunnen doorgaan met zuigen. Jammer genoeg is de kop van een teek echt heel klein, meestal maar een paar millimeter.

FitForMoney RedaktionRichtige Krankenversicherung
Als je een ziekte hebt opgelopen door een tekenbeet, is het van essentieel belang dat je van tevoren voor de juiste ziektekostenverzekering gezorgd hebt. (Bron: www.fitformoney.de)

Toch probeer je het hoofd te verwijderen. Als het niet lukt, raadpleeg dan een arts. In veel gevallen is de kop van de teek in de huid geïnfecteerd geraakt. Zorg ervoor dat de teek helemaal verwijderd wordt.

Wat trekt

teken aan? Teken maakt het niet uit of je “zoet bloed” hebt of niet. Want teken kiezen hun gastheer op basis van drie factoren

 • Warmte
 • Beweging
 • Ruik

Behalve met tekensprays of etherische oliën die onze reuk beïnvloeden, kunnen we ons nauwelijks van andere gastheren onderscheiden. Daarom is het belangrijk om het teken moeilijk te maken ons lichaam te bereiken, bijvoorbeeld door lange kleren te dragen. De kleuren van onze kleren, bijvoorbeeld, hebben echter geen invloed op onze aantrekkelijkheid voor teken, want teken nemen ze helemaal niet waar.

Is er bescherming tegen teken?

De eenvoudigste bescherming tegen teken is lange kleding. Een lange broek is bijzonder nuttig voor teken, want ze laten zich niet uit bomen op hun slachtoffers vallen zoals vroeger gedacht werd, maar liggen op de loer in struiken en grassen. Na een uitstapje in de buitenlucht is het raadzaam je om te kleden en op teken te controleren. Je kunt de gedragen kleren het beste in de was doen. Oliën bieden ook een natuurlijke bescherming tegen teken. Net als andere parasieten houden teken niet van bepaalde geuren. Tea tree olie, bijvoorbeeld, is een echt alleskunner wonder, maar is totaal ongeschikt als bescherming voor huisdieren omdat het stoffen bevat die dieren niet kunnen afbreken. Daarentegen is kokosolie of zwarte komijnolie een optie voor mens en dier. Andere oliën met een teek afschrikkende factor zijn:

 • Citroen eucalyptus olie
 • Rozengeraniumolie
 • Lavendelolie

Doe gewoon een paar druppels olie op je polsen en hals of voeg het zelfs al toe aan je wasgoed. Geneesmiddelen tegen teken zijn ook verkrijgbaar in drogisterijen en apotheken. Let er echter op dat ze niet schadelijk zijn voor de huid. Omdat sommige producten erg sterk zijn, moet je van tevoren nagaan of ze geschikt zijn voor kinderen. Ook de gebruiksduur mag niet overschreden worden. Je kunt niet tegen teken gevaccineerd worden, maar er bestaat wel een vaccinatie tegen TBE. Omdat vaccinaties ook schade kunnen aanrichten, moet je met je arts overleggen of een vaccinatie in dit geval zin heeft. Als je een vakantie in een tekengebied plant, wordt je vaak aangeraden deze vaccinatie te nemen. De vaccinatie bestaat uit drie gedeeltelijke doses. Na de eerste dosis wordt een tot drie maanden later een tweede dosis gegeven. Een derde vaccinatie wordt gegeven tot een jaar na de eerste dosis. Alleen dan is langdurige bescherming tegen TBE gegarandeerd. Je moet rekenen op ongeveer € 60 per vaccinatie. Je moet van tevoren nagaan of je ziektekostenverzekering deze kosten dekt. Hierna ben je gedurende 3 tot 5 jaar tegen TBE geïmmuniseerd. Het vaccin begint te werken ongeveer 14 dagen na de tweede inenting. Je moet hier rekening mee houden als je je wilt laten vaccineren voor een vakantie.

Wat te doen met de verwijderde teek?

Als je de teek gewoon teruggooit in de natuur, zal ze zich herstellen en kan ze zelfs eitjes leggen. Het klinkt erg ruw, maar veel mensen geven er de voorkeur aan de teek te doden. Het is belangrijk dat je niet in contact komt met de lichaamsvloeistoffen van de teek. Dit komt omdat ze gevaarlijke ziekten bevatten zoals de ziekte van Lyme of TBE. Als je dat ook wilt doen, zijn hier een paar mogelijkheden. Teken zijn uiterst resistent en kunnen ook extreme situaties aan.

 • Leg de teek op een stuk aluminiumfolie en neem een aansteker. Verbrand de teek met de vlam tot een “POP” optreedt. Dan is de teek dood. Pas op dat je je vingers niet brandt. Als het aluminiumpapier koud is, wikkel je de teek erin en gooi je hem weg.
 • Leg de teek op een stevig oppervlak met een ondergrond, bijvoorbeeld een stuk papier. Kies een hard voorwerp met een platte punt, het uiteinde van een pen bijvoorbeeld. Leg hem op de kop van de teek en druk de pen omlaag tot je een krak hoort. Gooi de teek weg door hem in het kompres te wikkelen.

Conclusie

Teken vormen een niet te verwaarlozen gevaar voor mens en dier, vooral in bedreigde gebieden. Maar niet in alle gevallen van een tekenbeet worden ziekten overgedragen. Het is belangrijk snel te handelen en de teek op de juiste manier te verwijderen. Je hoeft niet naar een dokter om een teek te verwijderen. Niettemin moet je het juiste gereedschap bij de hand hebben als je de bloedzuiger wilt verwijderen. Je kunt teeknippers, teekkaarten, tekenlasso’s of tekenstrikken voor weinig geld kopen in apotheken, drogisterijen en op het internet. Het is echter niet aan te bevelen een eenvoudige pincet te gebruiken. Ook na een tekenbeet moet je de plek blijven observeren om ziekten of infecties vroegtijdig op te sporen. Raadpleeg in dit geval onmiddellijk een arts. Als je niet zeker bent, kun je ook lezen over andere oorzaken van jeukende huid.

Beeldbron: 123rf.com / 39590536

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies