Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

30Bestede uren

31Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Tefal snelkookpan test 2022.

Hier presenteren we alle Tefal snelkookpannen die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. Het bijzondere van de wereld van vandaag is dat alles snel moet.

Vooral als het om eten gaat, is een snelle bereiding onmisbaar. Maar hoe gezond zijn snelle kookmethodes? Sommige fabrikanten houden zich al geruime tijd met deze vraag bezig. In de loop van de tijd zijn er verschillende kookmethodes ontwikkeld waarmee voedsel in de kortst mogelijke tijd bereid kan worden zonder voedingsstoffen en vitamines te vernietigen.

Eén kookmethode is stoomkoken, en we stellen je graag voor aan de snelkookpan van Tefal, die op deze kookmethode is gebaseerd. We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste Tefal snelkookpan voor je te vinden. Ontdek wat de Tefal snelkookpan zo bijzonder maakt, wat zijn grootste voor- en nadelen zijn en wat hem onderscheidt van snelkookpannen van andere fabrikanten.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Het principe is eenvoudig. In de luchtdichte kookpot ontstaat hete stoom terwijl je eten kookt. De temperaturen die onder druk ontstaan, zorgen voor een veel snellere kooktijd. Het resultaat is een zachte behandeling van je voedsel.
 • Snelkookpannen van Tefal worden gekenmerkt door een groot gebruiksgemak en een zeer hoge mate van veiligheid bij het koken.
 • De inductiebodems van Tefal modellen zorgen ervoor dat de warmte in de pan gelijkmatig verdeeld wordt. Met deze speciale eigenschap kun je veel sneller gezonde recepten bereiden dan in een gewone steelpan.

Tefal snelkookpan: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Tefal snelkookpan koopt

In het algemeen is een Tefal snelkookpan geschikt voor iedereen die zijn voedsel zacht en snel wil bereiden met verschillende kookmethodes, en tegelijk energie wil besparen.

Hoe werkt een Tefal snelkookpan?

De belangrijkste bedoeling van de speciale pot is hoge temperaturen onder druk en stoom op te wekken, waardoor de kooktijd van allerlei soorten voedsel drastisch wordt verkort. Door water toe te voegen kan stoom ontstaan en dus hogere temperaturen. Als het gerecht klaar is met koken, moet de stoomdruk eerst afgelaten worden voor het deksel geopend kan worden.

Wat onderscheidt de Tefal snelkookpan van andere fabrikanten?

De prioriteit van een Tefal snelkookpan is veiligheid en smaak. Tefal’s gepatenteerde veiligheidssysteem geeft je zorgeloos kookplezier. Behalve de automatische vergrendeling bij het openen en sluiten van de stoompan, regelt een klep de te hoge stoomdruk door gecontroleerde stoomafgifte.

Een snelkookpan van tefal wordt gekenmerkt door een veelheid aan functies en mogelijkheden. (Beeldbron: 123rf.com / baloon111)

Tefal snelkookpannen zijn geschikt voor alle kookplaten, ook inductie. De romp is ook geschikt om in de afwasmachine te reinigen, maar het deksel van de kookpot moet met de hand gereinigd worden. Tefal snelkookpannen hebben een kooksysteem met twee fasen voor een beter behoud van de voedingsstoffen, vitaminen en smaak van je gerechten.

Het eerste niveau met lagere temperaturen is het beste voor het koken van groenten, terwijl je het tweede niveau kunt gebruiken om vlees en aardappelen te koken. Het materiaal van de Tefal snelkookpan is bijzonder opmerkelijk. De unieke legering is gemaakt van 18/20 roestvrij staal. De legering bestaat uit 18% chroom en 10% nikkel.

Zijn er speciale Tefal snelkookpan recepten?

Ja, natuurlijk kun je veel recepten direct op de website van Tefal bekijken en je bent welkom om ze uit te proberen.
Wist je dat er al sinds 2004 een Jamie Oliver Professional serie van Tefal bestaat? De beroemde sterrenkok ging zo een nauwe samenwerking aan met de firma?

Wat is de prijsklasse van Tefal snelkookpannen?

Er is een grote prijsklasse tussen de verschillende snelkookpannen van Tefal. Afhankelijk van de grootte en het gebruik van de snelkookpannen, varieert de prijs sterk. De prijsklasse gaat van ongeveer 50 tot 230 euro voor Tefal snelkookpannen, geheel afhankelijk van hoeveel gemak bij het gebruik geboden wordt.

Type Prijsklasse
Instapmodel Ca. 50 tot 80 euro
Modellen met gemakstoepassing Tot ca. 230 euro

Welke alternatieven zijn er voor Tefal snelkookpannen?

Vergelijkbare alternatieven worden aangeboden door de volgende fabrikanten:

 • Fissler GmbH
 • WMF Groep
 • Silit

Fissler GmbH

Fissler GmbH is een Duitse fabrikant van kookgerei en werd in de jaren 1950 beroemd met de snelkookpan. In een paar jaar tijd kon de firma een kookventiel ontwikkelen en patenteren. De complete sets die de fabrikant aanbiedt zijn bijzonder populair.

Dit maakt het ook gemakkelijk om achteraf individuele kookpotten te monteren. Een andere bijzondere eigenschap is dat alle potten zonder problemen in elkaar gestapeld kunnen worden. De verwerkingskwaliteit van de producten is zeer hoog.

WMF Groep

WMF kookpotten worden gekenmerkt door een gepatenteerde verbindingstechniek, die tussen de pot en de handgrepen wordt aangebracht. Zo voorkomt deze technologie dat de handgrepen tijdens het koken te heet worden. De verbindingsdocumenten zijn te herkennen aan hun rode kleur.

WMF is ook een “Made in Germany” model. Een onderdeel van de bedrijfsfilosofie van WMF is het onderscheidend vermogen in het ontwerp van produkten, dat gezien wordt als een combinatie van esthetiek, functie en nut. De nadruk ligt op het overbrengen van koken op de klant als een emotionele ervaring. Een voorbeeld hiervan is de jaarlijkse prijs van het Design-Center-Stuttgart.

Silit

Silit is een fabrikant van kookgerei en is sinds de oprichting van het merk in 1920 een dochteronderneming van WMF. In de filialen en in de kleinhandel wordt Silit echter als een zelfstandig merk beheerd. In 1975 bracht Silit de eerste snelkookpan ter wereld op de markt met een kookregelaar in het handvat.

De fabrikant noemde het de Sicomatic-S. De fabrikant ontwikkelde de tweede wereldinnovatie in 2010 met de Vitaliano pastapot, die een overkookbeveiliging had.

Besluit: Welke soorten Tefal snelkookpannen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Je kunt over het algemeen onderscheid maken tussen twee soorten:

 • Tefal Secure 5 Neo
 • Tefal ClipsoMinute’ Perfect

Wat is de Secure 5 Neo snelkookpan van Tefal en wat zijn de voor- en nadelen?

Dit model is een toestel van hoge kwaliteit dat voor een relatief lage prijs wordt aangeboden. Beveilig 5 staat voor veiligheid bij het gebruik van de snelkookpan. In totaal zijn vijf veiligheidsvoorzieningen aangebracht om tegen overdruk te beschermen.

Dit zijn een veiligheidsklep, een drukventiel en een veiligheidszegel. Er zijn ook twee extra veiligheidsvoorzieningen. Ten eerste sluit het deksel hoorbaar en stevig, en ten tweede kan het niet onder druk geopend worden. Het model is verkrijgbaar in twee maten. Afhankelijk van of je voor 4, 6 of 8 personen wilt koken, is er een maat van 6 of 8 liter beschikbaar.

Voordelen
 • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Gepatenteerd veiligheidssysteem.
 • Accessoires inbegrepen.
 • Diverse maten verkrijgbaar.
 • Geschikt voor alle soorten fornuizen, ook inductie.
Nadelen
 • Handvat niet afneembaar.

Wat is de ClipsoMinute’ Perfect snelkookpan van Tefal en wat zijn de voor- en nadelen?

Dit model wordt gekenmerkt door zijn gemak en eenvoud in gebruik. Behalve het Secure 5 concept biedt de ClipsoMinute’ Perfect met kookmandje en kookwekker ook een eenhandig openingssysteem. De snelkookpan kan gemakkelijk met één hand geopend worden als je op dat moment maar één hand ter beschikking hebt.

Een ingebouwde timer waarschuwt je met een signaaltoon zodra de kooktemperatuur van je voedsel bereikt is. Met deze snelkookpan kun je nog sneller en voorzichtiger koken, want hij kan nog hogere temperaturen bereiken dan gewone stoompannen.

Voordelen
 • Veiligheidsconcept beschikbaar.
 • Timer zorgt voor gemakkelijk gebruik.
 • Gemakkelijk openen/sluiten, zelfs met één hand.
 • Snellere bereiding dankzij de mogelijkheid om hogere temperaturen te bereiken.
Nadelen
 • Alleen verkrijgbaar in één maat.
 • Verhoudingsgewijs duur.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Tefal snelkookpannen te vergelijken en te evalueren

We willen je nu laten zien aan de hand van welke aspecten je een keuze kunt maken tussen de verschillende versies van Tefal snelkookpannen:

 • Afmetingen van Tefal snelkookpannen
 • Kooktijden
 • Materiaal
 • Minimum en maximum capaciteit

Maten van Tefal snelkookpannen

De grootte van de snelkookpan is een belangrijke factor voor het bereiken van kooksucces. Tefal snelkookpannen worden aangeboden in maten van 4, 6 en 8 liter. Over het algemeen is 4 liter voldoende voor elk huishouden. Zoek je een allrounder, maar wil je ook in bouillon koken, dan is een 6 liter pan perfect voor je. Een snelkookpan van 8 liter is perfect voor een groot gezin.

Kooktijden

Een snelkookpan verkort de kooktijd met 50 tot 70 %. Dit betekent dat minstens twee keer zo snel voedsel te bereiden is met de snelkookpan methode.

Als je wilt dat het nog sneller gaat, kun je het water zouten, dan bereikt de kookkamer ongeveer een graad meer.

Het is echter ook belangrijk op te merken dat de kooktijd pas begint als de stoom gelijkmatig door het uitlaatventiel ontsnapt. Bij sommige snelkookpannen begint de kooktijd als de drukindicator het gewenste niveau bereikt. We hebben een tabel voor je opgesteld met enkele voorbeelden van kooktijden vanaf precies dit punt. Het voorbeeld is gebaseerd op de gegevens voor het Tefal Secure 5 Neo model:

Voedsel Kooktype Kooktijd
Aardappel Kook 6 minuten
Bloemkool Kook 3 minuten
Rijst Kook 7 minuten
Groentesoep Kook 8 minuten
Visfilet Zet de kookregelaar op “bevroren” 4 minuten
Goulash Zet de kookregelaar op “bevroren” 6 – 8 minuten
Rosbief Zet de kookregelaar op “bevroren”, indicatie voor 1 kg 10 minuten

Als je eten nog niet gaar is, raden we aan nog even door te koken met de pan open.

Materiaal

Tefal roestvast staal is een hoogwaardige 18/10 legering. Een 18/10 legering betekent dat 18% chroom en 10% nikkel gebruikt wordt bij de productie. Deze combinatie is bijzonder geschikt voor kookgerei. Het hoge chroomaandeel vormt een beschermende laag op het oppervlak van de pot. Dit maakt het materiaal zeer roestbestendig en zorgt voor een langere levensduur.

Wist je dat de naam van de fabrikant Tefal is samengesteld uit de eerste letters van teflon en aluminium? De bekende fabrikant van pannen en snelkookpannen werd in 1956 in Frankrijk opgericht?

Minimum en maximum capaciteit

In het algemeen is de minimale vulhoeveelheid 250 ml vloeistof. Voor stomen met een mandinzet op een driepoot is 750 ml vloeistof nodig. Als voorbeeld voor aardappelen met schil kun je de minimale hoeveelheid van 250 ml water gebruiken voor een hoeveelheid van 300 gram. In totaal moet de vloeistof inclusief het voedsel niet meer dan 2/3 van de pan vullen, zodat er meer ruimte is voor de stoomvorming.

Wetenswaardigheden over de Tefal snelkookpan

We willen je hieronder graag wat nuttige informatie geven die je kan helpen een beter inzicht te krijgen in het gebruik van Tefal snelkookpannen.

Hoe gemakkelijk zijn reserveonderdelen voor Tefal snelkookpannen verkrijgbaar?

Een Tefal snelkookpan heeft natuurlijk slijtagedelen.

Je kunt Tefal reserveonderdelen vinden op Tefal’s eigen website.

Met de juiste Tefal reserveonderdelen kun je je snel weer aan de praat krijgen. We raden aan de afdichtring te vervangen na ca. 400 kookprocessen, of uiterlijk na 2 jaar. Alleen al om veiligheidsredenen is het raadzaam te letten op scheuren en vervormingen van afzonderlijke onderdelen.

Indien mogelijk moet je de klep na elk gebruik van het deksel halen en, na even inweken, schoonmaken met een geschikt afwasmiddel of de etensresten eruit wassen.

Wat moet ik doen als de Tefal snelkookpan geen druk opbouwt?

We raden je aan de kleppen van de Tefal snelkookpan regelmatig schoon te maken om de werking te behouden. Om dit te doen verwijder je gewoon de ventielen van het deksel met een schroevendraaier en was je ze met de hand. Verder moet je regelmatig visuele inspecties uitvoeren op scheuren of verslechterende materiaalkwaliteit van de afdichtingsring en die na minstens een jaar vervangen.

Als de afdichtring gebroken is, kan je pan geen druk meer opbouwen. Je kunt er nog steeds mee koken, maar het succes van sneller en zachter koken wordt er niet mee bereikt. Tefal levert voor sommige modellen een vervangingsring bij aankoop van een nieuwe snelkookpan. Zo kun je ze gemakkelijk vergelijken, telkens als je ze controleert.

Om de afdichtring te beschermen moet je het deksel omgekeerd in je kast bewaren.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van Tefal snelkookpannen?

 • Als je met een Tefal snelkookpan wilt koken, moet je eerst wat water in de pan gieten. Afhankelijk van het voedsel dat je wilt koken, kun je je snelkookpan vullen met 200 milliliter tot maximaal 2/3 van het water.
 • Sluit dan de snelkookpan met het deksel. Zorg ervoor dat het deksel op zijn plaats klikt. Draai het deksel naar links tot je een typische klik hoort.
 • Koken in een Tefal snelkookpan kan grofweg in twee fasen verdeeld worden. Enerzijds is er het koken bij lagere temperaturen tot ca. 110 °C voor een zachtere bereiding van vis en groenten.
 • Het tweede niveau heet het snelle niveau, waarmee je vlees en aardappelen optimaal kunt garen bij iets hogere temperaturen, tot ca. 120 °C.
 • Tefal snelkookpannen hebben een drukindicator die de temperatuur in de pan aangeeft. Als de temperatuur bereikt is, kun je de temperatuur van de kookplaat verlagen of hem uitschakelen.
 • Dan kun je de druk in de snelkookpan laten ontsnappen (stoom eraf) door eenvoudig het ventiel op het deksel van de Tefal snelkookpan langzaam en voorzichtig te openen.
 • Als alle stoom is vrijgekomen, kun je de snelkookpan openen en van je maaltijd genieten.

Welke garanties biedt Tefal voor snelkookpannen?

De fabrikant Tefal geeft op de snelkookpannen een garantie van 24 maanden vanaf de aankoopdatum. Op teflon gecoate potten krijg je 12 maanden garantie vanaf de aankoopdatum.

Welke andere producten biedt Tefal aan?

Behalve snelkookpannen biedt Tefal ook grills, broodbakmachines, strijkijzers, pannen en veel andere keukenapparatuur. Broodroosters, koffiezetapparaten en waterkokers zijn bij lange na niet alles wat Tefal in zijn repertoire heeft. Je kunt meer te weten komen over de hele serie producten op Tefal’s eigen website. Je vindt het adres van de website onderaan dit artikel.

Wat is de beste manier om een Tefal snelkookpan schoon te maken?

Het lichaam van de snelkookpan is vaatwasmachinebestendig. Je moet het deksel echter met de hand schoonmaken. Om dit te doen verwijder je de kleppen met een schroevendraaier en neem je de afdichtring eruit. Gebruik geen scherpe, schurende schoonmaakmiddelen, eenvoudig afwasmiddel is voldoende.

Als het oppervlak van je snelkookpan er dof uitziet en niet meer glanst, veeg het dan af met een beetje citroensap. Het zal dan weer als nieuw glanzen. Als de doorgangen verstopt zijn met etensresten, kun je ze in een beetje heet water leggen en even later uitwassen.

Foto bron: Jayachandran/ 123rf.com

Recensies