Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

15Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Kies het programma, leg het voedsel op het rooster, wacht tot het klaar is en geniet. Met een Tefal contactgrill is grillen echt zo gemakkelijk als het klinkt.

Of je je vlees nu graag rauw, medium of doorbakken hebt, de gepatenteerde technologie van Tefal meet de dikte van het vlees en vertelt je wanneer het gaar is tot de gewenste gaarheid. Dit maakt grillen kinderspel, zelfs voor echte grill-beginners. In onze Tefal contactgrill test 2022 willen we je kennis laten maken met de verschillende modellen Tefal contactgrills. Je ontdekt hoe de afzonderlijke modellen van elkaar verschillen en hoe ze zijn uitgerust.

We laten je ook zien op welke criteria je moet letten bij de aanschaf van een Tefal contactgrill. Ons testartikel moet je helpen het meest geschikte Tefal contactgrill voor je te vinden en je aankoopbeslissing wat gemakkelijker te maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Tefal biedt, naast veel andere huishoudelijke apparaten, ook innovatieve contactgrills aan. Met een gepatenteerde technologie wordt de dikte van het gegrilde voedsel gemeten en worden de temperatuur en de grilltijd automatisch aangepast.
 • Het bereiden van steaks was nog nooit zo gemakkelijk. Kies de gewenste gaartoestand (rare, medium, well-done), wacht tot die bereikt is en je hebt een perfect gegrilde steak precies zoals je hem lekker vindt.
 • Tefal biedt veel verschillende modellen, die van elkaar verschillen in hun functies. Behalve de populaire Optigrill serie zijn er ook contactgrills die tot tafelgrills omgebouwd kunnen worden.

Tefal contactgrill: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Tefal contactgrill koopt

Wat onderscheidt een Tefal contactgrill van andere fabrikanten?

De fabrikant Tefal heeft er zijn zaak van gemaakt om met zijn producten het genot van uitstekend en gezond koken mogelijk te maken en tegelijk het kookproces zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dit komt niet in de laatste plaats tot uiting in het innovatieve ontwerp en de praktische functies van de Tefal compacte grills, vooral de Optigrill modellen.

Met Tefal contactgrills kun je een bepaald bereidingsprogramma kiezen, zoals hamburgers of vis, en het toestel het werk laten doen, of je kunt de temperatuur en de grilltijd instellen in de handmatige modus. Een speciale sensor meet de dikte en soort van het voedsel en past de temperatuur en grilltijd daaraan aan. Bij de bereiding van vlees kun je ook de gewenste gaarheid instellen (rare, medium of well-done) en die precies aan je voorkeuren aanpassen. Als je wilt, kun je van je contactgrill ook een oven maken. De hoogte van de bovenste grillplaat kan bij de meeste modellen gemakkelijk ingesteld worden.

Last but not least zijn Tefal contactgrills gemakkelijk schoon te maken. De meeste modellen hebben een geïntegreerde vetopvangbak die gemakkelijk in de afwasmachine gereinigd kan worden.

Weet je wat de naam Tefal betekent? De merknaam Tefal is een afkorting van Teflonen aluminium.

Waar kan ik een Tefal contactgrill kopen?

Tefal contactgrills zijn verkrijgbaar in elektrowinkels, soms in supermarkten en ook online.

Hoeveel kost een Tefal contactgrill?

De prijsklasse van Tefal contactgrills ligt ongeveer tussen 50 en 200 euro. Afhankelijk van hoe uitgebreid het betreffende model is uitgerust, hoe duurder het is.

model prijs
Optigrill ca. 120 €
Optigrill Elite ca. 200 €
Optigrill Deluxe ca. 160 €
Optigrill + ca. 120 €
Optigrill + XL ca. 160 €
Contact Grill 2in1 ca. 80 €
Contact Grill 3in1 ca. 100 €
INICIO Grill ca. 50 €

Het goedkoopste model van de Tefal contactgrills is de INICIO Grill. Het kan gekocht worden voor zo weinig als ongeveer 50 euro. De duurste Tefal contactgrill is de Optigrill Elite. Dit model kost net geen 200 euro, maar is ook het best uitgerust.

Vergelijk de prijzen van verschillende leveranciers. Zo kun je meestal wat geld besparen.

Welke soorten Tefal contactgrills zijn er?

Tefal heeft momenteel 5 verschillende Optigrills op de markt. De volgende tabel toont de verschillen ertussen.

Model Grilloppervlak Aantal personen Aantal programma’s Handmatige stand Grillboost functie
Optgrill 30 x 20 cm 2-4 6 1 temperatuurinstelling
Optigrill Elite 30 x 20 cm 2-4 12 Traploos instelbaar tussen 80°C en 270°C
Optgrill Deluxe 30 x 20 cm 2-4 6 5 temperatuurinstellingen
Optigrill + 30 x 20 cm 2-4 6 4 temperatuurinstellingen
Optigrill + XL 40 x 20 cm 4-6 9 4 temperatuurinstellingen

Naast de populaire Optigrill modelreeks biedt Tefal ook de Contact Grill 2in1 en de Contact Grill 3in1 aan. Deze twee modellen kunnen zowel als contactgrill en als tafelgrill fungeren als je ze helemaal uitklapt. Beide contactgrills hebben een grilloppervlak van 19 x 31,5 cm en hebben 3 temperatuurstanden. Met de 3in1 contactgrill heb je ook de mogelijkheid om voedsel te gratineren.

De INICIO grill is weer een contactgrill van Tefal. Hij heeft ook 3 temperatuurstanden en zijn grilloppervlak is 28,8 x 25,8 cm. Met deze grill kun je o.a. vlees en groenten grillen. Hij kan ook gebruikt worden als een perfecte panini broodrooster voor panini in restaurantstijl.

Wat zijn de functies van een Tefal contactgrill?

De functies van het contactgrill hangen af van het model. Alle Optigrills zijn uitgerust met ten minste 6 functies. De standaardfuncties van een Optigrill zijn: Hamburger, steak, kip, worst, vis en panini. Met 12 functies kan de Optigrill Elite op de meest uiteenlopende manieren gebruikt worden.

Behalve de 6 standaardfuncties heeft de Optigrill Elite ook functies voor spek, zeevruchten, paprika, aubergine, aardappel en tomaat. De contactgrill 2in1 kan gebruikt worden als tafelgrill of als contactgrill. De contactgrill 3in1 heeft een extra gratineerfunctie. De INICIO grill is ideaal voor het bereiden van heerlijke panini of het roosteren van sandwiches.

Tefal Kontaktgrill-1

De Tefal INICIO Grill is perfect voor het bereiden van panini of sandwiches.
(Image source: unsplash.com / Pixzolo Photography)

Welke accessoires zijn er voor Tefal contactgrills?

Behalve de contactroosters biedt Tefal ook diverse accessoires voor de verschillende modellen. Er kunnen bijvoorbeeld opvangbakjes voor sap of andere borden gekocht worden. Als je graag zoete gerechten eet, raden we je aan wafelplaten te kopen. Je kunt ze gebruiken om heerlijke wafels te maken.

Het Tefal Snacken & Bakken opzetstuk is een praktisch accessoire voor je Optigrill. Je kunt er veel extra recepten mee bereiden. Of je er nu een cake in wilt bakken of een aardappelgratin wilt maken, alles is mogelijk in deze vorm.

Bij het kopen van accessoires moet je er altijd op letten dat ze compatibel zijn met je contactgrill.

Wat zijn de alternatieven voor een Tefal contactgrill?

Alternatieven voor een Tefal contactgrill zijn, natuurlijk, contactgrills van andere fabrikanten. Er is ook de mogelijkheid om een ander toestel van Tefal te kopen. Een alternatief zou bijvoorbeeld een Tefal elektrische grill of tafelgrill zijn.

Tefal biedt op dit gebied een ruime keuze aan toestellen. Het verschil met de contactgrill is dat de elektrische grills maar aan één kant bakken en niet aan beide kanten tegelijk. Als je wilt, kun je in plaats van de contactgrill ook het Snack Collection combinatie-apparaat of het Snack Time wafelijzer kopen. Je kunt ze gebruiken om allerlei soorten wafels te bakken of heerlijke sandwiches te bereiden.

Koopcriteria: Deze factoren kun je gebruiken om Tefal contactgrills te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke Tefal contactgrills. De criteria die je kunt gebruiken om Tefal contactgrills te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen lees je wat in elk aspect belangrijk is.

Aantal programma’s

Het aantal programma’s speelt een belangrijke rol bij contactgrills. Hoewel elke Tefal contactgrill een handmatige stand heeft waarin je de temperatuur en de grilltijd apart kunt instellen, kan een geschikt programma het grillen veel gemakkelijker maken.

Als je het gewenste programma kiest, bijvoorbeeld vlees, meet een speciale sensor de dikte van je biefstuk en past de temperatuur en griltijd daarop aan. In de meeste gevallen kun je ook kiezen of je je steak rare, medium of well-done wilt. Alle Optigrills hebben minstens 6 verschillende programma’s (hamburger, steak, kip, worst, vis en panini). Sommige modellen hebben naast deze programma’s nog andere functies, zoals zeevruchten of spek. De contactgrill 2in1 heeft deze speciale programma’s niet.

Je kunt dit toestel alleen als contactgrill of tafelgrill gebruiken en moet de temperatuur zelf instellen. Hetzelfde geldt voor het 3in1 contactgrill. Deze Tefal grill heeft ook een gratineerfunctie. De INICIO grill is zowel geschikt als contactgrill en als perfecte panini toaster.

Hoe meer programma’s je contactgrill heeft, des te gemakkelijker is het om voedsel te bereiden, want voor elk gerecht kan steeds het meest geschikte programma gekozen worden.

Grilloppervlak en aantal personen

Het grilloppervlak kan een doorslaggevend criterium zijn bij de aanschaf van een contactgrill. Hoe meer ruimte er op het grilloppervlak is, hoe meer voedsel tegelijk bereid kan worden. Met 800 cm² heeft de Optigrill + XL het grootste grilloppervlak. Alle andere Optigrills hebben een grilloppervlak van 600 cm².

De grilloppervlakken van de 2in1 en 3in1 contactgrills zijn ongeveer even groot. Het grilloppervlak van de INICIO grill is 743 cm² en is daarmee de kleinste onder de Tefal contactgrills. Het aantal personen gaat hand in hand met het grilloppervlak. Als het oppervlak groot genoeg is, kun je voor meerdere mensen grillen. Als je gezin uit meerdere gezinsleden bestaat of als je ook voor je vrienden wilt barbecueën, is een contactgrill met een navenant groot grilloppervlak ideaal.

Optigrill + XL voedt ongeveer 4-6 personen

Met de Optigrill + XL kun je ongeveer 4-6 personen voeden, wat het meeste is. Behalve het grotere grilloppervlak kun je met een iets groter Tefal Snacking & Baking opzetstuk ook bijvoorbeeld een heerlijke pasta-ovenschotel bereiden.

De meeste andere modellen zijn ontworpen voor ongeveer 2-4 personen. Als je een Tefal contactgrill met een groot grilloppervlak zoekt en zo veel mogelijk mensen wilt bedienen, is de Optigrill + XL de beste keuze.

Handmatige stand

Zoals al gezegd heeft elke Tefal contactgrill een handmatige stand. In de manuele stand kun je de temperatuur en de grilltijd instellen. Deze stand wordt vooral gebruikt als er geen extra bereidingsprogramma voor het te bereiden voedsel is. De reikwijdte van de manuele stand verschilt van model tot model.

Bij sommige toestellen kun je de temperatuur traploos regelen, zoals bij de Optigrill Elite. Hier kun je temperaturen tussen 80°C en 270°C continu instellen. Bij de meeste andere Tefal grills kan de temperatuur met temperatuurniveaus ingesteld worden. Hoeveel temperatuurinstellingen er zijn hangt af van het model.

Er zijn Tefal contactgrills die beperkt zijn tot slechts één temperatuurniveau, terwijl andere modellen tot wel 6 temperatuurniveaus hebben.

Hoe variabeler je de temperaturen kunt instellen, hoe meer vrijheid je hebt bij het bereiden van je voedsel.

Andere functies

Behalve de al genoemde criteria zijn er nog andere functies waar je op kunt letten als je een Tefal contactgrill koopt. Hoewel deze functies niet absoluut noodzakelijk zijn, kunnen ze de grillervaring zeker verbeteren en aangenamer maken.

Grillboost functie

De eerste extra functie die de grillervaring naar een nieuw niveau tilt is de Grillboost functie. Met deze functie wordt je vlees extra heet geschroeid en het resultaat is heel indrukwekkend.

Omdat het oog ook eet, tovert de Grillboost functie het legendarische streepjespatroon op elk stuk vlees. Als je droomt van een biefstuk zoals in een restaurant, mag je deze functie beslist niet missen. Tot nu toe is de Optigrill Elite de enige Tefal contactgrill met deze functie.

Tefal Kontaktgrill-2

Met de Grillboost functie van de Optigrill Elite wordt je biefstuk extra heet geschroeid en krijgt hij een prachtig gestreept patroon.
(Image source: unsplash.com / Ksv Billi)

Kookstatusdisplay

Het kookstatusdisplay is vooral belangrijk bij het bereiden van steaks. Om niet steeds het rooster te hoeven openen en de gaarheid van het vlees te controleren, zijn er modellen waarbij je direct kunt instellen hoe je biefstuk gegrild moet worden. Als deze toestand bereikt is, geeft het rooster je een signaal.

De Optigrill Elite heeft een display met een intuïtieve grill-assistent. Je ziet aan de aftelling hoe lang je vlees nodig heeft tot het de gewenste gaartijd bereikt heeft. De andere modellen gebruiken een lichtindicator om je de actuele gaartoestand van je vlees te tonen. Een geel lampje betekent dat je vlees zeldzaam is. Oranje betekent medium en als het lampje rood is, is je vlees gaar. Met de Optigrill Deluxe kun je zelfs kiezen tussen 5 verschillende gaartoestanden (Engels, rosé, medium, medium-well, well-done).

Digitaal display

Ben je op zoek naar de meest innovatieve en moderne Tefal contactgrill die mogelijk is? Ben je ook zo iemand die graag de verschillende functies, programma’s en kooktoestanden op een display ziet verschijnen?

Dan is de Optigrill Elite waarschijnlijk je eerste keus. Dit model is het enige van de Tefal contactgrills met een digitale display.

Wetenswaardigheden over de Tefal contactgrill

Hoe bedien ik een Tefal contactgrill?

Om er zeker van te zijn dat er niets misgaat bij het gebruik van de Tefal contactgrill, moet je de gebruiksaanwijzing goed doorlezen. Voordat je het rooster voor het eerst gebruikt, moet je ook de grillplaten schoonmaken om fabricageresten te verwijderen. Als je dit gedaan hebt, kun je het beste als volgt te werk gaan

 1. Zoek een geschikteplaats voor de grill: Zoek een geschikte plaats waar je grill veilig en recht staat. Omdat het rooster erg heet kan worden, mag het niet op gevoelige oppervlakken geplaatst worden. Brandbare materialen, zoals gordijnen, mogen niet in de onmiddellijke omgeving zijn.
 2. Sluit aan op de stroomvoorziening: Sluit nu je barbecue aan op de stroomvoorziening. Rol de kabel altijd helemaal af. Hetzelfde geldt voor verlengsnoeren.
 3. Zet de grill aan: Zet nu je grill aan met de inschakelknop.
 4. Kies het programma: Kies het gewenste programma en bevestig met OK. Als je voedsel nog bevroren is, kies dan eerst de ontdooifunctie.
 5. Wacht op de voorverwarmingstijd: Wacht nu tot de grill helemaal is voorverwarmd. Dit kan een paar minuten duren. Als je grill opgewarmd is, hoor je meestal een akoestisch signaal. Het deksel moet tijdens dit proces altijd gesloten blijven.
 6. Etenswaren laden: Open het deksel en leg je etenswaren op de borden. Als je het deksel weer sluit, begint de kooktijd.
 7. Let op kleuren of aftellen: Let op de signalen van je grill. Als het een kookindicator met aftelfunctie heeft, kun je precies zien hoe lang je eten nog nodig heeft. Als de display een lichtindicator is, haal je het voedsel er gewoon uit als het de gewenste kleur bereikt heeft.
 8. Verwijder het voedsel: Als je eten klaar is, open je het deksel en haal je het eruit. Schik het op een bord en geniet ervan!

Als je klaar bent met grillen, vergeet dan niet het toestel uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te halen.

Welke recepten zijn er voor Tefal contactgrills?

In principe kun je op een contactgrill natuurlijk alle voedsel en recepten bereiden die je ook op een houtskool-, gas- of elektrische grill kunt bereiden. Er zijn echter ook veel heerlijke recepten die speciaal ontworpen zijn voor bereiding op een contactgrill.

Je kunt op Internet veel interessante contactgrill recepten vinden. Als je geen ideeën meer hebt, kun je gewoon online inspiratie opdoen.

Waar worden Tefal contactgrills gemaakt?

Tefal heeft zijn hoofdkantoor in de Franse stad Rumily en maakt sinds 1968 deel uit van de wereldwijde SEB Groupe. Sommige producten worden direct op deze plaats gemaakt. Verschillende onderdelen worden echter uit vele andere landen aangevoerd.

Hoe maak ik een Tefal contactgrill schoon?

Het schoonmaken van een Tefal contactgrill is meestal heel eenvoudig. Volg gewoon de onderstaande stappen

 1. Verwijder grof vet en etensresten op de grillplaten: Week de grove vetresten op de grillplaten in met keukenpapier en verwijder de etensresten. Gooi de doeken bij het restafval.
 2. Ontgrendel de grillplaten: Ontgrendel dan de grillplaten en neem ze uit de houder.
 3. Verwijder de vetopvangbak: Neem nu de vetopvangbak eruit. Het meeste vet moet tijdens het gebruik in deze bak gedruppeld zijn.
 4. Verwijder grof vet en etensresten in de vetopvangbak: Zuig de grove vetresten uit de vetopvangbak op met keukenpapier en verwijder de etensresten. Gooi de doeken bij het restafval.
 5. Schoonmaken: Nu kun je de grillplaten en de vetopvangbak in de afwasmachine doen, of ze met de hand schoonmaken met afwasmiddel, een zachte spons en heet water. (De coating op de grillplaten wordt daarbij niet beschadigd!)

Welke andere producten biedt Tefal aan?

Tefal biedt naast contactgrills ook veel andere producten aan. Er is onder andere een uitgebreid assortiment anti-aanbak kookgerei, strijkijzers, kookgerei, snelkookpannen, producten voor het bereiden van eten en drinken, personenweegschalen en heel veel accessoires. Wist je dat het allemaal begon met een beklede pan?

In 1954 kwam de vrouw van Marc Grégoire op het idee om teflon te gebruiken voor het bekleden van hun pannen. Haar man bracht dit advies in praktijk en was verbaasd over het resultaat. Twee jaar later werd uiteindelijk Tefal opgericht om anti-aanbak koekenpannen te produceren.

Beeldbron: Argutinskaya / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies