Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

24Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

We maken tapijten en gestoffeerde meubels altijd schoon met een stofzuiger. Dit verwijdert stof en grof, los vuil. Maar je kunt vuil niet uit de vezels en spleten krijgen met een stofzuiger. Hier komt een tapijtreiniger in het spel. Het verwijdert betrouwbaar vlekken, haren en vuil van allerlei soorten uit tapijten en andere textielstoffen.

Omdat er veel verschillende producten op de markt zijn, is het moeilijk een geschikt product te vinden. Daarom willen we met deze gids de beslissing voor je gemakkelijker maken. Hieronder vallen schoonmaakconcentraten, tapijtschuimpreparaten, wasbare stofzuigers en andere alledaagse hulpjes.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een tapijtreiniger verwijdert grondig en effectief vlekken, vuil en etensresten van allerlei soorten op vele materialen. Het is zacht voor de stof en alle stoffen glanzen weer als nieuw.
 • Er zijn vele soorten tapijtreinigers. Enerzijds zijn er droge reinigers zoals poeder en natte reinigers zoals reinigingsschuim, spray, shampoo en concentraat. Voor het gebruik van shampoo en concentraat heb je een waszuiger nodig.
 • Als je alleen met vlekken te maken hebt, kun je tapijtreinigers gebruiken in de vorm van sprays, schuim en poeder. Maar als je bijvoorbeeld het hele tapijt of de autostoelen wilt schoonmaken, is het de moeite waard een stoomreiniger of wasstofzuiger te gebruiken.

Tapijtreinigers: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria

voor tapijtreinigers Om de perfecte tapijtreiniger te vinden, hebben we enkele koopcriteria uitgewerkt waarmee je bij de aankoop rekening moet houden. De criteria die je kunt gebruiken om tapijtreinigers te vergelijken zijn:

De criteria worden hieronder nader toegelicht.

Toepassingsgebied

Tapijtreinigers kunnen veel meer materialen reinigen dan alleen tapijten. Een goede tapijtreiniger reinigt ook gestoffeerde meubels, autostoelen en sofa’s en laat textiel er weer als nieuw uitzien. Afhankelijk van wat er op de verpakking staat, is een tapijtreiniger dus strikt genomen een textielreiniger. Het is belangrijk te weten voor welk doel de reiniger nodig is om de juiste te kopen.

Als er alleen vlekken verwijderd moeten worden, kunnen tapijtreinigers in de vorm van sprays, schuim en poeder gebruikt worden. Maar als je bijvoorbeeld het hele tapijt, een bankstel of autostoelen wilt schoonmaken, is het de moeite waard een stoomreiniger of een stofzuiger te gebruiken. Een stoomreiniger helpt je eerder om bacteriën en mijten uit materialen te verwijderen, terwijl een waszuiger gevuld is met reinigingsmiddel en hardnekkige vlekken en vuil tot diep in de poriën verwijdert.

Verwerkingstijd

Afhankelijk van hoe snel je het materiaal weer moet gebruiken, zoals een bank, autostoel of fauteuil, is de ene soort toepassing meer en de andere minder geschikt. Als het snel moet gebeuren, is tapijtreinigingspoeder het meest geschikt. Dit wordt in het materiaal gewreven en kort gedroogd. Daarna stofzuig je en kun je weer op de bank zitten, enz. Tapijtreinigingssprays en -schuim kunnen na korte tijd ook weer opgezogen worden.

Bij waszuigers wordt het reinigingsmiddel met druk diep in de vezels gebracht en kort daarna weer opgezogen, samen met het losgemaakte vuil. Dit betekent dat het materiaal na het schoonmaken nog vochtig is en gedroogd moet worden. Reken hier tot 24 uur voor, afhankelijk van de grootte van het materiaal. In elk geval is het belangrijk niet te snel na het schoonmaken over tapijten te lopen, bijvoorbeeld, want dan kan vuil in het vochtige tapijt terechtkomen en zich sneller door de stof verspreiden.

Ecologische factor

Producten zonder chemicaliën worden steeds belangrijker. Vooral als er huisdieren en mensen met allergieën thuis wonen, moet je een biologische tapijtreiniger overwegen. Zulke reinigers bevatten geen irriterende stoffen, zijn veganistisch en zacht voor materialen, kleuren en, bovenal, zeer huisdiervriendelijk. Toch dringen ze diep in de stof en hebben een hoge reinigingskracht. Ze zijn meestal ook heel geschikt voor gevoelige vezels zoals wol en zijde. Biologische tapijtreinigers zijn gemaakt van plantaardige ingrediënten.

Applicator

Tapijtreinigers die al een reinigingsmiddel en applicator in één zijn, zijn bijzonder nuttig. Dit kan bijvoorbeeld een reinigingsschuim zijn met een borstelhulpstuk. Dit bespaart je de aanschaf van een geschikte borstel voor het schoonmaken. Op dezelfde manier kan men waszuigers kopen om zijn materialen schoon te maken. Deze stofzuigers worden meestal geleverd met een grote borstelset waaruit je de ideale borstel voor elke behoefte kunt kiezen, zowel voor kleine spleten als voor grote oppervlakken. Alleen het schoonmaakmiddel moet meestal apart gekocht worden.

Gids: Veelgestelde vragen over tapijtreinigers in detail beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over tapijtreinigers beantwoorden. Op deze manier willen we je een dieper inzicht in het onderwerp geven.

Waarvoor is een tapijtreiniger geschikt?

Tapijtreiniger is niet alleen geschikt om vuil, haren, geurtjes en vlekken van tapijten te verwijderen. Regelmatige, grondige reiniging van het tapijt is de moeite waard om hygiënische redenen.

Teppichreiniger-1

Met tapijtreinigers kun je niet alleen tapijten reinigen, maar ook ander textiel, zoals sofa’s. (Beeldbron: Erika Wittlieb/pixabay). (Foto bron: Erika Wittlieb/pixabay)

Een ander voordeel is dat bij regelmatig gebruik de afzonderlijke vezels van de stof op lange termijn soepel blijven in plaats van stijf en broos: Zo blijft het tapijt ook pluiziger en zachter.

Behalve tapijten kunnen gewoonlijk ook de volgende materialen met een tapijtreiniger gereinigd worden:

 • Stoffering
 • Banken
 • Fauteuils
 • Autostoelen
 • Matrassen
 • Andere stoffen

Tapijten van sisal, jute of hennep verdragen echter geen vochtige reiniging. Daarom mogen op deze materialen alleen droogreinigers (poeder) worden gebruikt.

Welke soorten tapijtreinigers zijner?

Tapijtreinigers zijn er in verschillende soorten. De producten verschillen in de manier waarop ze gebruikt worden en soms ook in hun geschiktheid voor het reinigen van verschillende materialen. Grofweg kunnen de volgende soorten onderscheiden worden:

 • Droogreiniger: Hiertoe behoort tapijtreiniger in poedervorm. Deze variant is bijzonder geschikt voor kleine vlekken, zoals rode wijnvlekken op de bank. Het poeder wordt op deze plek aangebracht en wordt het best met een schrobber in het materiaal gewerkt. Na de aangegeven reactietijd worden de resten eenvoudig weggezogen. Een poeder is bijzonder geschikt om tussendoor te reinigen.
 • Natte reiniger: Hiertoe behoren verschillende tapijtreinigers.Een ervan is tapijtreinigingsschuim. Het te reinigen oppervlak wordt besproeid. Het schuim wordt dan met een kwast of spons ingewerkt. Daarna moet het middel een paar uur drogen en kan het later met een stofzuiger opgezogen worden. Een tapijtreinigingsspray heeft dezelfde functie. Het is gemakkelijk aan te brengen en te doseren.
 • Stofzuiger: Een stofzuiger is bijzonder geschikt voor grotere vlekken en voor het schoonmaken van grotere oppervlakken. Shampoo of concentraat verdund met water wordt in de stofzuiger gegoten. Deze variant is bijzonder zuinig. Zulke reinigers zijn goed voor hardnekkige of oude vlekken.
 • Stoomreinigers: Deze apparaten kunnen bacteriën en andere ziektekiemen doden. Ze kunnen ook gebruikt worden om vuil zoals vet, schimmel en andere vuildeeltjes te verwijderen. Voor hardnekkige vlekken is een wasstofzuiger echter geschikter dan een stoomreiniger, want die werkt alleen met stoom en geen speciale vloeistof.

Ook is te zien dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen elektrische en niet-elektrische tapijtreinigers. Zodra een wasmachine of stoomreiniger gebruikt wordt, is een kabelverbinding nodig.

Wat kost een tapijtreiniger?

Goedkope tapijtreinigers zijn die, welke voor kleinere oppervlakken gebruikt worden en meestal in een handige spuitflacon verkocht worden. Duurdere modellen zijn stoomreinigers of waszuigers. Dit zijn apparaten die gebruikt kunnen worden om stof en vuil van stoffen zoals tapijten te verwijderen.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (4 – 10 €) Tapijtreinigers als spray, schuim, poeder
Middelgeprijsd (10 – 80 €) Tapijtreinigers als shampoo en concentraat, biologische producten
Hooggeprijsd (80 € en meer) Stoomreinigers en waszuigers

Je moet nadenken over het doel waarvoor je een tapijtreiniger nodig hebt en dan een geschikt model kiezen. Merk op dat je voor een stofzuiger ook een geschikt vulmiddel moet kopen.

Hoe lang moet je tapijtreinigers laten werken?

Hoe lang je een bepaald product moet laten inwerken hangt af van de soort toepassing. Tapijtreinigingsschuim en tapijtreinigingsspray worden erop gespoten, ingewreven en laten drogen. Nadat het schuim na een paar uur zichtbaar opgedroogd is, kunnen de resten met een stofzuiger verwijderd worden. Tapijtreinigingspoeder is gemakkelijk aan te brengen en kan ongeveer 30 minuten later weer opgezogen worden. Het grote voordeel van deze producten is dat het tapijt niet hoeft te drogen en meteen weer belopen kan worden. Bij producten die met een wasstofzuiger in materialen worden gewerkt, moet het achtergebleven vocht eerst drogen voor het tapijt belopen kan worden. Controleer de individuele contacttijd die op het product staat aangegeven.

Conclusie

Er zijn veel soorten tapijtreinigers. Het ene is droogreinigers zoals poeder en natte reinigers zoals reinigingsschuim, spray, shampoo en concentraat. Voor het gebruik van shampoo en concentraat heb je een waszuigertje nodig. Als je alleen bezorgd bent over vlekken, kun je tapijtreinigers gebruiken in de vorm van sprays, schuim en poeder.

Maar als je bijvoorbeeld het hele tapijt of de autostoelen wilt schoonmaken, is het de moeite waard om een stoomreiniger of stofzuiger te gebruiken. Als er huisdieren en mensen met allergieën thuis wonen, moet je een biologische tapijtreiniger overwegen. Zulke reinigers bevatten geen irriterende stoffen, zijn veganistisch en zacht voor materialen, kleuren en, bovenal, zeer huisdiervriendelijk.
Beeldbron: Popov / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies