Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

15Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

50Verzamelde opmerkingen

Ken je tangram? Een eeuwenoud puzzelspel, is tangram uitgegroeid tot educatief speelgoed dat kinderen, volwassenen en ouderen helpt bij het ontwikkelen van creativiteit en logisch denken, en bij het leren.

Maar weet je ook welke soorten tangram nu in de aanbieding zijn? Hieronder tonen we je de beste die op de markt zijn en de aspecten waarmee je rekening moet houden om de ideale te kopen.
Eerst het belangrijkste

 • Tangram is een puzzel gevormd uit een vierkant dat, wanneer het wordt afgebroken, zeven geometrische figuren oplevert.
 • Met deze figuren is het mogelijk om meer dan duizend verschillende vormen en beelden samen te stellen. Daarom is tangram een geweldige bondgenoot voor het ontwikkelen van redeneren en creativiteit.
 • Maar om het beste spel te kopen is het de moeite waard te letten op de aanbevolen leeftijdsgroep, het aantal stukken en de accessoires die erbij kunnen zitten.

Tangram: Onze selectie

Koopgids

De beste tangram kiezen is gemakkelijker dan het lijkt. Maar daarvoor moet je enkele eigenaardigheden van dit spel begrijpen en weten hoe het tegenwoordig gecommercialiseerd wordt.

Om je hierbij te helpen hebben we deze Koopgids gemaakt. Van hieruit kom je te weten waarvoor het dient, hoe het te gebruiken is, hoeveel het kost en waar je de beste tangram puzzel kunt kopen.

Duas crianças brincando com tangram.

De tangram is speelgoed dat tegelijk amuseert en onderwijst. (Bron: Nadezhda Prokudina/ 123rf.com)

Wat is tangram?

Tangram is een Chinese geometrische puzzel. Bestaande uit zeven verschillend gevormde stukken die samen een vierkant vormen, wordt tangram al eeuwenlang gebruikt als vorm van vermaak en leren.

Het wordt gebruikt door zowel kinderen als volwassenen. Tegenwoordig zijn er, zoals we verderop in dit artikel zullen zien, vele soorten tangrammen. Maar het origineel is samengesteld uit

 • Vijf driehoeken: twee grote, twee kleine en een middelgrote;
 • Een vierkant;
 • Een parallellogram.

Door al deze stukken samen te leggen, die in elkaar passen maar elkaar niet overlappen, is het mogelijk om, naast het oorspronkelijke vierkant, oneindig veel vormen en figuren te maken.

Volgens de Tangram Encyclopedie, een boek met spelregels en uitdagingen van dit spel, is het mogelijk om met de stukken meer dan 5000 figuren in elkaar te zetten.

Zozeer zelfs dat er tegenwoordig, behalve dat je de puzzel kunt kopen, ook mensen zijn die zich wagen aan het zelf maken van een handgemaakt tangram.

Nog steeds vind je in de winkels een aantrekkelijke variëteit van dit speelgoed. Er zijn mogelijkheden met verschillende vormen, maten, kleuren en hoeveelheden stukjes.

Het grote voordeel is, hoe dan ook, dat tangram, meer dan een eenvoudig stuk speelgoed, ook een leer- en onderwijsmiddel is.

Hoe ontstond tangram?

Het is niet met zekerheid bekend wat de werkelijke oorsprong van tangram is. Maar het verhaal zegt dat de puzzel rond 1780 ontstaan zou zijn, in China. Door het succes in Oosterse landen bereikte het echter al snel Europa en daarna de Verenigde Staten.

Vanaf toen begon tangram algemeen gebruikt te worden, vooral als uitdaging. Zo’n succes was het, dat een Chinese vrouw meer dan 130 jaar geleden de zogenaamde Tangram Encyclopedie geschreven zou hebben.

Deze encyclopedie zou uit zes delen bestaan en meer dan 1.700 problemen bevatten die met de puzzel op te lossen zijn.

Tangram com criança ao fundo.

Er zijn veel legenden rond de geschiedenis van het tangram, maar het werd uiteindelijk wereldwijd populair. (Bron: protowink/ Pixabay.com)

Er zijn verschillende legenden over het ontstaan van tangram. Een ervan verwijst naar een kostbare steen die in zeven stukken gebroken zou zijn en waarmee verschillende vormen gemaakt konden worden.

Een andere legende vertelt dat een keizer een vierkante spiegel op de grond liet vallen, waardoor die in zeven stukken brak.

Hoe dan ook, feit is dat tangram al eeuwenlang in het hele Oosten en ook in het Westen gespeeld wordt, en dat het zelfs een bron van inspiratie is geweest voor het maken van andere soorten speelgoed en puzzels.

Hoe gebruik je tangram en welke figuren maak je?

Om tangram te gebruiken moet je creatief en geduldig zijn, net als bij de gewone puzzels die we kennen.

Tijdens het spel moeten alle stukken gebruikt worden en het is niet toegestaan om een stuk te laten overlappen.

Door de figuren anders te rangschikken, is het mogelijk vormen te maken die we al kennen of andere vormen die onze creativiteit dicteert.

Met tangram kun je dierfiguren maken, zoals de kat en de zwaan, maar ook afbeeldingen van mensen, huizen, schepen, enz.

Meer dan dat kan tangram gebruikt worden in wiskunde- en meetkundelessen, want de puzzel stimuleert de leerlingen om specifieke vaardigheden op het exacte gebied te ontwikkelen.

Wat is het belang van tangram bij wiskunde-onderwijs?

Tangram wordt door wiskundeleraren over de hele wereld gebruikt als hulpmiddel bij het onderwijzen en leren van geometrische vormen. Dit educatieve spel is vooral efficiënt in de eerste jaren van het kinderonderwijs.

Maar omdat het ook werkt aan de ontwikkeling van creativiteit en logisch denken, komt tangram uiteindelijk goed van pas bij de studie van wiskunde en wetenschap in het algemeen.

Bekijk hieronder, andere vaardigheden die tangram in de klas kan helpen ontwikkelen

 • Herkenning van geometrische figuren;
 • Leren over oppervlakte en omtrek;
 • Motorische vaardigheden bij het in elkaar passen van de stukken;
 • Ontwikkeling van creativiteit en redeneringsvermogen.

Voor wie is het gebruik van de tangram aan te bevelen?

In principe zou je kunnen denken dat de tangram alleen voor kinderen nuttig zou zijn, maar dat is niet waar.

Door beter te begrijpen hoe deze puzzel werkt en wat de toepassingen ervan zijn, is het duidelijk dat er in elke levensfase talrijke voordelen aan een tangram verbonden zijn. Bekijk de voordelen voor elke leeftijdsgroep

 • Voor kinderen: Tangram is een bron van ontdekking en plezier. Door te spelen en kleuren en geometrische vormen te leren, en ook leuke figuren en afbeeldingen te maken, werken kinderen ook aan hun gezichtsvermogen, motoriek en neurologische vaardigheden;
 • Voor jongeren: In deze leeftijdsgroep zal tangram een hulpmiddel zijn om het leren van wiskunde en meetkunde te vergemakkelijken. Het is ook functioneel om probleemoplossing te onderwijzen, zonder de speelse en creatieve rol van de puzzel terzijde te laten;
 • Voor volwassenen: Volwassenen en senioren kunnen ook hun voordeel doen met tangram. Het spel werkt immers met creativiteit en redeneren en dient ook als hulpmiddel voor concentratie en ontspanning.

Wat zijn de voordelen van tangram?

Zoals we gezien hebben, vereist tangram dat de stukken geplaatst en gedraaid worden, waardoor de hersenen de gebieden bewerken die verantwoordelijk zijn voor het herkennen van geometrische vormen.

Door deze activiteit uit te voeren verkennen we dus gebieden en vaardigheden als probleem oplossen, redeneren en creativiteit.

Niet te vergeten dat, zoals we gezien hebben, de puzzel werkt als een facilitator voor het leren van wiskunde. Om elk figuur in elkaar te zetten is immers ook planning en ruimtelijk inzicht nodig.

Voorgesteld lesplan met tangram

 1. Laat de leerlingen een tangram zien en praat over de vormen waaruit het bestaat: driehoek, vierkant en parallellogram;
 2. Verdeel de leerlingen in groepjes en vraag ze met papier of karton een tangram te maken, met behulp van een schaar, liniaal en kleurpotloden.
 3. Vraag dan aan elk om figuren en afbeeldingen temaken van katten, honden, mensen, huizen, boten, vissen, enz.
 4. Werk aan de kleuren van elke gemaaktefiguur en stel voor dat de leerlingen verhalen bij de stukjes maken en die aan de rest van de klas presenteren

Een ander voordeel is dat het mogelijk is een goede variëteit aan spellen te vinden met gevarieerde afmetingen, vorm en aantal stukken. Zo veelzijdig zijn ze, dat het zelfs mogelijk is je eigen tangram te maken.

Aan de andere kant, als je deze puzzel liever voor jezelf of als geschenk koopt, moet je bedenken dat de meeste spellen van bedenkelijke kwaliteit zijn.

Niet zelden zijn tangram stukjes van breekbaar materiaal gemaakt. Om samen te vatten hebben we een tabel gemaakt met de voor- en nadelen van tangram. Neem een kijkje:

Voordelen
 • Ontwikkelt creativiteit, logisch denken en ruimtelijk inzicht
 • Werkt aan wiskunde, meetkunde en probleemoplossend vermogen
 • Stimuleert de neurologische en motorische ontwikkeling
 • Er zijn verschillende mogelijkheden te koop
Nadelen
 • Stukjes kunnen van breekbaar materiaal gemaakt zijn

Wat is de prijs van tangram en waar koop je het?

Een tangram te koop vinden is niet moeilijk. Het spel wordt verkocht door speelgoedwinkels, warenhuizen en zelfs in sommige supermarktketens. Enkele plaatsen waar je tangram kunt kopen zijn: Lojas Americanas, Magazine Luiza en Extra.

Online kopen heeft meer voordelen.

Maar je moet niet vergeten dat online kopen meer voordelen heeft, waaronder de prijzen die meestal aantrekkelijker zijn.

Bovendien kun je op internet nog meer modellen tangram vinden en de aankoop doen vanuit het comfort van thuis. Als dat je optie is, raden we je Amazon Brasil aan.

In het algemeen is tangram een spel met een grote kosten-baten verhouding. Je vindt modellen die vanaf R$ 15 kosten. Als het echter de bedoeling is een meer bestendige en blijvende puzzel aan te schaffen, weet dan dat de duurste R$ 400 waard zijn.

Aankoopcriteria: Hoe vergelijk je de soorten tangram

Zoals reeds gezegd, zijn er tegenwoordig verschillende tangram modellen. Maar weet je hoe je de ene optie van de andere kunt onderscheiden?

Om de juiste keuze te maken en de beste te kopen, raden we je aan enkele criteria te analyseren. Het zijn:

Hieronder begrijp je hoe je, in de praktijk, elk van deze aspecten die het ene tangramspel van het andere onderscheiden, kunt analyseren.

Aantal stukken

Het lijkt misschien vreemd om het aantal stukken van een tangram te beschouwen, want oorspronkelijk heeft het zeven stukken. Maar feit is dat dit veranderd is.

Tegenwoordig is het mogelijk tangram-achtige puzzels te vinden met tot 60 stukjes. Natuurlijk, hoe meer stukken, hoe meer creatieve mogelijkheden er zijn.

Met of zonder boek

Het is heel gewoon om een boek te vinden met voorbeelden van de figuren die gevormd kunnen worden.

Maar het is ook de moeite waard om de inhoud van het boek te bekijken. De beste die te koop zijn hebben naast de zeven tangram stukken ook praktische activiteiten, vaak ontwikkeld door onderwijzers.

Grootte van de stukken

Een ander punt waar je op moet letten is de grootte van de stukken. Hier vind je kleine, middelgrote en grote stukken.

Natuurlijk moet bij deze keuze rekening gehouden worden met het beoogde gebruik en de aanleg van het kind. Als het kind bijvoorbeeld nog heel jong is, kunnen grotere stukken gemakkelijker voor hem zijn om te hanteren.

Voor oudere kinderen kunnen kleinere stukken een goede uitdaging zijn. Daarom is het belangrijk het volgende onderwerp te bekijken.

Leeftijdsgroep

Omdat tangram met veel stukjes geleverd kan worden, is het ook belangrijk de indicatieve leeftijd van het speelgoed te controleren.

Sommige modellen hebben kleinere stukjes, die uiteindelijk een gevaar kunnen vormen voor jongere kinderen.

Maar over het algemeen vind je tangram die vanaf drie jaar gebruikt kan worden. Sommige modellen, die uitdagender zijn, zijn geschikt voor kinderen ouder dan 7 jaar.

(Zichtbare afbeelding bron: tomertu/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies