ampèremeter op hout
Laatst bijgewerkt: 20-08-2020

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

27Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Stroommeters zijn instrumenten waar je elektrische stromen mee kunt meten. Ze lijken erg op voltmeters, multimeters en polymeters. Deze systemen hebben een galvanometer als centraal element. Ze hebben een parallel ingebouwde weerstand, zodat ze de stroomsterkte van de stroom die je wilt meten kunnen berekenen. Bovendien zijn ze handig en veilig in gebruik.

De stroomsterkte is de hoeveelheid elektrische lading die per seconde door de stroomdraad beweegt, dat wil zeggen, de hoeveelheid elektrische deeltjes die door een leiding gaat. Het wordt gemeten in ampère. Er zijn veel verschillende soorten ampèremeters, ieder met zijn eigen kenmerken. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten om de beste stroommeter te vinden.
Belangrijk om te weten

 • Naast de normale ampèremeters zijn er ook modellen met een tang te vinden, bekend als de stroomtang. Deze tools zijn geavanceerder. Je kunt er een verscheidenheid aan metingen mee uitvoeren (spanning, wisselstroom en gelijkstroom). Met de tang kun je de metingen rechtstreeks op de kabel verrichten, omdat de tang via het magnetische veld van elektriciteit werkt.
 • Digitale modellen zijn veel nauwkeuriger dan analoge modellen. De eerste soort zijn degenen die het meest worden gebruikt door professionals, omdat ze nauwkeuriger en gemakkelijker te lezen zijn. Houd er rekening mee dat de interne componenten en processors van het apparaat de kwaliteit van de metingen bepalen.
 • We raden je aan om altijd voor een digitale ampèremeter met een LCD-scherm te kiezen. Deze modellen zijn makkelijker af te lezen. Zo voorkom je mogelijke leesfouten, iets wat gebruikelijk is met analoge stroommeters.

Onze selectie: De beste stroommeters op de markt

Er is een breed scala aan ampèremeters op de Nederlandse markt. Het kiezen van het beste model, met alle functies die je nodig hebt, kan daarom een lastige taak zijn. Om je te helpen de stroommeter te vinden die het beste bij je behoeften past, hebben we deze shopgids opgesteld. Hieronder vind je de 5 beste stroommeters die je op de markt zult vinden.

1e plaats: Strex Digitale multimeter

De Strex Multimeter komt goed van pas bij je elektraklus in en rondom huis. Met deze digitale meter kun je allerlei grootheden meten of verbinden testen. Hij heeft een verlicht display met data hold functie. Hierdoor lees je je meetwaardes eenvoudig af, ook nadat je de verbinding tussen je meetnaalden en het te meten materiaal hebt verbroken.

Door zijn compacte formaat kun je hem snel en gemakkelijk overal mee naar toe nemen. Met de universele meter voer je bijvoorbeeld een diode test, continuïteitstest en transistormeting uit. De Strex Multimeter zorgt ervoor dat jouw elektra goed aangesloten is en blijft.

2e plaats: Skytronic Digitale multimeter

Met de Skytronic digitale multimeter voer je verschillende metingen zeer gemakkelijk uit zoals spanning en weerstand meting, maar ook temperatuur, capaciteit en frequentie. Deze multimeter is daarom heel handig om in huis te hebben.

Door het grote display lees je gemakkelijk alle informatie af. Wanneer je vrij snel metingen wilt verrichten kan je gebruik maken van de doorgangstest. Je hoort dan een geluidssignaal als indicatie wanneer de verbinding in orde is. De multimeter heeft maar liefst 32 meetbereiken, welke te selecteren zijn middels de grote draaiknop.

3e plaats: Ortho Digitale multimeter

Deze digitale multimeter van het merk Ortho is geschikt voor het meten van: wissel en gelijk spanning en stroom, weerstand, capaciteit, diode doorlaat spanning met pieper en transistor hfe. Je kunt er verbindingen mee controleren d.m.v. een meting met geluid.

Als er verbinding is tussen 2 punten hoor je een geluidsignaal, dit is veel gemakkelijker dan meten via de weerstand instellingen. De meter heeft een duidelijk LCD display, met blauw licht voor als je moet werken in donkere ruimtes. De meter wordt geleverd met meetsnoeren en rubber beschermrand.

4e plaats: Extech EX330 Basic Multimeter

Deze multimeter van Extech heeft een basisnauwkeurigheid 0,5% en is voorzien van een ingebouwde contactloze spanningsdetectie (100 tot 600 Vac) met signalering via rode LED en akoestisch signaal. Grote 2,5 cm digits voor eenvoudige aflezing van de meetwaarden.

De batterijen en de zekeringen kunnen eenvoudig worden vervangen via het separate batterij- en zekeringenvak. De multimeter wordt compleet geleverd met een geïntegreerde rubber beschermband, meetsnoeren,batterijen en Type K temperatuur sensor.

5e plaats: Crenova MS8233D

Op de eerste plaats in onze rankinglijst vind je de ampèremeter van Crenova. De ampèremeter biedt 100% veiligheid door de ingebouwde dubbele zekering en overbelastingsbeveiliging in het gehele apparaat. Het apparaat test onder andere de AC/DC-spanning, stroom, weerstand, frequentie en continuïteit. Het LCD-scherm met verlicht display en achtergrondverlichting laat je gemakkelijk alle resultaten zien, zelfs bij weinig licht.

De ampèremeter beschikt over een aantal speciale functies zoals gegevensregistratie, opname van maximale waarden, functieomschakeling en automatische uitschakeling. De scansnelheid is 3 keer per seconde. De meter heeft een 9V-batterij. Vergeet niet om deze in te brengen voordat je de digitale universele meter gebruikt, anders werkt deze niet.

Shopgids: Alles wat je moet weten over stroommeters

Met ampèremeters kunnen we veilig de stroomsterkte van hoogspanningslijnen meten. Als je geen ervaren elektricien bent, kan het moeilijk zijn om er een te kiezen. Daarom leggen we in het volgende deel enkele relevante aspecten van dit apparaat uit. Dat doen we door de meest gestelde vragen van kopers te beantwoorden. Lees snel verder om alles te weten te komen over stroommeters.

elektricien met een voltmeter

Onder elektriciens zijn stroommeters algemeen bekend als ‘testers’. Deze worden gebruikt om de intensiteit van de stroom te meten.
(Bron: auremar: 13782943/ 123rf.com)

Wat is een stroommeter precies?

In algemene termen is een stroommeter, ook bekend als ampèremeter, niets meer dan een galvanometer, een instrument om hoeveelheden stroom te detecteren waaraan parallel een weerstand wordt toegevoegd. Deze weerstand wordt de shuntweerstand genoemd. De ampèremeter meet de intensiteit van elektrische stromen. Duurdere stroommeters kunnen ook aspecten als capaciteit, frequentie en zelfinductie meten.

Ampèremeters hebben een zeer kleine inwendige weerstand, minder dan 1 ohm. Het doel van zijn dit kleine formaat is om te voorkomen dat de aanwezigheid ervan de te meten stroom beïnvloedt wanneer het apparaat is aangesloten op het elektrische net. Tegenwoordig hebben ampèremeters digitale beeldschermen om de leesbaarheid en nauwkeurigheid te vergroten.

Hoe werkt een stroommeter?

Moderne ampèremeters zijn compact, isolerend en passen gemakkelijk in je zak. Onder elektriciens zijn ze bekend als ‘testers’. Ze worden gebruikt om de intensiteit van de stroom te meten. De digitale modellen hebben een zeer eenvoudige bediening. Door aan een knop te draaien kun je de parameter selecteren en de uiteinden van de diodes aansluiten.

Door de uiteinden aan te sluiten of vast te klemmen, verschijnen de gegevens op het scherm. Analoge modellen, die nauwelijks nog worden gebruikt, geven informatie weer met een naald die door het numerieke bereik beweegt. Moderne modellen tonen de metingen op een digitaal scherm. Deze gegevens zijn betrouwbaarder, nauwkeuriger en beter leesbaar.

Waar kun je een stroommeter voor gebruiken?

Een stroommeter is een basistool voor iedere elektricien. De ampèremeters zijn nuttig voor diverse taken. Je kunt de stoommeter bijvoorbeeld thuis gebruiken om de kracht van een batterij zoals die van een voertuig te meten. We kunnen ze ook gebruiken om de condensatoren van mobiele telefoons en de compressoren van airconditioning te meten.

Bij professioneel gebruik wordt een stroommeter gebruikt om de stroom die door een kabel loopt te meten. Dit is erg handig, om zo te voorkomen dat een bepaalde geleider de hoeveelheid energie die het kan transporteren niet overschrijdt. Op deze manier kunnen we kortsluiting, elektrische storingen en zo ongelukken voorkomen. Ampèremeters worden ook gebruikt om de stroom in elektrische panelen en stekkers te meten.

Kun je de ampèremeter gebruiken om thuis elektriciteit te besparen?

Het antwoord op deze vraag is: Ja, dat kan! De ampèremeter wordt gebruikt om het verbruik te bepalen dat wordt gegenereerd door een bepaald elektrisch apparaat. Je kunt daarmee dus ook ontdekken welk type kanaal het meest geschikt is voor een bepaald circuit en of de apparaten die erop zijn aangesloten binnen de veiligheidslimieten van het stopcontact vallen. Dit zal je helpen om je energieverbruik te verminderen.

In grote stroomkringen, zoals een elektriciteitsnetwerk van een hele straat, is het kennen van de stroomsterkte van vitaal belang voor de veiligheid en elektriciteitsvoorziening van de bewoners. Het is essentieel om de stroomsterkte te controleren als je niet wilt dat er een stroomstoring ontstaat of, erger nog, kans op kortsluiting komt waardoor kabels kunnen verbranden.

Welke verschillende soorten stroommeters zijn er?

De meest gebruikte ampèremeters zijn de digitale modellen, onder elektriciens algemeen bekend als de ‘testers’. Er zijn echter ook andere soorten ampèremeters, elk met verschillende kenmerken en een andere werking. Hieronder lichten we de verschillende soorten ampèremeters toe:

 • Analoge ampèremeter: Dit zijn de meest klassieke modellen. Ze bevatten een spoel die is verbonden met een naald die de meting op een numerieke schaal weergeeft.
 • Elektromechanische ampèremeter: Deze modellen zijn samengesteld uit een vast en een mobiel orgel. De laatste is bevestigd aan de naald. Het apparaat bevat een magneet die meebeweegt met de stroom. Het lijdt onder de slijtage van de componenten en is geneigd om leesfouten te geven.
 • Magneto-elektrische ampèremeter: Deze meters hebben een spoel die rond een as roteert bij ontvangst van stroom.
 • Mobiele ijzeren ampèremeter: In plaats van een spoel of magneet bevatten deze modellen een ijzeren staaf die beweegt.
 • Elektrodynamische ampèremeter: Dit soort ampèremeter werkt met 2 magneten die scheiden bij de ontvangst van stroom. De afstand tussen de 2 magneten produceert de meting.
 • Thermische ampèremeter: Werkt door een geleider te verwarmen. Het grootste voordeel is dat ze niet beïnvloed worden door de magnetische velden. Wel zijn ze vaak duurder en verbruiken ze veel energie.
 • Digitale ampèremeter: Zijn het nauwkeurigst, hebben microprocessors en schermen die leesfouten voorkomen. Hebben nauwelijks last van slijtage. De kwaliteit van de stroomkringen zal de nauwkeurigheid van de metingen bepalen.
 • Stroomtangen: Dit type stroommeter hoeft de stroombron niet aan te raken om de meetwaarden te bepalen. Het wordt aangedreven door het magnetische veld van de stroom en kan zowel wisselstroom als gelijkstroom meten.

Wat zijn de voor- en nadelen van digitale en analoge stroommeters?

Analoge ampèremeters zijn verouderd. Het naaldmeetsysteem veroorzaakt vaak leesfouten. De digitale systemen daarentegen tonen alle nodige informatie op een gemakkelijk leesbaar scherm. Bovendien zijn deze moderne modellen veel nauwkeuriger bij het maken van metingen.

Om alle nodige informatie te hebben, hebben we hieronder een tabel opgesteld met de voor- en nadelen van de 2 verschillende soorten ampèremeters:

Soort Voordelen Nadelen
Digitale stroommeter Hoge leessnelheid. Hogere nauwkeurigheid en betere leesbaarheid. Er worden geen schaalfouten gemaakt. Duurder dan analoge modellen. Ze hebben een complexe constructie en een stroombron nodig.
Analoge stroommeter Goedkoper dan de digitale modellen. Ze hebben geen stroom of batterij nodig. Zijn minder precies dan digitale modellen. Moeilijker om de meetresultaten te lezen. Er kunnen schaalfouten gemaakt worden.

Welke speciale functies hebben stroommeters?

Sommige ampèremeters hebben speciale functies die erg handig kunnen zijn voor het diagnosticeren van problemen in elektrische systemen. Een van deze functies is bijvoorbeeld de frequentiemeting. Om gemakkelijk stromingen te meten, moeten de stroommeters een gemiddelde, een minimale en een maximale functie hebben om de oude en nieuwe resultaten met elkaar te kunnen vergelijken.

Stroommeters zijn ook handig om de capaciteit te meten, een waarde die tegenwoordig meestal met een stroomtang wordt gemeten. Deze optie vergemakkelijkt het werk van bijvoorbeeld mensen die zich bezighouden met het bestuderen van motoren. Tot slot is het ook handig als het apparaat over beschermende en veiligheidsfuncties beschikt, zoals het activeren van een alarm zodra het apparaat in de buurt van de stroming komt.

a het testen van de accu van de motorfiets

De meest geavanceerde modellen hebben een tang. Met een stroomtang kun je verschillende soorten metingen uitvoeren.
(Bron: Philippe Renaud: 93952907/ 123rf.com)

Welke veiligheidsmaatregelen moet je volgen bij het gebruik van een stroommeter?

Stroommeters worden gebruikt om spanning en elektrische stroom te meten. Als je met elektriciteit werkt, zijn er bepaalde gevaren en risico’s die je moet kennen. Het is belangrijk om altijd de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Hieronder beschrijven we welke maatregelen gelden bij het gebruik van een ampèremeter:

 1. De stroom moet door de meter stromen om het circuit te kunnen voltooien.
 2. Zorg ervoor dat alle componenten goed zijn aangesloten om een goed resultaat te krijgen.
 3. Gebruik gereedschap met rubberen handgrepen om elektrische schokken te voorkomen.
 4. Sluit de ampèremeter nooit aan op een hoofdstroombron, zoals bijvoorbeeld een schakelkast.
 5. Zorg ervoor dat je in een droge omgeving werkt, zonder vochtbronnen in de buurt.
 6. Zorg ervoor dat voordat je begint te werken, de ampèremeter de maximale schaal van het weerstandsniveau toont.
 7. Raak de stroombron nooit met je handen aan.
 8. Bewerk de installaties nooit met blote handen als ze stroom bevatten.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Stroommeters zijn complexe systemen. Dit geldt met name voor de digitale modellen. De complexiteit is te verklaren omdat ze zeer exacte metingen moeten verrichten. Er zijn een aantal aankoopcriteria waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een ampèremeter. Als je het beste model op de markt wilt vinden, met de beste functies en kenmerken, volg dan onze aanbevelingen en je zult zeker zijn dat je het juiste model koopt.

Gebruikersgemak

Het ontwerp van ampèremeters is de afgelopen jaren flink geëvolueerd. De ontwerpen en materialen die worden gebruikt lopen erg uiteen. De modernste modellen hebben functies waarmee je metingen kunt uitvoeren op moeilijk bereikbare plaatsen, bijvoorbeeld dankzij een verwijderbaar scherm om metingen vanaf een afstand te kunnen waarnemen.

De meeste professionele elektriciens bevelen modellen met een tang aan, de stroomtang. Dit type ampèremeter vergemakkelijkt de meting. Aangezien de stroomtang via het magnetische veld werkt waar de elektriciteit doorheen stroomt, hoef je de kabels niet af te knippen of te strippen om het apparaat aan te kunnen sluiten. We raden ook aan om voor een model met een LCD-scherm te kiezen, omdat de gegevens dan gemakkelijker af te lezen zijn.

Bruikbaarheid

Stroommeters hebben de capaciteit om verschillende soorten metingen uit te voeren. De meest voorkomende zijn spanning en stroom, zowel wissel- als gelijkstroom. Afhankelijk van de complexiteit van het model, zullen de leesfuncties ervan verschillen. De meeste modellen bevatten in ieder geval opties voor het lezen van de spanning, weerstand, continuïteit en capaciteit.

We raden aan om op zoek te gaan naar een model met alle functies die je nodig hebt binnen je woon- of werkomgeving. Een ampèremeter die niet over de vereiste mogelijkheden beschikt, zal een slechte investering zijn. Hoewel digitale ampèremeters zeer veelzijdig zijn, hangt de daadwerkelijke bruikbaarheid ervan af van de manier waarop je het apparaat wilt gaan gebruiken.

Resolutie

De resolutie van het scherm speelt een uiterst belangrijke rol bij de aanschaf van een ampèremeter. De nauwkeurigheid van de metingen en de waarden die worden weergegeven, zijn hier namelijk grotendeels afhankelijk van. Als je de waarde van de resolutie kent, is het mogelijk om elke wijziging, hoe klein ook, te bepalen bij het lezen.

Om het belang van de resolutie met een voorbeeld te verduidelijken, kun je het vergelijken met een lineaal die in centimeters meet als je eigenlijk in millimeters moet meten. De aanschaf van zo’n lineaal zou dan zinloos zijn. We raden je daarom aan om rekening te houden met de resolutie die je nodig hebt voor de klus voordat je een ampèremeter koopt, omdat dit een essentiële factor is bij het bepalen van de bruikbaarheid ervan.

Precisie

Als we het over de precisie van een stroommeter hebben, bedoelen we de indicatie van de werkelijke waarde van hetgeen dat wordt gemeten. Precisie is een maat voor de herhaalbaarheid of consistentie van een meting van een hoeveelheid. We raden je aan om een apparaat te kiezen dat de hoogst mogelijke nauwkeurigheid biedt, omdat de kwaliteit van het werk dat je doet hiervan afhangt. Hoe nauwkeuriger de metingen, hoe beter je de taken kunt uitvoeren.

Over het algemeen heeft de leesnauwkeurigheid een waarde van 3%. Dit betekent dat, bij het meten van een hoeveelheid van 100 A, de meting 3 waarden daarboven of daaronder kan zitten. Normaal gesproken wordt de nauwkeurigheidsmarge aangegeven door de fabrikant.

True RMS

De ampèremeters die zijn uitgerust met een True RMS-functie, geven de effectieve verwarmingswaarde van de stroom weer. Deze systemen zijn nauwkeuriger, omdat ze de meting verkrijgen door het signaal te nivelleren. Tijdens het proces passen ze zich aan de effectieve waarde aan, zonder onderscheid van de vorm van het outputsignaal van de waarde van de coëfficiënt te maken, om de effectieve waarde te bepalen.

Deze ampèremeters kunnen de wisselspanningssignalen met sinusvormige vorm met veel meer precisie meten dan andere systemen. Modellen zonder True RMS-functie zijn alleen nuttig voor het meten van niet-sinusvormige netwerkspanningen. Houd er rekening mee dat netwerkstromen niet altijd sinusvormig zijn én dat ze dat ook niet hoeven te zijn.

elektricien die de digitale multimeter gebruikt om de batterij te controleren

Analoge ampèremeters zijn verouderd. Het naaldmeetsysteem veroorzaakt vaak leesfouten.
(Bron: Norasit Kaewsai: 70202695/ 123rf.com)

Besturingssysteem

De werking van ampèremeters is heel eenvoudig. Het volstaat over het algemeen om de parameter die je wilt meten te selecteren, de diodes op het verbindingsgebied te plaatsen en de meetgegevens rechtstreeks van het scherm af te lezen. De selector heeft een zeer eenvoudig rotatiesysteem, met verschillende selecties voor dezelfde parameter.

De voordelen van deze selectiesystemen is dat we ze kunnen gebruiken zonder onze veiligheidshandschoenen uit te doen. Met de selector kun je de ampèremeter uitschakelen als je deze niet gebruikt. Sommige apparaten schakelen automatisch vanzelf uit. Stroomtangen meten direct vanaf de kabel, door alleen al de tang bij de kabel te houden. Deze modellen zijn daarom zeer handig in gebruik.

Speciale functies

Bij het kopen van een ampèremeter moeten we verder rekening houden met bepaalde speciale functies. Als je een doorlopende taak wilt uitvoeren, is de functie voor het opslaan van de gegevens erg handig. We raden je verder aan om altijd voor een model met overbelastingsbeveiliging te kiezen om kortsluiting en schade aan het net te voorkomen en de levensduur van het apparaat te verlengen.

De modellen met schermen met achtergrondverlichting stellen je in staat om bij weinig licht, of zelfs in het donker, te kunnen werken. Stroomtangen vergemakkelijken het werk, omdat ze je in staat stellen om metingen uit te voeren zonder de kabels door te snijden of te strippen. Een knop voor het selecteren van de schaal en het handmatige of automatische bereik, zijn ook erg handig.

Samenvatting

Een stroommeter of ampèremeter is een meetinstrument om elektrische stroom te meten. Ze bieden zeer nauwkeurige metingen, op een comfortabele en veilige manier. Dankzij stroommeters kun je het energieverbruik van een elektrisch apparaat of een stopcontact testen. Ze worden veel gebruikt door professionele elektriciens, maar zijn ook handig voor bij jou thuis. Belangrijk daarbij is wel dat je altijd een aantal veiligheidsmaatregelen in gedachten houdt. In onze shopgids laten we je zien welke.

Zoals je hebt gezien, zijn er veel verschillende soorten ampèremeters. De meest geavanceerde modellen hebben een tang, de stroomtangen. Hiermee kun je verschillende soorten metingen uitvoeren. Moderne apparaten tonen geordende informatie en bieden de mogelijkheid om gegevens op te slaan. Door onze shopgids te lezen en onze tips op te volgen, zul je al snel de stroommeter vinden die het beste bij je behoeften past.

Vond je onze shopgids over stroommeters interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welke stroommeter ze moeten hebben!

(Bron van de header image: akz: 93485124/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies