Last updated: 02-08-2021

How we pick our products

18Products analyzed

24Hours invested

7Studies researched

67Comments collected

Strandlakens zijn de perfecte metgezel voor een uitstapje naar zee, het meer of het zwembad. Er zijn strandlakens in alle kleuren, vormen en variaties, of het nu gaat om een modern boho ontwerp, fancy materiaal of zelfs gekke motieven. Een must-have voor een bezoek aan het strand of het park!

Je maakt een statement met je strandlaken en het geeft ook meer comfort. Er is voor elk wat wils, als modeaccessoire of gewoon om praktische redenen. Het kan moeilijk zijn om te beslissen, maar daarom hebben we een gids die je handige tips en trucs laat zien om je keuze voor een strandlaken gemakkelijker te maken.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Strandlakens zijn er in een grote verscheidenheid van ontwerpen, kleuren, vormen en motieven, dus er is voor elk wat wils.
  • Het strandlaken is een modieus accessoire dat ideaal is voor het strand, het zwembad of het meer. Als multitalent dient hij enerzijds als comfortabele ligstoel, als modieuze blikvanger en anderzijds zelfs als kledingstuk.
  • Behalve de mode-aspecten tellen ook de maat, het gewicht en het materiaal mee als essentiële beslissingscriteria, die we in dit artikel uitvoeriger zullen bespreken.

Strandlakens: Onze selectie

Om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken, hebben we in deze rubriek onze favorieten op een rijtje gezet. Door op de produkt-links te klikken, kun je je favoriete strandlaken gemakkelijk online bestellen. Er zal een strandlaken voor iedereen zijn.

Koop- en beoordelingscriteria voor strandlakens

Om je anticipatie op het strand te verhogen, hebben we de belangrijkste criteria samengevat om het je gemakkelijker te maken je nieuwe strandlaken te kiezen. Om je te helpen het perfecte strandlaken voor je te vinden, hebben we de volgende criteria uitgezocht:

Om je te helpen op basis van deze criteria een goede beslissing te nemen, leggen we uit wat ze inhouden en waar je rekening mee moet houden.

Materiaal

Een standaard strandlaken is meestal gemaakt van gemêleerde stof. Dit betekent dat het deels van katoen en deels van synthetische vezels zoals polyester gemaakt is. Door de gemengde stof of de synthetische vezels droogt het strandlaken veel sneller dan een van zuiver katoen.

Het katoengehalte zorgt voor een aangenaam gevoel op de huid en een hoog absorptievermogen, waardoor de strandlakens lang meegaan en zeer duurzaam zijn. Deze combinatie van materialen is daarom het meest geschikt voor een bezoek aan het openluchtzwembad of de kust in de zomer.

Strandlakens zijn ook verkrijgbaar in microvezel, dat zeer absorberend is, zeer snel droogt en zelfs antibacterieel is.

Omdat het materiaal heel licht is, past het in elke strandtas en neemt het niet veel plaats in. Het kreukt niet en behoudt daardoor zijn vorm. Strandlakens van microvezels zijn echter minder comfortabel omdat ze op de huid heel anders aanvoelen dan strandlakens van gemengde stoffen.

Maat

Strandlakens zijn er in veel verschillende maten, van standaard tot XXL. Een brede versie is ideaal als je liever direct op het zand of gras ligt. Bovendien is een bredere versie ideaal om met je partner of gezin op een strandlaken te liggen.

Je kunt zelfs gaan voor een afmeting van 100 cm x 200 cm of zelfs 180 cm x 200 cm. Dit zijn de zogenaamde XL strandlakens. De standaardmaat van strandlakens is meestal 90 cm x 180 cm en is dus ideaal om op een ligstoel te relaxen. Bovendien kan de handdoek na het baden snel om het lichaam gewikkeld worden, wat beschermt tegen ongewenste blikken.

Kenmerken

Strandlakens zijn gemakkelijk te herkennen. Ze brengen het strandgevoel dichter bij je, ze worden gekenmerkt door grappige, gebloemde of dierlijke motieven.

Een ander kenmerk van het strandlaken is dat het beduidend langer en ook iets breder is dan een gewone handdoek. De lengte van de handdoek speelt een essentiële rol en moet optimaal gekozen worden, zodat noch de voeten noch het hoofd in het zand liggen.

In tegenstelling tot gewone handdoeken zijn strandlakens bijzonder absorberend omdat ze veel vocht moeten opnemen.

Het absorptievermogen wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter, g/m², hoe hoger het is, hoe absorberender het strandlaken. Behalve absorptievermogen is hittebestendigheid een andere belangrijke eigenschap, want in de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 40 °C.

Een strandlaken moet zonder problemen temperaturen van 90 tot 100 °C kunnen weerstaan, zodat het zelfs als saunahanddoek gebruikt kan worden. Het gewicht en de zachtheid van een strandlaken zijn belangrijke kenmerken voor goede kwaliteit. De weeftechniek en het gebruikte katoengaren spelen een grote rol en mogen niet over het hoofd gezien worden.

Gewicht

Een bekende indicator om de kwaliteit van strandlakens te meten is het gewicht. Dit slaat meestal op de oppervlakte van de handdoek. In het algemeen geldt: hoe zwaarder het strandlaken, hoe hoger de kwaliteit. Voor een standaard strandlaken van 90 cm x 180 cm begint het gewicht bij 400 gram per vierkante meter.

Deze handdoeken zijn lichter en duiden op een lagere kwaliteit. Je krijgt dus meestal een hogere kwaliteit met een hoger aantal grammen, dat ongeveer 600 tot 700 gram per vierkante meter bedraagt.

Gids: Veelgestelde vragen over strandlakens uitvoerig beantwoord

We hebben de meest gestelde vragen over strandlakens verzameld, die we je in dit deel uitleggen, zodat je genoeg informatie hebt voor je strandlaken aankoop.

Voor wie zijn strandlakens geschikt?

Strandlakens zijn geschikt voor iedereen die een mooi accessoire wil, maar niet wil inleveren op comfort. Ze zijn ideale metgezellen voor het strand, het meer en het openluchtzwembad, want je kunt ze zowel gebruiken om je af te drogen als om op te liggen.

Een strandlaken is een essentiële must-have voor een dagje aan het strand. Het is niet alleen praktisch, maar ook een mooi accessoire (Image source: Scott Young / Unsplash)

Omdat strandlakens er in verschillende kleuren en ontwerpen zijn – van eenvoudig tot deftig – is het gemakkelijk om een geschikt strandlaken te vinden voor vrouwen, mannen en ook voor kinderen.

Welke soorten strandlakens zijn er?

Strandlakens zijn er in verschillende vormen, en we bespreken de volgende in deze gids meer in detail

  • standaard
  • rond
  • vierkant

Standaard strandlakens zijn er, zoals eerder beschreven, in de afmetingen 90 cm x 180 cm en zijn vrij klassiek rechthoekig. Ronde strandlakens zijn een mooie blikvanger en een must-have voor de zomer. Ze zijn praktisch en heerlijk geschikt voor het strand, picknicks in het park of zelfs festivals. Vierkante strandlakens zijn geweldig voor het hele gezin, want ze zijn met 200 cm x 200 cm de perfecte maat.

Wat kost een strandlaken?

De prijs van een strandlaken wordt meestal bepaald door het materiaal, het ontwerp, de maat of het merk. Daarom gaat de prijsklasse van laag naar hoog. Deze tabel moet je wat meer informatie geven:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd 12. – 25 €) Goede kwaliteit, veel kleuren en motieven
Middel geprijsd 25 – 40 €) Betere kwaliteit, veel ontwerpmogelijkheden
Hoog geprijsd vanaf 40 €) Hoogwaardige materialen, elegant ontwerp

Ben je meer geïnteresseerd in vormgeving of materialen, dan vind je wat je zoekt in de middel- of hooggeprijsde sector.

Hoe maak je strandlakens

schoon? Strandlakens kunnen in de wasmachine gewassen worden, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Om strandlakens ook na veelvuldig gebruik pluizig te laten aanvoelen, moeten ze regelmatig verzorgd worden.

Bij het wassen in de wasmachine is het belangrijk de strandlakens apart van ander wasgoed te wassen, witte of lichtgekleurde strandlakens op 60 °C en donkerkleurige op 40 °C. Waarschijnlijk de belangrijkste tip is om geen wasverzachter te gebruiken, want dat schaadt het absorptievermogen aanzienlijk.

Bovendien moeten strandlakens na elke tweede of derde wasbeurt met bleekmiddel ontsmet worden. Als alternatief kunnen strandlakens ook met de hand gewassen worden. Zorg ervoor dat je strandlaken na het wassen helemaal droog is voor je het weer in de kast legt. Dit voorkomt schimmelvorming.

Hoe knoop je dunne strandlakens vast?

Een dun strandlaken bij je hebben als je op reis gaat is heel praktisch, want je kunt het gebruiken als een mooie basis op het strand, maar je kunt er ook een kledingstuk van maken. Bijvoorbeeld, de volgende variaties

  1. Strandlaken als rok
  2. Strandlaken als strand- of uitgaanskleed
  3. Strandlaken als harembroek
  4. Strandlaken als topje

Je kunt voor elke variatie een geschikte handleiding vinden op YouTube, zoek gewoon naar pareo (= strandlaken) binden.

Conclusie

Strandlakens zijn een heerlijke optie om je te verheugen op vakantie, het meer of het buitenzwembad. De handdoek is de perfecte metgezel die in elke strandtas past, plus hij is niet alleen om op te liggen en je af te drogen, maar ook om omheen te knopen. De talrijke kleurvariaties en materialen maken het gemakkelijk om voor iedereen het juiste strandlaken te vinden. Of ze nu rechthoekig, rond of vierkant zijn, strandlakens zijn een echte blikvanger.

Behalve materiaal, maat en gewicht speelt ook de soort garen een essentiële rol in de kwaliteit. Dit betekent dat als je van je strandlaken houdt, je ervoor moet zorgen dat het goed schoongemaakt en gedroogd wordt, zodat je het lang kunt gebruiken.

(Omslagfoto: Engin Akyurt / pixabay)

Reviews