Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Een stoomreiniger is een moderne en tijdbesparende manier om je huis schoon te maken. Zonder chemicaliën en milieuonvriendelijke toevoegingen maakt het je vier muren efficiënt en langdurig schoon. Of het nu gaat om parket, tapijt, tegels of textiel, de toepassingsgebieden van de stoomreiniger zijn divers. Een echte allrounder.

Met onze grote stoomreiniger gids willen we je helpen de beste stoomreiniger voor jou te vinden. We hebben de verschillende soorten stoomreinigers vergeleken en hun voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Dit moet je helpen bij je aankoopbeslissing.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Het bezit van een stoomreiniger is niet alleen nuttig in particuliere huishoudens, maar ook in bedrijven. Grotere oppervlakken kunnen in zeer korte tijd effectief gereinigd worden.
  • Behalve gewone vloerstoomreinigers zijn er ook stoombezems, stoomzuigers en handstoomreinigers. Aanvullende accessoires kunnen de toepassingsgebieden van een stoomreiniger uitbreiden.
  • Met het juiste water kun je met een stoomreiniger een streeploos resultaat bereiken. Zonder toevoeging van conventionele reinigingsmiddelen.

Stoomreiniger: Onze selectie

Stoomreiniger: koop- en beoordelingscriteria

Om je zoektocht naar een geschikte stoomreiniger te vergemakkelijken, moet je bij de keuze van je apparaat met een paar aspecten rekening houden. De volgende criteria helpen je een keuze te maken tussen de vele verkrijgbare stoomreinigers:

In het volgende deel leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Power

Het vermogen van een stoomreiniger is doorslaggevend voor de reinigingsprestaties die hij in de praktijk bereikt.

In principe geldt: hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de reiniging.

Het vermogen van de meeste modellen wordt aangegeven in watt. Terwijl kleine apparaten meestal een lager vermogen hebben van rond de 1.000 watt, lopen de waarden voor industriële stoomreinigers op tot 9.000 watt. In het kader van de prestaties van een apparaat mag het stroomverbruik echter niet veronachtzaamd worden.

Hoe hoger het vermogen van een model, hoe hoger de energiekosten. Vaak kan een goed schoonmaakresultaat ook bereikt worden met minder krachtige toestellen.

Stoomdruk & stoomtemperatuur

Een ander belangrijk criterium is de druk waarmee het vuil verwijderd wordt. Ook hier geldt: hoe hoger de druk, hoe beter de reinigingsprestatie. Voor modellen voor privégebruik is de gemiddelde stoomdruk tussen 1 en 4 bar. Professionele stoomreinigers voor de industrie bereiken waarden tot 7 bar om zelfs grover vuil te verwijderen.

Sommige modellen bieden de mogelijkheid de stoomdruk te regelen. Dit is heel handig bij het reinigen van verschillende oppervlakken, want voor textiel is minder druk nodig dan voor andere materialen.

Alvorens te kopen moet ook de bereikbare stoomtemperatuur bekeken worden. Sommige apparaten werken met relatief koele stoom van rond de 150 graden, terwijl andere modellen een stoomtemperatuur van meer dan 300 graden bereiken. Te hoge temperaturen kunnen schade aan oppervlakken veroorzaken, maar ook brandwonden tijdens het gebruik.

Waterreservoir volume

Het volume van de boiler is van cruciaal belang voor de grootte van de ruimte die je later zonder onderbreking kunt schoonmaken. Als je een grote woonruimte hebt, kies je beter een model met een groter waterreservoir.

Je kunt kiezen uit machines met een volume van 1 tot 6 liter. Voor kleinere oppervlakken is een tankvolume van 200 tot 600 milliliter voldoende. Exacte informatie over de oppervlaktebedekking per tankvulling vind je in de beschrijving van het betreffende apparaat.

Gewicht & Hantering

Terwijl kleine en handzame stoomreinigers door iedereen gemakkelijk te bedienen zijn, is het hanteren van grote modellen een stuk ingewikkelder. Vooral voor zwakkere mensen kan het gebruik van een zware stoomreiniger een probleem zijn. Ook het opbergen van de stoomreiniger mag niet over het hoofd gezien worden.

Handstoomreinigers kun je meestal zonder problemen opbergen, terwijl omvangrijkere apparaten meer ruimte innemen. Veel fabrikanten bieden hun klanten de gelegenheid verschillende modellen te testen voor ze kopen. Dit garandeert dat je een model vindt dat bij je past.

Uitrusting

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, moet je aandacht besteden aan de uitrusting van je stoomreiniger.

De accessoires die je bij je stoomreiniger krijgt zijn van cruciaal belang voor wat je er later mee kunt schoonmaken.

De meeste modellen worden geleverd met een selectie van verschillende opzetstukken en doekjes. Maar je moet hun functie van tevoren zorgvuldig onderzoeken en nagaan of de accessoires aan je doelstellingen beantwoorden.

Je moet ook nagaan of het mogelijk is ontbrekende of versleten accessoires te bestellen. Het is meestal mogelijk reserve-onderdelen te bestellen bij grotere fabrikanten.

Stoomreinigers: veel gestelde vragen en antwoorden

In de volgende stap willen we de belangrijkste vragen over stoomreinigers beantwoorden. Als je de gids aandachtig gelezen hebt, moet je weten wat belangrijk is bij het kopen en gebruiken van stoomreinigers.

Wat is een stoomreiniger?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een stoomreiniger een schoonmaakapparaat dat hete stoom gebruikt om vuil en viezigheid te verwijderen.

In tegenstelling tot conventionele reinigingsmethoden worden bij stoomreiniging meestal geen chemische reinigingsmiddelen toegevoegd.

Afhankelijk van het type en de uitrusting van het apparaat is een stoomreiniger geschikt om verschillende oppervlakken te bewerken. In het voorlaatste deel leer je meer over de afzonderlijke soorten stoomreinigers en hun toepassingsgebieden.

Voor wie is een stoomreiniger geschikt?

Door zijn uitstekende reinigingsprestaties is een stoomreiniger geschikt voor zowel particuliere huishoudens als bedrijven. Het is niet zonder reden dat steeds meer mensen besluiten zo’n toestel aan te schaffen. Over het algemeen geldt dat hoe groter het te reinigen oppervlak is, hoe meer het de moeite waard is om een stoomreiniger aan te schaffen.

Het gebruik van een stoomreiniger bespaart tijd en moeite, want in één stap wordt grondig schoongemaakt. Daarom is de aanschaf van een apparaat bijzonder de moeite waard voor mensen die weinig tijd voor het huishouden hebben.

Maar de aanschaf van een stoomreiniger is ook de moeite waard voor mensen die door leeftijd of andere factoren lichamelijk beperkt zijn. Huishoudens met kinderen en huisdieren hebben ook baat bij een optimale reiniging met hete stoom.

Hardnekkig vuil, zoals modder of verf, wordt gemakkelijk verwijderd. Door geen chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken, wordt mogelijke vergiftiging voorkomen.

Dampfreiniger-1

Vooral gezinnen met kinderen en huisdieren hebben baat bij de grondige reiniging van een stoomreiniger.
(Image source: Sabina Fratila / unsplash)

De aanschaf van een stoomreiniger is ook zinvol voor tuinbezitters. Zo’n apparaat is ideaal voor het reinigen van natuursteen. Bovendien maakt een stoomreiniger het mogelijk om onkruid zonder verontreinigende stoffen te bestrijden met behulp van hete waterdamp. Zoals reeds gezegd is stoomreiniging ook ideaal voor het schoonmaken in grotere bedrijven en ondernemingen.

Het gebruik van een industriële stoomreiniger bespaart het schoonmaakpersoneel de moeite van het handmatig schoonmaken en betekent een grote tijdsbesparing. Grote oppervlakken worden intensief schoongemaakt in de kortst mogelijke tijd en klaargemaakt voor de volgende werkdag.

Welke soorten stoomreinigers zijner?

Als je overweegt een stoomreiniger te kopen, moet je eerst meer te weten komen over de verschillende soorten. In de volgende tabel presenteren we de voor- en nadelen van elk type:
Type Voordelen Nadelen
Gewone stoomreiniger Gemakkelijke reiniging van gladde oppervlakken Hantering vereist oefening, Opnieuw afvegen vereist
Stoomborstel Efficiënte vloerreiniging, Gemakkelijk in gebruik Meestal niet geschikt voor het reinigen van textiel, Weinig functies
Stoomeend Bijzonder handzaam formaat voor flexibel schoonmaken, Geschikt voor doelgericht schoonmaken Niet geschikt voor het schoonmaken van grote oppervlakken en vloeren
Stoomstofzuiger Combinatie van stoomreiniger en stofzuiger, Apart dweilen na het stoomreinigen is niet nodig Hoger gewicht, Duurder in aanschaf

Klassieke stoomreinigers zijn bijzonder geschikt voor het schoonmaken van harde oppervlakken en vloeren. Stoombezems en stoomeenden zijn bijzonder handige apparaten die gemakkelijk te bedienen zijn. De stoomstofzuiger combineert de functie van een gewone stoomreiniger met die van een stofzuiger. Het is niet nodig het losgeweekte vuil daarna op te vegen.

Hoeveel kost een stoomreiniger?

De kosten van een stoomreiniger variëren naargelang welke je kiest. Het meest betaalbaar is de stoomeend. Je kunt er een kopen voor zo weinig als 15 euro. Volgens ons onderzoek is het de moeite waard een stoomeend uit het midden-prijs segment te kopen. Je kunt een krachtig apparaat kopen voor iets minder dan 40 euro.

Conventionele stoomreinigers zitten in een vergelijkbaar prijssegment als stof zuigers. Laaggeprijsde modellen koop je al vanaf 70 euro. Afhankelijk van de uitrusting en de accessoires lopen de prijzen ook in het drie- en viercijferige bereik. Bij de aankoop van een industriële stoomreiniger moet de koper rekenen op kosten tot 3.000 euro.

Stoomzuigers zijn meestal duurder dan gewone stoomreinigers omdat ze verschillende werkstappen combineren. Prijzen voor stoomreinigers voor privé-gebruik beginnen bij ongeveer 80 euro. Professionele toestellen voor bedrijven en industrie, daarentegen, kosten tot 4.000 euro.

Type prijsklasse
Stoomeend circa 15 tot 80 euro
Conventionele stoomreiniger circa 70 tot 1.500 euro
Stoomstofzuiger circa 80 tot 4.000 euro
Stoomborstel circa 30 tot 200 euro

Een stoombezem kopen is goedkoper. De goedkoopste modellen zijn te koop voor zo weinig als 30 euro. Kies je voor een toestel van hogere kwaliteit, dan kun je rekenen op een prijs tot 200 euro.

Welke alternatieven zijn er voor een stoomreiniger?

Enerzijds biedt een stoomreiniger veel voordelen boven conventionele schoonmaakmethoden. Anderzijds is de aanschaf van een goed toestel voor particuliere huishoudens een dure aangelegenheid. Veel belangstellenden vragen naar alternatieven.

In het algemeen kan gezegd worden dat het bezit van een stoomreiniger in je eigen huis niet absoluut noodzakelijk is. Het meeste vuil kan ook verwijderd worden met behulp van de volgende schoonmaakmiddelen:

Dampfreiniger-2

Het meeste vuil in huis kan ook verwijderd worden met gewone schoonmaakmiddelen.
(Image source: jarmoluk / pixabay)

De volgende tabel geeft een overzicht van de alternatieven voor een stoomreiniger voor jou.

Alternatief Beschrijving
Stofzuiger Een gewone stofzuiger is geschikt voor het reinigen van harde vloerbedekkingen en tapijten. Droog vuil en stof kunnen gemakkelijk met een stofzuiger verwijderd worden. Een stofzuiger is echter niet geschikt om vlekken te verwijderen.
Mop Een mop in combinatie met een emmer is geschikt voor het vochtig reinigen van tegels, parket en kunststof vloeren. Om een grondige reiniging te bereiken, is het meestal nodig chemische reinigingsmiddelen toe te voegen.
Doek De doek is een van de meest klassieke schoonmaakmiddelen en is in elk huishouden aanwezig. Het kan zowel nat als droog gebruikt worden. Door zijn kleine afmetingen kan hij heel soepel gebruikt worden en ook hoeken kunnen goed schoongemaakt worden.
Chemische reinigers Met behulp van geconcentreerde ingrediënten kunnen chemische reinigers vuil van een grote verscheidenheid van oppervlakken verwijderen. Veel mensen willen echter geen conventionele schoonmaakmiddelen gebruiken omdat ze schadelijk zijn voor het milieu en allergische reacties kunnen oproepen.

De aankoop van de hierboven genoemde voorwerpen is minder duur en volstaat voor kleinere woonruimten. Niettemin moet je er rekening mee houden dat met de hand schoonmaken meer tijd kost.

Welk water gebruik ik met een stoomreiniger?

Veel gebruikers vragen zich af welk water ze moeten gebruiken voor stoomreiniging. In het algemeen kan gezegd worden dat er altijd een onderscheid gemaakt moet worden tussen het type en het model stoomreiniger. De gebruiker vindt het veiligste antwoord altijd in de gebruiksaanwijzing van het betreffende apparaat.

Veel stoomreinigers werken uitsluitend met zogenaamd gedestilleerd water. Gedestilleerd water is bijzonder zuiver en voorkomt verstoppingen in het toestel. Verder moet je vermijden conventionele schoonmaakmiddelen aan het water toe te voegen. Stoomreiniging gebeurt meestal zonder chemische toevoegingen. In geval van nood kunnen deze zelfs het toestel beschadigen.

Sommige fabrikanten bieden reinigingsmiddelen en geurstoffen aan die speciaal voor stoomreiniging ontwikkeld zijn. Maar ook hier moet je eerst een blik werpen op de gebruiksaanwijzing van je eigen model. We raden sterk af om op eigen houtje te experimenteren met essentiële oliën en dergelijke.

Hoe voorkom ik strepen na het stoomreinigen?

Veel gebruikers klagen over vervelende strepen na het schoonmaken met stoom. In het volgende gedeelte willen we uitleggen hoe je een streeploos resultaat kunt bereiken.

  1. Voorbereiding: Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig en volg de aanwijzingen precies op bij het vullen van het waterreservoir. Let ook op de opwarmtijd van je model. Als je je stoomreiniger niet genoeg tijd geeft om op te warmen, gaat de reinigingsprestatie achteruit.
  2. Schoonmaken: In tegenstelling tot een gewone dweil is een snelle veeg over het oppervlak meestal niet voldoende. In plaats daarvan moet je de stoomreiniger langzaam over de te reinigen plekken laten glijden, zodat de stoom zijn volle effect kan ontwikkelen. Het kan zijn dat je deze stap moet herhalen.
  3. Opvolging: Sommige modellen vereisen opvolging met een aparte microvezelhoes voor een streeploos resultaat. Andere fabrikanten bevelen het extra gebruik van een extractiereiniger aan. Hier moet je goed letten op de informatie in de gebruiksaanwijzing.

Kan ik een stoomreiniger gebruiken om ongedierte en bacteriën te bestrijden?

In theorie kan een stoomreiniger gebruikt worden om bacteriën, mijten en bedwantsen te bestrijden. Vooral mensen met allergie worden verondersteld baat te hebben bij deze functie. Het is echter moeilijk om deze belofte in de praktijk te brengen. Vooral goedkope apparaten bereiken meestal niet de vereiste temperaturen om bacteriën en ziektekiemen

te bestrijden. Verder zouden vezelige oppervlakken, zoals matrassen, minutenlang met stoom behandeld moeten worden om een bijna steriel resultaat te bereiken. Deskundigen raden daarom aan de ontwikkeling van ziektekiemen en bacteriën en de verspreiding van mijten op andere manieren te voorkomen. Regelmatig luchten en het verwijderen van stof helpen je huis te beschermen.

Conclusie

Een stoomreiniger is een bijzonder effectieve en tijdbesparende manier om je huis schoon te maken. In tegenstelling tot conventionele schoonmaakmethoden kun je het doen zonder de toevoeging van chemische en milieuonvriendelijke middelen. Bij de aanschaf van een stoomreiniger kun je kiezen uit verschillende soorten en modellen.

Grote huishoudens hebben baat bij het bezit van een gewone stoomreiniger of stoombezem. In kleinere flats loont het de moeite een stoomeend te kopen voor een soepele en gerichte reiniging. Het toepassingsgebied van de meeste stoomreinigers kan worden uitgebreid met diverse accessoires. Met gebruik van het juiste water staat niets het schoonmaken van het huis in de weg.

Beeldbron: Chyzhevska/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies