Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

16Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Een stofzuiger zonder zak is een praktisch alternatief voor een gewone stofzuiger. In plaats van een zak gaan vuil, stof en haren van huisdieren in een bak die gemakkelijk geleegd kan worden. Door geen dure stofzakken te gebruiken, bespaar je op den duur niet alleen veel geld, maar doe je ook het milieu een plezier.

Stofzuigers zonder zak zijn verkrijgbaar als vloerstofzuiger, stokstofzuiger of handstofzuiger. Ze worden gekenmerkt door een sterke zuigkracht en zijn ongecompliceerd in gebruik. Vooral stofzuigers op batterijen zijn gemakkelijk in huis te gebruiken, dankzij hun lichte gewicht en flexibiliteit.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Stofzuigers zonder zak zijn in gebruik vergelijkbaar met gewone modellen. In plaats van een zak heeft een zakloze stofzuiger een opvangbak die geleegd kan worden.
  • Door een stofzuiger zonder stofzak te gebruiken, kun je op den duur geld besparen omdat je geen stofzakken meer hoeft te kopen. Dit is milieubewust, want je creëert minder afval en bespaart grondstoffen.
  • Een stofzuiger zonder zak van goede kwaliteit kan het schoonmaken van je vloeren veel gemakkelijker maken. Ten eerste worden er vaak verschillende spuitmonden en borstels bijgeleverd. Anderzijds kunnen sommige toestellen uitgerust worden met extra filters die het resultaat aanzienlijk verbeteren.

Stofzuiger zonder zak: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor zakloze

stofzuigers Om uit te zoeken welke zakloze stofzuiger voor jou het beste is, vind je hieronder de belangrijkste criteria.

Een korte beschrijving van de criteria maakt het je gemakkelijker te vergelijken en te beslissen welke stofzuiger je wilt kopen.

Capaciteit

Afhankelijk van de grootte van het te reinigen oppervlak heb je een zakloze stofzuiger nodig met een kleine of een grote opvangbak. Je moet er ook rekening mee houden dat meer mensen en dieren ook meer vuil veroorzaken. De inhoud van zakloze stofzuigers varieert van ongeveer 1,5 tot 3 liter.

Zuigvermogen

Om een zo kort mogelijk zuigproces te garanderen, moet je letten op het vermogen van het apparaat. Een stofzuiger heeft een maximum van 900 watt. De zuigkracht hangt ook af van de kwaliteit van de sproeiers en de filtering, en van het vermogen van de motor.

Hanteren

Om comfortabel te kunnen schoonmaken, moet een stofzuiger een soepel stuursysteem hebben met wieltjes en verschillende handgrepen. Vooral als je de stofzuiger tussen verschillende verdiepingen verplaatst, is een licht gewicht een voordeel. Voor grote oppervlakken moet je zorgen voor voldoende stroomvoorziening en voor voldoende lengte van de kabel.

Geluidsniveau

Stofzuigen is lawaaierig. Vooral in een meerpersoonshuishouden en flatgebouw moet aandacht besteed worden aan het geluidsniveau. Het niveau van de geluidsgolven is de beslissende factor. Zakloze stofzuigermodellen zoals monocyclones maken iets minder lawaai dan multicyclones.

Gids: Veelgestelde vragen over zakloze stofzuigers in detail beantwoord

Hieronder vind je relevante vragen over zakloze stofzuigers. We beantwoorden deze vragen met de belangrijkste details om je een zo goed mogelijk overzicht te geven.

Wat is een stofzuiger zonder zak?

Een stofzuiger zonder zak is een modern alternatief voor een stofzuiger met zak. Door geen dure stofzakken te gebruiken, bespaar je op den duur niet alleen veel geld, maar je doet ook het milieu een plezier. Een stofzuiger zonder zak werkt met behulp van cycloontechnologie. De aangezogen lucht en het vuil dat erin zit worden sterk rondgewerveld. De centrifugale kracht voert het vuil dan naar de rand van de stofzuigerbak, waar het dan gewoon naar beneden valt in een opvangbak.

Welke soorten stofzuigers zonder zak zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten stofzuigers op de markt, die allemaal zonder zak werken. Afhankelijk van het toepassingsgebied brengen ze verschillende voordelen met zich mee. De meeste stofzuigers zonder zak hebben een geïntegreerd HEPA filter dat de lucht in de kamer schoon houdt.

beutelloser-staubsauger-test

Sommige zakloze stofzuigers worden geleverd met extra borstels. Dit is vooral handig als je vloeren verschillend zijn. (Image source: Jarmoluk / Unsplash)

De zakloze stofzuiger heeft een bijzonder sterke zuigkracht en een grote capaciteit. Met verschillende extra mondstukken en borstels, bv. tegen huisdierenhaar, kan de stofzuiger perfect aan elk huishouden aangepast worden.

De zakloze handstofzuiger is bijzonder praktisch door zijn geringe gewicht. Alle technologie is samengevoegd in een kleine behuizing, waardoor de afmetingen van het huishoudtoestel zeer ruimtebesparend zijn. De handstofzuiger wordt aangedreven door een oplaadbare batterij, zodat hij heel gemakkelijk gebruikt kan worden, zelfs op tafels of in de auto.

De zakloze steelstofzuiger is heel handig te bedienen door zijn vormgeving, want de zuigbuis en steel zijn in één onderdeel verenigd. Dit heeft een positief effect op het zuigen, want het is gemakkelijker voor je rug. De staande stofzuiger werkt op batterijen en kan dus flexibel verplaatst worden, zelfs over meerdere verdiepingen als dat nodig is.

Hoeveel kost een stofzuiger zonder zak?

De prijs van stofzuigers zonder zak is over het algemeen hoger dan die van stofzuigers met een zak. Dit komt door de complexere en efficiëntere technologie van deze huishoudelijke apparaten.

Maar op de lange duur bespaar je geld omdat je geen stofzakken hoeft te kopen. De prijs van een goede zakloze stofzuiger varieert van 50 tot 600 euro. De volgende tabel geeft je een overzicht van de verschillende prijsklassen.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (50 – 150 €) Eenvoudige filtersystemen, zwakkere zuigkracht, hoog geluidsniveau
Hoog geprijsd (vanaf 250 €) Meestal inclusief extra onderdelen, zeer licht ondanks groot bakvolume, complexe (en meer hygiënische) filtersystemen, laag geluidsniveau

Uit onze rangschikking blijkt dat duurdere producten met een zeer goede kwaliteit zich vooral onderscheiden doordat ze uitstekend aan de aankoopcriteria voldoen. Bovendien bevatten deze producten vaak verschillende extra onderdelen of functies, die natuurlijk in de prijs tot uiting komen.

Hoe maak ik een stofzuiger zonder zak leeg en hoe vaak moet ik dat doen?

De meeste stofzuigers zijn doorzichtig en hebben een merkteken erop. Als de aangegeven capaciteit bereikt is, moet de vuilnisbak geleegd worden. Afhankelijk van de capaciteit kan dit sneller gaan of even duren.

Voor het legen wordt de bak van het toestel losgemaakt en bij voorkeur buiten gedumpt, zodat het stof niet terug de woonruimte in dwarrelt. Bij de meeste stofzuigers zonder zak kun je de bak ook met een natte doek uitvegen. Zo begint het niet te stinken en blijft het hygiënisch.

Conclusie

Een stofzuiger zonder zak is een upgrade voor elk huishouden. Hij maakt de woonruimte efficiënt schoon en is handig in gebruik. De keuze aan stofzuigers zonder zak is enorm, dus huishoudens met uiteenlopende behoeften zullen er een vinden. Er moet speciaal rekening gehouden worden met het gewicht, de capaciteit, het geluidsniveau en de hanteerbaarheid.

Bepaalde filters maken het stofzuigen niet alleen hygiënischer, maar komen ook allergie-patiënten ten goede. Bijzonder opmerkelijk zijn de besparingen op lange termijn die het gevolg zijn van het niet gebruiken van stofzuigerzakken. Een milieuvriendelijk gedrag dat minder afval veroorzaakt en kostbare hulpbronnen spaart.

Afbeelding: The Creative Exchange / unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies