Laatst bijgewerkt: 01-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

23Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

39Verzamelde opmerkingen

Een stoffer of blik is een hulpmiddel dat gebruikt wordt om na het vegen het afval op te rapen. Dit gereedschap, gemaakt van metaal of kunststof, is een schepvormige schep met een kort handvat.

Om het vervelende bukken om het vuil op de schep te rapen te vermijden, zijn sommige stoffer en blik ook voorzien van lange handgrepen. Door de verschillende ontwerpen, materialen en kleuren hebben ook stoffer en blik verschillende gebruiksmogelijkheden.

Daarom hebben we verschillende modellen vergeleken, zodat je kunt ontdekken waar je bij aankoop beslist op moet letten en hoe je uiteindelijk het juiste model voor je kunt vinden.
Belangrijk om te weten

  • Een veegset is een huishoudelijk gereedschap dat bestaat uit een veegbezem en een handschep. Het wordt gebruikt om huisstof en vuil op te zuigen en is daarom onmisbaar in elk huishouden en kan ook op andere plaatsen gebruikt worden, zoals in de tuin.
  • Afhankelijk van de vloerbedekking die gereinigd moet worden, is het belangrijk het juiste product te kiezen, zodat je het vloeroppervlak niet beschadigt en het vuil optimaal kunt verwijderen.
  • De borstels van de veegbezem zijn meestal gemaakt van dierlijke, plantaardige of kunstvezels. Elk van de gebruikte borstelmaterialen heeft verschillende eigenschappen met voor- en nadelen en is ontworpen voor verschillende vloerbedekkingen.

Stoffer: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om de perfecte stoffer en blik set te vinden, hebben we enkele selectiecriteria uitgewerkt waarmee je bij je aankoop rekening moet houden. Deze aanknopingspunten moeten het je gemakkelijker maken de afzonderlijke varianten te vergelijken, zodat je objectief en gefundeerd je keuze kunt maken. De volgende criteria helpen je de veegsets te vergelijken:

Nu leggen we uit waar je bij deze criteria op moet letten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Maat

Als je een veegset koopt, moet je je ervan vergewissen dat hij de juiste maat heeft voor je huishouden. Ongeacht hoeveel liter er in de stoffer past of zit, of hoeveel plaats de veegset inneemt in de bergruimte. Wat de afmetingen betreft, is er geen algemeen ijkpunt dat je kunt gebruiken om te bepalen of de veegset zinvol voor je is of eerder minder.

Hier moet je alleen rekening houden met de eisen die je in je huishouden stelt en welk product je de meeste toegevoegde waarde biedt. Zeg waar je de veegset gebruikt en hoeveel plaats hij inneemt. Afhankelijk van je behoeften moet je dan een kleinere of grotere veegset kopen.

Greeplengte

Afhankelijk van het doel en de gebruiksduur van de veegset, is het zinvol aandacht te besteden aan de lengte van de steel van de veegborstel. Bezems met een lange steel zijn geschikt om over een langere tijd te vegen zonder te hoeven bukken.

Voor korte veegklussen, daarentegen, volstaat een set met een korte steel. Bij de keuze tussen lang of kort zijn je persoonlijke voorkeuren en de manier waarop je de bezem wilt gebruiken doorslaggevend. Er zijn verschillende soorten handgrepen. Sommige zijn uitschuifbaar en kunnen in verschillende lengtes gebruikt worden, afhankelijk van je behoeften.

Borstelmateriaal

Het borstelmateriaal dat je kiest hangt af van het oppervlak en het soort vuil dat je wilt verwijderen. Paardenhaar borstelharen worden vaak gebruikt op zachte vloeren binnenshuis, maar ook in huis voor dagelijks gebruik.

De vettige haren voorkomen dat stof wordt opgewerveld bij het schoonmaken. Borstelharen vanplantaardige grondstoffen, bijvoorbeeld kokosnoot, zijn even geschikt voor gladde als ruwe vloerbedekkingen.

In tegenstelling tot borstelharen van paardenhaar zijn ze minder gevoelig voor vocht en kunnen ze dus meer universeel gebruikt worden. Kunststofvezels kunnen voor elke vloer gebruikt worden. Het nadeel van kunststof borstelharen is dat ze heel gemakkelijk statisch geladen kunnen raken, wat het reinigen kan verstoren.

Design

De nieuwe veegset moet niet alleen praktisch zijn, maar ook chic. Veel fabrikanten vertrouwen voor hun modellen op kleur. Uiterlijk is echter niet de hoogste prioriteit voor veel klanten. Daarom zijn de meeste veegsets er in subtiele kleuren.

Maar als je dat wilt, kun je gemakkelijk zoeken naar een bijpassende kleurrijke set en je vindt er gegarandeerd een. Vooral bij veegsets van kunststof is de productvariëteit groot, want ze kunnen gemakkelijk gekleurd worden

Opvouwbaar

Sommige veegsets die in de handel zijn, hebben een opvouwbare functie. Dit is vooral handig als de veegborstel een langere steel heeft. Inklapbare veegsets hebben het voordeel dat het opgeraapte vuil in de inklapbare veegemmer kan worden opgevangen.

Op deze manier kun je de set ook opbergen zonder eerst het vuil te moeten weggooien. Deze eigenschap is vooral handig als je haast hebt en de veegset inclusief vuil wilt opbergen zonder dat het vuil er weer uitvalt.

Shopgids Stoffer: Alles wat je moet weten

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over stoffer en blik beantwoorden. Op deze manier willen we je een dieper inzicht in het onderwerp geven.

Waar is een stoffer geschikt voor?

Stoffer en blik zijn meestal nodig na het vegen om het vuil te verwijderen. Er zijn modellen die meer geschikt zijn voor algemeen huishoudelijk gebruik, andere meer voor gebruik buitenshuis. Een bezem wordt gebruikt om vuil en afval op te vegen.

Het is echter vervelend om het daarna weer op te ruimen. Daar zijn vegen sets voor. De beproefde veegsets, die al door grootouders gebruikt worden, vervoeren het verzamelde veegsel op een stoffer.

Kehrschaufel

Veegsets zijn bijna een onmisbare aanschaf voor huishoudens om puin effectief op te vegen en te vervoeren. (Image source: Paul Zoetemeijer/ Unsplash)

Deze toepassing is de meest gebruikelijke en bekende, maar je kunt veegzetten ook op andere manieren gebruiken. Een voorbeeld zou zijn vegen of vegen in een houtkachel.

Vanwege de beperkte ruimte kun je volstaan met alleen een kleine veegbezem en een stoffer. Er zijn ook modellen met langere stelen die praktisch als een gewone bezem zijn.

Welke soorten stoffer en blik zijn er?

Om de verschillende soorten veegsets te noemen, zijn er veegemmers van plastic, roestvrij staal, metaal, met lange handgrepen of met een korte handgreep. Bij veegbezems wordt onderscheid gemaakt tussen de materialen waarvan de borstelharen gemaakt zijn.

Er zijn borstelharen van plantaardige grondstoffen, van dierlijk haar of van kunststof. Er zijn ook bezems met lange of korte steel. Afhankelijk van je behoeften moet je nagaan welke eigenschappen je ideale veegset moet hebben.

Wat kost een veegset?

De prijs wordt vooral bepaald door het materiaal, de kwaliteit en het merk. De prijs van een veegset kan variëren van laag tot middelmatig. De volgende tabel moet je een overzicht geven.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd vanaf 5€ Standaard veegsets van kunststof
Middelprijs vanaf 15€ Veegsets met dierlijke borstelharen of extra lange stelen

Wat is het verschil tussen een veegset met borstelharen van plantaardig materiaal en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Bij een veegset van plantaardige borstelharen zijn de vezels meestal van kokosnoot of arenga. Dit type borstel biedt het voordeel dat er niet alleen gladde maar ook oneffen vloeren mee geveegd kunnen worden. Dit maakt ze veelzijdig. Bovendien zijn de borstelharen niet overdreven duur om te maken en zitten ze in de middenmoot wat prijs betreft.

Het enige nadeel van dit soort borstelharen is dat de winning en ontginning van grondstoffen voor verdere verwerking misschien niet duurzaam zijn. Wie hier waarde aan hecht moet er dus beslist op letten dat het produkt in kwestie niet op een milieuonvriendelijke manier is geproduceerd.

Samenvatting

Veegsets zijn ideaal voor het optimaal verwijderen van vuil en stof van vloerbedekkingen in het huishouden. Afhankelijk van de vloerbedekking moet je letten op welke borstelharen het meest geschikt zijn voor je behoeften.

Over het algemeen kunnen de plastic borstelharen in het lagere prijssegment universeel gebruikt worden en ze zijn ook met een handvat verkrijgbaar tegen redelijke prijzen.

Veegsets zijn meestal ook ruimtebesparend, want de meeste veegsets zijn ook opvouwbaar. Gemiddeld zijn er veegsets van goede kwaliteit te koop voor zo weinig als €10.

Foto bron: 123rf / dolgachov

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies