Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

67Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

130Verzamelde opmerkingen

De stofzuigerslang is een van de hoofdonderdelen van een stofzuiger. Hij verbindt de stofzuiger met de buis waardoor stof en vuil worden aangezogen. Bij ouderdom of zwaar gebruik kan de stofzuigerslang breken of op andere manieren beschadigd raken en vervangen of gerepareerd moeten worden.

Onze grote stofzuigerslang test 2021 helpt je de juiste beslissing te nemen bij het kopen van een stofzuigerslang. We leggen alles uit wat je over het onderwerp moet weten en laten je de voor- en nadelen van de afzonderlijke modellen zien.
Belangrijk om te weten

  • Een stofzuigerslang kan na verloop van tijd broos worden en breken. Dan moet je of een nieuwe kopen of je oude repareren.
  • Met originele wisselstukken zit je aan de veilige kant, maar andere wisselstukken zijn vaak goedkoper. Zorg ervoor dat je stofzuiger compatibel is met de nieuwe stofzuigerslang.
  • Om te voorkomen dat je slang voortijdig stuk gaat, kun je hem af en toe met water schoonmaken en, vooral, zorgen dat hij voorzichtig behandeld wordt. Je slang zou dan net zo lang mee moeten gaan als je stofzuiger zelf.

Hoover slang: Onze selectie

Shopgids Hoover slang: Alles wat je moet weten

Wat is de bedoeling van de stofzuigerslang?

De stofzuigerslang verbindt de stofzuiger met de zuigbuis, die op zijn beurt verbonden is met de borstel om stof en vuil van de vloer op te zuigen. De slang is gemaakt van vrij dun plastic en is geribbeld om hem soepel en buigzaam te maken.

Hij brengt het opgezogen materiaal over in de stofzak. De meeste stofzuigers vertrouwen op de slang omdat die het verbindingsstuk is tussen de stofzuiger en de zuigbuis. Andere modellen werken echter ook zonder stofzuigerslang.

Staubsaugerschlauch-2
De meeste stofzuigers kunnen niet werken zonder een stofzuigerslang – omdat die de stofzuiger en de zuigbuis verbindt. (Beeldbron: pixabay.com / Michal Jarmoluk)

Hoeveel kost een stofzuigerslang?

Hoeveel je betaalt voor een nieuwe stofzuigerslang hangt er grotendeels van af of je een origineel onderdeel of een vervangingsonderdeel kiest. Originele merkprodukten variëren in prijs van 15-20 €, terwijl reserve-onderdelen per meter verkrijgbaar zijn vanaf iets minder dan 5 €.

Hoe werkt een stofzuigerslangverlengstuk?

Als je stofzuigerslang te kort is, maar je wilt geen nieuwe kopen, of hij is alleen te kort voor bepaalde plekken, dan moet je overwegen de slang te verlengen. Deze zijn er in verschillende lengtes en worden meestal tussen de buis en de slang van de stofzuiger bevestigd.

Dit is vooral goed om trappen of auto’s te stofzuigen zonder te rukken. Andere soorten verlengstukken worden gewoon over je oude slang gelegd, wat het gebruik ervan veel gemakkelijker maakt.

Wat zijn de alternatieven voor de stofzuigerslang?

Zuigers zijn er in verschillende soorten. De klassieke stofzuiger werkt alleen met een zuigslang, maar er zijn ook handstofzuigers die geen zuigslang hebben maar alleen een buis.

Er is echter geen echt alternatief voor de stofzuigerslang zelf.

Het hoort alleen niet noodzakelijk bij elke stofzuiger, vanwege de verschillende soorten constructie. Robotstofzuigers worden ook steeds populairder. Je stelt een tijd in en als bij toverslag wordt de flat regelmatig gestofzuigd. Sommige proeven hebben echter uitgewezen dat ze niet erg effectief zijn.

Besluit: Welke soorten stofzuigerslangen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Bij je aankoop moet je van tevoren bedenken of je een origineel onderdeel wilt kopen of dat je een vervangingsonderdeel vertrouwt.

Origineel

Als je een origineel onderdeel koopt, zul je zeker geen problemen hebben met de compatibiliteit. Je zult echter vaak een hogere prijs moeten accepteren.

Voordelen
  • Compatibiliteit verzekerd
  • Hoge kwaliteit
Nadelen
  • Hoge prijs

Vervanging

Vooral bij reserve-onderdelen moet je er zeker van zijn dat de slang bij je stofzuiger past. Daarom zijn reserve-onderdelen meestal voorzien van een notitie die aangeeft met welke fabrikanten de stofzuigerslang compatibel is.

Voordelen
  • Lage prijs
  • Vaak verschillende varianten
Nadelen
  • Compatibiliteit twijfelachtig
  • Kwaliteit twijfelachtig

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om stofzuigerslangen te vergelijken en te evalueren

Criteria waarmee je altijd rekening moet houden, ongeacht of je een origineel of een vervangingsonderdeel kiest, vind je hier. In het algemeen verschillen de modellen vaak maar in een paar aspecten.

Merkproducten zijn vaak duurder, maar ook van betere kwaliteit. In het algemeen zijn alle slangen echter van hetzelfde materiaal gemaakt en werken ze volgens hetzelfde principe. De enige grote verschillen zitten in de compatibiliteit.

Diameter

De klassieke diameters zijn 32 mm en 35 mm op de stofzuigerslang.

Om er zeker van te zijn dat je de juiste stofzuigerslang voor je stofzuiger koopt, moet je letten op de diameter van de buis waaraan de slang bevestigd moet worden. De slang moet een diameter van 31 mm of 34 mm hebben.

Lengte

De lengte van je nieuwe slang is ook belangrijk. Heb je alleen een vervanging nodig omdat je oude slang defect is? Of wil je een langere stofzuigerslang of een verlengstuk?

Een lange slang is handig als je een auto wilt stofzuigen of je het gedoe bespaart om steeds van stokjesblik te wisselen. Anderzijds is een lange stofzuigerslang vaak omvangrijk en verliest hij zuigkracht door de langere slang.

Wetenswaardigheden over het onderwerp plumeaus

De stofzuigerslang is kapot! Wat doe ik met een kapotte stofzuigerslang? Hoe maak ik mijn stofzuigerslang schoon en onderhoud ik hem? Wat moet ik doen als de slang verstopt is? En hoe vervang ik de stofzuigerslang?

Staubsaugerschlauch-1
Om de stofzuigerslang zo lang mogelijk mee te laten gaan, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. (Beeldbron: pixabay.com / Daniel Kirsch)

We komen tot de bodem van deze vragen in het volgende deel. Maak je geen zorgen – het is allemaal niet zo ingewikkeld.

Schoonmaken

Om te voorkomen dat je stofzuigerslang verstopt raakt, moet je hem af en toe schoonmaken. De beste manier om dit te doen is door het los te schroeven en er wat warm water met afwasmiddel doorheen te laten lopen.

Zorg ervoor dat je wacht tot de slang helemaal droog is voor je hem terugplaatst.

Anders zal nieuw stof en vuil zich bijzonder snel in de vochtige slang nestelen.

Reparatie

Is je stofzuigerslang kapot of zelfs gescheurd? Je slang repareren heeft weinig zin. Gaten zouden gedicht moeten worden, wat niet altijd gemakkelijk is door de geribbelde structuur van de slang en vaak niet strak genoeg zit. Dan verliest de stofzuiger zuigkracht en bereikt onvoldoende resultaat.

De slang vervangen, daarentegen, is veel gemakkelijker. Met onze bovenstaande criteria kun je de juiste slang voor je kiezen. Dan hoef je alleen nog maar je slang los te schroeven en de nieuwe erop te schroeven – klaar! Maar als je je stofzuigerslang niet te ruw behandelt, moet de levensduur ervan ruim voldoende zijn.

Wees dus voorzichtig dat je niet te hard trekt om de slang niet te veel te belasten! Met af en toe een schoonmaakbeurt zou je slang even lang mee moeten gaan als de stofzuiger zelf.

Foto bron: Trantertor/ flickr.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies