Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Of je nu een hobbybakker of een professional bent, je kunt bijna niet zonder een spuitzak. Je kunt het gebruiken om je bakcreaties visueel te verfraaien en mooie patronen te maken in combinatie met verschillende spuitmonden. Behalve fijn werk zoals decoraties kun je ook een spuitzak gebruiken om verschillende degen een bijzondere vorm te geven.

Zo kun je bijvoorbeeld indruk maken op je familie en vrienden met geweldig gebak in pijpjes! In onze grote spuitzaktest 2021 vergeleken we spuitzakken van verschillende materialen. Om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken, hebben we de voor- en nadelen van al deze toestellen op een rijtje gezet. Zo kun je de perfecte spuitzak vinden voor je bakprojecten.
Belangrijk om te weten

 • Een spuitzak helpt je om je bakcreaties nauwkeurig te versieren, te vullen of te maken. Je kunt ze vullen met o.a. botercrème, chocolade, gelei of banketbakkersdeeg.
 • In principe kun je kiezen tussen wegwerp- en herbruikbare tassen. Wegwerpzakken zijn meestal van plastic. Herbruikbare tassen zijn gemaakt van siliconen of katoen.
 • Wegwerpzakken zijn meestal voldoende voor occasioneel gebruik. Als je regelmatig een spuitzak gebruikt of vaste vullingen wilt gebruiken, is het beter om herbruikbare zakjes te gebruiken.

Spuitzak: Onze selectie

Shopgids spuitzak: Alles wat je moet weten

Op dit punt willen we je graag helpen bij het kiezen van een geschikte spuitzak. We laten je zien welke factoren je in je aankoopbeslissing kunt betrekken. Deze omvatten:

Meer informatie over de afzonderlijke criteria vind je hieronder.

Maat

Spuitzakken zijn er natuurlijk in verschillende maten. Deze variëren meestal van 20 tot 50 cm. Welke maat je uiteindelijk kiest hangt af van je bakproject. Voor normaal huishoudelijk gebruik zou een lengte van 30 cm echter voldoende moeten zijn. Kleine, handzame zakjes zijn vooral geschikt voor meer delicate versieringen. Ze zijn gemakkelijker te hanteren, zodat niets een nauwkeurig en professioneel resultaat in de weg staat.

Materiaal

Bij het kopen van een spuitzak kun je ook kiezen uit verschillende materialen. Afhankelijk van het materiaal kun je je spuitzak maar een keer of zelfs meerdere keren gebruiken. Als je maar af en toe een paar cupcakes versiert, zijn wegwerp spuitzakken zeker voldoende. Maar als je een echte pro bent en regelmatig hele kunstwerken maakt, wil je misschien investeren in een stoffen spuitzak.

Verf

Toegegeven, kleur is voor sommigen misschien geen doorslaggevend aankoopcriterium. Maar uiteindelijk werken we allemaal liever met iets dat ons visueel aanspreekt. Het verhoogt gewoon de motivatie en maakt het werk dubbel zo leuk. Behalve transparante en witte tassen zijn er ook modellen in, bijvoorbeeld, turkoois of groen.

Stel grootte in

Buiszakken zijn vaak verkrijgbaar samen met een keuze aan spuitmonden. Een adapter kan ook bij de set geleverd worden. Het hangt af van wat je al in huis hebt. Als je al de juiste sproeiers hebt, heeft een set misschien niet zo veel zin. Als je echter nog aan het begin van je hobby-bakcarrière staat, is een goed samengestelde starterset precies goed voor je.

Pijpzakken: veel gestelde vragen en antwoorden

Hieronder hebben we de meest gestelde vragen verzameld. We zullen ze hier beantwoorden.

Hoe wordt een spuitzak gebruikt?

Als je bijvoorbeeld een cake of cupcakes wilt versieren, kun je een spuitzak gebruiken. Je kunt een spuitzak met spuitmondjes gebruiken of zonder. Als je een spuitzak gekozen hebt, kun je die met een verloopstukje aan de spuitzak vastmaken. Je kunt het ook direct in de spuitzak doen.

Spritzbeutel-1
Je kunt een spuitzak voor veel andere dingen gebruiken dan decoraties, zoals het vullen van macarons.
(Image source: Holly Stratton / unsplash)

In elk geval moet je eerst de spuitzak knippen. Knip hiervoor de dichte punt onder aan je spuitzak af. Hoeveel je afsnijdt hangt af van hoeveel van je vulling je er in een keer uit wilt persen. Als je een tuit gebruikt, moet je de opening zo groot snijden dat de punt van je tuit eruit steekt. Nu kun je de spuitzak vullen:

 1. Voorbereiding: Vorm met je hand een C. Pak de spuitzak met deze hand ongeveer halverwege vast. Keer nu de bovenkant van de spuitzak binnenstebuiten.
 2. Vullen: Nu kun je de vulling met een lepel in de spuitzak doen. De C-vorm van je hand moet hem open houden.
 3. Zegel: Als je zak half vol is, draai je hem weer helemaal rechtsom. Draai het open uiteinde boven de vulstreep naar spanning. Als je wilt, kun je het zakje sluiten met een clip of een elastiekje. Je kunt het ook gewoon met je hand dichthouden als je ermee werkt.

Nu kun je beginnen met versieren. Je schrijvende hand moet het bovenste deel van het zakje omsluiten en zachtjes de vulling naar buiten duwen. De andere hand leidt de tas. Tussendoor moet je de zak af en toe draaien om hem zo te spannen dat de vulling er goed uitkomt.

Welke soorten spuitzakken zijn er?

Als je een spuitzak wilt kopen, kun je kiezen uit drie verschillende materialen.

soort voordelen nadelen
wegwerp hoeft niet schoongemaakt te worden, opening kan naar behoefte op maat geknipt worden niet milieuvriendelijk, vaak gevoelig voor barsten
van siliconen herbruikbaar, stevig, vaak geschikt voor de vaatwasser soms problemen met zeer vast deeg, mensen met een allergie moeten de samenstelling van het materiaal controleren (weekmakers)
van katoen herbruikbaar, stabiel duurder in aanschaf, vaak te groot voor fijner werk

Wat kost een spuitzak?

Qua prijs is er eigenlijk weinig verschil tussen de verschillende soorten spuitzakken. Katoenen spuitzakken kunnen iets duurder zijn dan wegwerp- of siliconenzakken.

Meestal zijn er extra accessoires die bij de tassen horen. Ook hier is er geen verschil tussen de verschillende soorten. Er zijn prijsverschillen in de sets met spuitmonden, die te maken hebben met de grootte van de set en/of de kwaliteit.

Type prijsklasse
Wegwerp spuitzakken (100 stuks) 5 tot 20 euro
van siliconen 6 tot 16 euro
van katoen 8 tot 25 euro
Set met spuitmondjes 4 tot 29 euro

Natuurlijk zijn er ook verschillen in de kwaliteit van de spuitzakken. Als je regelmatig bakt, kan het de moeite waard zijn iets meer geld uit te geven.

Wat zijn de alternatieven voor een spuitzak?

Je kunt behalve een spuitzak ook ander bakgereedschap gebruiken. Er zijn ook andere mogelijkheden om deeg te verwerken, bijvoorbeeld om gebak te spuiten. Hieronder vind je een lijst van deze.

[Tablex]

Alternatief Beschrijving Banketbakkerspers Een banketbakkerspers wordt klassiek gebruikt om sponsdeeg vorm te geven. U kunt het echter ook gebruiken voor purees of crèmes. Je kunt het ook als mondstuk gebruiken.

[Gebakjespers; Een gebakjespers bestaat uit een buis waarop je aan de voorkant verschillende spuitmondjes kunt schroeven. De vulling wordt in de buis gegoten en er met een plunjer uitgeperst. Vooral romige vullingen die niet te vloeibaar of te vast zijn, werken goed met een spuitzak. (Gehaktmolen; u kunt ook koekjesdeeg door een gehaktmolen halen. Daar zijn geschikte koekjesopzetstukken voor. Natuurlijk werkt dit ook in combinatie met een keukenmachine. [/tr] [/tablex].

Elk van deze alternatieven heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Maar geen van deze alternatieven is zo veelzijdig als een spuitzak. Als je echter vaak biscuitdeeg verwerkt, kan een banketbakkerspers of de vleesmolen een goede keuze zijn. Omdat het deeg erg stevig is, kan het gebruik van een spuitzak erg omslachtig zijn.

Hoe maak ik een spuitzak schoon?

Als je klaar bent met versieren, knijp je de rest van de vulling uit het zakje. Het reinigingsproces hangt af van de soort spuitzak die je gebruikt.

Je kunt een wegwerpzakje gewoon weggooien. Uitgebreid schoonmaken is niet nodig.

Als je een herbruikbare tas gebruikt, spoel hem dan eerst uit onder koud water. Spoel daarna af met heet water en een beetje afwasmiddel. Spoel ten slotte je spuitzak nog eens om met heet, helder water. Sommige zakjes zijn ook vaatwasmachinebestendig.

Spritzbeutel-2
Je moet de grove resten in de spuitzak steeds onder de kraan uitspoelen. (Beeldbron: Imani / unsplash)

Als je zak kookvast is, moet je hem af en toe een paar minuten koken. Dit geeft het een extra diepe schoonmaakbeurt. Laat je tas daarna goed drogen.

Hoe kan ik zelf een spuitzak maken?

Als je geen spuitzak bij de hand hebt, kun je er zelf een maken. Je kunt de volgende alternatieven gebruiken:

 • Diepvrieszak
 • Bakpapier

Je gebruikt een diepvrieszak net als een echte spuitzak. Kies een van de twee gesloten hoeken als punt en ga te werk als met een gewone spuitzak. Een diepvrieszak is zeer scheurvast. Daarom kun je het ook voor deeg gebruiken. Als je bakpapier wilt gebruiken, gebruik dan of extra dik of twee lagen gewoon bakpapier. Nu begint het vouwen:

 1. Bereiding: Knip je bakpapier in een rechthoek.
 2. Vouwen: Vouw een driehoek. Vind nu het middelpunt van de langste zijde. Dit punt wordt de punt van de spuitzak. Buig je bakpapier rond dit punt tot een kegelvorm. Zorg ervoor dat alles mooi gesloten is.
 3. Steek het naar beneden: Tape de kegel van buitenaf dicht (!).
 4. Op maat gesneden: Knip nu de punt tot de gewenste grootte. Je kunt er ook een patroon in knippen als een spuitmondje.

Welke vullingen zijn geschikt voor een spuitzak?

Gebruik een spuitzak om je taart af te werken. Je kunt er bijvoorbeeld je cake of cupcakes mee versieren, glazuur op koekjes aanbrengen of macarons vullen. Hieronder hebben we een reeks mogelijke vullingen voor je spuitzak samengesteld:

 • Botercrème
 • Crème
 • Roomkaascrème
 • Wrongelroom
 • Icing
 • Chocolade
Spritzbeutel-3
Je kunt een spuitzak met een stervormig spuitmondje gebruiken om cupcakes met glazuur of botercrème te versieren.
(Image source: Brian Chan / unsplash)

Je kunt ook gebakjes met een spuitzak maken. Gecoate katoenen zakken zijn hier meestal het beste voor. Je kunt hiervoor beter geen dunne, wegwerpzakken gebruiken, want het deeg is te stevig en zwaar.

Waarom heb ik een adapter nodig?

Een adapter op je spuitzak geeft je het voordeel dat je het spuitmondje kunt verwisselen terwijl je werkt. Je hoeft de spuitzak niet leeg te maken om het spuitmondje te verwisselen. Dit kan vooral nuttig zijn in het begin, als je nog niet zo vertrouwd bent met je spuitmonden. Je weet misschien niet precies welk mondstuk je moet gebruiken voor je gewenste resultaat.

Samenvatting

Met behulp van een spuitzak kun je je baksels artistiek versieren. Het is ook geschikt om vullingen mee te spuiten of om koekjes mee te spuiten. Het is zo veelzijdig dat geen hobbybakkerij zonder zou moeten. Je kunt kiezen tussen wegwerp- en herbruikbare tassen. Wegwerpzakken vragen minder moeite om schoon te maken. Ze zijn echter niet zo stabiel als herbruikbare tassen. Herbruikbare tassen zijn er in silicone of katoen. We wensen je veel bakplezier!

Beeldbron: Yastremska / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies