elegante gootsteen
Laatst bijgewerkt: 03-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Al heb je misschien een hekel aan afwassen en heb je een vaatwasmachine in je keuken, toch zal je misschien met nostalgie terugdenken aan je kindertijd, toen je je ouders moest helpen met de afwas. Dat waren vaak best gezellige momenten waarbij je vertelde wat je die dag allemaal meegemaakt had. Zulke momenten zijn misschien verleden tijd, maar een goede spoelbak is nog steeds belangrijk.

Al hebben steeds meer mensen afwasmachines in hun keuken, toch wordt er nog veel met de hand afgewassen. Sommige mensen willen deze apparaten niet eens hebben om verschillende redenen. Bovendien wordt de spoelbak gebruikt voor het wassen van fruit, groenten en je handen! Ben je op zoek naar een goede spoelbak? In deze shopgids vertellen we je alles over deze producten.
Belangrijk om te weten

  • Het is essentieel dat je een spoelbak kiest die past bij het ontwerp van je keuken en die voldoet aan je behoeften. Laat je dus niet verleiden tot alleen een aantrekkelijk ontwerp.
  • Het is niet hetzelfde om een spoelbak te kopen als onderdeel van je nieuwe keuken, als om je bestaande gootsteen voor een nieuwe te vervangen.
  • Wil je weten waarom het beter is dat de spoelbak geen rechte hoeken heeft? Wat is de beste maat of het beste aantal spoelbakken dat je nodig hebt? Hieronder vind je de antwoorden op deze en andere vragen..

Onze selectie: De beste spoelbakken op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste spoelbakken die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De beste enkele spoelbak

Deze Mizzo Quadro is gemaakt van 1,2 mm dik 304 roestvrij staal, en is ontworpen voor onderbouw, opblouw of vlakbouw voor gootstenen vanaf 50 cm kastbreedte. De afmetingen van de spoelbak zijn 45 x 40 cm.

De spoelbak van dit Europese, deels Nederlandse bedrijf wordt geleverd met alle benodigde bevestigingsmaterialen, zeefkorf en overloopset. Alleen de sifon is niet inbegrepen en moet apart worden gekocht. Deze spoelbak heeft bovendien levenslange garantie!

De beste spoelbak met afdruipgedeelte

Deze roestvrijstalen spoelbak met afdruipgedeelte van Blanco meet 86 x 86 x 28,5 cm en heeft een tijdloos ontwerp die in alle soorten keukens past. De spoelbak van het type opbouw is omkeerbaar, dus hij is zowel met het afdruipgedeelte aan de rechterkant als de linkerkant te gebruiken.

De spoelbak heeft geen uitsparing voor de kraan en is ook verkrijgbaar in twee andere maten. Er zit 2 jaar garantie op deze spoelbak. Al met al vinden we dit een degelijke spoelbak voor een redelijke prijs.

De beste granieten spoelbak

Deze spoelbak van vidaXL type opbouw met extra diepe bak is van zwart graniet, en heeft niet alleen een moderne uitstraling, het materiaal is krasbestendig en heel duurzaam.

Deze spoelbak meet 39 x 39 cm en is vuilafstotend, vlekbestendig en bovendien bestand tegen hitte tot 280°C. Er wordt een korfje meegeleverd om het vuil sneller te verwijderen. Ideaal voor een moderne, strakke keuken. Er zit 2 jaar garantie op deze spoelbak.

De beste anderhalve spoelbak

De anderhalve spoelbak is een combinatie van een enkele grote spoelbak en en een kleine spoelbak. De kleine spoelbak dient als spoelzone om bijvoorbeeld groenten in te wassen en uit te laten lekken. Dit model van MIZZO is gemaakt van degelijk roestvrij staal van 1,2 mm dik en bevat aan de onderkant geluidsabsorberende pads.

De spoelbak is geschikt voor zowel onderbouw, opbouw als vlakbouw en door de kleine ronding is hij heel eenvoudig schoon te maken. De gootsteen wordt geleverd met alle benodigde bevestigingsmaterialen, zeefkorf en overloopset.

Shopgids: Alles wat je moet weten over spoelbakken

Het is een goed idee dat je voordat je een spoelbak koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

groenten wassen

Als je je keuken gaat verbouwen, dan kun je kiezen waar je de gootsteen wilt plaatsen. Deskundigen adviseren om een denkbeeldige driehoek te creëren met de kook-, opberg- en spoelruimten. (Bron: Polc: 40802271/ 123rf.com)

Welke vormen kunnen spoelbakken hebben?

De vorm van je gootsteen hangt nauw samen met de behoeften van je keuken. Het hangt er onder meer van af of je een grote of kleine keuken hebt. Bovendien hebben aanrechten verschillende vormen en kunnen niet alle modellen worden gebruikt. Let daarom op de volgende tabel.

Soort spoelbak Voordelen Nadelen
Vierkant Geschikt voor kleine ruimtes. Ze zijn meestal niet zo groot.
Rechthoekig Deze zijn het grootste. Je hebt een groot aanrecht nodig
Rond Makkelijk te reinigen en geschikt voor kleine keukens. Ze zijn niet zo groot.
Met afdruipgedeelte Je kunt hierop de vaat laten uitlekken. Niet geschikt voor kleine aanrechten.
Dubbele spoelbak Ze zijn heel comfortabel en geven je meer gebruiksmogelijkheden. Ze nemen meer ruimte in beslag.

Wat is beter: een enkele of een dubbele spoelbak?

Het is natuurlijk altijd beter om een gootsteen met twee spoelbakken te hebben. Het geeft je extra ruimte die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Maar als je een klein aanrecht hebt, kun je beter kiezen voor een model met één spoelbak. Een andere optie is een anderhalve spoelbak, ofwel een grotere en een kleinere spoelbak.

Van welke materialen zijn spoelbakken gemaakt?

Het materiaal waarvan de gootsteen is gemaakt, is bepalend voor de prestaties. Op deze tabel laten we je de meest voorkomende materialen en de meest opvallende eigenschappen ervan, de goede en de minder goede.

Soort spoelbak Voordeel Nadeel
Roestvrij staal Het is een zeer bestendig materiaal en het is gemakkelijk te reinigen. Het wordt vrij gemakkelijk aangetast door kalk en krassen.
Graniet Het is goed bestand tegen hitte, stoten en krassen. Het is gemakkelijk te reinigen. De prijs is hoger.
Steen Het ziet er heel aantrekkelijk uit en is goed bestand tegen hitte, stoten en krassen. Het is nogal prijzig.
Keramiek Ideaal voor een rustieke keuken. Het is zeer delicaat, gemakkelijk te bevlekken en het is een zeer ouderwets materiaal.
Kunsthars Ze zijn heel zacht en er is een breed scala aan kleuren en subtypes, zoals composiet. Het is vrij bestendig, maar minder sterk dan roestvrijstaal.
Glas Het is zeer hygiënisch en krasbestendig. Het is ideaal voor medische praktijken. Niet aan te bevelen in huis vanwege de kwetsbaarheid van het product.

Waar moet ik de spoelbak installeren in mijn nieuwe keuken?

Als je de keuken gaat verbouwen dan kun je zelf kiezen waar je de gootsteen plaatst. In de keuken zal de af te leggen afstand vooral bepaald worden door de kookplaat, de gootsteen en de koelkast. Samen vormen deze de werkdriehoek of keukendriehoek. De volgende lijst toont je de beste indeling, die afhankelijk is van het ontwerp van je keuken. Plaats de spoelbak indien mogelijk onder een raam.

  • I-vormige keuken. Deze verdeling is meestal te vinden in kleine keukens. We raden je aan de spoelbak tussen de koelkast en het fornuis te plaatsen.
  • Parallele keuken. Aan de ene kant plaats je de spoelbak en het fornuis en aan de andere kant de opslagruimte. Controleer of de deuren van de oven en de vaatwasser niet voor de koelkast staan.
  • L-vormige keuken. Plaats een van de elementen in het smalste gedeelte en de andere twee in het andere. Probeer te voorkomen dat de driehoek die ze vormen een te lange zijde heeft om de afstanden te verminderen.
  • U-vormige keuken. In dit geval raden we je aan om elk van de zones op een van de drie muren te plaatsen. Altijd op een afstand waarmee je comfortabel kunt werken.
  • Kookeiland. Laat minstens een meter vrij rond het eiland zodat je je gemakkelijker kunt verplaatsen. Plaats het kookgedeelte op het eiland en, als je ruimte hebt, ook het watergedeelte. Zo niet, plaats hem dan samen met de koelkast aan de muur achter je.

moderne marmeren keuken

De aankoop van een spoelbak is een beslissing die je in overweging moet nemen. (Bron: Rodgers: 1597018/ 123rf.com)

Wat als je gewoon je oude spoelbak wilt vervangen?

Als je alleen de spoelbak vervangt, moet de nieuwe spoelbak qua vorm en grootte vergelijkbaar zijn met de oude. Vergeet niet dat de meeste modellen een aantal voorwaarden hebben met betrekking tot hun installatie. Zoals bijvoorbeeld de keukenkastjes eronder, de afvoer of de kraan. In dit geval zijn de mogelijkheden beperkter en kan je het beste de fabrikant raadplegen.

moderne keuken

Door de spoelbak elke dag schoon te maken, voorkom je dat hij zijn glans verliest. (Bron: Jarmoluk: 2094707/ Pixabay.com)

Samenvatting

Heb je ook zo’n zin om je keuken te vernieuwen? Of heb je gewoon een nieuwe spoelbak nodig? Of je nu een vaatwasser hebt of niet, een spoelbak is onmismaar in een keuken. Nu weet je dat spoelbakken niet alleen van roestvrij staal zijn gemaakt, maar ook van andere aantrekkelijke materialen.

De vorm en grootte zijn afhankelijk van je behoeften, maar vooral van de beschikbare ruimte in je keuken. Ook heb je gezien dat er een aantal interessante accessoires zijn die het werk gemakkelijker kunnen maken. We hopen dat we je hebben kunnen helpen met de aankoop van je gootsteen.

Vond je onze shopgids over spoelbakken interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Brooks: 37228071/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies