Last updated: 04-08-2021

How we pick our products

29Products analyzed

22Hours invested

6Studies researched

73Comments collected

Sojasauzen worden gemaakt van sojabonen, zout, water en graan. Deze Aziatische saus wordt gebruikt om verschillende gerechten op smaak te brengen. Het onderscheid tussen de verschillende soorten komt in hoofdzaak door het fabricageproces. Dit bepaalt onder andere de kleur en de consistentie van de kruidensaus.

De kwaliteit van sojasauzen wordt bepaald in een gangbaar Japans proces dat “Kikimi” heet. De criteria van smaak, consistentie, geur en kleur zijn doorslaggevend. De volgende gids verduidelijkt de belangrijkste vragen over sojasauzen en onthult tegelijk onze aanbevelingen. Zo moet het kopen van de beste sojasaus en het perfect gebruiken ervan geen probleem zijn.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Sojasauzen zijn rijk aan eiwitten en zout. Ze bevatten ook weinig calorieën en vet, en daarom worden ze vaak gebruikt als gezonde smaakmaker bij diverse gerechten.
  • Vlekken veroorzaakt door sojasauzen kun je gemakkelijk verwijderen met huismiddeltjes zoals glycerine, azijn, citroensap of galzeep.
  • Allergielijders met soja-intolerantie of berkenpollenallergie moeten sojasauzen vermijden. Deze kunnen allergische reacties veroorzaken.

Sojasaus: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor sojasauzen

De volgende koop- en beoordelingscriteria zijn van belang bij het kopen van sojasauzen. Houd deze in gedachten bij je aankoop om er de beste saus voor te verwerven.

In het volgende gedeelte gaan we meer in detail in op de aankoop- en evaluatiecriteria. In principe zijn dit criteria die in het algemeen altijd van belang zijn voor voedsel.

Soorten sojasauzen

De bekendste soorten sojasaus zijn Japans of Chinees. Deze verschillen zowel in het fabricageproces als in kleur, smaak, geur en consistentie. Het belangrijkste onderscheid wordt gemaakt op grond van de verschillende kleuren. Zowel lichte als donkere versies van sojasauzen vind je op de planken van veel Aziatische keukens. Er zijn ook glutenvrije, zoutarme en zoete soorten als dat nodig is.

Houdbaarheid

De houdbaarheid van sojasauzen hangt in hoofdzaak af van het fabricageproces en dus van de soort. Sojasauzen die industrieel geproduceerd worden, hebben meestal houdbaarheidsadditieven, zodat ze langer houdbaar zijn dan die welke op traditionele wijze geproduceerd worden.

Ongeopend is zo’n saus enkele jaren houdbaar. Geopend is deze tijd ongeveer 3 maanden, daarom is snelle consumptie en bewaring in de koelkast aan te bevelen.

De houdbaarheid kan verlengd worden door de sojasaus beschermd tegen de zon te bewaren of zelfs door hem te stofzuigen. Een vacuümsealer is daarvoor bijzonder geschikt en verlengt, bij juist gebruik, de houdbaarheid van veel levensmiddelen.

Bovendien speelt de samenstelling van de sojasaus een doorslaggevende rol wat de houdbaarheid betreft. Zowel lichte als donkere sojasaus bevatten zout, waarvan bekend is dat het een conserverende eigenschap heeft. Bijgevolg zijn sojasauzen met een hoger zoutgehalte over het algemeen langer houdbaar. Donkere sojasaus heeft een hoger zoutgehalte dan lichte sojasaus.

Schimmelsporen, een eigenaardige filmlaag of een sterke geur zijn tekenen dat de sojasaus bedorven is. Dat laatste ligt niet altijd voor de hand, want sojasaus heeft van nature een zeer aromatische en unieke geur. Een goede sojasaus heeft een dunne consistentie met een vaalbruine transparante kleur.

Ingrediënten

De volgende tabel geeft een overzicht van alle ingrediënten van een sojasaus. De informatie heeft betrekking op 100 milliliter.

Ingrediënt Hoeveelheid in 100 milliliter
Eiwit 11 gram
Koolhydraten 6 gram
Vet 0 gram
Zout 17 gram
Suiker 0,6 gram
Vezel 4 gram
Calorieën 60 tot 100 calorieën

Sojasauzen zijn dus, net als andere sojaproducten, erg eiwitrijk. Ze zijn ook zoutrijk, caloriearm en bevatten weinig tot geen vet. De ingrediënten in de tabel kunnen van soort tot soort verschillen en zijn slechts gemiddelde waarden van sojasauzen.

Geschiktheid voor mensen met een allergie

De eiwitten Gly m4, Gly m5 en Gly m6 die in soja voorkomen zijn allergenen die bij sommige mensen allergieën kunnen veroorzaken. Ze komen het meest voor in rijpe sojabonen. In de meeste gevallen gaat het eiwit Gly m4 verloren in het fermentatieproces bij de productie van sojasaus.

De andere allergenen zijn echter nog steeds aanwezig en kunnen nog steeds problemen veroorzaken voor mensen met soja-intolerantie en berkenstuifmeelallergie. Consumptie van sojasaus voor mensen met glutenintoleranties is veilig, ondanks het feit dat het met tarwe gemaakt is. De symptomen van zo’n allergie lijken op die van andere voedselintoleranties.

Roodheid, zwelling, jeuk, branderigheid en gevoelloosheid in mond- en keelgebied kunnen zelfs tot kortademigheid leiden. Verder zijn misselijkheid en problemen met de huid andere veel voorkomende symptomen. In het ergste geval kan zo’n soja-allergie een allergische shock veroorzaken, die tot nog meer ernstige gevolgen leidt. We raden aan onmiddellijk een arts te raadplegen als ernstige symptomen optreden en in de toekomst alternatieve sauzen te consumeren.

Gids: Veelgestelde vragen over sojasauzen uitvoerig beantwoord

In dit deel leggen we de meest gestelde vragen over sojasaus uit, zodat je voldoende geïnformeerd bent als je een sojasaus wilt kopen.

Is sojasaus gezond?

Sojasaus is zeer eiwitrijk, bevat weinig calorieën en bijna geen vet. Bovendien bevat de saus waardevolle aminozuren en veel antioxidanten. Deze laatste zijn celbeschermende stoffen en dus gezond voor het lichaam. Hier moet rekening gehouden worden met het hoge zoutgehalte.

Sojasaus wordt vaak bij sushi geserveerd en geeft rauwe vis een speciale zure smaak. (Image source: Lazic/ Unsplash)

Over het algemeen is sojasaus echter gezonder en daarom geschikter om voedsel mee op smaak te brengen dan gewoon zout. Eventuele soja-intoleranties of berkenstuifmeelallergieën moeten vóór consumptie overwogen worden. Anders kunnen allergische reacties optreden.

Verkleurt sojasaus de tanden?

Vreemde kleurstoffen kunnen zich in het tandglazuur afzetten en zo verkleuring van de tanden veroorzaken. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan kleurpigmenten hebben meer kans om zo’n verkleuring te veroorzaken. Daartoe behoren rode wijn, balsamico azijn en, last but not least, sojasaus.

Hoe verwijder je vlekken veroorzaakt door sojasaus?

De kleurintensieve sojasaus heeft de neiging donkere vlekken te veroorzaken die niet zo gemakkelijk te verwijderen zijn. Er zijn echter enkele huismiddeltjes die je kunnen helpen sojasausvlekken van je bank, kleren of tafelkleed te verwijderen.

Wrijf de vlek die je wilt verwijderen eerst in met vloeibare glycerine. Laat het dan 30 minuten intrekken en spoel af met koud water. Hetzelfde proces is ook mogelijk met azijn, citroensap of galzeep. Daarna moet het te reinigen voorwerp opnieuw grondig gewassen worden, uiteraard volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Voor welke recepten is sojasaus geschikt?

Sojasaus is niet alleen geschikt voor het eten van sushi, maar kan ook gebruikt worden om Bolognese of tomatensaus mee op smaak te brengen, gehakt, zalm en vele andere gerechten. We raden ook aan de saus te gebruiken bij het koken van rijst en het marineren van gegrilde gerechten. In het algemeen kan de zoute saus gebruikt worden als vervanger van zuiver zout op elk moment.

Kan ik zelf sojasaus maken?

Het is zeker mogelijk om je eigen sojasaus te maken. Tijdens de productie zijn echter een sterke neus en geduld nodig, want tijdens het lange proces kunnen onaangename geuren ontstaan. Alles wat je nodig hebt om het te maken zijn sojabonen, tarwebloem, zout en water.

Met deze ingrediënten kun je je eigen sojasaus maken. Kom meer te weten over hoe je sojasaus maakt. Dit kan soms een betrekkelijk ingewikkeld produktieproces zijn, waar we hier niet op in zullen gaan.

Conclusie

Lichte en donkere sojasauzen zijn ideaal voor het kruiden en marineren van zowel klassieke Aziatische gerechten als gegrilde gerechten. Zulke sauzen geven je sushi, rijst of biefstuk een zoete tot zoute en aparte smaak.

Toch kunnen mensen die een tarwe- of soja-intolerantie of een berkenpollenallergie hebben beter andere sauzen als alternatief gebruiken. Sojasauzen kunnen allergische reacties veroorzaken.

(Coverfoto: D’Silva/ Unsplash)

Reviews