Last updated: 04-08-2021

How we pick our products

13Products analyzed

21Hours invested

27Studies researched

73Comments collected

De verkoopcijfers van drinkwater-frisdranken blijven in Duitsland stijgen. Behalve de kostenbesparing ten opzichte van merkwater, is het grote voordeel dat er niet langer met zware kratten drank of flessen gesjouwd hoeft te worden.

Met SodaStream siropen gelden de voordelen ook voor gezoete drankjes. In onze SodaStream siroop test 2023 willen we je kennis laten maken met de siropen van SodaStream, de marktleider voor watervonkjes. Dit artikel geeft je belangrijke informatie over de soorten siropen en waar je op moet letten voor je ze koopt. Met behulp van ons artikel moet je in staat zijn de juiste siroop voor je te vinden.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Met SodaStream siroop bespaar je het sjouwen met kratten, flessen en multipacks. Bovendien zijn de kant-en-klare drankjes goedkoper dan merkdrankjes uit de supermarkt.
 • SodaStream siroop is verkrijgbaar in veel verschillende smaken. Je kunt kiezen uit frisdranken, suikervrije frisdranken, fruit en biologische siroop, en ook uit speciale soorten die geschikt zijn voor bijvoorbeeld cocktails.
 • De kant-en-klare frisdranken bevatten minder suiker dan in de winkel gekochte frisdranken, en de FREE en biologische soorten zijn vrij van kunstmatige additieven. Niettemin zijn gezoete dranken geen aanbevolen alternatief voor water als het om je gezondheid gaat.

SodaStream Siroop: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet stellen voor je SodaStream Siroop koopt

Voor je siroop voor je SodaStream koopt, kan wat achtergrondinformatie handig zijn. We hebben deze informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat maakt SodaStream siroop anders dan siroop van andere fabrikanten?

SodaStream is de marktleider voor watervonkjes. De Israëlische onderneming behaalde in 2017 een omzet van meer dan 500 miljoen US dollar. Vergeleken met gebotteld water bieden de watervonkjes verschillende voordelen. Het is niet nodig flessen mee te nemen en er is een kostenbesparing ten opzichte van merkwater. Bovendien wordt het milieu beschermd.

SodaStream-1

Met siroop van SodaStream bespaar je niet alleen op het dragen van waterflessen, maar kun je ook thuis frisdrank bereiden.
(Image source: Unsplash.com / Bruno Nascimento)

Het voordeel van SodaStream siroop boven die van andere fabrikanten is in de eerste plaats dat siropen van SodaStream gemaakt zijn voor bruisend water, terwijl andere siropen bedoeld zijn om vooral of ook met stilstaand water gedronken te worden. Je moet voor jezelf uitmaken of je werkelijk een serieus verschil proeft.

Wat is de prijsklasse van SodaStream siroop?

De adviesprijs voor een fles SodaStream siroop is 4,99 euro. Je moet wel opmerken dat de flessen verschillende maten hebben. De fles bevat 375 of 500 milliliter. Je moet beslist niet meer dan vijf euro per fles betalen. Syrup van SodaStream wordt vaak in sets verkocht.

Je kunt hier geld besparen in vergelijking met ze afzonderlijk te kopen. Als je de prijs per liter berekent, kun je gemakkelijk de goedkoopste aanbieding vinden. Je moet ook rekening houden met de aankoopprijs van je SodaStream en de kosten van de CO2 cilinder. Je kunt de kosten voor leidingwater verwaarlozen.

Vergeleken met het kopen van kant-en-klare dranken kun je beslist geld besparen, want je hoeft geen zware kratten of pakken drank naar je flat of huis te dragen. In de tabel hieronder hebben we je een ruwe prijsvergelijking gegeven. We hebben aangenomen dat een fles siroop 4 euro kost en dat een liter bruisend water uit je SodaStream ongeveer 15 cent kost.

Soort drank Prijs
Drankje uit een 500 ml siroopfles van SodaStream Ongeveer 50 cent per liter
Drankje uit een 375 ml siroopfles van SodaStream Ongeveer 55 cent per liter
Geen-Naam frisdrank uit de supermarkt Ongeveer 30 cent per liter
Merk frisdrank uit de supermarkt Ongeveer 1 euro per liter

Wat zijn de alternatieven voor SodaStream siroop?

Als je thuis gearomatiseerde drankjes wilt maken, zijn er alternatieven voor SodaStream siropen. Er zijn veel andere siroopfabrikanten op de markt. Hiertoe behoren Tri Top, Monin, Riemerschmid en Teisseire. Zelfs de Zweedse meubelzaak Ikea heeft zijn eigen siropen.

Als je zelf wilt bepalen welke ingrediënten in je zoete drankje zitten, kun je je eigen limonade maken. Om dit te doen maak je meestal zelf de siroop en vermengt die dan met bruisend water uit je SodaStream. In de volgende video zie je hoe je gemakkelijk je eigen limonade kunt maken. Een ander alternatief voor siroop is geïnfuseerd water.

Hier worden kruiden, stukjes fruit of groenten in het water gedaan om de flauwe smaak van het water te verbeteren. Een groot voordeel van dit alternatief is dat geïnfuseerd water geen toegevoegde suiker of zoetstof bevat en bijna geen calorieën bevat.

Besluit: Welke soorten SodaStream siroop zijn er en welke is geschikt voor jou?

We hebben de verschillende soorten SodaStream siroop in drie categorieën verdeeld. Je hebt bij aankoop in principe de keuze tussen deze drie soorten

 • Frisdrank siroop
 • Suikervrije siroop
 • Biologische siroop

In de volgende paragrafen willen we je laten zien hoe ze verschillen en wat hun voor- en nadelen zijn.

Wat is SodaStream frisdrank siroop en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De klassieke siropen van SodaStream zijn de siropen voor frisdranken. Hiertoe behoren de klassieke soorten zoals cola, sinaasappel of lemon-lime. Zoals reeds in de gids vermeld, zijn de kosten voor een zelfgemaakte drank lager dan voor een kant-en-klare frisdrank. Het is aan jou om te beslissen of een siroop een alternatief is voor kant-en-klare frisdranken.

SodaStream-2

Longdrinks en cocktails zijn op de meeste feestjes verkrijgbaar. Met SodaStream siropen kun je deze mixdrankjes gemakkelijk zelf thuis bereiden.
(Image source: unsplash.com / Michael Discenza)

Behalve frisdranken zijn er ook andere siropen van SodaStream in deze categorie. Zo zijn er een groot aantal siropen met vruchtensmaak, zoals kers, appel of citroen, die van nature troebel zijn. Als specialiteiten biedt SodaStream siropen met energiesmaak, bosvruchtensmaak of ginger ale smaak.

Hoewel SodaStream siropen suiker bevatten, zijn ze met ongeveer vier gram per 100 milliliter aanzienlijk minder dan de meeste in de handel verkrijgbare frisdranken. De siroop uit de Guardian Angel serie is ook verrijkt met vitaminen.

Advantages
 • Goedkoop alternatief voor kant-en-klare frisdrank
 • kant-en-klare drank bevat vaak minder suiker dan in de winkel gekochte frisdrank
Disadvantages
 • Bevat kunstmatige zoetstoffen en additieven
 • de smaak kan verschillen van het origineel

Wat is SodaStream suikervrije siroop en wat zijn de voor- en nadelen?

SodaStream heeft een suikervrij alternatief voor veel frisdrankvarianten in zijn assortiment. De suikervrije varianten zijn gezoet met kunstmatige ingrediënten. Dit betekent dat ze beduidend minder calorieën bevatten dan de met suiker gezoete soorten.

Wist je dat suikervrije frisdranken niet gezonder zijn dan gewone frisdranken?

Een studie van Mullee, Romaguera, Pearson-Stuttard e.a., gepubliceerd in het tijdschrift “Jama Intern Medicine” toont een verhoogd sterftecijfer aan bij frisdrankdrinkers. In de langlopende studie werd 450000 mensen uit tien landen gevraagd naar hun levensstijl. 11,5 procent van de frisdrankconsumenten stierf tijdens de onderzoeksperiode, terwijl er in de vergelijkingsgroep slechts 9,3 stierven.

SodaStream biedt ook siroop aan die niet extra gezoet is. Bovendien zijn de FREE siropen vrij van conserveermiddelen, kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Deze soorten met vruchtensmaak bevatten natuurlijke vruchtensuiker (fructose) en hebben vergelijkbare voedingswaarden als de frisdrankstropen.

Advantages
 • Niet gezoet met suiker
 • VRIJE soorten zonder kunstmatige toevoegingen
Disadvantages
 • Laag suikergehalte
 • de smaak kan verschillen van het origineel

Wat is SodaStream biologische siroop en wat zijn de voor- en nadelen?

De ingrediënten van SodaStream biologische siroop zijn biologisch geteeld. Tijdens de productie werd zorg besteed aan de bescherming van de natuur. Er werden geen chemische bestrijdingsmiddelen of genetische manipulatie gebruikt.

De biologische siropen zijn ook vrij van smaakversterkers, kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Als je de voorkeur geeft aan veganistische producten en graag biologische producten koopt, zijn dit de siropen voor jou. Ze hebben het V-label en het biologische keurmerk (volgens de EC Eco-Regulation). De biologische soorten van SodaStream bevatten meer suiker en zijn minder productief dan andere soorten.

Advantages
 • Zuiver biologische ingrediënten
 • Geen kunstmatige toevoegingen
 • Veganistisch
Disadvantages
 • Hoog suikergehalte
 • Beperkte keuze
 • Lage opbrengst

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om SodaStream siropen te vergelijken en te evalueren

Je kunt de vele verschillende soorten SodaStream siropen vergelijken aan de hand van de volgende criteria:

In de volgende beschrijvingen willen we je laten zien wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is en hoe je kunt voorkomen dat je een verkeerde aankoop doet.

Verscheidenheid

Elk van de siroopsoorten die we in het beslissingsgedeelte beschreven, is in veel verschillende smaken verkrijgbaar. Als je nog niet zeker weet of je een soort echt lekker vindt, moet je ervan afzien meerdere flessen te kopen.

Misschien kun je met vrienden en bekenden nieuwe smaken uitproberen. Je vergissing zou wel eens hun favoriet kunnen zijn.

Als je helemaal niet weet welke soorten geschikt zijn voor je, kun je een proefsetje met kleine flesjes kopen. Deze kits bevatten een verscheidenheid aan smaken, dus je vindt zeker je favoriet. Merk op dat er verschillen in smaak kunnen zijn tussen suikerrijke en suikervrije soorten.

Opbrengst

Grotere siroopflessen leverden niet altijd meer gemengde drank op.

De verschillende soorten siroop worden in verschillende verhoudingen met water gemengd. Omdat ook de grootte van de fles varieert, is het niet eenvoudig de opbrengst van een fles siroop te schatten. Op veel siropen staat op de fles aangegeven hoeveel liter mixdrank je per fles siroop krijgt. Deel de aankoopprijs door dit aantal liters om de prijs per liter voor de afgewerkte gemengde drank te krijgen.

Met behulp van de prijs per liter kun je de goedkoopste siroop vinden.

Voedingswaarden

Minder calorieën dan in de winkel gekochte frisdranken.

SodaStream siropen hebben naar verhouding weinig calorieën en bevatten nauwelijks andere voedingsstoffen. Toch moet je je ervan bewust zijn dat een glas drank op basis van siroop een belangrijk deel van je dagelijkse energiebehoefte kan dekken.

SodaStream-3

Te veel calorieën en vooral te veel suiker hebben op de lange duur een negatief effect op je gezondheid.
(Image source: pixabay.com / mohamed Hassan)

Biologische siroop soorten bevatten veel meer suiker dan andere soorten omdat je meer siroop nodig hebt voor een liter drank. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan dat niet meer dan tien procent van de energie per dag uit suiker mag komen. Dit komt overeen met een maximum van 25 gram of 6 theelepels.

Ingrediënten

Sommige siropen bevatten een groot aantal chemische additieven. Andere soorten bevatten alleen natuurlijke stoffen of zijn zelfs veganistisch. Het is aan jou om te beslissen welke siroop het beste bij je levensstijl en dieet past.

Bedenk dat te veel stroop niet bijdraagt tot een evenwichtige voeding

. Je vindt de informatie over de ingrediënten op de achterkant van het flesje. Veel online winkels hebben een foto van het etiket geüpload. Zo kun je online de ingrediënten van SodaStream siropen vergelijken. Minder stoffen en minder chemisch klinkende ingrediënten wijzen op een natuurlijker product.

Wetenswaardigheden over SodaStream siroop

De informatie die je al gekregen hebt, moet het je gemakkelijker maken om SodaStream siroop te kopen. Als je al SodaStream siroop bezit, kan de volgende informatie je helpen.

Hoe doseer ik SodaStream Siroop op de juiste manier?

Informatie over hoe je je SodaStream Siroop op de juiste manier kunt doseren, vind je op de siroopfles. De deksels van originele SodaStream siroopflessen hebben een schaalverdeling voor verschillende hoeveelheden water. We hebben de mengverhouding voor SodaStream siropen in de tabel vermeld.

Soort siroop Mengverhouding (water : siroop)
Frisdrank siroop 23 : 1
Vruchtensmaak siroop 23 : 1
Specialiteitensiroop 23 : 1
FREE siroop 23 : 1
Guardian Angel siroop 23 : 1
Organic siroop 6 : 1

Als je niet zeker weet hoe je de siroop moet doseren, meng dan op gevoel. Begin met een beetje siroop en voeg steeds meer toe tot de siroop de gewenste smaak heeft bereikt.

Wat is de houdbaarheid van SodaStream Siroop?

SodaStream siroop moet bij aankoop minstens twee jaar houdbaar zijn. Eenmaal geopend kun je het het beste in de koelkast of op kamertemperatuur bewaren, afhankelijk van de soort, en het binnen de volgende weken gebruiken. Als de siroop ver over de houdbaarheidsdatum is, kunnen de kleur- en smaakstoffen verloren gaan.

Hoe kan ik champagne maken met mijn SodaStream?

In de volgende video zie je hoe je van witte wijn champagne kunt maken met je SodaStream. Merk echter op dat verkeerd gebruik van de SodaStream erg gevaarlijk kan zijn.

(Foto bron: Pakorn/ 123rf.com)

Reviews