Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

17Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

De snoerloze stofzuiger is een gemakkelijk te gebruiken en flexibele alledaagse helper. Hij reinigt elke kamer, elk tapijt en zelfs je auto zonder de vervelende wirwar van kabels. Uitgerust met de juiste accessoires verwijdert hij zelfs het fijnste vuil, en ook haar van huisdieren en huismijt.

Met onze grote snoerloze stofzuiger test 2022 willen we je helpen de beste snoerloze stofzuiger voor jou te vinden. We hebben verschillende modellen bekeken, rekening houdend met verschillende criteria, en de belangrijkste feiten voor je samengevat. We laten je ook de voordelen en nadelen van een snoerloze stofzuiger zien. Veel leesplezier!
De belangrijkste feiten in het kort

 • Snoerloze stofzuigers worden meestal als tweede stofzuiger gekocht omdat ze gemakkelijker en soepeler in het gebruik zijn, maar niet kunnen tippen aan de prestaties van een gewone vloerstofzuiger.
 • De snoerloze stofzuiger heeft meestal geen zak. In plaats daarvan heeft het een bakje dat je kunt legen. Er zijn dus geen extra kosten.
 • Er zijn twee verschillende modellen. De handstofzuiger, die gebruikt kan worden om moeilijk bereikbare oppervlakken schoon te maken, en het vloermodel, dat geschikt is voor grote oppervlakken.

Snoerloze stofzuigers: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor snoerloze

stofzuigers Als je de ideale snoerloze stofzuiger voor jou zoekt, vind je een ruime keuze aan modellen. De juiste beslissing nemen is niet altijd gemakkelijk. We helpen je door aspecten meer gedetailleerd uit te leggen in het volgende gedeelte, dat je kunt gebruiken als leidraad bij je aankoop. Samengevat zijn dat:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat er echt toe doet als het om deze criteria gaat.

Gewicht

Snoerloze stofzuigers zijn veel lichter dan gewone stofzuigers met snoer. Daardoor zijn ze gemakkelijker te gebruiken en wordt je rug minder belast. Zo’n stofzuiger weegt meestal tussen 2,4 en 3,8 kilo. Je kunt er met gemak elke trap mee op.

Batterijvermogen

Een van de belangrijkste criteria bij de aanschaf van een snoerloze stofzuiger is het batterijvermogen. Bij het kiezen van een stofzuiger moet je goed letten op de levensduur van de batterij en hoe lang het duurt om hem volledig op te laden.

Bij aankoop moet je op zoek gaan naar lithium-ion batterijen. Ze zijn beter en gaan langer mee.

Het is belangrijk op te merken dat fabrikanten meestal reclame maken voor de looptijd op de laagste stand. Maar als je de stofzuiger gebruikt, zul je waarschijnlijk een hogere vermogensstand gebruiken. De batterij zal daardoor minder lang meegaan.

Als de leverancier vermeldt dat de batterij 60 minuten meegaat, gaat hij op de hoogste stand vaak maar een schamele 15 minuten mee. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige snoerloze stofzuigers kunnen 40 minuten meegaan op de hoogste stand. Volg de aanwijzingen van de dealer.

Er zijn er ook die realistische informatie geven. Het is een goed teken als ze, behalve de looptijd, ook het niveau aangeven waarvoor het geldt.

Stroomverbruik

De maat voor het stroomverbruik is het vermogen. Veel mensen denken ten onrechte dat dit ook de zuigkracht bepaalt. Dit is echter niet het geval. Stiftung Warentest heeft dit ontkracht met een reeks proeven. Toch moet je bij de aanschaf letten op het stroomverbruik.

Het energielabel van de EU kan als leidraad worden gebruikt. We raden aan een stofzuiger te kiezen die een energie-efficiëntieklasse heeft van niet slechter dan A. Door nieuwe wetgeving hoeft de energieklasse voor nieuwe apparaten niet meer door de fabrikant vermeld te worden.

Dus als je geen etiket kunt vinden, onthoud dan: “Hoe lager het wattage, hoe lager het stroomverbruik.

Snoerloze stofzuigers gebruiken over het algemeen minder wattage dan gewone stofzuigers.

Filtertype / capaciteit

De meeste snoerloze stofzuigers hebben geen zak. Ze hebben een bak waarin het vuil / stof wordt opgevangen. Deze wordt dan geleegd als hij vol is en kan zo nodig nog uitgespoeld worden. Het voordeel hier is dat er geen extra kosten zijn voor tassen. Dit kan nadelig zijn voor mensen met een allergie, omdat er minder stofdeeltjes via de zak in de lucht komen.

Maar maak je geen zorgen, want de stofzuigers zijn ook verkrijgbaar met zogenaamde Pro Bags. Deze zijn net zo goed als die met een gewone stofzuiger. Hoe vaak hij geleegd moet worden hangt af van de grootte van de bak en natuurlijk van hoeveel vuil er mee opgezogen wordt. Ze hebben meestal een grootte van 0.5 tot 1.0 liter.

Een filter in plaats van een zak brengt niet alleen financiële voordelen. Er komen ook geen nare geurtjes omdat bacteriën zich in de zak ophopen of schimmels ontstaan zoals bij gewone stofzuigers. Er zijn twee soorten filters: cycloonfilters en hepa filters. Cycloonfilters zijn lichter en gemakkelijker schoon te maken.

Het hepa filter wordt aanbevolen voor mensen met een allergie, omdat het geen stofdeeltjes in de lucht brengt.

Functies

Een ander essentieel criterium bij de aanschaf van een snoerloze stofzuiger zijn de functies. Goede uitrusting maakt beter schoon. Veel snoerloze stofzuigers hebben een afneembaar handstuk. Dit betekent dat je een handstofzuiger en een vloerstofzuiger in één hebt, wat erg praktisch is.

Als het apparaat een vervangbare batterij heeft, kun je langer stofzuigen zonder dat je een pauze moet nemen om op te laden.

Je moet ook opletten met welke mondstukken je stofzuiger is uitgerust. Afhankelijk van de oppervlakken die je in je huis hebt, heb je geschikte schoonmaakmiddelen nodig. Er zijn bijvoorbeeld extra spleetklieren, meubelklieren, combinatieklieren, pakketklieren, enz.

Als je huisdieren in huis hebt, zorg dan dat de stofzuiger voorzien is van een elektrische borstel, die ook verwisselbaar kan zijn. Een wandhouder om optimaal op te bergen is ook niet slecht. Als je allergieën hebt, is het beter om een hepa filter te kopen. Zoals je ziet, kun je je snoerloze stofzuiger kiezen naargelang je behoeften.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een snoerloze stofzuiger koopt

Voor je een snoerloze stofzuiger koopt, zijn er enkele vragen die je jezelf moet stellen. We hebben ze in het volgende gedeelte voor je samengevat.

Wat is er zo bijzonder aan een snoerloze stofzuiger en welke voordelen biedt hij?

Ken je dat vervelende op en neer rollen van het snoer van de stofzuiger als je even snel wilt stofzuigen? Dan raakt het ding in de knoop of is het snoer niet lang genoeg om alle hoeken te bereiken of meer dan één kamer schoon te maken zonder het snoer te moeten verplaatsen. Vervelend, is het niet?

Staubsauger ohne Kabel-1

De handige stofzuiger zonder snoer biedt veel voordelen in het dagelijks leven. De prestaties ervan mogen niet onderschat worden.
(Image source: Photo by The Creative Exchange / Unsplash)

Daarom zijn er nu snoerloze modellen om je huishoudelijk werk gemakkelijker te maken. In plaats van een kabelverbinding hebben ze een ingebouwde batterij. Dit geeft je de flexibiliteit om met je toestel rond te lopen en maakt een eind aan de wirwar van kabels.

Het is ook handig om hem mee naar buiten te nemen en bijvoorbeeld je auto te stofzuigen. Je kunt er snel en gemakkelijk bij en wordt niet beperkt door een kabel. Daarom geven veel mensen de voorkeur aan een oplaadbaar toestel.

Welke soorten snoerloze stofzuigers zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten snoerloze stofzuigers. In het volgende deel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van beide soorten om je te helpen bij je beslissing.

Vloerstofzuiger

Allereerst is er natuurlijk de klassieke vloerstofzuiger. Hij is zeer geschikt om grote kamers en tapijten moeiteloos en efficiënt schoon te maken. Zijn lange handvat in combinatie met zijn lichtheid is comfortabel voor de rug.

Platte zuignapvoetjes zorgen ervoor dat je comfortabel onder elke bank of bed kunt komen. Omdat hij geen snoer heeft, ben je niet beperkt in je zuigstraal en kun je je vrij bewegen.

Voordelen
 • gemakkelijk en snel te gebruiken
 • mobiel gebruik
 • zakloos
 • lichtgewicht
 • geen in de knoop geraakte snoeren
Nadelen
 • duurder
 • deels lange oplaadtijd
 • relatief luid

Handstofzuiger

De handstofzuiger is beter geschikt voor kleinere oppervlakken. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken om stoelen, planken of zelfs je auto te stofzuigen.

Hij ligt gemakkelijk en comfortabel in de hand en verwijdert zelfs het fijnste stof. Hij komt ook op moeilijke plaatsen en past in elk huis omdat hij niet veel plaats inneemt.

Voordelen
 • gemakkelijk en snel te gebruiken
 • ruimtebesparend
 • je kunt op moeilijke plaatsen komen
 • gemakkelijk
 • goedkoop
Nadelen
 • is niet geschikt voor grote oppervlakken
 • komt niet onder meubels
 • batterij gaat niet langer mee dan 10 minuten

Met een model met oplaadbare batterij ben je veel mobieler, maar je bent beperkt in de tijd. Beide modellen hebben hun voordelen. Je keuze hangt altijd af van het doel waarvoor je de stofzuiger wilt kopen.

Wat is de levensduur van de batterij / oplaadtijd van een snoerloze stofzuiger?

Het is altijd zinvol de kleine lettertjes te lezen van de specificaties van de fabrikant over de prestaties van de batterijen.

De meeste toestellen vermelden een batterijlevensduur van 30 tot 60 minuten.

Maar de asterisk aanduidingen maken duidelijk dat dit alleen op het laagste niveau het geval is. Dit is echter niet voldoende om het vuil op te zuigen. Je hebt meer kans dat je de stofzuiger op de hoogste stand gebruikt. Dan gaat de batterij meestal maar een fractie van de aangegeven tijd mee.

Zoek daarom naar informatie die de looptijd met het vermogensniveau specificeert. In principe kun je echter zeggen dat een looptijd van minder dan 10 minuten op de hoogste stand vrij laag is en dat een looptijd van 40 minuten op de hoogste stand heel goed is en zeker te vinden is bij snoerloze stofzuigers.

De oplaadtijd om van een volledig lege batterij tot een volledig volle batterij te komen moet ongeveer twee uur zijn. Dit kan echter vaak langer duren.

Hoeveel kost een snoerloze stofzuiger?

Er zijn heel wat verschillende winkeliers voor stofzuigers. Zowel online als offline zal er aan aanbiedingen geen gebrek zijn. Er zijn veel verschillende modellen voor verschillende prijzen, en het prijsbereik is betrekkelijk groot. In het beste geval kun je een gewone stofzuiger vinden voor slechts 39,90 euro.

Luxere modellen kunnen tot 899,00 euro kosten. Zoals je ziet is er veel speelruimte in de prijsklasse. Wil je echter een goed model, dan moet je niet voor minder dan 50 euro kopen. Normale, goede stofzuigers kosten meestal tussen 50 en 200 euro.

Type Prijsklasse Prijs van goede modellen
Normale stofzuiger 39,90 tot 899,00 euro 50 tot 200 euro
Batterij-aangedreven stofzuiger 89,90 tot 800 euro vanaf 200 euro
Handstofzuiger 23,99 tot 99,99 euro 29,90 tot 99,99 euro

Goede batterij-aangedreven modellen kosten meestal meer. In het algemeen variëren snoerloze stofzuigers in prijs van 89,90 tot 800 euro. Je kunt een goede snoerloze stofzuiger krijgen voor zo weinig als 200 euro. Handstofzuigers zijn relatief goedkoop. Goedkope modellen zijn verkrijgbaar voor slechts 23,99 euro. Maar er zijn ook modellen van betere kwaliteit die tot 99,99 euro kosten.

Hoeveel watt heeft een snoerloze stofzuiger nodig?

Gemiddeld hebben snoerloze stofzuigers ongeveer 120 / 140 watt. Natuurlijk is dit niet te vergelijken met gewone stofzuigers. Dat komt door de batterij.

Met zo’n groot vermogen zou hij zwaarder en duurder zijn. Als je vooral geïnteresseerd bent in prestaties, raden we je aan beoordelingen van klanten te lezen om de stofzuiger te vinden die het beste bij je past.

Is een snoerloze stofzuiger geschikt om huisdierenhaar te verwijderen?

Deze vraag gaat niet over de kracht, maar over de klieren. Als je huisdieren hebt, moet je bij het kopen letten op de accessoires.

Staubsauger ohne Kabel-2

De lievelingsplek van onze trouwe metgezel. Ja, zelfs honden vinden sofa’s comfortabel. Waren er maar niet die vervelende harars.
(Image source:Photo by Ayla Verschueren / Unsplash

Veel snoerloze stofzuigers zijn uitgerust met zuigmonden en reinigingsborstels die speciaal voor huisdierenharen ontworpen zijn. Deze maken het gemakkelijker om het haar op te zuigen. Het antwoord is dus ja. Je kunt je vloeren en tapijten ontdoen van hinderlijk dierenhaar met een snoerloze stofzuiger.

Wat zijn de alternatieven voor een snoerloze stofzuiger?

Je kent en gebruikt waarschijnlijk al de gewone stofzuiger met snoer. De voordelen zijn dat je hem onafhankelijk van de levensduur van de batterij en de oplaadtijd kunt gebruiken. Bovendien zijn de prestaties vaak hoger. Als je liever een snoerloos alternatief hebt, is er ook de robotstofzuiger.

Staubsauger ohne Kabel-3

Dit vernieuwende dagelijkse hulpje is superpraktisch voor wie weinig tijd heeft. Het doet het werk helemaal zelf en heel netjes.
(Image source: Photo by Kowon vn / Unsplash)

Het grote voordeel van zo’n apparaat is natuurlijk dat het alle vloeren en tapijten volkomen onafhankelijk en grondig reinigt. Het navigeert zelf en herkent verschillende oppervlakken en kan dan zelfstandig de nodige borstels gebruiken. Hij is klein, mobiel en gemakkelijk te bedienen.

Hij is bijzonder geschikt voor mensen die tijd willen winnen of voor senioren die maar beperkt gewicht kunnen dragen. De huishoudhulpen zijn echter niet geschikt voor bijzonder hoge, pluizige tapijten. Ze kunnen deze niet grondig schoonmaken.

Bovendien kunnen ze gemakkelijk door hindernissen tegengehouden worden. Bijvoorbeeld door rondslingerende voorwerpen of blootliggende kabels. Ze doen er meestal langer over dan mensen om alles schoon te maken en je moet er meer voor betalen.

Hoe maak ik een stofzuiger schoon zonder snoer?

Je kunt goed stofzuigen tot de vuilnisbak vol is. Pas dan hoef je het schoon te maken en je kunt meteen verder stofzuigen als je wilt. Je kunt de stofbak meestal losmaken door eenvoudig op een knop te drukken. De inhoud kan met het huishoudelijk afval worden weggegooid.

Bovendien kun je nu de bak uitwassen. Soms kan het filter ook uit elkaar gehaald worden. Dan kun je ook de afzonderlijke onderdelen wassen en drogen en tenslotte alles weer in elkaar zetten en aan de stofzuiger bevestigen. Dit is bij de meeste modellen super eenvoudig.

Beeldbron: luckybusiness/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies