Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

4Products analyzed

45Hours invested

13Studies researched

215Comments collected

Een smoothie blender maakt niet alleen heerlijke fruit- en groentesmoothies. Je kunt er ook bevroren fruit en ijs mee pletten, of zelfs koffiebonen mee malen. Met een beetje creativiteit kun je zelfs sauzen en hete soepen maken.

In deze smoothie blender test 2023 kun je nagaan met welke blender je de verschillende gerechten kunt bereiden, zodat je hopelijk de beste informatie krijgt en je aankoopbeslissing gemakkelijker kunt maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een smoothie blender is in feite een krachtige standmixer die speciaal voor smoothies ontworpen is. Hij kan goed fruit en groenten blenden en er zijn perfecte drinkbekers voor als je je smoothie mee wilt nemen om later op te drinken.
 • Voor fruit en vruchtensmoothies volstaat een goedkope blender zonder ijscrushfunctie. Als je fancy puree gerechten en drankjes of cocktails wilt bereiden, is een blender met ijs crush en vele andere functies een goede keuze.
 • Hier vind je de top smoothie makers voor je geselecteerd en gepresenteerd, waar je ze kunt kopen, welke gerechten je er mee kunt bereiden en hoe je zo voorzichtig mogelijk met je blender omgaat.

Smoothie Blender: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Smoothie Blenders

Er zijn veel verschillende soorten smoothie makers, zoals die welke veel functies bieden of die welke draagbaar zijn. Voordat je een smoothie blender koopt, kun je letten op de volgende beoordelingscriteria:

Afmetingen en gewicht

Hoewel de afmetingen variëren naar gelang de fabrikant, is de inhoud van de blenderkan veel belangrijker. Dit is meestal 0.6 liter. Dit is meestal voldoende voor een of twee personen. Wil je echter voor meerdere mensen iets mixen, dan zul je dat meerdere keren moeten doen of een grotere blender met meer inhoud moeten kopen.

Kijk ook naar de lengte van de kabel. Hij moet niet te kort zijn, anders ben je erg onbuigzaam als je hem in de keuken wilt plaatsen. Een goede lengte is 1 of 1,2 m.

Het gemiddelde gewicht van een smoothie blender is tussen de 1 en 1,5 kilo. Hierdoor is het vrij gemakkelijk te hanteren, maar het mag ook niet te licht zijn, anders kan het omvallen tijdens het mengen.

Vermogen en energie-efficiëntie

Het vermogen van een smoothie blender is meestal 300 watt. Er zijn echter ook blenders die een vermogen van 700 watt hebben. Dienovereenkomstig zijn ze krachtiger en het hangt er uiteindelijk van af wat je wilt mengen.

Normaal zijn 300 watt en 25.000 motoromwentelingen per minuut voldoende. Zoek je een professionele blender, zoek dan naar meer watt en veel functies. Maar als je maar af en toe een smoothie wilt maken, is 300 watt ruim voldoende.

Iets anders waar je op kunt letten is het toerental van de motor per minuut.

Hoe meer toeren mogelijk zijn, hoe krachtiger de blender. Je kunt over het algemeen niet fout gaan met 25.000 omwentelingen per minuut of meer. Sommige blenders bieden ook 32.000 of meer motortoerentallen per minuut.

Functies

Er zijn blenders die met een draaiknop bediend worden, d.w.z. er is één snelheidsniveau. Variaties zijn hier mogelijk met verschillende mesopzetstukken, als er meerdere zijn.

Er zijn ook blenders die met een bedieningsknop bediend worden. Hier zijn er vaak verschillende snelheidsstanden of zelfs een extra ijsknijperfunctie.

De verschillende maalinzetten die vaak verkrijgbaar zijn, maken het mogelijk een grote verscheidenheid aan gerechten te bereiden.

Je kunt er van alles mee maken, van fruit tot groene smoothies en zelfs purees, soepen en sauzen.

Een smoothie blender van hoge kwaliteit heeft dus vele gebruiksmogelijkheden en is in principe een alleskunner.Er zijn zelfs blenders die niet alleen ijsblokjes of noten fijnmalen, maar ook koffiebonen kunnen malen.

Accessoires

De meeste smoothie makers hebben extra drinkbakjes, zodat je je smoothie ook onderweg kunt drinken. Deze drinkflessen worden geleverd met extra drinkdeksels en zijn zelfs compatibel met autodrinkhouders.

Bovendien worden er vaak receptideeën bijgeleverd of biedt de fabrikant er een app

mee aan.
Afhankelijk van hoeveel functies het product biedt en belooft, kunnen er verschillende opzetstukken voor hakmessen bij zitten om allerlei soorten fruit of groenten te hakken, maar ook noten en ijs.

Materiaal en vormgeving

Blenderkannen zijn er in verschillende materialen. De twee meest voorkomende zijn glas en plastic.

Als je hete gerechten wilt bereiden, zijn blenderpotten van glas het beste.

De voordelen van glas zijn dat het krasvast is, minder stinkt en, vooral, dat het geschikt is voor warm eten.

Als je warme soepen wilt maken. Een smoothie blender met een glazen bakje zou handig zijn.

Bij plastic kun je kijken of het bakje BPA-vrij is. De voordelen hier zijn dat de plastic bak lichter is en niet zo snel breekt als hij valt. Maar plastic is meestal niet geschikt voor hete inhoud.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een smoothie blender koopt

Voor je een blender koopt om smoothies mee te maken, ben je welkom om dit gidsgedeelte te bekijken om eventuele vragen die je nog hebt te beantwoorden.

Hier vind je receptideeën en mogelijke leveranciers en merken waar je een smoothie kunt bereiden.

Wat is er bijzonder aan een smoothie blender en welke voordelen biedt hij?

In principe is een smoothie blender een staande mixer die speciaal ontworpen is voor het maken van smoothies. Vanaf een bepaald vermogen is elke standmixer een smoothie mixer. Hiermee kun je drankjes maken van fruit, groenten, kruiden en noten.

Smoothie Mixer-1

Een smoothie blender is speciaal gemaakt om smoothies te blenden. Je kunt in een handomdraai smoothies maken en ze altijd met je meenemen met de juiste drinkbeker.
(Image source: Wesual Click / unsplash)

Wat technologie betreft is het verschil met een staande mixer niet zo groot, maar de smoothiemaker biedt bijzondere voordelen, speciaal voor smoothies. Ten eerste is het bereiden ervan extra gemakkelijk en ten tweede zijn de blendercontainers zo ontworpen dat je ze overal mee naartoe kunt nemen en als drinkfles kunt gebruiken.

Welke soorten smoothieblenders zijn er?

Er zijn veel verschillende smoothie makers en fabrikanten, maar in het algemeen kun je onderscheid maken tussen blenders met en zonder ijscrush functie.

Met ijs-crush functie

Smoothies kunnen met bijna alle blenders bereid worden. Maar als je smoothies wilt maken van bevroren fruit of ijs wilt crushen, heb je een blender met ijs crush functie nodig.

Voor ijs, noten, zaden en vezelige groenten zijn een vermogen van 750 watt of meer en de hoogst mogelijke snelheid van de mesomwentelingen nodig.

Rond 25 000 omwentelingen per minuut en hoger zouden optimaal zijn voor het pletten van ijs of bevroren fruit.

Advantages
 • Bereiding van vele gerechten mogelijk
 • Bevroren vruchten en noten kunnen geplet worden
 • Bereiding van cocktails mogelijk
Disadvantages
 • Vaak nogal groot en dus ruimte innemend
 • Zijn meestal duurder
 • Niet alle zijn echt goed in het pletten van ijs

Hier is het een kwestie van wat je zou willen bereiden. Het is heel praktisch om bevroren fruit te kunnen gebruiken zonder te hoeven wachten tot het ontdooid is.

Smoothie Mixer-2

Je kunt met een ice crush mixer ook cocktails maken, waardoor het een geweldige feestgenoot is. Je kunt er ook ontspannen met een cocktail na een dag werken.
(Image source: delo / pixabay)

Het gaat erom wat je leuk vindt om te maken. Het is heel praktisch om bevroren fruit te kunnen gebruiken zonder te hoeven wachten tot het ontdooid is.

Besteed ook aandacht aan smoothie blender recensies. Ze moeten echt ijs kunnen crushen, en daar hebben ze voldoende vermogen voor nodig.

Zonder ijs crush functie

Eenvoudige smoothie blenders zijn er al vanaf 20 euro. Als je graag af en toe een smoothie maakt van fruit of bessen, is een blender zonder ijsblokjesfunctie prima geschikt. Zorg er alleen voor dat je het fruit klein genoeg snijdt en harde vruchten en stukjes vermijdt.

Advantages
 • Meestal erg goedkoop
 • Vaak handig en klein
 • Perfect voor eenvoudige fruitsmoothies
Disadvantages
 • Kan geen bevroren fruit hakken
 • Het assortiment dranken dat bereid kan worden is beperkt
 • Noten kunnen evenmin gehakt worden

Voor eenvoudige fruitsmoothies is een blender als deze helemaal voldoende en hij is ook goedkoop in aanschaf. Dit betekent dat je voor weinig geld altijd lekkere smoothies kunt hebben voor tussendoor op je werk en in het dagelijks leven.

De volgende tabel geeft je een overzicht van de soorten smoothieblenders die hier staan:

Art Geschiktheid
Met ijs crush functie Voor ijs, bevroren fruit, cocktails en noten, maar ook voor harde vruchten en groenten
Zonder ijs crush functie Voor eenvoudige smoothies van zacht of fijngesneden fruit en groenten

Voor wie zijn smoothieblenders geschikt?

In principe is zo’n blender nauwelijks te onderscheiden van een staande blender, want ook een staande blender kan normaal een smoothie bereiden. Als je er al een hebt, heb je geen extra smoothie blender nodig.

Als je graag veel smoothies maakt en ze deel uitmaken van je levensstijl, dan heb je een kwaliteitsblender nodig speciaal voor het maken van smoothies.

Je kunt er ook een ander soort drankje van maken. Met een goede blender kun je ook purees, soepen, sauzen en groene smoothies maken.

Smoothie Mixer-3

Voor groene smoothies moet je op zoek gaan naar blenders van een hogere kwaliteit die bijzonder krachtig zijn en veel functies bieden.
(Image source: Rubén Calvo / pixabay)

Het is ook mogelijk om amandelspijs te maken of koffiebonen te malen, als je bereid bent er iets meer geld voor uit te geven. De toestellen op de markt zijn zeer verschillend en bieden een breed scala aan mogelijkheden.

Wat kost een goede smoothie blender?

Zeer hoogwaardige smoothieblenders, zoals die van Blendtec of Vitamix, kosten ongeveer 400-500 euro. Je kunt er in een handomdraai allerlei soorten smoothies mee bereiden, want ze zijn bijzonder krachtig.

Ze bieden veel nuttige functies en zijn vooral goed voor liefhebbers van sterke smoothies.

Er zijn echter ook kwaliteitsblenders verkrijgbaar voor maar 70 euro. Ze zijn zeer aan te bevelen voor occasionele smoothiedrinkers.

Als je een goedkope blender zoekt, kun je er een kopen voor zo weinig als 20 euro. Deze blenders zijn minder geschikt voor het fijnmalen van ijs of hard fruit.

De volgende tabel geeft je een overzicht van de prijsklassen:

Blender Prijsklasse
Laag prijssegment ca. 20 tot 40 €
Middelhoog prijssegment ca. 40-80 €
Hoger prijssegment ca. vanaf 80 €

Als je graag vaak of elke dag smoothies maakt, dan is een smoothie blender uit het middelhoge of hogere prijssegment aan te bevelen.

Wat kan ik bereiden met een smoothie blender?

Met een smoothie blender kun je niet alleen smoothies bereiden, maar ook veel andere gerechten. Hieronder staan een paar ideeën van wat je met een smoothie blender kunt maken

 • Marinade
 • Schud
 • Dip en Pesto
 • Salade dressing
 • Smoothie
 • Muesli
 • Quarks en yoghurts
 • Soepen
 • Sorbets
 • Cocktails
 • Purees

Er zijn geen grenzen aan je creativiteit. Kijk voor meer ideeën bij Bronnen en Interessante Links voor interessante receptideeën.

Hoe maak ik een smoothie blender bakje schoon?

Niet alle onderdelen van smoothieblenders zijn vaatwasmachinebestendig. Het is aan te bevelen de pot onmiddellijk na de bereiding tenminste met warm water uit te spoelen.

Het is beter de messen met de hand schoon te maken, want ze kunnen bot worden in de afwasmachine.

In principe is het voldoende om na onmiddellijk gebruik de delen gewoon met warm water af te spoelen. Met een beetje afwasmiddel en een sponsje kunnen ook etensresten zonder problemen verwijderd worden. Je kunt ook af en toe afwasmiddel gebruiken.

Als je weet dat je de blender of sommige onderdelen lange tijd niet zult gebruiken, spoel ze dan altijd af met een spons en afwasmiddel. Zo blijft alles duurzaam en in goede conditie.

Kan ik ijsblokjes of bevroren fruit in een smoothie blender gebruiken?

Smoothieblenders vanaf het middenprijssegment met een ijs crush functie, d.w.z. vanaf ca. 70 euro, kunnen gemakkelijk bevroren fruit, ijsblokjes of noten en zaden crushen.

Smoothie Mixer-4

Je kunt een krachtige blender niet alleen gebruiken voor bevroren fruit, maar ook voor ijs. Je kunt er ook heerlijke bevroren drankjes mee bereiden.
(Image source: Bernadette Wurzinger / pixabay)

Je moet je echter goed informeren over waar een blender die je wilt hebben precies geschikt voor is en je eventueel vertrouwd maken met recensies van producten. Zelfs blenders die beloven ijs en noten te kunnen pletten zijn niet altijd tegen hun taak opgewassen.

Beeldbron: Jiamwong/ 123rf.com

Reviews