Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

4Products analyzed

45Hours invested

13Studies researched

215Comments collected

Slow cookers zijn geschikt voor het bereiden van een grote verscheidenheid aan gerechten. Of je nu een curry, een chili, groenten of een stoofpotje wilt klaarmaken, dankzij de eenvoudige bediening van de slow cooker bereik je gemakkelijk het resultaat. Het energieverbruik is lager dan bij een oven. Afhankelijk van het toestel zijn andere voordelen de timerfunctie en de automatische uitschakelfunctie.

Met behulp van onze slow cooker test 2023 willen we je helpen de juiste slow cooker voor je te vinden. We hebben conventionele slow cookers vergeleken met multifunctionele slow cookers en stoomkokers en de respectieve voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Dit zou je aankoopbeslissing moeten vergemakkelijken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De Slow Cooker is een gemakkelijk te gebruiken keukenapparaat. De Slow Cooker bestaat uit een buitenpan, een keramische binnenpan en een deksel. De buitenste pan wordt verwarmd en geeft de warmte door aan de binnenste pan. Op deze manier wordt het voedsel langzaam en zachtjes gekookt over een langere tijd.
 • De slowcooker heeft twee warmtestanden “low” en “high”. Afhankelijk van het model zijn slow cookers verkrijgbaar met een timerfunctie, een automatische uitschakelfunctie en een warmhoudfunctie. Bij de keuze van de maat moet rekening gehouden worden met het beoogde gebruik. De toestellen zijn er in verschillende maten, van 1.5 liter tot 3.5, 5, 6 en 8 liter.
 • Koken met de slowcooker kenmerkt zich vooral door de geringe voorbereidingsinspanning. Je hoeft alleen maar de ingrediënten te snijden en ze in de pan te doen – het apparaat doet de rest voor je. De slow cooker kan gemakkelijk bediend worden voor je het huis verlaat.

Slow Cooker: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Slow Cookers

Hieronder vind je verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste slow cooker.

Belangrijke criteria om verschillende slow cookers met elkaar te vergelijken:

Wat de afzonderlijke criteria zijn, vind je in de volgende paragrafen:

Grootte / capaciteit

Om een slow cooker goed te laten werken, moet het apparaat minstens voor de helft gevuld zijn met ingrediënten. Bij de keuze van de grootte van je nieuwe slow cooker is het dus belangrijk rekening te houden met de gezinsgrootte, kookgewoonten en levensstijl.

Bedenk dat een slowcooker altijd tot de helft met ingrediënten gevuld moet zijn!

De kleinste slow cooker heeft een inhoud van 1,5 liter en is geschikt voor het bereiden van een maaltijd voor maximaal twee personen. Voor een eenpersoonshuishouden dat graag vooruit kookt en menu’s invriest, is de kleine slow cooker ook ideaal.

Als je voor een gezin van vier wilt koken, is een slow cooker met een inhoud van 3,5 liter aan te bevelen. Er zijn verschillende maten van 1,5 liter tot 8 liter.

Waarvoor je je slow cooker in de eerste plaats zult gebruiken, speelt dus een centrale rol bij de keuze van de maat. Bedenk daarom goed of je de slow cooker zult gebruiken voor grote familiefeesten, eenmalige maaltijden voor je gezin of voor het koken van proviand.

Timerfunctie / automatisch uitschakelen

Klaar, Set, Go! – Dankzij de timerfunctie en de automatische uitschakeling kun je ‘s morgens voor het werk de nodige kliks maken, het huis verlaten en thuiskomen bij een afgewerkte maaltijd.

Dankzij de timer en automatische uitschakeling kun je veilig het huis verlaten terwijl je kookt.

Met de timer kun je de precieze tijd instellen waarop de slowcooker moet beginnen te koken. Je kunt ook de gewenste kooktijd instellen, die varieert naargelang het gerecht. De teruglopende klok informeert je over de resterende kooktijd.

Maar pas op: Het is niet aan te raden de kookwekker te gebruiken als je rauw voedsel, vooral vlees, langer dan twee uur in de pan laat zitten voor de kookwekker aangaat. Bacteriën zouden zich in deze tijd te veel kunnen vermenigvuldigen.

Omgekeerd is het niet erg als je iets later dan gepland thuiskomt. De automatische uitschakelfunctie zorgt ervoor dat de slowcooker zichzelf uitschakelt als de kooktijd verstreken is.

Houd warm functie

De automatische uitschakeling zorgt ervoor dat de slowcooker tijdig uitschakelt. Maar misschien sta je vast in een file op weg naar huis, of houdt een spontaan kopje koffie met een werkcollega je wat langer op?

Geen probleem, de warmhoudfunctie zorgt ervoor dat je gerecht ook na het verstrijken van de kooktijd warm gehouden wordt.

Als je niet vooruit kunt plannen hoe laat je precies thuiskomt, zorg dan dat je nieuwe slow cooker een warmhoudfunctie heeft.

Materiaal

De standaard slowcooker bestaat uit drie delen. Het verwarmingselement, de binnenpan en een deksel.

De uitneembare binnenpan is van keramiek en zit op een zacht element.

Keramiek is niet alleen duurzaam, het is ook een uiterst hittebestendig, krasvast en duurzaam metaal.

Het verwarmingselement is van metaal en kan regelaars hebben. Het goed sluitende deksel is meestal van glas.

Besluit: Welke soorten slow cookers zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je overweegt een slow cooker te kopen, moet je bij je keuze rekening houden met de volgende punten:

Type Voordeel Nadeel
Slow Cooker Gemakkelijk in gebruik, Tijdsefficiënt, Laag energieverbruik, Geen aanbranden, Geen toezicht nodig, Zacht koken, Verschillende formaten Niet geschikt voor diepvriesvoedsel, Niet alle apparaten hebben extra functies, Aantal recepten beperkt, Normale recepten moeten omgebouwd worden
Multicooker Gemakkelijk in gebruik, Multifunctionaliteit, Geen kookgeurtjes, Energiezuinig dankzij geïsoleerde behuizing Vocht kan niet ontsnappen in de slowcooking functie, Resulteert in restvocht en minder indikking van de saus
Stomer Gemakkelijk in gebruik, geschikt voor bevroren voedsel, zacht kookproces Iets groter dan gewone slowcookers door het waterreservoir

Als je meer wilt weten over de afzonderlijke soorten slowcookers, kun je in de volgende alinea’s meer lezen over elk van die soorten.

Slow Cooker (Crock Pot)

Slow Cooker (Crock Pot)

De slow cooker is in Amerika ontstaan. Maar ook in Duitsland worden slow cookers steeds populairder. Crock Pot is de naam van de firma die het apparaat in 1970 voor het eerst op de markt bracht. Intussen wordt de merknaam gebruikt als synoniem voor slow cooker.

Als je het origineel wilt, ga dan voor de Crock Pot. Het apparaat is gemakkelijk te bedienen en heeft programmeerbare instellingen zoals een timerfunctie, een automatische stopfunctie en een warmhoudfunctie. Deze functies maken een tijdbesparende en gemakkelijke bereiding mogelijk.

Advantages
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Tijdsefficiënt
 • Zacht koken
 • Programmeerbare instellingen
 • Geen toezicht nodig
 • Niet aanbranden
 • Diverse maten
Disadvantages
 • Niet geschikt voor diepvriesvoedsel
 • Niet alle toestellen hebben extra mogelijkheden
 • Aantal recepten beperkt
 • Normale recepten moeten omgebouwd worden om in de slowcooker te kunnen koken
 • Vooruit plannen vereist

In tegenstelling tot ovenkoken verbruiken slowcookers minder energie en zijn ze dus zeer energiezuinig. Omdat de temperatuur altijd laag is, is er bovendien geen gevaar voor verschroeiing.

Zoals de naam al zegt, kookt een slow cooker voedsel langzaam en zachtjes bij een lage temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de vitaminen in het voedsel er niet uitgekookt worden.

De slowcooker is bijzonder geschikt voor stoofpotten, stoofschotels, vlees, diverse chili’s en curry’s en ook voor groenten. Samengevat kunnen alle voedingsmiddelen die geschikt zijn om te smoren in de slowcooker gekookt worden.

Multicooker (Instant Pot)

Multicooker (Instant Pot)

De Instant Pot is de bekendste merknaam voor een nieuwe generatie programmeerbare, elektrische en multifunctionele kooktoestellen, d.w.z. multicookers. Ze combineren een slow cooker, snelkookpan, rijstkoker, yoghurtmaker, stoompan en verwarmer in één apparaat.

De voornaamste discipline van de multicooker is de snelkookfunctie. Veel gerechten kunnen bereid worden in een verbazingwekkende tijd van minder dan 60 minuten.

Advantages
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Verschillende functies in één apparaat gecombineerd
 • Sauteren mogelijk
 • Energiezuinig, dankzij de geïsoleerde behuizing
 • Automatische regeling van de druk
Disadvantages
 • Uiterst goed sluitend deksel leidt tot restvloeistof en minder indikken van sauzen in slowcooker functie

In tegenstelling tot gewone slowcookers kan met multicookers voedsel worden gesauteerd of bruin gebakken. Met een gewone slow cooker moet deze stap met de pan gedaan worden. De Multicooker bespaart dus de extra moeite van het afwassen van een andere pan.

Dankzij de geïsoleerde behuizing is de Multicooker energiezuinig. Bovendien ontsnappen er geen kookgeuren. Wie van de geuren van het koken houdt zal ze dus missen als hij een Multicooker kiest.

De multicooker sluit heel goed af. Wat de slowcooker functie betreft, wordt dit een nadeel, omdat er minder vocht kan ontsnappen dan bij gewone toestellen. Dit heeft tot gevolg dat er een resthoeveelheid vloeibare keti overblijft of dat sauzen minder indikken.

Dampfgarer (Steamer)

Steamer

Een steamer werkt direct met stoom. Het toestel heeft een waterreservoir. Vergeleken met andere slow cookers zijn stoomkokers daarom meestal wat groter en vragen ze meer bergruimte.

Advantages
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Zacht kookproces
 • Geschikt voor diepvriesproducten
Disadvantages
 • Vereist meer bergruimte omdat het apparaat iets groter is door het waterreservoir

Net als andere slow cookers zijn stoomkokers heel gemakkelijk in gebruik. Met voldoende water in de bak kan het toestel aangezet worden en wordt het dus verwarmd. In de bovenstaande potten kookt de opstijgende stoom het voedsel langzaam en zachtjes.

Stoomkokers hebben verschillende niveaus, zodat verschillende soorten voedsel tegelijk gekookt kunnen worden. De afzonderlijke smaken worden niet overgedragen. Bovendien is er geen gevaar voor verbranding.

In tegenstelling tot andere slowcookers kan diepvriesvoedsel met de stoompan bereid worden.

Gids: Veelgestelde vragen over slow cookers in detail beantwoord

Wat is een slow cooker precies en wat kan hij?

Zoals de naam slow cooker al doet vermoeden, bereidt de elektrische kookpan voedsel langzaam en bij een lage temperatuur. Dankzij de constante en lage temperatuur verbrandt het voedsel niet.

De slowcooker bestaat uit een uitneembare binnenpan van keramiek, die op een verwarmingselement zit. De buitenste pot wordt verwarmd en geeft warmte af aan de binnenste pot. Op deze manier wordt het gerecht over een langere tijd langzaam en zachtjes gekookt.

Er zijn maar twee warmtestanden. De ene is “laag” = laag en de andere is “hoog” = hoog. De kooktijd op een lage stand is ongeveer zes tot zeven uur. Bij hoge temperatuur slechts drie tot vier uur. Natuurlijk varieert de kooktijd, afhankelijk van het voedsel.

De slow cooker is bijzonder geschikt voor het bereiden van stoofpotten, soepen, vlees, chili’s en curry’s. Alle gerechten waarbij alle ingrediënten tegelijk in de pan kunnen, indien mogelijk.

Omdat de recepten zo ontworpen zijn dat alle ingrediënten in één stap hun ideale kookpunt bereiken.

Deze bereidingswijze is niet alleen overtuigend dankzij het behoud van vitamines. Nee, de slow cooker is als een keukenelf die eten voor je kookt. Dankzij diverse programmeerbare functies, zoals de timerfunctie en de automatische uitschakeling, kan het voedsel tijdens de bereidingstijd zonder toezicht worden gelaten.

Welke gerechten kan ik met de slow cooker bereiden?

Slow cookers kunnen op allerlei manieren gebruikt worden. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt het eten langzaam en voorzichtig bereid. Dienovereenkomstig zijn allerlei soorten stoofpotten, stoofschotels, vlees, wortelgroenten, soepen en pepers geschikt om met de slow cooker te bereiden.

Slow Cooker-1

Maak een heerlijke soep in je slow cooker
(Image source: unsplash.com / Irina)

Omdat alle ingrediënten tegelijk worden toegevoegd, zijn slow cooker recepten vaak stoofpotten, soepen of curry’s. Het aantal mogelijkheden is beperkt, maar met een beetje eigen creativiteit is er veel ruimte voor gevarieerde gerechten.

Bijzonder geprezen is de bereiding van tamelijk taai vlees, dat dankzij het langzame gaarproces heel mals en sappig wordt. Zelfs schouderstukken kunnen voortreffelijk bereid worden.

Langzaam koken is ideaal om harde wortelgroenten te bereiden. Wortelgroenten zoals wortelen, aardappelen en uien kunnen aan het begin van de kooktijd toegevoegd worden. Waterige en tere groenten zoals courgettes voeg je pas aan het eind toe.

Welke voedingsmiddelen zijn niet geschikt voor de slow cooker?

Koken in de slow cooker is niet geschikt voor alle ingrediënten. Om teleurstelling te voorkomen volgt hieronder een lijst van voedingsmiddelen waarvoor voorzichtigheid geboden is

 • Rauwvlees: Door de zachte hitte wordt het vlees niet goudbruin. Het is raadzaam het vlees voor het koken eerst in een pan dicht te schroeien. Anders bestaat het gevaar dat het vlees flauw gaat smaken.
 • Magervlees: Mager vlees zoals kipfilet of varkenshaas zal taai worden als het in de slowcooker gekookt wordt.
 • Delicate groenten: Zucchini, asperges of doperwten mogen pas tegen het einde in de pan, anders worden de groenten papperig.
 • Verse kruiden: Verse kruiden moeten ook pas helemaal aan het eind in gehakte vorm worden toegevoegd. Als de kruiden te lang in de slow cooker zitten, verliezen ze niet alleen hun kleur maar ook hun smaak.
 • Vis: Vis is na een half uur al gaar en moet daarom pas tegen het einde van de kooktijd worden toegevoegd.
 • Melk en room: Bij zuivelproducten zoals melk en room kan het lange koken bij lage temperatuur een verzuringsproces op gang brengen. Ze moeten ook pas aan het eind toegevoegd worden. Als alternatief kan gecondenseerde melk gebruikt worden – dit kan aan het begin toegevoegd worden.
 • Kaas: Bij kaas bestaat het risico van smaakverlies en afscheiding van de vet- en weibestanddelen door het lange koken.
 • Hete saus / hete specerijen: De heetheid neemt toe met de kooktijd! Een zorgvuldige dosering van specerijen is aan te bevelen.
 • Droge bonen: Droge bonen, zoals kidneybonen, bevatten giftige stoffen. Koken op hoge temperatuur vernietigt deze en ze zijn dan veilig om te eten. De meeste slow cookers zijn hier echter te zacht voor. Gedroogde bonen moeten daarom eerst 10 minuten op de kookplaat worden gekookt en dan verder in de slowcooker.
 • Rijst en pasta: Rijst en noedels lopen het risico papperig te worden als ze in de slow cooker gekookt worden.

Voor wie is een slow cooker geschikt?

De slow cooker is geschikt voor alle liefhebbers van soepen, stoofschotels, chilipepers, curry’s en mals gekookt vlees. Maar wil je zo weinig mogelijk tijd besteden aan de voorbereiding? Dankzij de verschillende functies heeft de slow cooker geen toezicht nodig, wat het precies het juiste apparaat maakt.

Let goed op de ingrediënten die je in je eten gebruikt om teleurstellingen te voorkomen.

Slow Cooker-2

Laat je slow cooker vanzelf koken dankzij de timerfunctie
(Image source: unsplash.com / Djim Loic)

Dankzij de eenvoudige bediening schittert de slow cooker bij mensen met weinig ervaring in koken die heerlijke en smakelijke maaltijden niet minder waarderen.

Het zachte kookproces zorgt ervoor dat waardevolle vitamines er niet uitgespoeld worden.

In dit opzicht is de Slow Cooker geschikt voor iedereen die bewust met voeding wil omgaan en voor wie de natuurlijke opname van vitamines belangrijk is. Koken met de slow cooker wordt daarom ook als gezond beschouwd.

Afhankelijk van de grootte van de slow cooker is het gemakkelijk om voedsel te koken en dan in te vriezen. Zo ben je zeker van een lekkere maaltijd voor hectische dagen.

Welk volume moet mijn slow cooker hebben?

Dat hangt af van je behoeften. Als je alleenstaand bent of in een tweepersoonshuishouden woont, is een inhoud van 1,5 liter voldoende. Als je voor een gezin van vier wilt koken, dan heb je een slow cooker van 3,5 liter nodig.

Omdat er zo veel verschillende behoeften zijn, is de volgende richtlijn het belangrijkst voor je beslissing: Een slow cooker moet minstens tot de helft met ingrediënten gevuld zijn. Anders werkt het niet.

Je kunt je beslissing het beste baseren op je behoeften. Als je van plan bent grote hoeveelheden voedsel van tevoren te koken en het dan in te vriezen, kan een grotere slow cooker zinvol zijn. Het juiste volume voor jou hangt helemaal af van het beoogde gebruik.

Hoeveel kost een slow cooker?

Er is een duidelijke prijsklasse tussen de verschillende slow cookers. Afhankelijk van het merk en de maat verschillen de prijzen aanzienlijk. Terwijl de goedkoopste traditionele slow cooker verkrijgbaar is vanaf 25 euro, kost een multicooker minstens 100 euro.

De grootte is vaak ook van invloed op de prijs. In het algemeen kan het grote prijsverschil tussen multicookers en slow cookers toegeschreven worden aan de meeste geïntegreerde functies.

Type Prijsklasse
Slow Cooker ca. 25-120 euro
Multicooker ca. 100-200 euro
Steamer ca. 56-170 euro

Wat opvalt zijn de verschillende prijzen, afhankelijk van de fabrikant. Meestal beginnen de originelen aan een hogere prijs.

Deze prijs kan gerechtvaardigd worden door de vele jaren ervaring. Andere factoren die de prijs beïnvloeden zijn digitale functies, zoals timerinstelling en automatische uitschakeling.

Welke alternatieven zijn er voor de slow cooker?

Als alternatief voor slow cookers zijn er multicookers of stoomkokers. Welk alternatief voor jou geschikt is, hangt ook af van het beoogde gebruik.

De multicooker is anders omdat hij multifunctioneel is. Het is een snelkookpan, slowcooker, rijstkoker, yoghurtmaker, stoommaker en verwarmer tegelijk. Bovendien kan een multicooker sauteren en bakken, wat een gewone slowcooker niet kan.

Stoomkokers daarentegen werken direct met stoom. Het toestel heeft een waterreservoir. Als het apparaat verhit is, stijgt de stoom op en kookt de ingrediënten erboven.

Hoe kan ik de kooktijden omrekenen?

Als je gerechten wilt bereiden die niet uit een Slow Cooker recept komen, moet je de kooktijden omrekenen. Als algemene omrekenformule tussen normaal koken en Slow Cooking geldt de volgende verhouding:

De omrekenverhouding voor de hoge stand is: 1:4 en voor de lagestand: 1 :8

Dit betekent dat voor de bereiding van voedsel dat normaal één uur gekookt wordt, de bereidingstijd op de “hoge” stand vier uur is en op de “lage” stand acht uur.

Omgaan met deze algemene formule moet met een korreltje zout genomen worden. De kooktijden kunnen variëren, afhankelijk van het voedsel. Bovendien bereiken niet alle slow cooker modellen precies dezelfde temperatuur.

Wat kan ik doen als de slow cooker te heet wordt?

Het is gemakkelijk te testen of je slow cooker te heet wordt. Het enige wat je hoeft te doen is

 • Water
 • Keukenthermometer
 • Periode van vier tot acht uur

Vul je slow cooker voor 2/3 met water. Activeer de stand “Low” of “High” en controleer dan elk uur de temperatuur.

Op de “lage” stand moet je thermometer ongeveer 80 graden aangeven. Op de “hoge” stand moet hij ongeveer 90 graden aflezen.

Alleen te lage temperaturen (minder dan 70 graden) kunnen een schadelijk effect op de gezondheid hebben. Dan is er kans op voedselvergiftiging door bacteriën die niet gedood zijn. Te hoge temperaturen kunnen alleen maar leiden tot het verlies van vitamines of overgaar voedsel.

Maar voordat je een nieuw apparaat koopt, kun je met de kooktijden spelen en ze wat inkorten. Een teken dat je slow cooker te heet wordt is hevig borrelen.

Beeldbron: belchonock/ 123rf.com

Reviews