Laatst bijgewerkt: 05-01-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

24Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Wil je dat je huis altijd de ideale temperatuur heeft terwijl je tegelijkertijd bespaart op elektriciteits- en gaskosten? Een slimme thermostaat biedt de oplossing. Dit elektronische apparaat maakt het mogelijk om zelfs op afstand de temperatuur van je huis te regelen. Het zal daardoor nooit meer te koud of te warm zijn bij jou thuis. Ook helpt het apparaat niet langer energie te verspillen.

Op die manier draag je met een slimme thermostaat bij aan de bescherming van onze planeet. De impact van de energie die we in onze huizen verbruiken op het milieu is erg groot. Met een slimme thermostaat verbruik je minder energie. Een slimme thermostaat is dus een smart home oplossing die je helpt om je huis slimmer te verwarmen en te besparen op je energiekosten. In deze shopgids helpen we je te ontdekken wat de beste modellen op de markt zijn.
Belangrijk om te weten

 • Een slimme thermostaat is een thermostaat die je cv-ketel kan aansturen. Het is een programmeerbaar elektronisch apparaat dat de temperatuur van een of meerdere ruimtes regelt. Het apparaat schakelt zichzelf in en uit en regelt de werking van de verwarming, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
 • Met een slimme thermostaat bespaar je energie. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Bovendien zorgt het apparaat ervoor dat je huis op temperatuur blijft, zowel in de zomer als in de winter.
 • Je kunt een slimme thermostaat op afstand bedienen met je smartphone. Hiervoor moet het apparaat wel compatibel zijn met de telefoon die je gebruikt. Als dat het geval is, kun je de verwarming in- en uitschakelen zonder thuis te hoeven zijn. In deze shopgids vind je deze en andere belangrijke aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aanschaf van een slimme thermostaat.

Onze selectie: De beste slimme thermostaten op de markt

Er zijn veel uiteenlopende soorten slimme thermostaten op de markt. Hoewel ze allemaal hetzelfde doel hebben, zijn er modellen met zeer verschillende functies en prestaties. Hieronder vind je een handig overzicht met een selectie van onze favorieten slimme thermostaten die op de markt verkrijgbaar zijn. Dit overzicht helpt je bij het maken van een keuze welk model het beste bij je past.

De meest geavanceerde slimme thermostaat

Je thermostaat bepaalt voor meer dan de helft hoe hoog je energierekening is. Hij zou je dus moeten helpen energie te besparen. Dat is precies wat de Nest Thermostat doet. Sinds 2011 heeft hij meer dan vier miljard kWh aan energie bespaard in miljoenen huishoudens over de hele wereld.

De 3e generatie Nest Thermostat is mooier dan ooit met een slanker en gestroomlijnder ontwerp en een groter en duidelijker scherm. Met de Afstandsweergave geeft hij de tijd of de ingestelde temperatuur vanaf de andere kant van de kamer weer. Hij kan nu ook je boiler aansturen.

De beste zelflerende slimme thermostaat

De Honeywell Lyric T6 is een slimme thermostaat die je helpt met het besparen van energie. De thermostaat weet namelijk precies wanneer er wel en niet verwarmd moet worden. De Lyric T6 leert zelf hoe lang het duurt voordat de gewenste temperatuur in huis bereikt is, waardoor je altijd de juiste temperatuur heeft op de ingestelde tijd.

De thermostaat is eenvoudig te bedienen via het stijlvolle zwarte touchscreen of via de Lyric app op je iOS of Android apparaat. De Honeywell Lyric T6 biedt ondersteuning voor Apple HomeKit.

De beste slimme thermostaat voor 4 zones

Creëer je perfecte comfortzone met evohome Wi-Fi. Je kunt Honeywell evohome Wi-Fi met dit pakket als zoneregelsysteem gebruiken voor 4 verschillende zones die eenvoudig uitbreidbaar zijn tot maximaal 12 temperatuurzones. Je regelt gemakkelijk de temperatuur in elke kamer in je huis, en dat allemaal vanuit je comfortabele stoel.

Vergeet vroeger, toen je nog thuis moest zijn om de verwarming aan te zetten. Met evohome doe je dat met je smartphone. Als je zelf de controle hebt over waar en wanneer je je huis verwarmt, bespaar je zonder meer op je energierekening.

De slimme thermostaat met de beste prijs/kwaliteitverhouding

Je koppelt de Blaupunkt Slimme Thermostaat eenvoudig aan je Q serie Smart Home en Alarm systeem van Blaupunkt en je kunt van overal je temperatuur in huis bepalen. De thermostaat is eenvoudig aan te sluiten op je bestaande bedrading van je huidige thermostaat.

Je zet de CV ketel op het AAN/UIT protocol en klaar ben je. Een kind kan de was doen. De slimme thermostaat biedt alle gemakken. Zo kun je via de app de temperatuur in huis aanpassen, maar ook schema’s instellen en scenario’s maken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over slimme thermostaten

Overweeg je een slimme thermostaat te kopen of wil je weten waarom je er verstandig aan doet om voor een slimme thermostaat te kiezen? Er zijn veel redenen om voor deze moderne thermostaat te kiezen. Nu je hierboven de lijst met onze favoriete modellen hebt gezien, willen we je wat meer vertellen over deze handige gadget. We laten je zien wat de belangrijkste kenmerken zijn en hoe het apparaat werkt. Lees dus snel verder als je de beste slimme thermostaat voor je huis wilt kiezen!

Een slimme thermostaat is een thermostaat die je cv-ketel kan aansturen. Het is een programmeerbaar elektronisch apparaat dat de temperatuur van een ruimte regelt.
(Bron: Moal: 68602294/ 123rf.com)

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een digitale thermostaat die je cv-ketel kan aansturen. Het is een programmeerbaar elektronisch apparaat dat zelfstandig de temperatuur van een ruimte regelt. De thermostaat is aangesloten op je verwarmingssysteem. Op die manier kun je de temperatuur van een kamer of het hele huis regelen. Het apparaat schakelt zichzelf in en uit en regelt de werking van de verwarming, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. De meeste slimme thermostaten zijn op afstand te bedienen.

Er zijn veel redenen om voor deze moderne thermostaat te kiezen. Met een slimme thermostaat bespaar je niet alleen energie, maar draag je ook bij aan een duurzamer milieu. Op die manier heeft het gebruik van een slimme thermostaat dus niet alleen invloed op je huis, maar op de hele planeet. Precies om deze reden kom je het apparaat in steeds meer woningen en bedrijven tegen.

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Hoewel het misschien een geavanceerd apparaat is, is de bediening van een slimme thermostaat vrij eenvoudig. Over het algemeen volstaat het om het apparaat, via een kabel of draadloos, op je cv-ketel aan te sluiten en te programmeren. De functies zoals de frequentie, temperatuur en andere functionaliteiten die je kunt instellen verschillen per model.

De meeste slimme thermostaten hebben een mobiele applicatie om de programmering op afstand te bedienen. Met je smartphone kun je zo de ingestelde temperatuur wijzigen, de thermostaat in- of uitschakelen en andere functies bedienen. De thermostaat stuurt een seintje naar de cv-ketel om deze aan- of uit te zetten en de temperatuur te regelen.

minimalistic thermostat

Met een slimme thermostaat bespaar je energie. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
(Bron: Maridav: 115006643/ 123rf.com)

Waar en hoe installeer je een slimme thermostaat?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het model dat je kiest. Als je voor een draadloze thermostaat kiest, kun je de thermostaat in principe overal in huis plaatsen. De enige vereiste is dat het apparaat in de buurt van de router staat, zodat het het wifi-signaal correct opvangt.
Daarna sluit je de slimme thermostaat wel of niet aan op de cv-ketel.

Om de thermostaat op de cv-ketel aan te sluiten moeten beide apparaten via radiofrequentie kunnen communiceren. Als dat niet het geval is, moet er een bedrade verbinding worden gemaakt tussen de thermostaat en de ketel. Hetzelfde geldt tussen de thermostaat en de router en de thermostaat en een stopcontact als je een externe stroombron nodig hebt, als het apparaat geen batterijen gebruikt.

Waarom is een slimme thermostaat handig?

Zoals je eerder in deze shopgids al kon lezen, zijn er veel redenen om voor een slimme thermostaat te kiezen. Allereerst helpt het apparaat om je huis altijd op de ideale temperatuur te houden, zodat je het nooit meer te warm of koud hebt. Op deze manier worden de zomers en winters draaglijker zonder dat je je druk hoeft te maken over het handmatig regelen van de temperatuur. Een slimme thermostaat helpt je dus om het gebruik van je verwarming te optimaliseren.

Ten tweede kun je met een slimme thermostaat aanzienlijk besparen op je energierekening. We verbruiken vaak veel energie, of het nu elektriciteit, gas of iets anders is, op zoek naar de perfecte temperatuur. Een slimme thermostaat houdt een constante temperatuur aan, waardoor thermische pieken en warmteverspilling wordt voorkomen. Aan het einde van het jaar merk je dat zeker in je portemonnee.

Expert RoyExpert in smarthome-oplossingen bij wifithermostaten.nl
“Investeer in een goed systeem en een juiste installatie, dan heb je het binnen no-time terugverdiend en geniet je van nog meer comfort in je eigen woning.”

Wat is de geolocatie-functie van slimme thermostaten?

De geolocatie is een van de handigste functies van een slimme thermostaat. Niet alle modellen beschikken over deze functie en sommige modellen alleen tegen een maandelijks bedrag. De thermostaten die de geolocatie-functie wel aanbieden, doen dit allemaal op dezelfde manier. Gebaseerd op de locatie van de bewoners helpt de thermostaat energie te besparen als er niemand thuis is en verwarmt het huis voor, voordat er iemand thuiskomt.

Door verbonden te zijn met je smartphone weet de slimme thermostaat of je thuis bent of niet. Op deze manier regelt het apparaat de temperatuur, afhankelijk van of je binnen of buiten bent. Deze functie is bijvoorbeeld ideaal als je op weg van je werk naar huis bent en in een opgewarmd huis thuis wilt komen. Ook helpt het apparaat energie te besparen door de cv-ketel uit te schakelen als de laatste bewoner het huis verlaat.

Welke geavanceerde functies kan een slimme thermostaat hebben?

Naast de geolocatie biedt een slimme thermostaat nog andere functies dan alleen het in- en uitschakelen van de cv-ketel. De meest interessante opties zijn de aanwezigheidssensoren, detectie van openstaande ramen of de temperatuurregeling op basis van de buitentemperatuur.
Al dit soort geavanceerde functies verbeteren de prestaties en het gebruiksgemak van de thermostaat.

Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid energie die we verspillen bij het inschakelen van de verwarming zonder de ramen te sluiten. Of de te warme of koude temperaturen als je een vaste temperatuur vaststelt terwijl het weer buiten verandert. Dit alles is niet langer een probleem dankzij de geavanceerde functies. Hoe meer handige functies, hoe meer besparing op energie en hoe meer comfort.

Wat zijn de voor- en nadelen van een slimme thermostaat?

Eerder in deze shopgids heb je al kunnen lezen hoe een slimme thermostaat werkt en wat de redenen zijn om dit apparaat in huis te halen. Om je te helpen te bepalen of een slimme thermostaat echt hetgeen is dat je zoekt, vind je hieronder een tabel met de belangrijkste voor- en nadelen van deze elektronische apparaten.

Voordelen
 • De meeste modellen zijn zeer gemakkelijk te installeren
 • Bespaart energie
 • Goed voor het milieu en je portemonnee
 • Groot aanbod aan verschillende modellen en bijbehorende prijskaartjes, voldoende keuze
 • Op afstand te bedienen vanaf je smartphone, laptop of computer
 • Sommige modellen bieden de optie om de temperatuur op basis van je locatie in te stellen
Nadelen
 • De prijs van high-end modellen kan oplopen
 • Enkele modellen zijn lastig te installeren

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De slimme thermostaat zit boordevol technische snufjes die de thermostaat ook echt slim maken. Als je van plan bent een slimme thermostaat te kopen, moet je kijken welke specifieke kenmerken je nodig hebt. Waar moet je op letten bij het vergelijken van de verschillende thermostaten? Welke functionaliteiten zijn handig voor jou? Hieronder vind je een handig overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria die van invloed zijn bij de aanschaf van een slimme thermostaat:

Verwarmingssysteem

Het eerste aspect waar je op moet letten is of de slimme thermostaat bij jou thuis zal werken. Daarvoor moet je kijken naar de technische specificaties van het product. Sommige modellen zijn bijvoorbeeld niet compatibel met elektrische boilers, wat vrij vaak voorkomt in huizen. Dus wees daar voorzichtig mee.

Het beste is om op zoek te gaan naar een universeel model. Met andere woorden, een model dat compatibel is met alle, of bijna alle, bestaande verwarmingsmodellen. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent na een aantal jaar te verhuizen. Maar ook als je op hetzelfde adres blijft wonen, ben je er nooit helemaal zeker van of je in de toekomst niet van verwarmingssysteem zult veranderen. Hoe dan ook, een universeel model is altijd een goede optie.

guy adjusting temperature

Het is mogelijk om een slimme thermostaat op afstand te bedienen als deze compatibel is met je smartphone.
(Bron: Kachmar: 114135515/ 123rf.com)

Connectiviteit en compatibiliteit

Connectiviteit en compatibiliteit zijn twee verschillende aspecten. Als we het hebben over de connectiviteit van een slimme thermostaat, bedoelen we de manier waarop de thermostaat verbinding maakt met andere apparaten. Dit kan bijvoorbeeld via bluetooth, ethernet of wifi, variërend in snelheid en kwaliteit.

De compatibiliteit van een slimme thermostaat verwijst naar de mogelijkheid om het apparaat met andere apparaten te verbinden.

Veel van de geavanceerde en meest interessante functies van een slimme thermostaat vereisen connectiviteit en compatibiliteit met je smartphone. Bovendien vereisen sommige modellen met spraakbesturing compatibiliteit met onder andere Amazon Echo-, Alexa- of Google Home-apparaten. Controleer daarom altijd deze twee aspecten om het meeste uit de thermostaat te halen.

Op afstand bedienen en geolocatie

Er zijn echter nog een aantal andere functies die belangrijk zijn voor de werking van de slimme thermostaat. Het is bijvoorbeeld erg handig als je de thermostaat vanaf een afstand kunt bedienen. Nog handiger is als de thermostaat is gekoppeld aan je locatie. Zo hoef je niet thuis te zijn om de verwarming aan te zetten. Je activeert de ketel als je onderweg naar huis bent, zodat je bij thuiskomst de gekozen temperatuur hebt.

De geolocatie-functie is een functie die de verwarming automatisch in- en uitschakelt, afhankelijk van je locatie. Als de thermostaat detecteert dat je thuis bent, houdt deze een vooraf geselecteerde temperatuur aan. Als je echter ver weg bent, schakelt de thermostaat de cv-ketel uit om energie te besparen, tenzij je het apparaat op afstand zelf activeert.

Ontwerp

Het ontwerp is misschien niet het criterium dat je uiteindelijke keuze het meest beïnvloedt, maar het is zeker het overwegen waard. Als je van plan bent de thermostaat op een zichtbare plek in huis te plaatsen, is het belangrijk dat deze bij de rest van het interieur past. Concentreer je vooral op het formaat. De meeste thermostaten zijn vierkant of rechthoekig en zijn in verschillende kleuren en materialen verkrijgbaar.

Samenvatting

Met een slimme thermostaat geniet je van meer comfort, een lager energieverbruik en andere voordelen. Het maakt het niet alleen gemakkelijker om de juiste temperatuur te bereiken, het kan ook helpen om iedere maand veel geld te besparen op je energierekening.

In deze shopgids ontdek je wat de beste modellen op de markt zijn en vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Ook vind je een reeks aankoopcriteria waar je op moet letten als je een slimme thermostaat wilt kopen.

Vond je onze shopgids over slimme thermostaten interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media, zodat ook je vrienden ontdekken welke slimme thermostaat het beste bij hen past. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Moonhirun: 69029288/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies